Jump to content

Recommended Posts

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

της Αγγελικής Σορομάνη

Ένα ενυδρείο δεν είναι καθόλου δύσκολο να στηθεί, αρκεί να ακολουθηθούν σωστά κάποιοι βασικοί κανόνες.

Πρώτα απ’ όλα συγκεντρώνουμε όλα τα αντικείμενα που θα μας χρειαστούν στο στήσιμό του, εκτός φυσικά από τα ψάρια.

1.Ας ξεκινήσουμε από το υπόστρωμα. Πρώτα θα στρώσουμε λίγη άμμο ή χαλίκι (ανάλογα με τις ανάγκες), στη συνέχεια από πάνω υπόστρωμα για τα φυτά (όπως π.χ. λατερίτης) και τέλος άλλο ένα στρώμα άμμου ή χαλικιού. Όλο αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 με 7 εκατοστά.

2.Στη συνέχεια θα προσθέσουμε το νερό. Το νερό αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ψαριών που θα προσθέσουμε αργότερα (π.χ. μαλακό ή σκληρό νερό). Αφού θα χρησιμοποιήσουμε νερό από την βρύση μας είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και αντιχλώριο, για να κάνουμε το νερό μας κατάλληλο για το ενυδρείο. Τα περισσότερα ψάρια και φυτά έχουν ανάγκη από μαλακό έως μεσαίο νερό και όχι σκληρό.

3.Φυσικά χωρίς φίλτρο δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει το ενυδρείο μας. Το φίλτρο μας όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πρώτα απ’ όλα καθαρίζει το νερό του ενυδρείο, αλλά και παρέχει «προστασία» σε κάποια βακτήρια τα οποία είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία του ενυδρείου μας.

4.Ο φωτισμός του ενυδρείου μας είναι επίσης πολύ σημαντικός. Τα φυτά μας προσαρμόζονται εύκολα σχεδόν σε όλα τα φάσματα φωτός. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τέτοιο φάσμα φωτός που να μην δώσει στην άλγη ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί.

5.Το ενυδρείο σας πλέον είναι έτοιμο και τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη περίοδος, διότι τώρα θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε για μερικές εβδομάδες έως ότου να στρώσει το νερό του ενυδρείου μας, να ολοκληρωθεί δηλαδή ο κύκλος του αζώτου έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε ψάρια..

Βλέπε: κύκλος του αζώτου,

6.Οι 6 περίπου πρώτες εβδομάδες είναι οι πιο σημαντικές στην ζωή ενός ενυδρείου. Καλό θα ήταν αυτό το χρονικό διάστημα να τοποθετήσουμε στο ενυδρείο φυτά γρήγορης ανάπτυξης για να μπορέσουν να απορροφήσουν όλα τα βλαβερά στοιχεία μέσα από το ενυδρείο μας. Σημαντικό είναι να καλύψουμε το 60-70% του βυθού του ενυδρείου μας με φυτά. Επίσης καλό θα ήταν να βάλουμε και διοξείδιο διότι θα κρατήσει τα φυτά μας υγιή.

Επίσης πολύ σημαντική είναι και η επιλογή των ψαριών. Θα πρέπει να βρούμε συμβατά ψάρια μεταξύ τους και επίσης καλό είναι να ενημερωθούμε για το τελικό μέγεθος των ψαριών.

Σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε όλα τα ψάρια στο ενυδρείο μεμιάς αλλά σταδιακά, για παράδειγμα προσθέτουμε ανά εβδομάδα το 30% του τελικού αριθμού των ψαριών που θα συμβιώσουν στο ενυδρείο μας και …

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

πηγή: Nobert Zajac

  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...