Jump to content

Recommended Posts

Serrasalmus sanchezi

 

Επιστημονικό Όνομα: Serrasalmus sanchezi ( Gery 1964)
Κοινές Ονομασίες: Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
Τάξη: Characiformes.
Οικογένεια: Characidae.

Μέγεθος: Μέχρι 20 εκατοστά.

Βιότοπος: Ν. Αμερική, στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ucayali στο Περού. Δείχνουν την προτίμησή τους για σκιερές περιοχές με πυκνή, παρόχθια ή υποβρύχια βλάστηση.

Συνθήκες στο ενυδρείο
PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6-7)
KH: -
GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: <8°dGH)
Θερμοκρασία: 25-28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: Ένα ενυδρείο με μήκος 1 μέτρο και 120 λίτρα επαρκεί για ένα ψάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχεδόν καθόλου κινητικό από τη φύση του, βρίσκει μια καλή κρυψώνα και στήνει ενέδρες. Επειδή μοιάζει πολύ με το red belly piranha (Pygocentrus nattereri) όταν είναι μικρό ανακατεύεται στα κοπάδια των red belly και τρέφεται από αυτά μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποιο θηρευτή. Μια δαγκωνιά από την ουρά η από ένα πτερύγιο (το sanchezi φημίζεται σαν fin nipper) ενός red belly η γενικότερα από όποιο άλλο ψάρι βρεθεί αρκετά κοντά, είναι ένα ικανοποιητικό και πάνω από όλα χωρίς κόπο γεύμα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια του κοπαδιού. Όταν μεγαλώσει κυνηγάει μόνο του στήνοντας ενέδρα.

Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού

Διακόσμηση ενυδρείου: τα ser sanchezi απαντιούνται σχεδόν σε όλες τις μορφές ενός ποταμού με διαυγή ορμητικά φωτεινά νερά με πολλά φυτά και καλή οξυγόνωση αλλά και σκούρα νερά με χαμηλή ροή και ελάχιστα φυτά , όποτε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιοτικό θα διαλέξουμε έναν ποταμό από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω η ακόμα καλύτερα αν μπορέσουμε να μάθουμε από τον προμηθευτή του ψαριού από πού είναι πιασμένο και να προσομοιάσουμε τον ποταμό του. Από εκεί και πέρα το γενικό στήσιμο ενός ενυδρείου με πιράνχας περιλαμβάνει μη ασβεστολιθική μπεζ άμμος ή μαύρο χαλίκι-άμμος (για λιγότερο στρες) ρίζες, κλαδιά, χαμηλός-μέτριος φωτισμός και τέλος κάποια ανθεκτικά φυτά όπως vallisneria, ehinodorus, anubias (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) microsorum (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) και pistia stratiotes(σαν φυτά επιφάνειας βοηθούν στο να μετριάζεται το φως)

Ζώνη Κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου.

Διατροφή: Σε νεαρή ηλικία ταΐζεται τρεις φορές την ημέρα με artemia bloodworm tubifex και μικρές ποσότητες από κατεψυγμένα μαλάκια, οστρακόδερμα (είναι καλό οι γαρίδες να ταΐζονται με το κέλυφος γιατί περιέχει βιταμίνες οι οποίες βοηθάνε στο χρώμα) και ψάρια όπως φιλέτο γλώσσας, γαύρος, μαρίδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός-σαρδέλα.Σε ενήλικο στάδιο του δίνουμε μαλάκια οστρακόδερμα ψάρια και γεωσκώληκα σε μεγαλύτερη ποσότητα και σπάνια μια φορά το μηνά μπορούμε να του δώσουμε καρδιά μοσχαριού (έτοιμη κατεψυγμένη και τυποποιημένη) και κοτόπουλο, όχι όμως ποιο συχνά γιατί δεν θα μπορεί να μεταβολίσει τα λιπίδια που προέρχονται από το κρέας με αποτέλεσμα το θάνατο από την υπερβολική εναπόθεση λίπους στα εσωτερικά του όργανα, Καθώς τα ψάρια ενηλικιώνονται, τα ταΐσματα θα πρέπει να μειωθούν και να ταΐζουμε μέρα παρά μέρα. Στη φύση το διαιτολόγιο του περιλαμβάνει σπόρους αλλά και φρούτα. Σε περίπτωση ζωντανού ταΐσματος που δεν προτείνεται τα ψάρια(feeders) πρέπει να περνάνε από καραντίνα πρώτα διότι μπορεί να εισάγουν ασθένειες η παράσιτα. Τα χρυσόψαρα δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση λόγο τον εσωτερικών παρασίτων που σχεδόν πάντα έχουν.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν αναφορές. Θεωρείται ωστόσο πως ανάλογα με τις συνθήκες διατήρησης τους τα 10 χρόνια είναι ένα λογικό όριο ζωής.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ιδιαίτερα επιθετικό και κτητικό ψάρι, όπως άλλωστε θα περιμέναμε από έναν μοναχικό κυνηγό. Δεν συνίσταται η συμβίωση του με κανένα άλλο είδος.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει γίνει αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία.

Γενικές πληροφορίες: Σε μικρή ηλικία μοιάζει πολύ με το Serrasalmus robeus (black piranha) και μπορεί να μπερδεύει ακόμα και τους ειδικούς, ανάλογα από ποιον ποταμό προέρχεται εμφανίζει και δύο διαφορετικά χρώματα κόκκινη η μοβ κοιλιά, δείγματα που πιάστηκαν στον πόταμο Orosa εμφανίστηκαν με ποιο σκούρο μοβ χρώμα, ανεπιβεβαίωτες έρευνες λένε ότι μπορεί να οφείλεται στην σεξουαλική ωριμότητα. Είναι ένα ντροπαλό δειλό πιράνχας με απρόβλεπτο χαρακτήρα και σπουδαία συμπεριφορά. Όλα τα serrasalmus sanchezi που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι άγρια ψαρεμένα και σε περίπτωση που θέλουμε να αποκτήσουμε ένα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να του παρέχουμε ότι χρειάζεται. Η διατήρηση αυτού του είδους πιράνχας είναι μια πρόκληση και δεν προτείνεται για αρχάριους χομπιστες.

 



Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha

 

Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες TaitO, PPAP και piranhas2

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη piranhas2 στα πλαίσια των εργασιών της HunTeam
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...