Jump to content

Η Diy Υπερχείλιση Μου


jimmis1974

Recommended Posts

εδω και περιπου 3 βδομαδες εχω κατασκευασει την υπερχειλιση των πιο κατω βιντεο :



Με σωληνα PVC Φ32 , ολα μου στοιχισαν μονο 19 ευρω.
Εντυπωσεις ..... καμια μα καμια σχεση με αυτες του εμποριου που πεταμε 100ευρα , φοβερα αξιοπιστη γιατι ποτε μα ποτε δεν γηνεται να παρει αερα και να μην ξεκινησει , εχω κανει αμετρητες διακοπες ρευματος ξεκινησε μια χαρα χωρης καμια μα καμια παρεμβαση.
Απο θορυβο απολύτως κανεναν ,αν η σταθμη σταθεροποιηθεί λιγο πιο πανω απο την αναροφηση , κοιμαμαι ακριβως διπλας της .....λες και δεν υπαρχει.
Σε καποιες φωτο φενεται μια παλια που ειχα η οποια οποτε γηνοταν διακοπη επερνε αερα και εχανε σε αποδοση .
Μου λύθηκαν τα χερια , πραγματικα απιστευτη ....... την συνιστώ με τα χιλια !!!!!!

post-6379-0-96625000-1323461617_thumb.jpg

post-6379-0-61741300-1323461627_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο φίλε πολύ ωραία κατασκευή.Την βαλβίδα για να βγάζεις τον αέρα γιατί την έβαλες εκεί?Ενδιαφέρομαι για να κάνω και γω μία με πιο μικρό σωλήνα η 32φ πόσα λίτρα σου κατεβάζει?

Link to comment
Share on other sites

κατεβαζει καπου στα 5000 λιτρα , αλλα εχω βαλει στο λαστιχο μια βανα με μικροτερη διατομη οποτε στραγγαλιζεται καπως το νερο και ειμαι καπου στα 2500 , οσο ανεβαζει η αντλια μου eheim compact 3000. Ολα λειτουργουν πολυ σταθερα !!

Την βαλβιδα αερα την εχει το βιντεο στο U επανω , εγω δεν την εβαλα γιατι αν δεν την πιασεις απολυτως στεγανα θα σου μπαζει αερα μεσα στην υπερχειλιση (λιγο να περνει αερα θα χεις προβλημα , θελει αψογο κολημα) ,αλλα ομως ειναι τελειως περιτη το μονο που θα βολευε ειναι να την ξεκινησεις την πρωτη φορα , αλλα αυτο μπορεις να το κανεις ειτε απο το ανωτερο σημειο που χω το σωληνακι ειτε απο το λαστιχο που καταληγει στο sump , μια μικρη ρουφηξια και πηρε , μετα τερμα ουτε σε χιλια χρονια δεν αδειάζει !! Οποτε δεν υπαρχει κανενας λογος να ανοιξεις τρυπουλα σε εκεινο το σημειο (ασχετα με τι εκανε αυτος στο βιντεο)

και γω στο ανωτερο σημειο που χω το σωληνακι (φωτο) ειναι ταπα , την εβγαλα και ειναι ο σωληνας pvc ετσι κομμενος , δεν ακουγεται τιποτα απωλυτος !!!

Μην το σκεφτεις καθολου !! φτιαχτην , παρε μετρα σε πιο βαθος σε βολευει να τερματισει το U μεσα στο ενυδρειο και πρωχορα , κολα υπαρχει ειδικη για pvc που χει ενα πινελο στο καπακι.

Έγινε επεξεργασία - jimmis1974
Link to comment
Share on other sites

Το U που ειναι μεσα στο ενυδρειο αλλα και ο σωληνας που τραβαει το νερο μπορεις να μην του κανεις καθολου κολησεις για να μπορεις να τα στρηψεις σε αλλη κατευθυνση αλλα μπορει και να θες να βγαλεις τον σωληνα και να βαλεις αλλον αναλογα που θες την σταθμη του ενυδρειου.

Έγινε επεξεργασία - jimmis1974
Link to comment
Share on other sites

ειναι απλα υπεροχη...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπερα!συνχαριτηρια για την κατασκευη.τωρα που εχει περασει καποιο χρονικο διαστιμα συνεχιζει και δουλευει σωστα

Link to comment
Share on other sites

μια χαρα , και ακομη καλυτερα !! :D Ειναι πραγματικα απιστευτη και τρομερα σταθερη στο κατεβασμα , 2 μηνες που την εχω τωρα εχω βρει την ησυχία μου (κοιμαμε ακριβως διπλα της) και την ασφαλεια μου στο να μην ξεκινήσει. Σε σχεση με μια παλια που ειχα παρει απο ebay και εκανε λιγο θορυβο και οταν σε διακοπη ρευματος αδειαζε και επερνε αερα .

Στην κυριολεξια ησύχασα με αυτην :icon_dance: , γιατι με την αλλη ειχα αρχισει να σκεφτομαι ακομη και να καταργησω το sump.

Μολης σημερα εφτιαξα και αλλη μια ενος φιλου που βαζει sump και θα φτιαξω ακομη μια για ενα αλλο ενυδρειο που επεισης θα βαλω sump .

Έγινε επεξεργασία - jimmis1974
Link to comment
Share on other sites

ο σπιραλ σωληνας στο τελος ειναι απο πλυντηριου ?? σε ρωταω γιαστι δεν βρισκω κατι .

την βανα που στραγγισεις το νερο λογικα την εχεις λιγο πριν το σαμπ ετσι δεν ειναι??? την διαμετρο πηρες?? γιατι ρωτησα για φ 32 και μου ειπαν 18 ευρω εχει

Link to comment
Share on other sites

Εγώ τα πείρα 7 ευρώ απο θεσσαλονίκη αν θέλεις στείλε πμ. να σου πώ.

Link to comment
Share on other sites

το βανακι ειναι απο αυτα του κηπου , το πηρα μονο 40 λεπτα (απλα με στρογγυλη λιμα το ανοιξα μεσα γιατι εχει μικρη διατομη)

Και το εχω μεσα στο sump ενα ποντο κατω απο την επιφανεια , γιατι αν την αφήσω εξω θα πλατσουρίζει το νερο και θα πετάγεται

Το σπιραλ ειναι λαστιχο πλυντηρίου , ειναι οτι καλυτερο γιατι περνει κλήση να το φερεις απο οπου θες.

Link to comment
Share on other sites

συγχαρητηρια για τη κατασκευη σου!! Ειμαι στα προθυρα να κατασκευασω και εγω γιατι το σαμπ μου ειναι απαραιτητο και ετσι εχω καποιες ερωτησεις να σου κανω:

1) τη βανα την εβαλες, ωστε να υπαρχει μια μικρη καθυστερηση ροης προς το σαμπ και ετσι να καλυπτει η επιφανεια του νερου στο ενυδρειο την εισοδο της υπερχειλισεις και αρα να μην εχει θορυβο?

2) αν εβαζες στην εισοδο της υπερχειλησης μια γωνια προς τα κατω, ενσωματονοτας ετσι τη πατεντα durso, θα δουλευε εξισου καλα, οσον αφορα τη ταχυτητα της ροης και το θορυβο? Θα αποφευγες τη βανα? Θελω την αποψη σου εδω, γιατι εχω κατι τετοιο στο νου μου.

3) εχει σημασια το υψος του σημειο που ειναι ταφ και ενωνεται η υπερχειληση με το σωληνα του πλυντηριου καθως επισης και το υψος των δυο U? Εννοω οτι μπορει να παει πιο ψηλα, ωστε να εχουμε μικροτερο μηκος του αντιαισθητικου σωληνα μεσα και εξω απο το ενυδρειο? θα εχει μειωσης ροης? Παλι την αποψη σου θελω, γιατι εσυ την εχεις δει να δουλευει απο κοντα, την εχεις κατασκευασει και αρα ισως εχεις πειραματιστει ή προβληματιστει λιγο, ενω εγω μονο απο τα βιντεακια, χωρις να εχω πειραματιστει.

Link to comment
Share on other sites

Την τρέχω με σωλήνα 25φ στο red sea max που έχει σάμπ και πάει σφαίρα το νερό.Τελικά το έκανα όπως εσύ με την βαλβίδα στην τάπα&μετά την αφαίρεσα και αυτη.

imag0175j.jpg

imag0181q.jpg

Την βαλβίδα την έβαλα για να ρυθμίσω το ύψος στο σάμπ.Απλά έβαλα σιλικονάτο σωλήνα γιατί είχα διαθέσιμο αλλιώς θα έβαζα πλυντηρίου όπως εσύ φίλε μου!!!Δεν ακούγεται τίποτα,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου ήταν πολύ χρήσιμες.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

fisakis

1. ναι γιατι η υπερ ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την επιστροφη μου , και προκειμενου να μην φτιαξω αλλη υπερ με αλλο μικροτερο Φ (25 η 20 ... που ασε μηπως ηταν μικροτερες απο την επιστρ) την εκλεισα λιγο και σταθεροποιησα την σταθμη του ενυδρειο ενα τικ πιο πανω απο την εισοδο ωστε να μην στροβιλιζει το νερο και τραβαει αερα και εχει θορυβο.

Απλα θελω να ειναι η αντλια επιστ στο full και να στραγγαλισω την υπερ ( ειναι πιο ευκολο ετσι να βρεις την ισοσταθμια τους παρα να παζεις στραγγαλιζοντας και τα δυο)

2. εβαλα γωνια προς τα κατω και δεν γεμησε η υπερ , δηλαδη μαλλον δεν ξεκινησε και συνεχιζε να ανεβαζει η επιστροφη!!! (εννοεις στην γωνια εισοδου αλλη μια γωνια να κανει αναποδο U )

3. δεν ξερω πως θα λειτυργισει αν βαλεις το Τ πιο ψηλα , αλλα για πιο λογο ????? Αφου ειναι εξω απο το ενυδρειο και αμεσως το μουφαρεις στην γωνια κατευθειαν και προχωρας τον σωληνα μετα το Τ ( γιατι να κανεις δυο μουφαρισματα ?)

Τωρα αν γηνει πιο κοντο δεν ξερω , (οσο ειναι το μεσα να ειναι και το εξω απο το ενυδρειο) , λογικα θα δουλεψει αλλα μην το παρακανεις ωστε αν αδειασεις μια ποσοτητα νερου απο το ενυδρειο για καπιο λογο μη σου κατεβει η σταθμη και ισως σου αδιασει ο σωληνας.

Εμενα φτανει 12 εκατ πανω απο τον αραγωνιτη.

Alexphycho

Mε Φ25 που εφτιαξες με τι επιστροφη δουλευεις ( αντλια ποσα Λ/Ω?)

Δεν χρειαζεται καν η βαλβιδα που φενεται στα βιντεο κατασκευης , και ο σωληνας που προεξεχει πιο ψηλα οπως τον κοψεις αστον δεν χρειαζεται ταπα.

Θα τον ταπαρεις μονο καλα αεροστεγος καπως κατα την πρωτη φορα που θα κανεις ενα ρουφηγμα απο τον σωληνα που καταληγει στο σαμπ να τραβηξει και να γεμησει η υπερχ.

Μολης ξεκινησει και τρεχει φουλ νερο ... ΤΕΛΟΣ !!! αστον τελειως ανοιχτο, αυτο ηταν δεν αδειαζει πια η υπερ.

Βγαλε μια καλυτερη φωτο να δουμε πως ειναι.

Έγινε επεξεργασία - jimmis1974
Link to comment
Share on other sites

fisakis

2. εβαλα γωνια προς τα κατω και δεν γεμησε η υπερ , δηλαδη μαλλον δεν ξεκινησε και συνεχιζε να ανεβαζει η επιστροφη!!! (εννοεις στην γωνια εισοδου αλλη μια γωνια να κανει αναποδο U ). δεν το εθεσα σωστα το ερωτημα! Ηταν λογικο να γεμιζει το ενυδρειο σου, γιατι στη δευτερη γωνια που εβαλες εγλωβιζοταν αερας. Αν ανεβαινε κι αλλο η σταθμη(φυσικα να εχεις περιθωριο απο επανω) πιστευω πως θα δουλευε καποια στιγμη λογω πιεσης του νερου. Πριν ηθελα να πω, να εβαζες ενα ταφ πρωτα με μια εξοδο επανω και αλλη κατω. Στη επανω εξοδο μια προεκταση και ταπα με τρυπα οπως το εχεις κανει, σε αλλο σημειο της κατασκευης.

3. δεν ξερω πως θα λειτυργισει αν βαλεις το Τ πιο ψηλα , αλλα για πιο λογο ????? Αφου ειναι εξω απο το ενυδρειο και αμεσως το μουφαρεις στην γωνια κατευθειαν και προχωρας τον σωληνα μετα το Τ ( γιατι να κανεις δυο μουφαρισματα ?) αν το ταφ ειναι ψηλοτερα, σε περιπτωση διακοπης του ρευματος, η σωληνα θα εχει περισσοτερο νερο, σε υψηλοτερο σημειο (μεχρι το ταφ) και μετα οταν ερθει το ρευμα δεν θα ακουγετε το νερο κατα την εκκινηση. Ετσι λεω τωρα εγω!!! Επισης σε διακοπη του ρευματος παλι, λογω της ορμης του νερου που θα εχει, μηπως καποια φορα αδειασει τελειως ο σωληνας. Απλα ψαχχνομαι για πιθανα προβληματα

Τωρα αν γηνει πιο κοντο δεν ξερω , (οσο ειναι το μεσα να ειναι και το εξω απο το ενυδρειο) , λογικα θα δουλεψει αλλα μην το παρακανεις ωστε αν αδειασεις μια ποσοτητα νερου απο το ενυδρειο για καπιο λογο μη σου κατεβει η σταθμη και ισως σου αδιασει ο σωληνας.Δεν βλεπω το λογο να αδειασει ο σωληνας αν "κοντινει" κι αλλο και ειδικα αν το ταφ που λεω πριν ειναι ψηλοτερα (οχι ομως ψηλοτερα απο την εισοδο της υπερχειλισης. Δεν ξερω ομως μηπως επιρρεαζεται η ταχυτητα του νερου.

Εμενα φτανει 12 εκατ πανω απο τον αραγωνιτη.

Alexphycho

Mε Φ25 που εφτιαξες με τι επιστροφη δουλευεις ( αντλια ποσα Λ/Ω?)

Δεν χρειαζεται καν η βαλβιδα που φενεται στα βιντεο κατασκευης , και ο σωληνας που προεξεχει πιο ψηλα οπως τον κοψεις αστον δεν χρειαζεται ταπα.

Θα τον ταπαρεις μονο καλα αεροστεγος καπως κατα την πρωτη φορα που θα κανεις ενα ρουφηγμα απο τον σωληνα που καταληγει στο σαμπ να τραβηξει και να γεμησει η υπερχ.

Μολης ξεκινησει και τρεχει φουλ νερο ... ΤΕΛΟΣ !!! αστον τελειως ανοιχτο, αυτο ηταν δεν αδειαζει πια η υπερ.

Βγαλε μια καλυτερη φωτο να δουμε πως ειναι. Για το ξεκινημα, υπαρχουν πολλοι τροποι, οπως για παραδειγμα οπως περιγραφεται στο ποστ εδω. Το σωληνακι ειναι οντως περιττο.

Link to comment
Share on other sites

2. νωμηζω το σκεπτικο σου με την αλλη γωνια ειναι να μην περνει αερα εφοσον η εισοδος της θα κοιταει προς τα κατω.

Το δοκιμασα απειρες φορες , δεν ξεκινησε .... συνεχιζε να δηνει νερο η επιστροφη ωσπου αρχισε να ξενερωνει.

Δεν μπορω να σε καταλαβω πως λες για το Τ , τι εννοεις να μπει πρωτα ??

3. πηστευω οτι αν το Τ ειναι πιο ψηλα ισως ζοριζεται λιγο παραπανω κατα την εκινηση , ισως.... ?

Σε διακοπη που λες λογο της ορμης του νερου πιος σωληνας να αδιασει τελειως ????

Οι σωληνες αδιαζουν εκει που σταματαει η σταθμη (συγκινονουντα δοχεια) , σε περιπτωση διακοπης οταν ξεκινησει εννοείτε θα παρει αερα τον οποιο θα τον παρασυρει στην διαδρομη και θα τον βγαλει μεσα στο sump. Γιαυτο το Τ πρεπει να ειναι χαμηλα γιατι μπορει να ζοριστει πιο πολυ αν ειναι ψηλα.

(αλλα και παλι δεν βλεπω τον λογο γιατι ανχωνεσε με το Τ που θα ειναι ? )

Παντως την εχω 2 μηνες , εχω κανει πανω απο 100 διακοπες και ουτε μια φορα δεν ειχα προβλημα , αμεσως ξεκινησε και δεν υπαρχει αποτι εχω δει ουτε μια στο εκατομμυριο να μην ξεκινησει ποτε , ειναι ετσι η λειτουργια της που ποτε δεν εχεις προβλημα !!!

Τωρα αν θες να την κανεις πιο κοντη ... καντην . Ελαφρος ομως μην την κανεις τελιος κοντη !!

Εμενα δεν με ενοχλουν τοσο οι σωληνες, εφοσον εφυγαν η γομαροαντλια του σκιμερ , ο θερμοστατης , εβαλα και μερικα βραχακια μες στο sump.... ολα ειναι μια χαρα . ( απο κει και μετα εφοσον δεν θες τιποτα μεσα , παμε σε ενυδρειο με τρυπες στην πλατη που εκει ειναι αλλουνού παπά ευαγγελιο)

Έγινε επεξεργασία - jimmis1974
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον, επειδη τα σχηματα βοηθανε παντα στην περιγραφη και την κατανοηση, ασχοληθηκα λιγο περισσοτερο και εκανα τα παρακατω.

Overflow.jpg

Σχεδιο 1:

Αριστερα: Η κατασταση της υπερχειλισης οταν αυτη λειτουργει. Το νερο του ενυδρειου υπερχειλιζει στο επανω μερος του σωληνα Α και ακολουθωντας τη διαδρομη της σωληνας οδηγειται στην εξοδο προς το σαμπ Γ. Το σημειο Γ πρεπει να ειναι σε χαμηλοτερο σημειο απο το Α. Το σημειο Β πρεπει να ειναι το ψηλοτερο της ολης κατασκευης. Επισης, τα δυο U πρεπει να ειναι στο ιδιο υψος.

Δεξιά: Αν σταματησει για καποιο λογο να λειτουργει η αντλια και δεν ανεβαζει νερο στο ενυδρειο, η σταθμη του ενυδρειο θα πεσει σιγα σιγα οριακα κατω απο το χειλος της σωληνας στο σημειο Α (οχι οσο φαινεται στο σχεδιο-η σταθμη ειναι εικονικη για να ξεχωριζει στο σχεδιο) και θα παραμεινει σταθερη. Δηλαδη το υψος του σημειου Α καθοριζει της σταθμη της επιφανειας του ενυδρειου. Μεσα στη σωληνα τωρα και κατα τη διακοπη του ρευματος, η σταθμη θα ειναι οπως εμφανιζεται στη δεξια εικονα του σχεδιου και καθοριζεται απο το υψος της εξοδου προς το σαμπ.

Σχεδιο 2:

Η ιδια περιγραφη αλλα με ψηλοτερο σημειο εξοδου προς το σαμπ, οπως προαναφερθηκε. Προσοχη ομως να μην τοποθετηθει σε ψηλοτερο σημειο απο το Α. Επειδη η σταθμη του νερου μεσα στο σωληνα θα ειναι ψηλοτερη, ισως να ειναι μικροτερος ο θορυβος απο την υπερχειλιση του νερου. Μια σκεψη ειναι μονο και αυτο ρωταω σε προηγουμενο ποστ. Φοβαμαι ομως η ροη της υπερχειλισης θα ειναι μικροτερη και αρα η σταθμη του ενυδρειο σε υψηλοτερο σημειο.

Σχεδιο 3:

Η ιδια περιγραφη αλλα με "κοντιτερη" κατασκευη.

Σχεδιο 4:

Η ιδια περιγραφη αλλα με εισαγωγη της υπερχειλισης με τυπου Durso. Ισως να ειναι περισσοτερο αθορυβη και να μην χρειαζεται βανακι. Θα βοηθησει στο θορυβο αν ταπωσουμε τους δυο καθετους σωληνες και αφου εχουμε δημιουργησει μια τρυπα στη καθε ταπα(οι ταπες δεν ειναι στην εικονα).

Τοποθετηση και εκκινηση του συστηματος.

-Τοποθετουμε το συστημα στο ενυδρειο, οπως η εικονα 1

-Κλείνουμε την εξοδο προς το σαμπ Γ και γεμιζουμε με νερο το συστημα απο την σωληνα Β, οπως δειχνει το μπλε βελος και μεχρι το νερο να αρχισει να πεφτει απο το χειλος του σωληνα Α μεσα στο ενυδρειο. Εικονες 2,3,4,5

-Σαματαμε να ριχνουμε νερο. Εικονα 6

-Βυθιζουμε το συστημα στο ενυδρειο στη θεση που θα παραμεινει. Εικονα 7

-Ανοιγουμε την εξαγωγη προς το σαμπ Γ. Εικονα 8,9.

***Αν ακολουθηθει η παραπανω διαδικασια, δεν χρειαζεται τρυπα για αναροφηση αερα κατα την εκκινηση στο αναποδο U.

***Μπορουμε να ανοιξουμε την εξαγωγη προς το σαμπ και πριν τη βυθιση του συστηματος στο ενυδρειο.

Εγω ετσι εχω καταλαβει οτι δουλευει το συστημα αυτο. Αν κανω λοθος καπου διορθωστε με και πειτε τη γνωμη σας για τις προτασεις μου, γιατι σκεφτομαι τη κατασκευασω μια και εγω, συμφωνα με το σχεδιο 4, μηπως και αποφυγω τη ταλαιπωρια.

Έγινε επεξεργασία - fisakis
Link to comment
Share on other sites

Fisakis έβαλα την eheim 2000+ και η υπερχείληση κατεβάζει πάνω απο 2500λ/ω την δουλεύω κάπου στα 1800-2000 όσο χάνει απο το ύψος η αντλία γιατί την έχω τέρμα.

imag0202s.jpg

Την έφτιαξα τερμα κάτω όσο πάει (γύρω στους 45 πόντους)και το Τ μπήκε ακριβώς πάνω απο το 2ο (εξωτερικό)U.Απλά έβαλα και γωνία στο Τ προς τα κάτω για να συνδέσω πρώτα PVC και πάνω του σωλήνα eheim 25/34 για να πάει στο σάμπ.2μέτρα pvc χρειάστικα.Το πιο πράσσινο σωληνάκι είναι η επιστροφή.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

jim ευχαριστω πολυ για την υπερχ, εχω παθει ζημια !!! ρε συ τοσο τελεια δεν την περίμενα !!! ωρες ωρες νωμηζω μην εχει σταματησει :D , τοσο αθορυβη ειναι !!!!!!!!!!! και εκανα και διακοπες ρευματος απειρες φορες , ουτε καταλαβε τιποτα , ξεκινησε σφαιρα !!!!!

Με λογια δεν περιγραφεται , πραγματικα απιστευτη !! Χιλια ευχαριστω .

(τωρα αν και ο αδελφος μου βαλει κανα sump στο μελλον εννοειτε μου φτιαχνεις και αλλη , δεν το συζητω -_- ) :thaman:

Έγινε επεξεργασία - mitsos1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Φιλε πως παει η υπερχιλιση σου; Σκεφτομαι να την κανω κι εγω για το ενυδριο μου 330L. Θελω να κατεβαζει περιπου 3000L θα ειναι ενταξει;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σήμερα έφτιαξα και την δικια μου υπερχειληση περιμένω να στεγνωσουν οι κολλησεις για να σας πω αποτελέσματα.βαλβιδα δεν έβαλα στο πανω U τι λέτε να βάλω; τι προτείνετε;

Link to comment
Share on other sites

σήμερα έφτιαξα και την δικια μου υπερχειληση περιμένω να στεγνωσουν οι κολλησεις για να σας πω αποτελέσματα.βαλβιδα δεν έβαλα στο πανω U τι λέτε να βάλω; τι προτείνετε;

Δεν θα δουλέψει η υπερχείλιση αν δεν βάλεις βαλβίδα! Από κάπου πρέπει να παίρνει αέρα!

Link to comment
Share on other sites

σήμερα έφτιαξα και την δικια μου υπερχειληση περιμένω να στεγνωσουν οι κολλησεις για να σας πω αποτελέσματα.βαλβιδα δεν έβαλα στο πανω U τι λέτε να βάλω; τι προτείνετε;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βαλβίδα από τις αεραντλίες που

κυκλοφορούν μικρή διακριτική και πολύ φτηνή :bigemo_harabe_net-65:

Link to comment
Share on other sites

Fisakis έβαλα την eheim 2000+ και η υπερχείληση κατεβάζει πάνω απο 2500λ/ω την δουλεύω κάπου στα 1800-2000 όσο χάνει απο το ύψος η αντλία γιατί την έχω τέρμα.

imag0202s.jpg

Την έφτιαξα τερμα κάτω όσο πάει (γύρω στους 45 πόντους)και το Τ μπήκε ακριβώς πάνω απο το 2ο (εξωτερικό)U.Απλά έβαλα και γωνία στο Τ προς τα κάτω για να συνδέσω πρώτα PVC και πάνω του σωλήνα eheim 25/34 για να πάει στο σάμπ.2μέτρα pvc χρειάστικα.Το πιο πράσσινο σωληνάκι είναι η επιστροφή.

σήμερα

έφτιαξα και την δικια μου υπερχειληση περιμένω να στεγνωσουν οι

κολλησεις για να σας πω αποτελέσματα.βαλβιδα δεν έβαλα στο πανω U τι

λέτε να βάλω; τι προτείνετε;

Alexpsycho, αν και η εικονα που ανεβασες δεν μου εμφανιζεται, απο τα λεγομενα σου δε βλεπω κατι λαθος. Η γωνια του ταφ δεν εχει σημασια αν ειναι 45 ή 90 μοιρες. Σου το λεω γιατι κι εγω ετσι το ειχα.

Η υπερχειληση δουλευει οντως αψογα. Απο δικη μου εμπειρια θα πω οτι με ασφαλεια δουλευει το 1ο σχημα απο την εικονα που εχω ανεβασει πιο πανω. Οι παραλαγες με το ταφ ψηλοτερα, κοντιτερους σωληνες, κτλ αν και πιστευω οτι θα εχουν καλα αποτελεσματα δεν τα δοκιμασα να το πω με βεβαιοτητα.

Τρεις εξελιξεις-βελτιωσεις-προτασεις εχω να αναφερω ως προς τη κατασκευη, η οποιες εκανα και λειτουργησαν με απολυτη επιτυχία:

1) επειδη ετυχε να μπει ενα σαλιγκαρι στη σωληνα και να φραξει τα παντα με αποτελεσμα τις πλυμηρες, εκοψα ενα κοματι σωληνα, ιδιας διαμετρου και μηκους περιπου 10 εκατοστων. Επειτα με ενα σιδηροπριονο εκανα κοψιματα απο τη μια πλευρα του σωληνα και κατα μηκος του. Ετσι ο σωληνας απο την μια πλευρα ηταν κυκλικος (οπως ολοι) και απο την αλλη πλευρα ειχε τη μορφη χτενας με μακρια χτενια (ή δοντια αν θελετε). Αυτο το ολο κοματι ηταν η προεκταση της εισαγωγης υπερχειλησης. Για να εφαρμοσει, αντι να ζεστανω τη κυκληκη πλευρα και να τη θυληκωσω στην εισαγωγη της υπερχειλησης(σημειο Α στο σχεδιο που ειδατε πριν), τοποθετησα μια μουφα και ετσι επιπλεον μπορουσα να μεταβαλλω για λιγο το υψος της σταθμης του νερου του ενδυρειου χωρις να στραγγαλιζω τη βανα μιας και η μουφα μου δεινει καποιες ανοχες της ταξης των 2-3 εκατοστων. Επισης δεν εμπεναν μεσα σαλιγγαρια, ψαρια, ξυλα και κλαδεματα.

2) τοποθετοντας απλα ενα αλλο σωληνα πολυ μεγαλυτερης διαμετρου(σε εμενα εκανε η διπλασια διαμετρος απο αυτη της υπερχειλησης) καταφερα να εισαγω νερο στην υπερχειληση και απο το βυθο. Πως? Απλα περασα ολο το σωληνα εισαγωγης μεσα στο νεο σωληνα. Το ποσο νερο θα ρουφαει απο επανω ή κατω εξαρταται απο το τη θεση (επανω-κατω) του σωληνα αυτου καθως. Επισης το κατω σημειο εισαγωγης του νερου εξαρταται το απο το μηκος του σωληνα. Επισης με καποιο τροπο πρεπει ο σωληνα αυτος να ειναι σταθερος και να μην μετακινηται. Επισης, καλο ειναι να εχει στο επανω και κατω τμημα του χτενια-δοντια επισης. Το πως θα το στηριξετε το αφηνω σε εσας γιατι δυστηχως ειναι δυσκολο να το περιγραψω και δεν εχω την υπερχειληση τωρα να ανεβασω φωτο.

3)για την εκινηση-εξαερωση της υπερχειλησης δεν χρειαζεται βαλβιδα, αρκει ομως να χωραει στο ενυδρειο και σε οριζοντια θεση ολοκληρη η υπερχειληση (και τα εξωτερικα U). Η βαλβιδα μπορει να κανει ζημια στο μελλον. Εγω, τελικα αυτο που εκανα ηταν το εξης. Πριν τη τοποθετησω για λειτουργεια στο ενυδρειο, τη βυθισα ολοκληρη και οριζοντια μεσα στο ενυδρειο και την εκανα "τραμπαλα" δεξια αριστερα μεχρι να βγει ολος ο αερας. Επειτα οταν την εβγαλα απο το ενυδρειο φροντισα να ειναι σε καθετη θεση και μετα την εβαλα στη θεση οπου θα λειτουργουσε. Ετοιμη!!! Ουτε βαλβιδες, ουτε εξαερωσεις, ουτε τιποτα απολυτως. Πανευκολα και σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...