-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Antonis K
Σκοπός αυτού του θέματος είναι να παρουσιάσει μια αυτόματη αναπλήρωση, οικονομική και συγχρόνως πολύ εύκολη στην κατασκευή. Για λόγους ασφαλείας, επιλέχτηκε αντλία 12V, έτσι ώστε να μη εμπλέκεται πουθενά τάση 230V (πέραν του τροφοδοτικού που μπαίνει σε μια πρίζα).
Πέρα απο τα παρακάτω υλικά, δε θα χρειαστούμε τίποτα άλλο, πέρα από ένα κοφτάκι και ένα μικρο κατσαβίδι.
Συνολικο κοστος γυρω στα 20€
Υλικά που θα χρειαστούμε:
1. Φλοτέρ στάθμης (Προαιρετικά 2 τεμ. Περισσότερα παρακάτω)
https://grobotronics.com/liquid-level-sensor.html
2. Αυτοσχέδια βάση για το φλοτέρ. Εδω έχω κολλήσει κάποια κομμάτια plexi. Μπορούμε να βάλουμε οτι θέλουμε, αρκεί να είναι κάτι σταθερό.
3. Τροφοδοτικό 12V/1Α. (H αντλία έχει ονομαστική ισχύ 4,8W, όποτε το 1Α υπεραρκεί)
https://grobotronics.com/power-supply-12vdc-1a-psu-1601.html
4. Ένα κουτάκι για να στεγάσουμε το κύκλωμα. Και εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε.
5. Αντλία 12V. Γενικότερα οι DC αντλίες πέρα απο ασφάλεια, καθώς λειτουργούν σε χαμηλή τάση, προσφέρουν πολύ υψηλό
μανομετρικό. Η συγκεκριμένη έχει 3 μέτρα!!! Έτσι μπορεί πολύ άνετα να σηκώσει νερό, ακόμα και αν βρίσκεται το δοχείο με το νερό της αναπλήρωσης, στο έπιπλο κάτω απο το ενυδρείο.
https://grobotronics.com/mini-brushless-water-pump-12v-dc-240l-h-ad20p-1230a.html
6. Λίγο καλώδιο. (Και μικρής διατομής αρκεί)
7. Ένα ζευγάρι κλέμες
8. Ρελέ με χρονοκαθυστέρηση.
https://grobotronics.com/relay-module-with-time-delay.html
Το συγκεκριμένο module έχει ένα ρελεδάκι το οποίο οπλίζει σε 0-3 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα πάρει εντολή.
Η ρύθμιση γίνεται απο το βιδάκι που υπάρχει πάνω στο ποτενσιόμετρο. Γυρνώντας αριστερόστροφα, μειώνουμε το χρόνο και δεξιόστροφα τον αυξάνουμε.
Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αυτό το module, είναι για να αποτρέψει στιγμιαίες εκκινήσεις της αντλίας από την έντονη ανατάραξη της επιφάνειας του νερού, που υπάρχει σε πολλά ενυδρεία (κυρίως θαλασσινά).
Η ρύθμιση έγινε στα 2 δευτερόλεπτα.
Σχέδιο κυκλώματος
Για περισσότερη ασφάλεια μπορούν να μπουν 2 φλοτέρ σε σειρά. Η σύνδεση τους γίνεται ως εξής
Εννοείτε οτι μπορούμε να προεκτείνουμε τα καλώδια των φλοτέρ και της αντλίας, όσο χρειάζεται.
Η υψομετρική διαφορά μεταξύ ON και OFF στο φλοτέρ, είναι περίπου 1,5mm. Η δικιά μου πρόταση είναι να μπει το 2ο φλοτέρ λίγο πιο ψηλά απο το πρώτο. Έτσι το 2ο θα είναι μόνιμα ΟΝ και μόνο αν κολλήσει το 1ο και ανέβει η στάθμη παραπάνω, να κόψει και να μας γλυτώσει απο δυσάρεστες καταστάσεις.
Τέλος να πω οτι η έξοδος απο το σωληνάκι που έρχεται απο την αντλία, πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι πιο πάνω απο τη στάθμη του νερού για προφανείς λόγους.
Τελικο αποτελεσμα.
Το σύστημα έχει ήδη αντικαταστήσει την παλιά μου αναπλήρωση. Κανένα θέμα μέχρι στιγμής.
Είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε απορία.
Καλες κατασκευες!
-
By DrKOI
Ένας από τους λόγους που έχουμε τα Koi στην λίμνη μας αντί για κάποιο άλλο ψάρι είναι διότι εξυμνούμε, θαυμάζουμε και απολαμβάνουμε την ομορφιά τους.
Ποια είναι τα κριτήρια για την εκτίμηση ενός koi;
Λοιπόν πριν καταλήξουμε στα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα βασικά κριτήρια που ισχύουν για κάθε koi και αυτά είναι κατά σειρά προτεραιότητας : 1) η διαμόρφωση του σώματος, 2) το χρώμα και 3) το σχέδιο.
Το σημαντικότερο σημείο στην εκτίμηση του Koi είναι η διαμόρφωση του σώματος ή η δομή του όπως αλλιώς μπορούμε να αναφέρουμε και έπειτα έρχονται τα άλλα 2 κριτήρια. Η ολική αξιολόγηση επηρεάζεται δραματικά από την διαμόρφωση του σώματος. Ο χρωματισμός και το σχέδιο έπονται.
Τα κριτήρια αξιολόγησης στο απώτατο παρελθόν ήταν η ποιότητα, η αξιοπρέπεια και η αρχοντιά. Επειδή όμως ήταν πολύ δύσκολο για τους κριτές στα Koi Show να κρίνουν αυτές τις αξίες στα Koi έτσι και τις αντικατέστησαν με τις παραπάνω το έτος 1962 στο 1ο Εθνικό Φεστιβάλ Αγροτικής, Δασικής και Ιχθυολογίας. Αυτό το σύστημα αξιολόγησης ακολουθείται πλέον και σε όλα τα Koi Shows μέχρι και σήμερα. Το τέλειας ποιότητας Koi θα λάβει 100 πόντους είτε είναι μικρό είτε είναι μεγαλύτερο σε ηλικία. Οι 50 πόντοι από τους 100 δίνονται για την δομή του σώματος, οι 30 για την ποιότητα του χρώματος που πάει μαζί και με το δέρμα, και οι τελευταίοι 20 για το σχέδιο το οποίο στο παρελθόν είχε τους 40 αλλά αποφασίσθηκε να μειωθεί στο τωρινό επίπεδο. Μέχρι στιγμής κανένα Koi δεν έχει καταφέρει να λάβει την τέλεια βαθμολογία που είναι οι 100 βαθμοί.
Η όμορφη δομή που μόνο τα Koi διαθέτουν
Τα υψηλής ποιότητας Koi απαιτούν ένα ισορροπημένο ατρακτοειδές σχήμα. Η συμμετρική και η δυναμική σωματοδομή των Koi τους δίνει επάξια τον τίτλο του «Βασιλιά» του Γλυκού Νερού. Επίσης οι χομπίστες εκτιμούν τις όμορφες κολυμβητικές κινήσεις των Koi που έχουν μια δυνατή σωματοδομή. Το σχήμα σώματος των Koi πρέπει να είναι με ανοικτούς ώμους και με μια συμμετρικά καμπυλωτή φιγούρα. Έτσι θεωρείται ως μια αξιοπρεπή και μεγαλοπρεπή ομορφιά η οποία αξιολογείται με μεγάλη βαθμολογία.
Τα koi συχνά παρουσιάζονται ως παλαιστές του Sumo με ισχυρούς μύες οι οποίοι ενσωματώνονται κάτω από το λίπος. Η ιδανική διαμόρφωση του σώματος είναι παρόμοια με του μυώδη αθλητή έχοντας μια μικρή στρογγυλότητα. Τα koi της μοντέρνας γενιάς έχουν σώματα τα οποία διευρύνονται στις άκρες με ελλειψοειδές σχήμα. Το καμπυλωτό περίγραμμα του σώματος έχει μια πιο ομαλή γραμμή από τα παλαιότερης γενιάς koi. Τα σώματα τα οποία χάνουν την συμμετρική τους μορφή, τα σώματα που μοιάζουν με το γράμμα S, ή τα σώματα που έχουν υπερβολικό βάρος στην κοιλιά είναι απαράδεκτα.
Ένα άλλο σημείο που παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση είναι τα πτερύγια όπου το ζευγάρι των θωρακικών πτερυγίων πρέπει να είναι ισορροπημένο μεταξύ του. Είτε μικρά είτε μεγάλα τα θωρακικά πτερύγια πρέπει να είναι σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα.
Το ραχιαίο πτερύγιο αν είναι σταθερό και ευθύ είναι όντως εντυπωσιακό. Το ουραίο πτερύγιο πρέπει να ταιριάζει με το υπόλοιπο σώμα, το πρωκτικό αλλά και τα πυελικά πτερύγια πρέπει να είναι στις σωστές θέσεις και ας μην φαίνονται. Κομμένα ή πτερύγια που λείπουν κατατάσουν το koi ως κακής ποιότητας αυτομάτως.
Άλλο σημαντικό σημείο είναι τα «μουστάκια» του koi τα οποία το κάνουν να μοιάζει με Ιάπωνα Samurai να είναι στην θέση τους και να μην λείπουν.
Ο χρωματισμός των koi μπορεί να αλλάζει συνεχώς
Η ομορφιά του χρώματος των koi προηγείται του σχεδίου. Τα βασικά τους χρώματα είναι το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο. Το κόκκινο χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό κατακόκκινο, το λευκό τους πρέπει να είναι παρόμοιο με το λευκό του χιονιού και το ιδανικό μαύρο πρέπει να είναι ένα παχύ και μαύρο του μελανιού. Οι παραλλαγές αυτών των χρωμάτων μπορούν να διαιρεθούν σε περισσότερα από 10 αναγνωρίσιμα χρώματα.
Τα koi δεν εμφανίζουν ποτέ το ίδιο σχέδιο μεταξύ τους
Ποτέ 2 koi δεν έχουν το ίδιο σχέδιο. Υπάρχουν koi που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά οι πλάκες, τα μπαλώματα ή τα σημάδια τους είναι διαφορετικά. Είναι αδύνατο να δημιουργηθούν τα ίδια koi ακριβώς καθότι είναι οργανισμοί φτιαγμένοι από την Φύση. Η μοναδικότητα τους ελκύει τους χομπίστες να αναπτύξουν τα koi τους και να είναι τα «μοναδικά» στο είδος τους. Όταν μέσα στην λίμνη βρίσκονται διαφορετικά σχέδια μεταξύ τους τότε δείχνουν την λίμνη μας πιο ζωντανή. Το σχέδιο πρέπει να είναι και αυτό συμμετρικό πάνω στο σώμα του koi και κατά την ανάπτυξη του koi τα σχέδια συνεχώς αλλάζουν.
Πηγές-Βιβλιογραφία : Modern Nishikigoi (Takeo Kuroki) , Nishikigoi Mondo (Shuji Fujita, Satoru Hoshino), Nishikigoi Yearbook.
-
By Aliens
Πριν 9 χρόνια αποφάσισα να σκάψω και να φτιάξω μια λιμνούλα 800λτ βάζοντας 2 KOI. Λεπτομέρειες στο λινκ
Μετά από 2 χρόνια πηγα στα 3 κυβικά και αργότερα στα 4. Λεπτομέρειες στο λινκ
Έχω πλέον ψάρια 9-8-7 χρονών, ακόμα και δικές μου γέννες χρονών ή και μηνών. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μαζέψει πολύτιμες πληροφορίες αλλά και εμπειρίες. Ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται για να μην έχω αρρώστιες και να μην έχω απώλειες. Θέλω μόνο χαρούμενα ψάρια που όχι μόνο δεν θα τρομάζουν με την παρουσία μου, αλλά θα έρχονται και θα τρώνε από τα χέρια μου όπως κάνουν από τον πρώτο και όλλας χρόνο. Ας δούμε πως ξεκίνησα και που έφτασα. Στο βίντεο είναι μαζεμένες αρκετές από τις φωτογραφίες της λίμνης μου το 2011. https://youtu.be/Apkq5m_4ugI Στο επόμενο βίντεο είναι η εξάπλωση της λίμνης απο τα 800λτ στα 3 κυβικα. Βίντεο που έχει περάσει τα 5 εκατομμύρια views και μετά από τόσα χρόνια αρκετός κόσμος ακόμα το βλέπει. https://youtu.be/wF0e-MimXJ0
-
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now