Jump to content

Ελληνικές Οδηγίες Για Refractometer


Recommended Posts

Οι οδηγίες βασίζονται στο Refractometer της D-D, αλλά προσαρμόστηκαν και για άλλες μάρκες, αφού ο τρόπος χρήσης είναι κοινός για όλα.

Οι μεταφράσεις των πρωτότυπων κειμένων έγιναν από τους gante, dpap και Giovanni της TransTeam και τα γραφικά/επεξεργασία από τον Aiolo.



Refractometer-web.jpg

Οι οδηγίες της Deltec για το συγκεκριμένο διαθλασίμετρο και γενικά για το θέμα της αλατότητας είναι οι πιο πλήρης και οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για όλους τους θαλασσινούς ανεξάρτητα ποιο διαθλασίμετρο χρησιμοποιούν.

Επίσης οι οδηγίες είναι εμπλουτισμένες και με άλλες πληροφορίες από έρευνα στο δίκτυο και προσωπικές παρατηρήσεις που αφορούν τα διαθλασίμετρα και την αλατότητα γενικά.

Version 2.1

Refractometer.pdf

Αξίζει τον κόπο να το μελετήσετε γιατί θα μάθετε λεπτομέρειες που πιθανόν δεν σας ήταν γνωστές μέχρι τώρα.

Θα αναφερθώ στο τελικό συμπέρασμα του άρθρου….. «στο δια ταύτα» λοιπόν:

- Συγκρίνετε το συμβατικό διαθλασίμετρο αλατότητας που έχετε, με κάποιο άλλο όργανο ακριβείας, ή θα πρέπει να υπολογίζετε ότι σε κάθε μέτρηση

θα «κερδίζει» 1-1,5 μονάδες, που σημαίνει μια χαμηλότερη αλατότητα από αυτή που πραγματικά είναι, καθώς και μειωμένα ποσοστά σε Ca και Mg.

- Βαθμονόμηση με απιονισμένο νερό, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου στους 20ο C.

..Εφ όσον η βαθμονόμηση έγινε στους 20ο C, η θερμοκρασία νερού του ενυδρείου κατά τη μέτρηση εξισορροπείται με αυτή του οργάνου.

- Η ποσότητα νερού να καλύπτει όλο το πρίσμα χωρίς κενά ή φυσαλίδες αέρα.

- Μέτρηση της αλατότητας σε διάχυτο φως ημέρας ή μια πηγή φωτός στα 6,500 Kelvin.

- Προσπαθήστε να συνηθίσετε να διαβάζετε τα ποσοστά αλατότητας ‰ ή ppt και όχι το ειδικό βάρος (SG).

Link to comment
Share on other sites

και παλι ευχαριστουμε ολη την ομαδα για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας δινετε παιδια..!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ομάδα τελικά βαραει υπερορίες στην κυριολεξία!

Μπράβο παιδιά για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε!

Link to comment
Share on other sites

θα βοηθησει πολλα ατομα, και εμενα μαζι! ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

πολλη καλη δουλια μπραβω παιδια.να προτηνω κατι εχει ενας φιλος ενα διαθλασιομετρο της aqua medic με οδηγεις στα ελληνικα εαν νομιζετε οτι μπορει να σας βοηθειισει η να σας γλιτωσει κοπο να το σκαναρω και να σας το στηλω.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να το σκανάρεις και να ανέβει και αυτό σαν εναλλακτικές οδηγίες χρήσης για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο παιδιά!!

Πολύ καλό βοήθημα για όλους,παλιούς και νέους!!!

Link to comment
Share on other sites

Όσοι διαβάσατε τις οδηγίες θα παρατηρήσατε το σημείο που αναφέρει τις διαφορές στη μέτρηση από ένα διαθλασίμετρο ειδικά για θαλασσινό νερό από ένα απλό για αλατότητα.

.... και δεν είναι μόνο η διαφορά της 1-1,5 μονάδας, αλλά αυτή η διαφορά "κουβαλάει" και άλλα μαζί της.....

Η σωστή μέτρηση της αλατότητας παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλους παράγοντες και παραμέτρους στοιχείων στο νερό.

Αν δηλαδή ένα όργανο έχει ανοχές +/- μια (1) μονάδα, από την πραγματική αλατότητα και θα πρέπει στο νερό που ετοιμάσατε να προσθέσετε αλάτι ή νερό για να πετύχετε την «υποτιθέμενη σωστή αλατότητα» σύμφωνα με ένα διαθλασίμετρο αλατότητας (και όχι θαλασσινού νερού), αυτόματα μεταβάλλονται και οι τιμές στο ασβέστιο κατά 10ppm και στο μαγνήσιο κατά 40ppm ανά μία μονάδα στην αλατότητα.

Συμπέρασμα, ότι με ένα μη «ειδικό» διαθλασίμετρο, οι τιμές στις μετρήσεις των τεστ για Ca, Mg δεν θα είναι και αυτές απολύτως σωστές.

Στη συνάντηση της Κυριακής θα γίνει "σύγκριση" διαθλασίμετρων, οπότε θα βγει και ένα πιο σωστό συμπέρασμα πάνω στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Οι οδηγίες ολοκληρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι παλιότερες.

Μπορείτε να τις κατεβάσετε από την πρώτη δημοσίευση του θέματος.

Για μια ακόμη φορά δημόσια, να ευχαριστήσουμε τα μέλη της μεταφραστικής ομάδας για τον ζήλο και την υπευθυνότητα που έδειξαν, ώστε όλα τα μέλη του ΑΖ να έχουν την "πρόσβαση" σε γνώσεις που μέχρι τώρα ήταν μόνο στην Αγγλική γλώσσα.

....θα συνεχίσουμε και με άλλες μεταφράσεις !!!

Link to comment
Share on other sites

Αίολε , έχεις κάνει τρομερή δουλειά ! :) Αλμυρός δεν είμαι αλλά θα το διαβάσω έτσι κι αλλιώς !

Link to comment
Share on other sites

Τη δουλειά όλοι μαζί την κάναμε..... το αποτέλεσμα είναι ένα περιεκτικότατο, αισθητικά όμορφο, και πλήρες άρθρο που θα μας βοηθήσει όλους.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα , αλλά οι εικόνες , η δομή ,οι έξτρα πληροφορίες και η επιλογή των περιεχομένων είναι που κάνουν τη δουλειά τρομερή ! :)

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα , αλλά οι εικόνες , η δομή ,οι έξτρα πληροφορίες και η επιλογή των περιεχομένων είναι που κάνουν τη δουλειά τρομερή ! :)

Αν δεν είχα τα δικά σας μεταφρασμένα κείμενα, μισή δουλειά θα γινόταν !!

Link to comment
Share on other sites

Όπως ήταν αναμενόμενο, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στις μετρήσεις !!

Σαν βάση πήραμε την μέτρηση από το υδρόμετρο ακριβείας της Tropic Marin, που έδειξε την ίδια τιμή με το διαθλασίμετρο της D-D ... Και τα δύο 1025, όσο το νερό του δείγματος που είχα ετοιμάσει νωρίτερα.

b.jpg

Αφού βαθμονομήθηκαν όλα στο 0 στους 20C έγινε και η μέτρηση.

Και στο Sybon, αλλά και σ ένα κινέζικο η τιμή ήταν στα 1026... κέρδιζαν +1 μονάδα.

(Δυστυχώς δεν είχαμε άλλα, αλλά και αυτά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα)

c.jpg

Άρα όσα αναγράφονται στο άρθρο είναι επιβεβαιωμένα για μια ακόμη φορά. Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο.

a.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 9 months later...
  • 4 months later...
  • 1 month later...

Μια αναθεώρηση για το διαθλασίμετρο της Red Sea

Στο βίντεο αλλά και στο site της, εξηγεί κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν την διαφορά αλατότητας.

http://www.redseafish.com/red-sea-salts/seawater-refractometer-salinity-test/

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...