Jump to content

Ημερολόγιο Nano-Reef


andreas2000gr

Recommended Posts

Λοιπόν μετά από αρκετά σκορπισμένα post με ερωτήσεις αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό το topic σχετικά με το nano reef που ετοιμάζω ώστε να μπορούν να βοηθηθούν και άλλοι αρχάριοι αργότερα σαν και εμένα στον χώρο των υφάλων.

Το ενυδρείο που έχω είναι ένα juwel γωνία πεντάπλευρο με κάτοψη σε σχήμα διαμάντι. Το ενυδρείο υπήρχε και για 8 χρόνια δούλευε με γλυκό νερό μέχρι πριν από 2 περίπου μήνες όπου και ο τελευταίος ένοικος εγκατέλειψε τον υγρό τούτο κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν κάτι που επηζητούσα έμμεσα λόγω της αδιαφορίας των τελευταίων χρόνων προς το ενυδρείο, με σκοπό να το γυρίσω σε θαλασσινό (Βέβαια οι λεπουρίνοι που ήταν μέσα ηλικίας 8 ετών είχαν μεγάλη θέληση για ζωή <_< )

Αυτή τη στιγμή το ενυδρείο δουλεύει με 27 κιλά ζωντανό αραγωνίτη Carib sea ύψους 6-7 cm περίπου επί 10 ημέρες. Το αρχικό νερό γύρω στα 80 λίτρα ετοιμάστηκε από βρύση με αντιχλώριο και έκτοτε τα συμπληρώματα, εξατμίσεις κτλ γίνονται με απιονισμένο νερό. RO δεν υπάρχει όμως σε λίγο καιρό θα παραγγείλω μία 4 σταδίων από Ro-man. Το αλάτι που χρησιμοποιήθηκε ήταν το tropic marine reef pro. Για μέτρηση αλατότητας χρησιμοποιώ ρεφρακτόμετρο και η τελευταία μέτρηση έιναι 1023. Στην αρχή δημιούργησα μίγμα ειδικού βάρους 1030 και σιγά σιγά το κατέβασα στο 1023. Μήπως είμαι αρκετά χαμηλά και πρέπει να το ανεβάσω στο 1025?

Εξοπλισμός

Χρησιμοποιώ ένα Eheim 2026 για Χημικό- Μηχανικό και για αρχή μέχρι να εγκατασταθεί όλη η ποσότητα LR και βοηθητικά βιολογικό. Το Eheim είναι 2 διαμερισμάτων στο κάτω διαμέρισμα υπάρχει μακαρόνι και μπλε σφουγγάρι ενώ στο πάνω διαμέρισμα του φίλτρου όπου κανονικά παίρνει 2 lt substrat pro έχω βάλει τη μισή ποσότητα και στο υπόλοιπο διαμέρισμα έχω από 125 γρ ενεργό άνθρακα και άλλα τόσα αντιφώσφορο, από την Seachem. Tέλος πάνω υπάρχει και υαλοβάμβακας.

Το κάνιστρο βρίσκεται σε σειρά με ένα chiller Teco Tr10 (η έξοδος του) όπου εκτός από ψυγείο έχει αναλάβει και τη θέρμανση (ώστε να μην έχω αντιστάσεις μέσα στο ενυδρείο) αλλά και την UV. To Θεώρησα απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους του ενυδρείου να υπάρχει το ψυγείο και αφού θα έμπαινε σίγουρα κάποια στιγμή την έβαλα από τώρα ώστε να ξεμπερδέψω και από τη θέρμανση και τις UV. Αλλωστε ότι αγοράζω κοιτάω να έχει την προοπτική τις τοποθέτησης σε μελλοντικό 300αρι Ενυδρείο.

Skimmer έχω ένα της Red SEa το Prizm deluxe κρεμαστό. Είναι σχετικά θορυβώδες και ίσως αλλαχτεί στο μέλλον με κάποιο άλλο, περιμένω να δω την απόδοση του με ζωντανά μέσα αλλά μου δείχνει ότι θέλει όλο ρυθμίσεις στη ποσότητα αέρα, νερού κλπ για να δουλεύει σωστά.

Κυκλοφορητές έχω ένα eheim 1000 και ένα maxi jet 900 πλέον του κάνιστρου που το υπολογίζω από 900lt/h να έχει πέσει στα μισά λόγω του ψυγείου. Οπότε έχω μία κυκλοφορία αυτή τη στιγμή περίπου 25Χ και περιμένω να μπει ο βράχος ώστε να δω τις διορθώσεις που χρειάζονται να γίνουν.

Φώτα έχω 2 Τ8 ακτινικές arcadia 45cm 2x15W=30W και 2 Τ5 55cm, marine white 14.000 Κ 2χ24W=48W επίσης της arcadia. Προτάσεις βάλε και άλλη Τ5 ή βγάλε τις 2 Τ8 και βάλε Τ5 δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω ιδιαίτερου σχήματος του ενυδρείου. Ακόμα και αυτές οι Τ5 μπαίνουν με τα 1000 ζόρια και με κίνδυνο να πέσουν στο νερό γιατί πιάνονται-κρεμιούνται από τις Τ8. Σκέπτομαι να μπαίνουν πρώτα οι ακτινικές (γιαυτό μπήκαν 2 αφού είναι στο ίδιο μετασχηματιστή και όχι μία και μία) και να σβήνουν και μία ώρα αργότερα.

Ζωντανός βράχος θα μπεί γύρω στα 15 κιλά και μαζί με την άμμο θα τραβήξουν τη βιολογία του συστήματος. Αυτή τη στιγμή προβληματίζομαι για τη βάση του βράχου. Δυστυχώς πήγα στο Praktiker το Σαββατο για σωλήνες PVC αλλά την πάτησα και πήρα σωλήνες από πολυπροπυλένιο. Τι λέτε δεν κάνουν?

Μετρήσεις

Πριν από 3 ημέρες λόγω της άμμου είχα αμμωνία 0,25, nitrite 0,10 και nitrate 20 ppm. Χθες οι μετρήσεις έδειξαν μηδενισμό της αμμωνίας και nitrite, σημάδι ότι άρχισε η αποκατάσταση του συστήματος. Βοήθησε και το stress zyme που έριξα. Οπότε:

ΝH3/NH4 0

NO2 0

NO3 5 ppm

SG 1023

Alk 11,2 DKH

PH 8

Τις τελευταίες 3 ημέρες ρίχνω κάθε μέρα ένα κουταλάκι buffer της Seachem αλλά βλέπω μικρή βελτίωση του PH από 7,9 που ήταν πριν. Στις πρώτες 12 ώρες υπάρχει μία αύξηση προς το 8,2 αλλά μετά πέφτει στο 8. Βελτίωση είδα στο alk όπού πριν το buffer ήταν 7,7 και τώρα είναι στο 11,2. Μετρήσεις PH και θερμοκρασίας γίνονται με ηλεκτρονικό πεχάμετρο της Hanna. Θερμοκρασία 25 βαθμοί.

Από ζωντανά σκέπτομαι να μπούνε σαλιγκάρια, γαρίδες, ερημίτης, 5-6 ψαράκια μικρού μεγέθους και μαλακά κοράλια, μανιτάρια, ίσως κάποια LPS και clams.

Η βοήθεια σας θεωρείτε βασική προυπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το nano οπότε κάθε σχόλιο και υπόδειξη ευπρόσδεκτη. Θα ακολουθήσουν και Photos.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 183
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν και περιμενω τις Photos <_< γενικα ολα τα βλεπω αρκετα καλα...

Οσο αφορα την αλατοτητα και αφου προκειτε για Reef καλο θα ηταν να την ανεβασεις στο 1.025 τωρα που ειναι αρχη...δεν θα χασεις τιποτα... :angry2:

Για τους σωληνες πολυπροπυλενιου δεν γνωριζω οποτε αναμενουμε απαντηση αν κανουν ή οχι...

Πολυ μου αρεσε η παρουσιαση σου και περιμενω την συνεχεια...!

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι έχει τέλειες προδιαγραφές, για ένα λαμπρό μέλλον.

Θα έλεγα ότι η τιμή της Alk είναι κάπως υπερβολική και για να διατηρηθεί σταθερή θα πρέπει να είσαι συνέχεια με το τεστ στο ένα χέρι και στο άλλο το buffer.

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξή σου.

Καλή συνέχεια

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Ανδρεα η παρουσιαση σου ειναι εκπληκτικη!! Τα εχεις υπολογισει ολα μα ολα, καποιες μικρες αλλαγες στις προτειναν τα παιδια ποιο πανω και κατα τα αλλα εισαι ΟΚ!! :angry2:

Τωρα σχετικα με την αλκαλικοτητα αφου σε βλεπω μερακλη, κρατησε την εκει που νομιζεις καλυτερα. Δεν χανεις, ειδικα εαν εισαι τακτικος στις μετρησεις+διορθωσεις του νερου σου θα μπορεσεις να εχεις οσο ποιο σταθερες τιμες γινεται. Εαν τωρα θα εισαι λιγο ποιο "αμελης" στην συντηρηση του ενυδρειου σου κρατα λιγο ποιο χαμηλη οπως λεει ο Νικος διοτι ετσι θα εχεις σταθεροτητα, αντι για πανω κατω ανα τις ημερες που θα μετρας. Η αποφαση δικια σου.

Με το καλο τα πρωτα κοραλακια!! <_<:angry2:

Link to comment
Share on other sites

Αν και εμείς είμαστε του fish only, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας, ε; Πολύ ωραία η παρουσίαση αλλά και το στήσιμο φίλε μου. Κάτι με χάλασε όμως… Η σύνδεση που έχει κάνει με φίλτρο, UV, chiller μου φαίνεται υπερβολή και ότι εκτός του ότι θα κουράσεις το φίλτρο σου θα μειώσεις αρκετά τη ροή του με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του! Ακόμη νομίζω πως και οι λάμπες σου θα σου παρέχουν ελλιπή φωτισμό. Όσο για τις τιμές σου, όπως προείπαν και ο αρχαιότεροι, είσαι ΟΚ! Αν έχω λάθος στις παρατηρήσεις μου παρακαλώ τους παλαιότερους να με διορθώσουν…

Έχεις υπερχείλιση (sump);

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας. Οσον αφορά το σχόλιο περί φωτισμού δυστυχώς το ξέρω πως δεν είναι αρκετός αλλά για αυτό το λόγο δεν θα βάλω SPS. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο εκτός από κρεμαστές από πάνω ΜΗ το οποίο όμως το αποκλείω για λόγους αφενός αισθητικής (είναι στο σαλόνι μου) και αφετέρου υπερβολικής εξάτμισης που αυτό θα προκαλέσει σε λίγα λίτρα ενυδρείο. Οπότε προχωρώ με αυτά και βλέπουμε.

Οσον αφορά το κάνιστρο σε σειρά με το chiller θέλω να διευκρινήσω στο φίλο πως η UV είναι εσωτερικά στο ψυγείο οπότε δεν μιλάμε για έχτρα διάταξη, απλά το κάνιστρο και το ψυγείο. Οταν μιλάμε για αντλία 900lt/h δε νομίζω πως θα υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο να δουλεύει στη μισή απόδοση όπου και πάλι ειναι υπεραρκετή για το nano μου. Αλλωστε η eheim έχει ένδειξη ροής και μην ξεχνάμε ότι η οικονομία χώρου είναι από τα πιο σημαντικά σε ένα nano. Σε κάποιο μεγαλύτερο ενυδρείο μπορεί να βάλω το ψυγείο με δικιά του αντλία να παίζει ώστε να έχω έξτρα κυκλοφορία.

Ομως δεν μου είπατε τη γνώμη σας για το πολυπροπυλένιο να το βάλω ή όχι σαν βάση?

Να πάρω ψόφιο βράχο να χώσω στην άμμο ώστε να προεξέχει 1-2 cm και πάνω εκεί να στηρίξω με τις μύτες των ζωντανό βράχο ώστε να υπάρχει κυκλοφορία ανάμεσα τους? Δεν θέλω τώρα που έστρωσε η αμμωνία να το αφήσω χωρίς βράχο, για να μην μου πεινάσουν τα βακτηριδιάκια μου <_< οπότε αύριο το πολύ μεθαύριο θα μπούνε τα πρώτα κομμάτια ζωντανού βράχου, με ή χωρίς βάση

Link to comment
Share on other sites

Για τα πλαστικά από πολυπροπυλένιο ξέρω μόνο ότι είναι πολυμερή και για να έχεις μετανάστευση των μονομερών ή οποιοδήποτε υλικών πρέπει να έχεις υψηλές θερμοκρασίες. Στις θερμοκρασίες του ενυδρείου από όσο ξέρω δεν θα έχεις πρόβλημα.

Γνώμη μου είναι να πάρεις μόνο κουραρισμένο βράχο! Και αν δεν είναι να τον κουράρεις εσύ εκτός ενυδρείου με κυκλοφορία και αέρα

Καλύτερα να βάλεις μια αντλία για το chiler σου ε;

Κάνε μια βάση όμως για το βράχο σου για να μην παιδεύεσαι μετά και αναστατώνεις το ενυδρείο (όπως έκανα εγώ).

post-1703-1164147095_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν να και ο περί ου ο λόγος χωρίς φώτα

post-2241-1164153789_thumb.jpg

Επίσης σε μπλε απόχρωση - ακτινική!!

post-2241-1164153914_thumb.jpg

Το πρώτο μου κοράλλι <_<:angry2:

post-2241-1164154257_thumb.jpg

Τι θα λέγατε για μια τέτοια βάση για τον βράχο? Είναι από πολυπροπυλένιο όμως.

post-2241-1164154020_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί τόση βιασύνη να τοποθετήσεις ένα κοράλλι και μάλιστα αρκετά απαιτητικό, σε ένα σύστημα, που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά τη βάση του βράχου που επέλεξες, δεν γνωρίζω αν το υλικό της πολυμερίζεται με την πάροδο του χρόνου, από την επίδραση του θαλασσινού νερού.

Επίσης σαν βάση είναι ακατάλληλη, γιατί εγκλωβίζει το νερό, το οποίο δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Θα χρειαστείς αρκετές τέτοιου είδους βάσεις, για να στηρίξεις μια ικανοποιητική ποσότητα βράχου. Αυτό θα εντείνει το πρόβλημα της παγιδευμένης ποσότητας νερού, με προβλήματα στην βιολογική λειτουργία του βράχου και κατά συνέπεια του όλου συστήματος.

Η αρχιτεκτονική δομή τής τοποθέτησης του βράχου δεν γίνεται για λόγους πρακτικούς, αλλά για λόγους λειτουργικούς, που να εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση.

Καταλήγοντας, θα σου πρότεινα να μην προσπαθείς να ανακαλύψεις την Αμερική αυτοσχεδιάζοντας, αλλά να προτιμήσεις την πεπατημένη οδό, η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην πράξη.

Μήπως δεν έχεις κατανοήσει επακριβώς τη λειτουργία ενός Natural System.

Συγνώμη αν δείχνω κάπως αυστηρός, αλλά προσπαθώ να σε απαλλάξω από μελλοντικά προβλήματα.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί τόση βιασύνη να τοποθετήσεις ένα κοράλλι και μάλιστα αρκετά απαιτητικό, σε ένα σύστημα, που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αγαπητέ Νίκο <_<:angry2::angry2: είτε είμαι πολύ καλός φωτογράφος είτε εσύ δεν παρατήρησες ότι το ενυδρείο μου είναι άδειο και η φωτογραφία αυτή είναι κομμάτι από το background την ταπετσαρία κοινώς λεγόμενη που έχω τοποθετήσει πίσω από το ενυδρείο.

Όσον αφορά τη βάση του βράχου που επέλεξες, δεν γνωρίζω αν το υλικό της πολυμερίζεται με την πάροδο του χρόνου, από την επίδραση του θαλασσινού νερού.

Επίσης σαν βάση είναι ακατάλληλη, γιατί εγκλωβίζει το νερό, το οποίο δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Θα χρειαστείς αρκετές τέτοιου είδους βάσεις, για να στηρίξεις μια ικανοποιητική ποσότητα βράχου. Αυτό θα εντείνει το πρόβλημα της παγιδευμένης ποσότητας νερού, με προβλήματα στην βιολογική λειτουργία του βράχου και κατά συνέπεια του όλου συστήματος.

Η αρχιτεκτονική δομή τής τοποθέτησης του βράχου δεν γίνεται για λόγους πρακτικούς, αλλά για λόγους λειτουργικούς, που να εξασφαλίζουν τη μέγιστη απόδοση.

Καταλήγοντας, θα σου πρότεινα να μην προσπαθείς να ανακαλύψεις την Αμερική αυτοσχεδιάζοντας, αλλά να προτιμήσεις την πεπατημένη οδό, η οποία εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην πράξη.

Μήπως δεν έχεις κατανοήσει επακριβώς τη λειτουργία ενός Natural System.

Συγνώμη αν δείχνω κάπως αυστηρός, αλλά προσπαθώ να σε απαλλάξω από μελλοντικά προβλήματα.

Φιλικά

Νίκος

Οσον αφορά τη βάση φυσικά δεν θα την τοποθετούσα έτσι ούτε θα τάπωνα το πάνω μέρος με ένα κομμάτι βράχο ώστε να εγκλοβιστεί η άμμος από κάτω και το νερό μεταξύ τους. Αντίθετα θα δημιουργούσα αρκετές τρύπες διαμπερή όπως επίσης και θα έτρωγα το πλαστικό σαν ένα είδος μαίανδρου στο πάνω κομμάτι του

καθώς και κάποιες ακόμα μετατροπές. Οπως καταλαβαίνει αυτά έχουν αρκετή δουλείτσα και δεν θα ήθελα να το κάνω και μετά να ανακαλύψω ότι το υλικό δεν κάνει για το ενυδρείο. Εχεις δίκιο σχετικά με τον αυτοσχεδιασμό αλλά και άδικο ταυτόχρονα, όταν υπάρχει τμήμα DIY σε κάθε site ενυδρειακό. Από την άλλη DIY δε σημαίνει απαραίτητα αντέγραψε την κατασκευή του άλλου.

Προσωπικά καταλαβαίνω ότι το παραπάνω post σου μοναδικό σκοπό έχει τη προστασία μου από ενδεχόμενη χαζομάρα μου λόγω της απειρίας μου, (είδες και το κοραλλι και είπες αμαν αυτός είναι τελείως άσχετος :rasp::rasp::thumbup: ) όμως έχω κάνει το homework και δεν κάνω κάτι χωρίς να ρωτήσω πρώτα.

Πάντως σε ευχαριστώ για τον κόπο να ασχοληθείς με την ιδέα μου αυτή και θα ήθελα να εξακολουθήσεις να είσαι αυστηρός με ότι νομίζεις ότι κάνω ή θα μπορούσα να κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Πριν από λίγο σήμερα αγοράστηκε η πρώτη ποσότητα Live Rock αναλυτικά για τη βάση θα σας πω σε επόμενο post.

Εχω μία ερώτηση. Ενα πράσινο καβουράκι που ήταν με το βράχο το βάζω μέσα ή να μην το ρισκάρω??

Link to comment
Share on other sites

Εχω μία ερώτηση. Ενα πράσινο καβουράκι που ήταν με το βράχο το βάζω μέσα ή να μην το ρισκάρω??

Μην το βαλεις στο ενυδρειο σου Αντρεα κατα πασα πιθανοτητα δεν ειναι καλο. <_<

Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που άλλαξα πέντε ζευγάρια γυαλιά, εξακολουθώ να βλέπω μια ωραία euphylia να δεσπόζει στην άμμο του ενυδρείου σου.

Ίσως φταίει , που κοντεύω τα...40.

Συμφωνώ μαζί σου ότι οι αυτοσχεδιασμοί και οι πρωτοπορίες είναι απόλυτα θεμιτές και σίγουρα προάγουν το χόμπι μας, ειδικά της κατηγορίας αυτής.

Δεκτό να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη, αλλά να χρησιμοποιείς υλικά που είναι σίγουρα συμβατά.

Πριν από χρόνια ένας φίλος μου, αξιωματικός στα τεθωρακισμένα, όταν του είπα ότι κολλάω τα ενυδρεία με σιλικόνη, μου πρότεινε μια κόλλα ιδανική για τζάμια, που την χρησιμοποιούν στα τανκς.

Για να μου αποδείξει την τελειότητα και την υπεροχή της κόλλας του, από την σιλικόνη, κατασκεύασε το πρώτο του ενυδρείο χρησιμοποιώντας την σούπερ κόλλα του (ήταν κάτι σαν εποξική και εντελώς σκληρή, όταν στέγνωνε).

Τα αποτελέσματα του πειράματος, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω....

Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που άλλαξα πέντε ζευγάρια γυαλιά, εξακολουθώ να βλέπω μια ωραία euphylia να δεσπόζει στην άμμο του ενυδρείου σου.

Εαν παρατηρήσεις την πρώτη φωτογραφία του ενυδρείου που φαίνεται το wallpaper από πίσω θα δεις ότι η euphylia βρίσκεται κάτω και αριστερά στο τζάμι (από πίσω φυσικά <_< ). Η άλλη φωτογραφία, η πειστική, είναι προιόν καλλιτεχνίας και μάκρο Γι αυτό πλέον στα Δικαστήρια δεν δέχονται τις φωτογραφίες ως πειστήρια :angry2:

Ίσως φταίει , που κοντεύω τα...40.

Είμαστε πιθανόν της ίδιας κλάσης - 1969??. Δεν ξέρω εαν είμασταν και σειρές στο στρατό :angry2:

Επι τη ευκαιρία, οι αράχνες κάνουν καλό ή κακό γιατί βρήκα μία να την περιφέρουν οι κυκλοφορητές μου πέρα δώθε. Ηρθε πακέτο με το βράχο!!

Link to comment
Share on other sites

Αντρεα χωρις photo δυσκολα μπορουμε να σου πουμε..

Οσον αφορά το καβουράκι δεν θα μπει γιατί είναι επίφοβο πολύ, βέβαια δεν ξέρω τι να το κάνω από την άλλη :rasp:

Οσον αφορά την αράχνη μετά το αρχικό περα δώθε εξαφανίστηκε οπότε no photos. Eαν ξαναεμφανιστεί θα προσπαθήσω να την πιάσω.

Λοιπόν φίλοι μου ειμαι πολύ χαρούμενος για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αρχίζει και διαμορφώνεται ένα aquascape με τον LR που μου αρέσει πολύ. Με την βοήθεια του TAN <_<:angry2: , βρέθηκαν 6 κιλά καταπληκτικού ζωντανού βράχου τίγκα στη κοραλλίνη και με πολλή καλή διαμόρφωση. Πιο ζωντανός δε γίνεται σε λίγο θα σηκωθεί και θα περπατήσει εκτός ενυδρείου :rasp::thumbup:

Τελικά η λύση στήριξης με νεκρό βράχο είναι η πιο φυσική. Πήρα κομμάτια νεκρό βράχο τα έσπασα σαν δάκτυλα, σαν στηρίγματα και τα κάρφωσα στην άμμο και εκεί επάνω ακούμπησα τον LR. Σε ένα-δύο σημείο δοκίμασα και έθαψα το νεκρό βράχο μέσα στην άμμο ( άφησα και 2 cm άμμο από επάνω) και άφησα κομμάτια σαν δόντια ή δάκτυλα να προεξέχουν έξω από την άμμο 4-5 cm. Μπορεί έτσι με τον εγκλωβισμό της άμμου κάτω από τον βράχο να δημιουργηθεί mini DSB σε αυτά τα σημεία, δηλαδή αναερόβια βακτηρίδια.

Με αυτό τον τρόπο και πολύ καλή κυκλοφορία έχει ο LR από κάτω και όμορφες κρυψώνες δημιουργούνται και τα στηρίγματα του νεκρού βράχου σε 6-12 μήνες θα ζωντανέψουν και αυτά, όπου με το PVC δεν νομίζω να γινόταν, και πιο φυσικό σύστημα αισθάνομαι πως είναι. Επιφυλάσομαι για photos.

O δεύτερος λόγος είναι ότι ασχολούμενος χθες γύρω στις 4-5 ώρες με το ενυδρείο έλυσα ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το φωτισμό. Βρήκα ένα τρόπο να προσθέσω άλλες 2 Τ5 στο ενυδρειάκι μου :angry2: δένοντας της με tire up τα οποία περνάω από μία χαραμάδα που έχουν οι κόντρες στο πάνω μέρος του καπακιού. Ελπίζω τα tire up να μην λιώσουν καμιά μέρα από τη θερμοκρασία αν και τα έχω όσο πιο άκρη της λάμπας γίνεται σχεδόν κοντά στα ακροφύσια. Βέβαια η λύση αυτή είναι δύσκολή σε περίπτωση που θέλω να κάνω σοβαρές εγασίες στο ενυδρείο γιατί οι λάμπες δεν μετακινούνται και θα πρεπει να κόβω τα tireup κάθε φορά και να βάζω άλλα.

Οπότε τι προτείνεται για τις άλλες δύο T5? Αυτή τη στιγμή έχω να σας θυμίσω έχω 2 x 24W, 55 cm, 14.000K arcadia marine white. Οι Τ8 μου ήταν και οι δύο ακτινικές οι οποίες τώρα θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από 1 Τ5 ακτινική.

Μήπως να μείνω εκεί και να μην βάλω 4η Τ5 επειδή είναι μικρό το ενυδρείο και δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα άλγης?

Εαν βάλω και 4η Τ5 να βάλω μία στα 10.000Κ για διασπορά φάσματος?

Εαν βάλω ballast για 2 λάμπες πως θα ελέγχω την ακτινική να ανάβει μόνη της πριν και μετά τις υπόλοιπες?

Εαν βάλω ακόμη 2 μονά ballast συν το διπλό που έχω θα γεμίσει ο τόπος μακρόστενα ηλεκτρονικά ballast. Τι να κάνω ??? :thumbup::wub:

Link to comment
Share on other sites

....

Εαν βάλω ακόμη 2 μονά ballast συν το διπλό που έχω θα γεμίσει ο τόπος μακρόστενα ηλεκτρονικά ballast. Τι να κάνω ??? :rasp::thumbup:

Σίγουρα το καύτερο είναι όλα τα μπάλαστ να τα ξυλώσεις και να τα βγάλεις έξω από το καπάκι

(εάν το έχεις κάνει ήδη απλα αγνόησε την απαντηση <_<:angry2::angry2::rasp: )

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα το καύτερο είναι όλα τα μπάλαστ να τα ξυλώσεις και να τα βγάλεις έξω από το καπάκι

(εάν το έχεις κάνει ήδη απλα αγνόησε την απαντηση :angry2::angry2::rasp::rasp: )

Οχι ευτυχώς αυτά τα ηλεκτρονικά ballast εχουν μακριά καλλώδια και βρίσκονται από πίσω από το ενυδρείο εδώ δεν χωράνε οι λάμπες μόνες τους πόσο μάλλον τα ballast, αλλά καταλαβαίνεις υπάρχει και ένα περιθώριο δεν μπορεί στο σαλόνι να γίνει πυρηνικός αντιδραστήρας <_<

Θα πλακώσει η επιτροπή ραδιενέργειας (Βλέπε Γυναίκα......)

Link to comment
Share on other sites

Τελικά η λύση στήριξης με νεκρό βράχο είναι η πιο φυσική. Πήρα κομμάτια νεκρό βράχο τα έσπασα σαν δάκτυλα, σαν στηρίγματα και τα κάρφωσα στην άμμο και εκεί επάνω ακούμπησα τον LR. Σε ένα-δύο σημείο δοκίμασα και έθαψα το νεκρό βράχο μέσα στην άμμο ( άφησα και 2 cm άμμο από επάνω) και άφησα κομμάτια σαν δόντια ή δάκτυλα να προεξέχουν έξω από την άμμο 4-5 cm. Μπορεί έτσι με τον εγκλωβισμό της άμμου κάτω από τον βράχο να δημιουργηθεί mini DSB σε αυτά τα σημεία, δηλαδή αναερόβια βακτηρίδια.

Με αυτό τον τρόπο και πολύ καλή κυκλοφορία έχει ο LR από κάτω και όμορφες κρυψώνες δημιουργούνται και τα στηρίγματα του νεκρού βράχου σε 6-12 μήνες θα ζωντανέψουν και αυτά, όπου με το PVC δεν νομίζω να γινόταν, και πιο φυσικό σύστημα αισθάνομαι πως είναι. Επιφυλάσομαι για photos.

Εαν μπει καλα η βαση του pvc δεν φαινετε τιποτα και το αποτελεσμα αισθητικα ειναι αψογο. Ολα ειναι θεμα εφαρμογης. Η λυση που αναφερεσε γινεται απο πολλους και ειναι απολυτα σωστη απλα δεν ειναι ο μονος δρομος. Να ηερεις πως η αμμος κατω απο τον βραχο δεν θα κανει απλα αναεροβια, αλλα θα μαυρισει απο το υδροθειο στην πορεια και αν καποια στιγμη θελεις να βγαλεις την αμμο, τοτε θα αναγκαστης να την πεταξεις αφου θα ειναι μαυρη και...αραχνη περα απο βρωμερη!

O δεύτερος λόγος είναι ότι ασχολούμενος χθες γύρω στις 4-5 ώρες με το ενυδρείο έλυσα ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το φωτισμό. Βρήκα ένα τρόπο να προσθέσω άλλες 2 Τ5 στο ενυδρειάκι μου <_< δένοντας της με tire up τα οποία περνάω από μία χαραμάδα που έχουν οι κόντρες στο πάνω μέρος του καπακιού. Ελπίζω τα tire up να μην λιώσουν καμιά μέρα από τη θερμοκρασία αν και τα έχω όσο πιο άκρη της λάμπας γίνεται σχεδόν κοντά στα ακροφύσια. Βέβαια η λύση αυτή είναι δύσκολή σε περίπτωση που θέλω να κάνω σοβαρές εγασίες στο ενυδρείο γιατί οι λάμπες δεν μετακινούνται και θα πρεπει να κόβω τα tireup κάθε φορά και να βάζω άλλα.

Εδω λογικα στην πορεια θα εχεις προβλημα γιατι εαν δεν καουν σιγουρα θα ξεραθουν γρηγορα οποτε ειναι θεμα χρονου να σπασουν. Ξεκινα με τις 2 Τ5 και τις 2 actinc Τ8 και στην πορεια κανεις οποια αλαγη θελεις. Τα εχεις ηδη και για αρχη μεχρι να καλαληξεις εισαι οκ. :angry2:

Οπότε τι προτείνεται για τις άλλες δύο T5? Αυτή τη στιγμή έχω να σας θυμίσω έχω 2 x 24W, 55 cm, 14.000K arcadia marine white. Οι Τ8 μου ήταν και οι δύο ακτινικές οι οποίες τώρα θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από 1 Τ5 ακτινική.

Μήπως να μείνω εκεί και να μην βάλω 4η Τ5 επειδή είναι μικρό το ενυδρείο και δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα άλγης?

Εαν βάλω και 4η Τ5 να βάλω μία στα 10.000Κ για διασπορά φάσματος?

Εαν βάλω ballast για 2 λάμπες πως θα ελέγχω την ακτινική να ανάβει μόνη της πριν και μετά τις υπόλοιπες?

Εαν βάλω ακόμη 2 μονά ballast συν το διπλό που έχω θα γεμίσει ο τόπος μακρόστενα ηλεκτρονικά ballast. Τι να κάνω ??? :angry2::rasp:

Σου απαντησα παραπανω για αυτο. Βεβαια αν το κανεις καλυτερα να εχεις διαφορετικα φασματα παρα 1.

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά την άμμο εκτός από την μαυρίλα που ανέφερες τουλάχιστον θα δρα ως denitrator ή όχι? Η μαυρίλα θα απλωθεί σε όλο πλάτος του ενυδρείου ή μόνο εκεί που είναι κάτω από τη πέτρα. Θα μπορούσα να το θάψω τον βράχο μέχρι να ακουμπίσει τζάμι αλλά θεώρησα ότι έτσι μπορεί να δουλέψει ως mini DSB.

Οσον αφορά τον φωτισμό δυστυχώς δεν υπάρχει γυρισμός στις T8 πλέον λόγω μετατροπών που έγιναν χθες και επιπλέον ήταν πολύ επικίνδυνο γιατί οι Τ5 ήταν σε απόσταση αναπνοής από το νερό λόγω του ότι κρεμόντουσαν από τις Τ8 με ειδικά μανταλάκια. Τα tireup φτηνά είναι θα τα αλλάζουμε απλά ελπίζω να κρατάνε κανά μήνα μη πέσει καμιά λάμπα στο νερό

Οπότε τι λέτε να βάλω μία ακτινική μόνο ακόμα ή μία+μία? Ξεθάρρεψα στο προηγούμενο μήνυμα γιατί σκέφτηκα ότι με άλλες 2 Τ5 θα μπορούσα να βάλω και κάνα SPS αργότερα <_<

To φεγγαρόφως πως το πετυχαίνουμε, με κάποιο μπλε led?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά η λύση στήριξης με νεκρό βράχο είναι η πιο φυσική. Πήρα κομμάτια νεκρό βράχο τα έσπασα σαν δάκτυλα, σαν στηρίγματα και τα κάρφωσα στην άμμο και εκεί επάνω ακούμπησα τον LR. Σε ένα-δύο σημείο δοκίμασα και έθαψα το νεκρό βράχο μέσα στην άμμο ( άφησα και 2 cm άμμο από επάνω) και άφησα κομμάτια σαν δόντια ή δάκτυλα να προεξέχουν έξω από την άμμο 4-5 cm. Μπορεί έτσι με τον εγκλωβισμό της άμμου κάτω από τον βράχο να δημιουργηθεί mini DSB σε αυτά τα σημεία, δηλαδή αναερόβια βακτηρίδια.

Με αυτό τον τρόπο και πολύ καλή κυκλοφορία έχει ο LR από κάτω και όμορφες κρυψώνες δημιουργούνται και τα στηρίγματα του νεκρού βράχου σε 6-12 μήνες θα ζωντανέψουν και αυτά, όπου με το PVC δεν νομίζω να γινόταν, και πιο φυσικό σύστημα αισθάνομαι πως είναι. Επιφυλάσομαι για photos.

Θα εκφράσω και εγώ τις επιφυλάξεις μου για τον συγκεκριμένο τρόπο στήριξης.

Μπορεί να είναι πιο αισθητικός αλλά όχι και λειτουργικός.

Οι λόγοι είναι ότι δεν επιτρέπουν τον καθαρισμό των περιοχών αυτών, με τη ροή του νερού, με αποτέλεσμα να μαζεύεται αρκετά οργανικά υπολείμματα (detritus), τα οποία δεν θα μπορεί να τα απορροφήσει η άμμος στην αναερόβια ζώνη της. Αυτά θα είσαι υποχρεωμένος να τα καθαρίζεις μόνος, και πες μου με ποιόν τρόπο.

Μην μπερδεύεις τον όρο DSB με οτιδήποτε είναι αναερόβιο. Δεν υπάρχει καμία μεταξύ τους σχέση.

Βρήκα ένα τρόπο να προσθέσω άλλες 2 Τ5 στο ενυδρειάκι μου <_< δένοντας της με tire up τα οποία περνάω από μία χαραμάδα που έχουν οι κόντρες στο πάνω μέρος του καπακιού. Ελπίζω τα tire up να μην λιώσουν καμιά μέρα από τη θερμοκρασία αν και τα έχω όσο πιο άκρη της λάμπας γίνεται σχεδόν κοντά στα ακροφύσια.

Τα Ταιραπ δεν θα λιώσουν αλλά σύντομα θα πολυμεριστούν και θα σπάνε σαν οδοντογλυφίδες. Πρόσεξε να μην βρεις τις λάμπες σου να κολυμπάνε.

Υπάρχουν ειδικά αδιάβροχα αυτοκόλλητα, διπλής όψης, που πωλούνται για αυτή τη δουλειά. Δεν θυμάμαι όμως τώρα την ενυδρειακή εταιρεία, που τα προωθεί.

Εαν βάλω και 4η Τ5 να βάλω μία στα 10.000Κ για διασπορά φάσματος?

Συμφωνώ

Εαν βάλω ballast για 2 λάμπες πως θα ελέγχω την ακτινική να ανάβει μόνη της πριν και μετά τις υπόλοιπες?

Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλεις μονά ballast.

Εαν βάλω ακόμη 2 μονά ballast συν το διπλό που έχω θα γεμίσει ο τόπος μακρόστενα ηλεκτρονικά ballast. Τι να κάνω ??? :angry2::angry2:

Κάπου θα βρείς να τα χώσεις

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά την άμμο εκτός από την μαυρίλα που ανέφερες τουλάχιστον θα δρα ως denitrator ή όχι?

Όχι. Θα είναι "μπίχλα" που θα πρέπει να απομακρύνεται από τα "νεκρά" σημεία.

Η μαυρίλα θα απλωθεί σε όλο πλάτος του ενυδρείου ή μόνο εκεί που είναι κάτω από τη πέτρα.

Κάτω από τις πέτρες, πράγμα που καθιστά δύσκολη, έως αδύνατη την απομάκρυνσή της.

Θα μπορούσα να το θάψω τον βράχο μέχρι να ακουμπίσει τζάμι αλλά θεώρησα ότι έτσι μπορεί να δουλέψει ως mini DSB.

Ο βράχος κάποια στιγμή θα ακουμπήσει στο κρύσταλλο του πάτου. Αυτό είναι θέμα χρόνου.

Ποτέ δεν θα λειτουργήσει σαν DSB, γιατί δεν πρόκειται για μικρόκοκκο αραγωνίτη, που αποτελεί μία από τις βασικές αρχές λειτουργίας του DSB, αλλά συσσωματοποιημένο. Με λίγα λόγια "γκονάρια"

Οπότε τι λέτε να βάλω μία ακτινική μόνο ακόμα ή μία+μία? Ξεθάρρεψα στο προηγούμενο μήνυμα γιατί σκέφτηκα ότι με άλλες 2 Τ5 θα μπορούσα να βάλω και κάνα SPS αργότερα <_<

Οι Guru της κατηγορίας Reef, όταν μιλάνε για φωτισμό, λένε Φως, Φως, Φως, Φως, Φως.......

To φεγγαρόφως πως το πετυχαίνουμε, με κάποιο μπλε led?

Και με led, αλλά και με Τ2

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν φωνή Λαού Οργή Θεού ή επί το λαικότερο όταν μιλάνε οι παλιοί τρέχουνε οι "ψάρακλες".

Τα κομμάτια που ήταν θαμμένα τα ξέστησα τα έσπασα σε μικρότερα κομμάτια με ένα σκαρπέλακι και δημιούργησα μικρότερα κομμάτια σαν δόντια τα οποία κάρφωσα στην άμμο έτσι ώστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία μεταξύ άμμου και ζωντανού βράχου αλλά και σπηλιές - κρυψώνες για ψαράκια χαμηλης ζώνης. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να αχρηστεύσω κάποιο μεγάλο κομμάτι από τα 27 κιλά ζωντανής άμμου που έχω μέσα χωρίς λόγο, αλλιώς θα έβαζα τριμμένο κοράλλι κάτω.

Δεν ξέρω πως τα κατάφερα αλλά δεν μπορεσα να συνδιάσω τα κομμάτια όπως ήταν πριν που μου άρεσε πάρα πολύ, ούτως ή άλλως αύριο μάλλον θα μπούνε άλλα 6 κιλά ζωντανού βράχου ώστε να ισορροπήσει και η άλλη πλευρά του ενυδρείου όπου λείπουν κομμάτια βράχου και να συμπληρωθούν συνολικά 12 κιλά από τα 15 που σκέπτομαι να βάλω.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν ορισμένες φωτογραφίες από το aquascape που δημιουργώ στο nano μου. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι με την αλλαγή που έκανα σπάζοντας τα κομμάτια νεκρού βράχου και καρφώνοντας τα στην άμμο όρθια σαν δόντια. Υπολογίζω ότι από τα 6 κιλά νεκρού βράχου αξιοποίηθηκαν περίπου τα 4 κιλά.

Επίσης οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν τα πρώτα 6 κιλά ζωντανού βράχου που τοποθετήθηκαν στο ενυδρείο. Προσπαθώ να εκμεταλευτώ τη γωνία που κάνει το ενυδρείο δημιουργώντας "πλατεία" στη μέση για τους ενοίκους του <_< αλλά και αρκετές κρυψώνες καθώς και διαδρόμους.

post-2241-1164558035_thumb.jpgpost-2241-1164558062_thumb.jpgpost-2241-1164558083_thumb.jpg

Οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν ισχύουν πλέον γιατί προστέθηκαν 4 κιλά περίπου ζωντανού βράχου, τις ανεβάζω καθαρά για λόγους κράτησης του ημερολογίου. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω αργότερα το ισχύον σκηνικό του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...