Jump to content

Άρρωστο Χρυσόψαρο - Μάλλον Dropsy


Recommended Posts

Καλημέρα,

Έχω ένα χρυσόψαρο fantail εδώ και 4 μήνες. Εμπειρία από ενυδρεία αποκτώ τώρα σιγά σιγά. Το ενυδρείο που έχω είναι μικρό, 27 λίτρα (21 περίπου καθαρά). Χρησιμοποιώ ένα φίλτρο της eheim για 40λιτρο ενυδρείο, απλό, με σφουγγαράκι. Αλλαγή νερού έκανα κάθε βδομάδα το 1/3 του ενυδρείου, μετά από καθοδήγηση του παιδιού στο pet shop και μόνο την τελευταία βδομάδα άρχισα να αλλάζω το νερό ανά 15 μέρες το 1/2 μετά από καθοδήγηση ξανά (μου είπαν πως οι συχνές αλλαγές χαλάνε τη βιολογία του ενυδρείου). Χρησιμοποιώ το αντιχλώριο της sera και τα βακτίρια της sera μετά από κάθε αλλαγή καθώς και κάποιες σταγόνες Goldy της eSha. Μετρήσεις δεν έχω κάνει ποτέ. Το ψάρι το τάιζα ανά 2 μέρες μετά από καθοδήγηση. Το ψαρι γενικά ήταν πολύ δραστήριο και φιλικό από την αρχή. Πριν 2,3 βδομάδες έπαθε αβιταμίνωση (το ένα μάτι είχε θολώσει) και μετά από καθοδήγηση ξεκίνησα να το ταίζω κάθε μέρα, μουλιάζοντας την τροφή του σε βιταμίνες. Πάνω που άρχισε να θεραπεύται, παρατήρησα ότι γύρω από τα μάτια του άρχισε να φαίνεται πιο έντονα το μαύρο τμήμα του. Μίλησα με το παιδί στο pet shop κι επειδή δεν είχε παρατηρηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα, δεν έδωσε σημασία. Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν σε πιθανή εξωφθαλμία, αλλά από την άλλη ούτε πείρα είχα, ούτε και μπορούσα να πω με σιγουριά ότι όντως τα μάτια του είχαν εξογκωθεί. Τις τελευταίες μέρες, κι ενώ το ψάρι είναι ακόμα κινητικό (σίγουρα όχι όπως παλιότερα, αλλά ακόμα κολυμπάει και παίζει με την άμμο) και τρώει κανονικά, παρατήρησα ότι ανέβαινε πιο συχνά προς την επιφάνεια του ενυδρείου και καθόταν ώρες εκει. Σχεδόν σταμάτησε εντελώς να κάθεται στο βυθό. Παρατήρησα πως ξαφνικά τα περιττώματά του άρχισαν να γίνονται διαφανή και η κοιλιά του πρήστηκε απότομα (τα λέπια φαίνονται πιο έντονα και πετάνε προς τα έξω). Κι αυτό το πρόσεξα κοιτώντας το από πάνω. Νομίζω πως έχει υδρωπικία. Επειδή ξέρω πως, αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι σοβαρό και χρειάζεται αντιβίωση άμεσα, έριξα αμέσως μια ταμπλέτα furanol 2 που είχα στο σπίτι. Έβγαλα το φίλτρο και το έβαλα να λειτουργεί μόνο του αλλού. Την επομένη πήγα στο pet shop και μου είπαν να συνεχίσω κανονικά τη θεραπεία (να μείνει δηλ η ταμπλέτα furanol που έριξα για 5 μέρες στο ενυδρείο, στη συνέχεια να κάνω αλλαγή νερού 30% και αν δεν έχει θεραπευθεί να ρίξω άλλη μια ταμπλέτα την 6η μέρα). Επίσης μου είπαν να συνδέσω πάλι το φίλτρο και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη βιολογία του. Το ξέρω πως αν το ψάρι έχει υδρωπικία είναι σοβαρό και ότι δύσκολα θα σωθεί... Είναι κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω; Θα ήθελα τη γνώμη και τη συμβουλή σας.

Σας ευχαριστώ!

Έγινε επεξεργασία - TheDreamer
Link to comment
Share on other sites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το ψάρι ενώ είναι ακόμα αρκετά κινητικό και τρώει κανονικά, ανεβαίνει πολλές ώρες κοντά στην επιφάνεια του ενυδρείου. Σταμάτησε εντελώς να κάθεται στο βυθό και να κοιμάται εκεί. Κατεβαίνει πλέον μόνο για να παίξει με την άμμο. Τα περιττώματά του άρχισαν να γίνονται διαφανή και η κοιλιά του πρήστηκε απότομα και γρήγορα (τα λέπια φαίνονται πιο έντονα και πετάνε προς τα έξω).

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 27 lt, 21 lt καθαρά

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): Eheim pick up system, 2006, εσωτερικό, απλό με σφουγγαράκι. Μου είπαν πως είναι για 40λιτρο ενυδρείο.

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 2 βδομάδες στρώσιμο. Χρόνος λειτουργίας 4 μήνες.

- Ψάρια (είδη και αριθμός): 1 fantail χρυσόψαρο

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάιζα 1 φορά ανά 2 μέρες μετά από καθοδήγηση 2 απλές νιφάδες Sera Goldy. Τις 3 τελευταίες βδομάδες, και μετά από παρουσίαση αβιταμίνωσης ταίζω 2 νιφάδες αφού πρώτα ρίξω βιταμίνες σε υγρή μορφή της Vita Chem, πάλι κατόπιν καθοδήγησης. Αλλαγή νερού γινότανε 1 φορά την εβδομάδα το 1/3. Η τελευταία αλλαγή έγινε μετά από 15 μέρες το 1/2 μετά από καθοδήγηση (για να μην χαλάει η βιολογία του ενυδρείου). Συνήθως ζεσταίνω κάποια ποσότητα νερού και έπειτα την αραιώνω μέχρι να πλησιάσει τη θερμοκρασία του νερού που βρίσκεται στο ενυδρείο. Προσθέτω αντιχλώριο και βακτήρια της Sera καθώς και σταγόνες Goldy της eSha.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Μετρήσεις δεν έχω κάνει ποτέ.

- PH:

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):

- ΝΟ2 (νιτρώδη):

- ΝΟ3 (νιτρικά):

- Θερμοκρασία:

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: χρυσόψαρο fantail

- Ιστορικό Ψαριού: Δε γνωρίζω

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Αρχικά σταμάτησε να κάθεται στον βυθό, περνούσε πολλή ώρα στην επιφάνεια. Όρεξη φυσιολογική. Αρκετά κινητικό, δεν μαζεύει τα πτερύγια. Αναπνοή νομίζω φυσιολογική. Περιττώματα σχεδόν διαφανή, σαν κλωστή. Πιθανή εξοφθαλμία. Πρίξιμο στο σώμα, κυρίως στην κοιλιά. Τα λέπια πετάνε προς τα έξω.

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: Το ψάρι παρουσίασε αβιταμίνωση (το ένα μάτι είχε θολώσει) πριν από 3 βδομάδες περίπου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: Furanol 2, JBL

-Δοσολογία: 1 ταμπλέτα μέχρι στιγμής για 5 μέρες.

-Χρόνος Χρήσης: Βρίσκομαι στην 3η μέρα θεραπείας.

-Αναλυτική περιγραφή: Τη Δευτέρα το βράδυ, έριξα μια ταμπλέτα furanol 2. Μου είπαν πως πρέπει να μείνει 5 μέρες, κατόπιν να γίνει 30% αλλαγή νερού κι αν δεν έχει θεραπευθεί το ψάρι τότε να ρίξω άλλη μία την έκτη μέρα. Τρέφεται κανονικά 1 φορά τη μέρα με νιφάδες και βιταμίνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1. (img) ...photο1... (/img)

2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

post-50286-0-15016200-1342105039_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - TheDreamer
Link to comment
Share on other sites

Φωτογραφίες μπορώ να στείλω κι άλλες αν θέλετε. Είναι λίγο μεγάλες σε χωρητικότητα και δεν κατάφερα να τις χωρέσω στο παραπάνω θέμα. Ίσως χρειαστεί να τις στείλω μία μία.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι είναι dropsy, για διάβασε εδώ μήπως βγάλεις άκρη μέχρι να απαντήσουν οι ειδικοί.

http://www.ponddoc.com/koihospital/Diagnostic/Bacterial/Dropsy.htm

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα σε στεναχωρήσει το ψαράκι σου φαίνετε να βρίσκετε στο τελευταίο στάδιο της υδρωπικίας που δυστυχώς η πορεία του είναι μη αναστρέψιμη!

Σε τέτοιες καταστάσεις συνήθως προτείνετε η ευθανασία όσο μακάβριο και αν ακούγετε! Δυστυχώς η κακές συνθήκες του ενυδρείου σου που βρίσκετε το ψαράκι δεν το βοηθούν καθόλου!

Πιθανόν να μπορούσαμε να προτείνουμε κάτι αν η ασθένεια δεν είχε προχωρήσει τόσο αλλά εγώ προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχει λύση!

Ας ακούσουμε και την γνώμη του nickthefish αλλά νομίζω ότι θα συμφωνήσει και αυτός!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,χαμήλωσε την ανάλυση στις φωτογραφίες και προσπάθησε να τις ανεβάσεις.Πάντως θα πρέπει να γνωρίζεις πως όπως είπαν και οι προηγούμενοι το ψάρι σου δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το πιο πιθανό είναι να υποκύψει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Νομίζω πως τα κατάφερα με την ανάλυση των φωτογραφιών. Σας έστειλα και μία φωτογραφία με το πρόβλημα της αβιταμίνωσης που είχε παρουσιαστεί (θολό μάτι) πιο πολύ για να μου πείτε αν κι αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα υδρωπικίας σε αρχικό στάδιο...Δυστυχώς στο ψάρι μου όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή μπορώ να δω ακόμα και την εξοφθαλμία που ήταν δυσδιάκριτη μόλις λίγες μέρες πριν.

Την περίπτωση της ευθανασίας την αποκλείω, δε μπορώ να το κάνω με τίποτα...Θα ήθελα να μου πείτε πώς μπορώ να κάνω την κατάσταση λιγότερο επώδυνη γι'αυτό, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Κι αν θα πρέπει να προχωρήσω στη δεύτερη δόση της αντιβίωσης, μετά την πέμπτη μέρα της θεραπείας, ή όχι.

Ευχαριστώ πολύ!

post-50286-0-73928500-1342163293_thumb.jpg

post-50286-0-85346200-1342163319_thumb.jpg

post-50286-0-07288200-1342163341_thumb.jpg

post-50286-0-28867100-1342163426_thumb.jpg

post-50286-0-17442700-1342163450_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς και με της καινούργιες φωτογραφίες επιβεβαιώνετε η σοβαρή κατάσταση του ψαριού!

Η υδρωπικία βρίσκετε στο τελευταίο στάδιο και περίπτωση ανάρρωσης δεν υπάρχει!

Καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να προβείς στην διαδικασία της ευθανασίας αλλά δυστυχώς ότι και να κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει κάτι!

Αν παρόλα αυτά και για ψυχολογικούς και μόνο λόγος για εσένα θέλεις να συνεχίσεις την θεραπεία κάνε το αλλά μην περιμένεις κάτι!

Κρίμα για το ψαράκια, καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Το έχω πλέον πάρει απόφαση...Αλλά επειδή ακόμα τα ψαράκι συμπεριφέρεται σχεδόν όπως παλιά, λέω να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα που μπορεί να υπάρχει, αν όχι να γίνει καλά, τουλάχιστον να μην υποφέρει. Θα ήθελα να ρωτήσω για το furanol 2. Οι οδηγίες λένε πως 1 ταμπλέτα πρέπει να μείνει στο ενυδρείο για 5 ημέρες, μετά να γίνει αλλαγή νερού 30% και την 6η μέρα, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και δεύτερη ταμπλέτα. Τη δεύτερη αυτή ταμπλέτα θα την αφήσω μέσα για άλλες 5 ημέρες; Κι αν ναι, να υποθέσω πως εκεί ουσιαστικά τελειώνει και η 'θεραπεία'; Τρίτη δηλαδή ταμπλέτα δεν πρέπει να ρίξω; Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,την δεύτερη ταμπλέτα την αφήνεις για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως και την πρώτη.Τρίτη ταμπλέτα πιθανά να είναι θανατηφόρα για το ψάρι στην κατάσταση που βρίσκεται.Χαίρομαι που προσπαθείς να βοηθήσεις το ψάρι σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Το Σάββατο το βράδυ πέρασα στο δεύτερο γύρω της θεραπείας, οπότε σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται. Βελτίωση δεν έχω δει (τουλάχιστον στην όψη), ούτε κι επιδείνωση, αν και λογικά μόλις τελειώσει η θεραπεία θα αρχίσει να επιδεινώνεται σιγά σιγά. Τρώει ακόμα κανονικά και είναι αρκετά κινητικό. Ξέρετε αν θα μπορούσα να επαναλάβω τη θεραπεία μετά από 1 βδομάδα, 10 μέρες κι εφόσον το ψαράκι ζει ακόμα; Είναι κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία; Πιστεύετε οτί η χρήση ενυδρειακού αλατιού θα μπορούσε να βοηθήσει ή να το ανακουφίσει λίγο; Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω αλλαγές νερού (το ενυδρείο είναι 21 λίτρα καθαρά); Θα πρέπει να βάλω άνθρακα μετά τη θεραπεία ή δε χρειάζεται? Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Kαταρχην.. κακιστες συνθηκες διαβιωσεις.

Δεν ζει χρυσοψαρο σε 21 καθαρα λιτρα, μερα παρα μερα ταισμα ? λαθος

Αλλαγη νερου καθε 15 μερες? τραγικο!

Εφοσων τωρα το χρυσοψαρο τρωει και κολυμπαει υπαρχει περιπτωσει να σωθει.

Αν ζει ακομα παιρνεις melafix και pimafix και τα ριχνεις και τα 2 μαζι (δοσολογιες γραφει πανω).

Αλλαγες νερου 2 φορες την εβδομαδα 30 %.

Και καλυτερα να παρεις μια λεκανη μεγαλη που χωραει 30-35 λιτρα και εχει 4-5 ευρω, παρα να το αφησεις στο 20λιτρο.

Link to comment
Share on other sites

Kαταρχην.. κακιστες συνθηκες διαβιωσεις.

Δεν ζει χρυσοψαρο σε 21 καθαρα λιτρα, μερα παρα μερα ταισμα ? λαθος

Αλλαγη νερου καθε 15 μερες? τραγικο!

Εφοσων τωρα το χρυσοψαρο τρωει και κολυμπαει υπαρχει περιπτωσει να σωθει.

Αν ζει ακομα παιρνεις melafix και pimafix και τα ριχνεις και τα 2 μαζι (δοσολογιες γραφει πανω).

Αλλαγες νερου 2 φορες την εβδομαδα 30 %.

Και καλυτερα να παρεις μια λεκανη μεγαλη που χωραει 30-35 λιτρα και εχει 4-5 ευρω, παρα να το αφησεις στο 20λιτρο.

Καλησπέρα,θεωρείς ότι δεν είναι dropsy η ασθένεια και προτείνεις αυτή τη θεραπεία?Έχεις συναντήσει παρόμοιο περιστατικό?Με 4-5 ευρώ δε νομίζω να βρεις λεκάνη η οποία θα είναι κατασκευασμένη να φιλοξενήσει ζωντανά ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να βρει δοχειο πολυπροπυλενίου 65 λιτρα με 10 ευρω, 120 λιτρα με 19ευρω στο ΙΚΕΑ

και ενα εσωτερικο (ή και εξωτερικο αν θελει) φιλτρο, αναβαθμισμενο με οικονομικο και καλο βιολογικο υλικο.

Απο μια γυαλα 25 λιτρων, 1000 φορες καλυτερα για το ψαρι

Αν το "ντυσει" με καποιο διακοσμητικο, βαλει μεσα ελαχιστη σκουρα ποταμισια αμμο και 2-3 βοτσαλα, καμια ανουμπια, ενα απλο φωτιστικο δαπεδου διπλα, μπορει να φτιαξει μια υποτυπωδη λιμνη εσωτερικου χωρου, και θα ειναι μια ομορφη γωνια στο σπιτι.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Καποιο καλο ποσοστο επιτυχιας σε βακτηριακη που εμφανιζε dropsy, εχει γινει με μετρονιδαζόλη (χαπια flagyl) και epsom salt ως βοηθητικο (αν τρωει ακομα, λιγο ζεματισμενος αποφλειωμενος και λιωμενος αρακας θα βοηθουσε να ανακουφιστει λιγο προσωρινά το ψαρι)

To ψαρι δεν εχει φτασει σε ακραιο σημειο και πιστευω οτι τα νεφρα του λειτουργουν ακομα και ισως κατι γινει.

(σε καραντινα φυσικα)

Δεν ξερω αν εχει ερθει στην ελλαδα η ειδικη τροφη-φαρμακο

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Καποιο καλο ποσοστο επιτυχιας σε βακτηριακη που εμφανιζε dropsy, εχει γινει με μετρονιδαζόλη (χαπια flagyl) και epsom salt ως βοηθητικο (αν τρωει ακομα, λιγο ζεματισμενος αποφλειωμενος και λιωμενος αρακας θα βοηθουσε να ανακουφιστει λιγο προσωρινά το ψαρι)

To ψαρι δεν εχει φτασει σε ακραιο σημειο και πιστευω οτι τα νεφρα του λειτουργουν ακομα και ισως κατι γινει.

(σε καραντινα φυσικα)

Δεν ξερω αν εχει ερθει στην ελλαδα η ειδικη τροφη-φαρμακο

Φοβάμαι πως από την στιγμή που τα λέπια του έχουν ανασηκωθεί Σπύρο και κάτω από της κακές συνθήκες όπου το ψάρι ζει καθημερινά η κατάσταση του είναι μη αναστρέψιμη!

Link to comment
Share on other sites

Καποιο καλο ποσοστο επιτυχιας σε βακτηριακη που εμφανιζε dropsy, εχει γινει με μετρονιδαζόλη (χαπια flagyl) και epsom salt ως βοηθητικο (αν τρωει ακομα, λιγο ζεματισμενος αποφλειωμενος και λιωμενος αρακας θα βοηθουσε να ανακουφιστει λιγο προσωρινά το ψαρι)

To ψαρι δεν εχει φτασει σε ακραιο σημειο και πιστευω οτι τα νεφρα του λειτουργουν ακομα και ισως κατι γινει.

(σε καραντινα φυσικα)

Δεν ξερω αν εχει ερθει στην ελλαδα η ειδικη τροφη-φαρμακο

Σε πιο σκεύασμα αναφέρεσαι?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

tsala,δεν υπάρχει λόγος να μου επιτίθεσαι,ούτε και να με προσβάλεις...Ρώτησα 'ειδικούς' πρωτού προχωρήσω στην αγορά ενυδρείου.Τώρα,αν εκείνοι δε γνωρίζουν τα βασικά,γιατί θα πρέπει να ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ?Επειδή δεν είχα ανακαλύψει αυτό το forum νωρίτερα; Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα και το χρόνο να βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή...Το πρώτο μου ψάρι ήταν, και μη μου πεις ότι εσένα δεν σου πέθανε κανένα ψάρι μέχρι να μάθεις...Όσο αρχάρια και να είμαι,τουλάχιστον κατάλαβα την ασθένεια και τη σοβαρότητά της και γνώριζα ότι η θεραπεία θα μπορούσε ίσως να έχει κάποιο ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο με την αντιβίωση που χωρήγησα,παρά με τα φυτικά φάρμακα που μου προτίνεις.Τέλος πάντων,μην είστε τόσο αυστηροί με ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν και που έχουν όλη την καλή διάθεση να μάθουν.Τα λάθη μου,παρόλο που οφείλονται σε κακή πληροφόρηση και μόνο,τα έμαθα και δεν θα τα επαναλάβω.Το ψαράκι πέθανε σήμερα,λίγο πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία με το furanol 2.Μια μέρα πριν παρουσίασε συμπτώματα swim bladder.Έκανα αλλαγή νερού,παρά το γεγονός ότι η θεραπεία δεν είχε ολοκληρωθεί,μήπως και το ανακουφίσει λίγο.Δεν τα κατάφερε :( Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια και τις άμεσες απαντήσεις σας!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

tsala,δεν υπάρχει λόγος να μου επιτίθεσαι,ούτε και να με προσβάλεις...Ρώτησα 'ειδικούς' πρωτού προχωρήσω στην αγορά ενυδρείου.Τώρα,αν εκείνοι δε γνωρίζουν τα βασικά,γιατί θα πρέπει να ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ?Επειδή δεν είχα ανακαλύψει αυτό το forum νωρίτερα; Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα και το χρόνο να βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή...Το πρώτο μου ψάρι ήταν, και μη μου πεις ότι εσένα δεν σου πέθανε κανένα ψάρι μέχρι να μάθεις...Όσο αρχάρια και να είμαι,τουλάχιστον κατάλαβα την ασθένεια και τη σοβαρότητά της και γνώριζα ότι η θεραπεία θα μπορούσε ίσως να έχει κάποιο ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο με την αντιβίωση που χωρήγησα,παρά με τα φυτικά φάρμακα που μου προτίνεις.Τέλος πάντων,μην είστε τόσο αυστηροί με ανθρώπους που τώρα μαθαίνουν και που έχουν όλη την καλή διάθεση να μάθουν.Τα λάθη μου,παρόλο που οφείλονται σε κακή πληροφόρηση και μόνο,τα έμαθα και δεν θα τα επαναλάβω.Το ψαράκι πέθανε σήμερα,λίγο πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία με το furanol 2.Μια μέρα πριν παρουσίασε συμπτώματα swim bladder.Έκανα αλλαγή νερού,παρά το γεγονός ότι η θεραπεία δεν είχε ολοκληρωθεί,μήπως και το ανακουφίσει λίγο.Δεν τα κατάφερε :( Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθεια και τις άμεσες απαντήσεις σας!

Ολοι μας στο παρελθόν έχουμε κάνει αρκετά και σοβαρά λάθη, απλά στην επόμενη προσπάθεια είμαστε πιο έτοιμοι με μεγαλύτερη εμπειρία.

Το οτι προσπάθησες να σώσεις το ψαράκι σου σημαίνει πάρα πολλά, ασχέτα αν δεν τα κατάφερες.

Θα σου πρότεινα στο ενυδρειάκι σου αφου ελεγξεις και βελτιώσεις τις συνθήκες του νερού να βάλεις έναν μονομάχο (που δεν είναι τόσο ρυπαρό ψάρι όπως το χρυσόψαρο) και στο μέλλον ίσως μερικές γαριδούλες και θα το ευχαριστηθείς πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

Το χόμπυ μας έχει και στεναχώριες

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...