Jump to content

Recommended Posts

Phenacogrammus interruptus congo tetra
 

Επιστημονικό Όνομα: Phenacogrammus interruptus (Boulenger, 1899)
Κοινές Ονομασίες: Congo tetra
Ελληνικό Όνομα:
Γενική κατηγορία: Characins
Τάξη: Characiformes
Οικογένεια: Alestiidae

Μέγεθος: 8 εκατοστά το αρσενικό, 6 εκατοστά το θηλυκό.

Βιότοπος: Κεντροδυτική Αφρική. Στη λεκάνη απορροής του ποταμού Congo (πρώην Zaire).

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-8 (Ιδανικά: 6,5-7)
KH: -
GH: 5-19°dGH (Ιδανικά: 5-10°dGH)
Θερμοκρασία: 23-27°C
Λίτρα: Λόγω του μεγέθους τους, της κινητικότητας και κοινωνικότητας τους απαιτούν μεγαλύτερα ενυδρεία σε σχέση με τα περισσότερα είδη tetra. Ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 120 εκατοστά, με άφθονο ελεύθερο χώρο για μια μικρή ομάδα 5-6 ατόμων.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό αλλά άτολμο ψάρι που τρομάζει εύκολα, ιδιαίτερα όταν δε διατηρείται σε σωστό αριθμό ατόμων. Ιδανικό για τα περισσότερα κοινωνικά ενυδρεία.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα και με πιο έντονο χρωματισμό. Επίσης διαθέτουν πολύ πιο ανεπτυγμένο ουραίο και ραχιαίο πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Είναι πολύ δραστήρια και κινητικά ψάρια και χρειάζονται χώρο για να κινούνται ασταμάτητα κατά μήκος του ενυδρείου. Σημαντική κρίνεται και η ύπαρξη βλάστησης στα πλαϊνά και το πίσω μέρος του ενυδρείου, για παροχή κάλυψης. Χαμηλός φωτισμός και σκουρόχρωμος διάκοσμος θα βοηθήσουν τα ψάρια να εμφανίσουν τον εντυπωσιακό ιριδίζον χρωματισμό τους. Σε ενυδρείο χωρίς σωστό διάκοσμο θα δείχνουν σχεδόν άχρωμα. Είναι ευαίσθητα στις τοξικές ενώσεις και πρέπει να διατηρούμε την ποιότητα του νερού σε υψηλά επίπεδα. Τα ψάρια αυτά τρομάζουν εύκολα από τους δυνατούς θορύβους. Προσοχή λοιπόν και στην θέση που θα τοποθετηθεί το ενυδρείο που θα τα φιλοξενήσει.

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου.


Διατροφή: Είναι παμφάγο είδος. Στη φύση τρέφεται με έντομα, μικρά σκουλήκια, καρκινοειδή και φυτικές ύλες. Στο ενυδρείο θα δεχτεί όλες τις έτοιμες τροφές, αλλά οι κατεψυγμένες και ζωντανές τροφές πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής του ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να αναδείξει τα χρώματα του.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-5 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Τα tetra, rainbowfish, Corydoras, Loricariids και κάποιες ειρηνικές κιχλίδες αποτελούν την καλύτερη επιλογή για συγκατοίκηση. Δεν τα διατηρούμε με είδη που αρέσκονται να δαγκώνουν πτερύγια καθώς τα υπέροχα πτερύγια των αρσενικών θα τραυματιστούν. Επίσης αποφεύγουμε και τα έντονα δραστήρια είδη λόγω της ντροπαλής φύσης των congo tetra.

Υποείδη και υβρίδια: Το κοινά ονομαζόμενο κίτρινο congo tetra, είναι σε σημαντικό βαθμό όμοιο εμφανισιακά, ωστόσο αποτελεί ξεχωριστό είδος που ονομάζεται Alestopetersius caudalis.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους είναι δύσκολη αλλά δυνατή. Προαπαιτούμενα για την προσπάθεια αναπαραγωγής είναι το μαλακό νερό και pH χαμηλότερο του ουδέτερου. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα tetra,η αύξηση της έντασης του φωτισμού σε επίπεδα πάνω από αυτά που επικρατούν κανονικά στο ενυδρείο μπορεί να εκκινήσει την διαδικασία. Αναπαράγονται είτε σε κοπάδι, είτε σε ζευγάρι. Προετοιμάζουμε το κοπάδι το οποίο θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε ταΐζοντας το με ποικιλία ζωντανών τροφών. Αν πρόκειται να μεταφέρουμε ένα ζευγάρι σε ξεχωριστό ενυδρείο γεννήστρα, επιλέγουμε το πιο “φουσκωμένο” θηλυκό και το πιο έντονα χρωματισμένο αρσενικό. Οι ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή αλλά και εκκόλαψη των αβγών είναι μαλακό νερό και ελαφρά όξινο, με θερμοκρασία 25 με 27°C. Η διαμόρφωση του ενυδρείου γεννήστρα είναι ίδια με αυτή των υπόλοιπων tetra, (σήτα στον βυθό, φυτά με λεπτά φύλλα ή κάποιο ματσάκι από χοντρές μάλλινες κλωστές πλεξίματος, στρωμένο αερόφιλτρο). Η διαδικασία του ζευγαρώματος ξεκινάει συνήθως νωρίς το πρωί με το πρώτο φως του ήλιου, με τα αρσενικά να κυνηγούν έντονα τα θηλυκά πού έχουν αβγά. Το θηλυκό θα απελευθερώσει σε ένα διάστημα λίγων ημερών μερικές εκατοντάδες αβγών (περίπου 300 ή και περισσότερα), ανάμεσα ή κοντά σε φυτά. Έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι ελάχιστα κολλώδη και η πλειοψηφία τους βυθίζεται στο βυθό του ενυδρείου. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να απομακρυνθούν μετά την γέννηση των αβγών αφού μόλις τα ανακαλύψουν θα τα φάνε.

Η εκκόλαψη των αβγών διαρκεί 5 με 7 ημέρες και τα μικρά αρχίζουν να κολυμπούν μετά από 24 ώρες περίπου, αφού καταναλώσουν τον λεκιθικό τους σάκο. Ταΐζουμε με νεοεκκολαφθήσα αρτέμια, microworms και παρόμοιου μεγέθους ζωντανές τροφές. Φαίνεται ωστόσο ότι είναι σχετικά μεγάλα σε μέγεθος ώστε πιθανόν να δεχτούν ακόμα καλά τριμμένη τροφή σε νιφάδες.
Μεγάλη προσοχή φυσικά θα πρέπει να δοθεί στις συχνές και μικρές αλλαγές νερού, αλλά και στην απομάκρυνση τυχόν αφάγωτων υπολειμμάτων τροφής.

Γενικές πληροφορίες: Στο χόμπι μας έχουμε ταυτίσει τα tetra με την λεκάνη του Αμαζονίου και την νότια Αμερική. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά είδη tetra, όχι τόσο διαδεδομένα, που προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο. Τα congo tetra είναι ένα από αυτά. Προσαρμόζονται σε σχετικά σκληρό νερό και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια όμορφη προσθήκη σε ένα αφρικάνικο ενυδρείο δίνοντας συνεχή κίνηση, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Καθαρό νερό, τακτικές αλλαγές νερού, καλή διατροφή και όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοπάδι θα βοηθήσουν το ψάρι να αναπτυχθεί σωστά φτάνοντας στο τελικό του μέγεθος και να αναδείξει τον ιδιαίτερο χρωματισμό τους.

 

Congo tetra

 

θηλυκό:

Congo tetra female

 

            Ώριμο αρσενικό:

Congo tetra male

                                                               

 


Oι φωτογραφίες ανήκουν στον Hristo Hristov, πηγή: petshop-zoomania.com

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη theodor72 στα πλαίσια των εργασιών της ProfiTeam

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...