Jump to content

Recommended Posts

gallery_51753_299_79900.jpg

 

Γενικά
Η Marsilea hirsuta είναι ίσως το ευκολότερο αλλά και το πιο δυσεύρετο γρασίδι στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάνω από 40 είδη του φυτού Marsilea τα οποία συναντούμε σε Ευρώπη,Ασία,Αφρική,Β. Αμερική και Αυστραλία. Λόγω του ότι είναι ένα μη απαιτητικό φυτό σε λίπανση,φωτισμό και co2 ,το κάνει πολύ δημοφιλές στους aguascapers.Τα φύλλα του μοιάζουν με τετράφυλλο τριφύλι και αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες απλώνεται γρήγορα φτιάχνοντας ένα παχύ στρώμα χαλιού μέχρι και στα σκιασμένα μέρη του ενυδρείου μας.Σε υψηλότερη ένταση φωτισμού και προσθήκη co2 ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται και γίνεται πιο συμπαγής. Μετά από μια μεταβατική περίοδο στο ενυδρείο μας, μπορεί να αναπτύσσει διαφορετικούς τύπους φύλλων, είτε μια χαμηλή μορφή με μόνα φύλλα η εναλλακτικά μπορεί να αναπτύσσει δύο,τρια η και τέσσερα φύλλα μεταβάλλοντας το ύψος ανάλογα με τις συνθήκες.Οποία μορφή και αν πάρει θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα καλύπτοντας όλο το ενυδρείο. Τα περισσότερα φυτά που έρχονται έχουν καλλιεργηθεί εκτός νερού και γι αυτό τον λόγο το φυτό Θέλει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες εντός νερού. Το φυτό δεν μπορεί να κρατήσει τα φύλλα που είχε αναπτύξει εκτός νερού με αποτέλεσμα να πέφτουν αφού πρώτα κιτρινίσουν και σε αυτή τη φάση μένει μόνο με τις ρίζες και τον κορμό του.Πολλοί χομπίστες νομίζουν ότι το φυτό χάλασε και εσφαλμένα το πετούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάξουμε αφού κάποια στιγμή θα βγάλει νέα υποβρύχια φύλλα. Αν ξέρουμε ότι το φυτό καλλιεργήθηκε εκτός νερού ή αν δούμε ότι τα φύλλα του κιτρινίζουν, τότε καλό είναι να τα κόψουμε. Έτσι το φυτό κερδίζει ενέργεια και θα βγάλει πιο γρήγορα νέα υποβρύχια φύλλα.Καλλιεργείται και εκτός νερού.
Θέση στο ενυδρείο
Θα το φυτέψουμε στη μπροστινή ζώνη και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλύψει όλο το ενυδρείο μας.
Φύτεμα
Για το φύτεμα Θα πρέπει να χωρίσουμε το φυτό σε μικρότερα κομμάτια και να τα τοποθετήσουμε μέσα στο υπόστρωμα σε απόσταση 1cm το ένα από το άλλο. Όταν αρχίσει να αναπτύσσεται, τα κενά θα καλυφθούν από τα νέα φυτά.
Κλάδεμα/Πολλαπλασιασμός
Για να κλαδέψουμε την Marsilea hirsuta θα πρέπει να κόψουμε τους δρομείς και να τους φυτέψουμε σε κάποιο άλλο σημείο του ενυδρείου μας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...