Jump to content

Recommended Posts

Steatocranus casuarius

 

Επιστημονικό Όνομα: Steatocranus casuarius (Max Poll 1939)
Κοινές Ονομασίες: Blockhead, Buffalo cichlid, Lionhead cichlid.
Η ονομασία αναφέρεται στο εξόγκωμα στην περιοχή της κεφαλής όπου Steatos σημαίνει λίπος, Cranium σημαίνει οστό και Cassida σημαίνει κρανίο.
Γενική κατηγορία: Cichlids
Τάξη: Perciformes
Οικογένεια: Cichlidae

Μέγεθος: 10 - 12 εκατοστά αρσενικά, 10 - 11 εκατοστά τα θηλυκά.

Βιότοπος: Κεντρική Αφρική Ποταμός Κονγκό και στους παραποτάμους του, επίσης στη λίμνη Nkunda (Pool Malebo).

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6 - 8 (Ιδανικά: 6,5)
GH: 3 - 17°dGH (Ιδανικά: 6 - 11°dGH)
KH: 1 - 6°dKH
Θερμοκρασία: 24 - 28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: Τουλάχιστον 80 λίτρα για ένα ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό ψάρι και φιλήσυχο προς τα υπόλοιπα του είδους του, αλλά και τα υπόλοιπα ψάρια με τα οποία συγκατοικεί. Δεν συνηθίζει να καταστρέφει ρίζες και φυτά. Είναι περισσότερο ενεργητικό όταν πέφτει το σκοτάδι, ενώ τη μέρα συνήθως κρύβεται στο βυθό σε σκιές ή ανάμεσα στα φυτά και τα ξύλα. Προτείνεται να διατηρείται σε ομάδες των 5-6 τουλάχιστον ατόμων, ώστε να αισθάνεται άνετα και να είναι πιο ενεργητικό και κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν σχηματίζει κοπάδι όμως με την ύπαρξη των υπολοίπων του είδους του γίνεται πιο θαρραλέο και δεν κρύβεται συνεχώς. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής όπως και οι περισσότερες κιχλίδες είναι εδαφικές, υπερασπίζονται την περιοχή όπου έχουν εναποθέσει τα αυγά ή εκεί που κρύβονται οι νεοσσοί και δεν αφήνουν να πλησιάσει κανένα άλλο ψάρι.

Διαχωρισμός φύλου: Αρσενικό μεγαλύτερο σε μέγεθος και μεγαλύτερο εξόγκωμα στην περιοχή του κρανίου (Το εξόγκωμα είναι παρόν και στα θηλυκό άτομα, όχι όμως τόσο ευδιάκριτο). Τα θηλυκά άτομα παρουσιάζουν πιο σκούρα χρώματα.

Διακόσμηση ενυδρείου: Προτιμούν καλά οξυγονωμένο νερό και βραχώδες περιβάλλον με πολλές κρυψώνες. Υψηλή κυκλοφορία και συνεχές ροή. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και μιά ήσυχη περιοχή με χαμηλή ροή. Απαλό φωτισμό και λεπτό ανοιχτόχρωμο αμμοχάλικο για υπόστρωμα. Πολλές κρυψώνες και σπηλιές στην περιοχή του πυθμένα. Ενα σωστά στημένο ενυδρείο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από ένα ζευγάρια.

Ζώνη Κολύμβησης: Πυθμένας-Χαμηλά, ενώ μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα του ενυδρείου για αναζήτηση τροφής.

Διατροφή: Παμφάγο, προτιμά ποικιλία από διάφορα είδη τροφών. Λάρβες εντόμων. Στη φύση προτιμάει μικρά ασπόνδυλα και μικρές ποσότητες αλγών. Τροφές σε μορφή νιφάδων. Brine Shrimp, bloodworms. Ιδανική τροφή μύδια γλυκού και θαλασσινού νερού.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6 - 8 έτη.

Υποείδη και υβρίδια: -

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Διάφορα ψάρια της οικογένειας Alestiidae όπως τα Phenacogrammus interruptus (Congo Tetra) και τα Arnoldichthys spilopterus (African Red-eyed Tetra).

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το αρσενικό σκάβει μια τρύπα στην άμμο και τα θηλυκό αποθέτει τα αυγά. Παράγει 20-150 αυγά τα οποία φυλάσσονται από το ζευγάρι μέχρι και την εκκόλαψη τους (4 - 5 ημέρες). Οι νεοσσοί έχουν άμεση κολυμβητική ικανότητα και ακολουθούν συνεχώς τους γονείς. Κατ' ασυνήθιστο τρόπο τα ζευγάρια είναι μονογαμικά, ιδιότητα άγνωστη στις περισσότερες κιχλίδες. Τα ενήλικα ζευγάρια που έχουν ήδη αναπαραχθεί είναι πιθανόν να πέσουν σε κατάθλιψη εάν χωρισθούν και οι προσπάθειες αναπαραγωγής με άλλο σύντροφο συχνά αποτυγχάνουν. Κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας αυτό το ψάρι γίνεται επιθετικότερο και εδαφικό προς όλα τα ψάρια εκτός από το "ταίρι" του.

Γενικές πληροφορίες: Χαρακτηρίζονται ως φιλήσυχα ψάρια και δεν θα επιτεθούν σε άλλα είδη ψαριών παρά μόνο αν εισέλθουν την οριοθετημένη περιοχή τους και κατά την διάρκεια της σίτισης. Το εξόγκωμα στα αρσενικά άτομα αναπτύσσεται καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αποτελείται από λιπώδεις ιστούς της επιδερμίδας και κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό. Η ξεχωριστή κολυμβητική τους συμπεριφορά, η οποία θυμίζει γοβιό, οφείλεται στην ημί-ανεπτυγμένη νηκτική κύστη τους λόγω της υψηλής ροής του περιβάλλοντος τους.

 

Steatocranus casuarius Blockhead, Buffalo cichlid, Lionhead cichlid

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...