Jump to content

Bare Bottom Eνυδρεια....τι,γιατι,πως,κ.α


mad23

Recommended Posts

Τα τελευταία χρόνια γίνονται ολο και πιο δημοφιλή τα bare bottom("b.b") ενυδρεία.

Αυτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρριψη ενος ακόμα μύθου οτι η βιολογία ενος θαλασσινού ενυδρείου στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην άμμο(εκτός απο το βράχο) και δεν μπορεί να λειτουργήσει "σωστά" χωρίς αυτή.

Επίσης και στις πολλές ευκολίες τις οποίες εχει να μας προσφέρει ενα τέτοιο σύστημα.

Πλέον ειναι πολλά τα "b.b" και λειτουργούν αρκετά χρόνια ώστε να βγουν τα παραπάνω συμπέρασματα.

 

Με αφορμή αυτό,ειπα να γράψω κάποια πράγματα τα οποία είναι ταπεινές προσωπικές απόψεις-εμπειρίες(σχεδόν 2 χρονια b.b )-παρατηρήσεις και φυσικά δεν αποτελούν παρότρυνση-συμβουλή για να κάνει κάποιος το ενυδρείο του bare bottom αλλά ουτε και

δήλωση πως ειναι ο καλύτερος τρόπος να "τρέξει" ενα. Λειτουργούν άπειρα πανέμορφα ενυδρεία και με άμμο.

Το παρών αποτελεί ενα θέμα στο οποίο θα μπορεί να βρει πληροφορίες κάποιος ο οποίος σκέφτεται να ακολουθήσει-δοκιμάσει την "b.b" οδό.

Εαν δεν μπορείς να φανταστείς το ενυδρείο σου χωρίς άμμο ειναι σίγουρο οτι θα νοιωθεις πάντα πως κάτι σου λείπει και κάποια στιγμή στο τέλος του δρόμου,θα ξαναβάλεις.

 

Τι είναι bare bottom?

Έτσι ονομάζουμε ενα ενυδρείο το οποίο δεν έχει άμμο.

 

Γιατί να κάνω bare bottom?(θετικά-αρνητικά)

θετικά

-Μπορείς να έχεις όση κυκλοφορία επιθυμείς μέσα στο ενυδρείο και σε περισσότερα σημεία.

-το νερό είναι πιο καθαρό και σε εικόνα αλλά και στην στήλη του.

-ο βράχος δεν γεμίζει-μπουκώνει με την αιωρούμενη άμμο

-Το βασικότερο συν(κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι πως οι τιμές no3-po4 κρατιούνται σε μηδενικά η' χαμηλά επίπεδα  χωρίς κόπο αφού τροφές(που δεν έχουν καταναλωθεί) και detritus δεν "παγιδεύονται" πια στην άμμο.

 Λόγο της δυνατής ροής ειναι πιο δύσκολο να μείνει τροφή χωρίς να την καταναλώσουν ψάρια και λοιποί οργανισμοί.

-Με βάση το παραπάνω μπορούμε να ταΐζουμε περισσότερο ψάρια και κοραλια.

-Πολύ μικρότερη συγκέντρωση detritus λόγω της ροής αλλά και ευκολότερη η διαδικασία αφαίρεσης τους(skimmer,σιφωναρισμα,κτλ)

-Μπορούμε να μετακινούμε το βραχο εάν το επιθυμούμε(για τον α η' β λογο) χωρις να ανησυχούμε  για το τι θα "ελευθερώσει" η άμμος(που θα μετακινηθεί) στο νερό μας.

-Ακόμα και να σου πέσει-ξεκολλήσει ενα κοραλι απο το βραχο,χωρίς να το αντιληφθείς δεν θα έχεις     απώλεια αφού δεν θα  θαφτεί στην άμμο.

-Στην περίπτωση που βγάλουμε κυανό είναι πολύ πιο εύκολο να απαλλαχτούμε,αφού το σιφωναρισμα του απο την άμμο ειναι  πάντα μια πρόκληση. Επίσης και η διατομικη την οποία μπορούν "να φροντίσουν" τα σαλιγκάρια πολύ πιο εύκολα οταν ειναι στο τζάμι απ'οτι στην άμμο.

-Μειώνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε το ενυδρείο μας απο το γνωστό old tank syndrome(το οποιο οφείλεται κατά κύριο λογο στην "γήρανση" της άμμου και την αδυναμία της πλέον να λειτουργεί ως φίλτρο-dsb συστήματα κυρίως-).

 

Αρνητικά

-Το αισθητικό κομμάτι φυσικά ειναι ο κυριότερος λογος να μην κάνεις "b.b" ενυδρείο

-Ισως να αντιμετωπισεις προβλήματα με ψαράκια που έχουν ανάγκη την άμμο(π.χ garden eel,goby κτλ).

 Σε αυτή την περίπτωση αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι βάζουν άμμο σε ενα μπολακι π.χ και

 το τοποθετούν κάπου που να μην φαίνεται ώστε να μπορεί να κρύβεται εκεί ενα wrasse η' να φιλοξενήσει ενα goby.

-Σίγουρα στο μάτι λογο της αντανάκλασης ενα ενυδρείο με άμμο φαίνεται πιο φωτεινό αλλά μετρήσεις με par meter που έχουν γινει,δεν έδειξαν διαφορές.

 

Πως?

Δεν χρειάζεται κατι ιδιαίτερο αλλά ούτε και κόπο.

Εαν ξεκινάμε τώρα το ενυδρείο μας μπορούμε απλά να βάλουμε κατευθείαν το βράχο δίνοντας όμως πολυ προσοχή στο να μη μας πέσει αλλά και να κάνουμε πολυ σταθερές τις βάσεις του ώστε να αποφύγουμε τυχών πτώση μελλοντικά.

Στην περίπτωση που είναι ήδη σε λειτουργία και θελήσουμε να βγάλουμε την άμμο η πιο εύκολη

λύση ώστε να μην προκαλέσουμε προβλήματα,είναι όταν κάνουμε αλλαγή νερού να σιφωναρουμε και άμμο.

Είναι αρκετοί που την έβγαλαν μέσα σε μια μέρα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μπορούμε να παρατηρησουμε και τις αντιδράσεις των ζωντανών μας για να δούμε εάν θα κάνουμε τη διαδικασία σιγά σιγά η' αν θα την κάνουμε "μπαμ και κάτω".

Προσωπική άποψη...ειναι προτιμότερο να είμαστε στην ασφαλή πλευρά και να κάνουμε την αφαίρεση της σε 3-4 στάδια,ανάλογα βέβαια και τον όγκο του ενυδρείου.

Πολύ ΠΡΟΣΟΧΗ εαν αποπειραθουμε να βγάλουμε την άμμο απο σύστηματα που χρησιμοποιουν dsb(deep sand bed).

Πρέπει να γίνει τμηματικά και με πολύ προσοχή ώστε να ανακατεύουμε οσο λιγότερο μπορούμε την άμμο(ειδικά στα χαμηλότερα σημεία).

Προσωπική άποψη...να μην το δοκιμάσουμε εαν έχουμε dsb που δουλεύει πολλά χρονια.

 

Τα ψάρια εχουν πρόβλημα?

Πρόβλημα επιβίωσης πολύ λίγα ψαράκια θα έχουν,αλλά καλό θα είναι να αποφύγουμε π.χ τα garden eel

Goby και wrasse δεν θα εχουν ιδιαίτερα προβλήματα(εκτός και αν για τα πρώτα,κύρια πηγή τροφής είναι μόνο το φιλτράρισμα της άμμου).Ούτε και τα wrasse,τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην άμμο,θα έχουν κάποιο πρόβλημα αφού η απουσία της θα τα αναγκάσει απλά να καταφεύγουν σε σπηλιές και χαραμάδες στο βράχο.

Επίσης πρέπει να αποφύγουμε συνεργεία καθαρισμού όπως ο sandsifting starfish,cerith snails,bumble bee,nassarious,holothuria και γενικότερα οτι παίρνει την τροφή του μόνο μέσα απο το φιλτράρισμα της άμμου.

 

Μπορώ να ξαναβάλω την άμμο?

Φυσικά και ναι,με τον ίδιο τρόπο που την αφαιρέσαμε. Με ενα σωλήνα-λάστιχο μπορούμε να την τοποθετούμε ξανά σιγα σιγα εκει που επιθυμούμε.

Καλό θα είναι να την εχουμε ξεπλύνει πολύ πολύ καλά πριν και αν δούμε να θολώνει το νερό,σταματάμε και συνεχίζουμε οταν πλέον εχει καθαρίσει.

Επανατοποθετουμε και τους κυκλοφορητες γιατι η ύπαρξη της αμμου δεν σηκώνει στα χαμηλά τμήματα τα ίδια λιτρα/ωρα οπως το "b.b".

Εαν χρησιμοποιησουμε σπασμένο κοραλι τα πράγματα ειναι πιο εύκολα.

 

Τα κοραλια θα εχουν πρόβλημα?

Σχεδόν κανένα κοραλι δεν θα αντιμετωπισει πρόβλημα στο να εγκατασταθεί στο τζάμι αφού ειναι λίγα αυτα που βασίζονται στην ύπαρξη άμμου για την ευημερία τους.

Ισως να έχουμε κάποια προβλήματα στην τοποθέτηση cerianthus και μερικών sand anemones.

Τα clam,sps και τα lps μπορούν πολύ εύκολα να εγκατασταθουν στον πατο του ενυδρείου αλλά και να αναπτυχθούν φτιάχνοντας τις δικές τους βάσεις(ειδικά τα sps) η' "απλώνοντας"-ακουμπώντας στο τζάμι.

Και κάποια lps η' μαλακά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα ειδικά εαν εχουν ήδη βραχάκι για βάση τους.

Ενα παράδειγμα τοποθέτησης και ανάπτυξης κοραλιων κάτω στο τζάμι.(montipora spongodes)

lots070_zps302dca33.jpg

favia

Spreading-Favia-8-11-11.jpg

 

Μερικα παραδειγματα bare bottom ενυδρειων.

 

3773317148_a71f73f073.jpg

100208_02.jpg

apogon-reef-leonardo.jpeg

Thorfts.jpg

ricks_bb.jpg

 

Παρατηρήσεις.

Ενα "b.b" θέλει πολύ κυκλοφορία κοντά στα χαμηλά τμήματα του ενυδρείου,ώστε τα detritus να μένουν όσο περισσότερο γίνεται "ψηλά" στο νερο για να μπορεί εύκολα να τα αφαιρεί το skimmer,να μην προλαβαίνουν να σχηματιστούν αλλά και να τρέφονται από αυτά τα κοραλια.

Οπότε θέλει στρατηγική τοποθέτηση των κυκλοφορητων αλλά και του βράχου ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη και τυχαία ροή χαμηλά αποφεύγοντας έτσι τα "νεκρά σημεία"(τμήματα που δεν υπάρχει κυκλοφορία).

Βοηθάει πάρα πολύ στο να μειώσουμε τα σημεία συγκέντρωσης detritus κ.α,το να αφιερώσουμε μια σχετικά δυνατή αντλία(η οποία μπορεί να κρυφτεί πίσω από ενα βράχο),να χτυπάει απευθείας το κάτω μέρος του ενυδρείου.

Εαν αποπειραθουμε να κολλήσουμε ενα κοραλι στο κάτω τζαμι γίνεται πιο εύκολα με κολλα(π.χ ecotech) παρά με εποξικη.Επισης καλύτερα να επιλέξουμε ενα σημείο που δεν εχει κοραλλινη η' αν εχει να την αφαιρέσουμε πριν την κόλληση αφού σε βάθος χρόνου η κοραλλινη θα ξεκολλήσει παίρνοντας μαζι της και το κοραλι,αναγκάζοντας μας να επαναλάβουμε την ιδια διαδικασία.

 

Επαναλαμβάνω κλείνοντας,πως τα παραπάνω δεν ειναι προτροπή σε κανέναν να κάνει bare bottom ενυδρείο αλλά μερικές πληροφορίες-απόψεις-συμβουλές προερχόμενες απο προσωπική-ταπεινή εμπειρία για τους ελάχιστους που μπορεί να θέλουν να το δοκιμάσουν-πειραματιστουν.

 

Φιλικά 

Μιχάλης

 

edit....

εβγαλα τα λινκ και εβαλα απευθειας τις φωτο :thumbup:

Έγινε επεξεργασία - TAN
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστουμε Μιχαλη!

Πολλούς θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι ακριβώς είναι και τα οφελοι του.....Άλλους όμως θα τους βάλεις σε πειρασμούς :love: !!!!

Link to comment
Share on other sites

Μιχαλιο τωρα το έστησα αχ τι φωτιες βάζεις περα απο την πλάκα πολυ ωραίο άρθρο σ ευχαριστούμε για το χρόνο σου

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το άρθρο σου Μιχάλη!

:bigemo_harabe_net-64: :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο μπραβο Μιχαλη :bigemo_harabe_net-64: εμενα την γνωμη μου την ξερεις.το αισθητικο...

Link to comment
Share on other sites

Αφου αναφερεσαι στο αισθητικο κομματι και μονο Νικο(niknik) να σου πω πως υπαρχουν αρκετα tips ωστε να βλεπεις κατι παραπανω απο εναν γυμνο γυαλινο πατο.

Εγω στο καινουριο δεν εβαλα αραγωνιτη,και δεν με ενδιαφερει πλεον και καθολου :)

Έγινε επεξεργασία - Δίας
Link to comment
Share on other sites

Αφου αναφερεσαι στο αισθητικο κομματι και μονο Νικο(niknik) να σου πω πως υπαρχουν αρκετα tips ωστε να βλεπεις κατι παραπανω απο εναν γυμνο γυαλινο πατο.

Εγω στο καινουριο δεν εβαλα αραγωνιτη,και δεν με ενδιαφερει πλεον και καθολου :)

το ξερω Στρατο μου τα εχουμε πει αλλα οπως και να το δω[ αυτη την στιγμη ] προτειμω αραγονιτη,το παραρηγορο ειναι οτι βγαινει ανα πασα στιγμη. :sarcasm:

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη σε ευχαριστούμε......

Έγινε pin...

Link to comment
Share on other sites

μιχαλη μπραβο για το θεμα και για ολα οσα εγραψες!ειναι κατι το διαφορετικο απο οτι εχουμε συνηθισει και ισως το δοκιμαζα στο μελλον!

ηθελα να σε ρωτησω κατι που μπορει να ακουστει χαζο αλλα ενα τετοιο ενυδρειο υπαρχει περιπτωση να εχει πλεονεκτημα σε σχεση με αυτα με αραγωνιτη οσο αναφορα την μεταφορα ασθενιων,η βακτηριων να το πω ετσι που μπορει να βρισκουν καταφυγιο στον αραγωνιτη και στην συνεχεια να αρρωστησουν τα ψαρια?

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη.... τώρα όμως πρέπει να το εμπλουτίσουμε και με φωτογραφίες για να γίνει ακόμη πιο φιλικό στον αναγνώστη.

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη!!! Το κακό με εσένα είναι ότι με βάζεις συνέχεια σε πειρασμούς !!! το καλό είναι ότι μαζί σου μαθαίνουμε πράγματα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη.... τώρα όμως πρέπει να το εμπλουτίσουμε και με φωτογραφίες για να γίνει ακόμη πιο φιλικό στον αναγνώστη.

Εχουμε ανεβασει ενα καρο βιντεο και φωτο στο θεμα "ενα ομορφο ενυδρειο"

:bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το θέμα σου Μιχάλη και πολυ αναλυτικό.

Διαβάζοντας τον τροπο που το αναλύεις , θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο κάποιος νέος χομπιστας να ξεκινήσει με b.b. παρα με αραγονιτη.

Ισως τελικά στο μέλλον ο αραγονιτης να είναι πρόκληση για λίγους και έμπειρους χομπιστες.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό άρθρο Μιχάλη. Ευχαριστούμε!

Ακόμα και την πρώτη φορά που σου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα(σε ένα άλλο θέμα), εμένα με έβαλες σε πολλές σκέψης.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή σε ένα δίμηνο μάλλον μετακομίζω προς Καρδίτσα..αρχίζω και φλερτάρω με το bb...για το νέο στήσιμο..Ετσι όπως το αναλύεις...φαίνεται ευκολο και ιδανικό για συχνές μετακομίσεις...(βουτάς το βράχο με τη ζωή του και τσουπ τον ακουμπας στο νέο..) και η ζωή συνεχίζεται...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια παιδιά...με τιμάτε!

Αλλά ειλικρινά δεν χρειάζονται ευχαριστίες κτλ,σιγα το πράγμα,τι να καθόμασταν να τα πούμε κάπου με εναν καφέ η' μπυριτσα,τι να τα γράψουμε :)

Βασιλη(reefkeper)-στη θεωρία πάντα- ίσως και να βοηθάει(τουλάχιστον με το ick.)

Λέω για το ick γιατί ειναι γνωστό οτι το μεγαλύτερο μέρος απο τις κύστες που πέφτουν απο τα ψάρια καταλήγει στην άμμο(κυρίως στην άμμο οπού δεν υπάρχει πολύ κυκλοφορια σε σχέση με τα βραχια κτλ).Σε συνδυασμό με την μεγαλη κυκλοφορία και το σιφωναρισμα(λογικά κάποιες κύστες θα αφαιρέσεις οταν σιφωναρεις το τζαμι) κάπως θα βοηθησει την κατάσταση.

Αυτα ειναι θεωρίες(μπορείς να τις πεις και βλακείες :P ) που δεν μπορούν να αποδειχτούν

Σίγουρα δεν θα κάνει κάποιος το ενυδρείο του bb για να μην αρρωστήσουν τα ψαράκια του!

Προσωπικά ουτε θα το έκανα ουτε θα το πρότεινα :)

Εχω χάσει ψαράκια και με άμμο και χωρίς άμμο.

Babaaaaaaa μου δεν ξερω φιλε τι θα γινει στο μέλλον αλλα πραγματικά κατα την ταπεινή μου γνώμη,δεν πιστεύω οτι το να εχεις αμμο στο ενυδρειο σου ειναι δείγμα εμπειρίας αλλά ούτε και το να μην εχεις.Και τα 2 έχουν τις απαιτήσεις τους.

Η άμμος θεωρώ πως εχει μεγαλύτερες απαιτήσεις οχι σε εμπειρία αλλά σε εξοπλισμό-ρουτίνες ωστε να μπορείς να διαχειριζεσαι ολα αυτά που σου "ξερνάει" μετά απο κάθε ανάδευση της,με την πάροδο του χρόνου με αυτά που αποθηκεύει κτλ κτλ.

Άλλωστε όλοι μας πάντα θα αγαπάμε την άμμο αφού κάνει ενα ενυδρείο πιο φυσικό :)

Να σας πω και πάλι ευχαριστώ όλους παιδιά και οτι τα παραπάνω δεν εχουν σκοπό να βγάλει κανείς την άμμο απο

το ενυδρείο του αλλά οσα παιδιά θέλουν να το δοκιμάσουν-πειραματιστουν να έχουν μερικές πληροφορίες. :thumbup:

Αυτο όπως και τόσα άλλα πράγματα στο χομπυ μας είναι θέμα γούστου και προσωπικών προτιμήσεων.

p.s

μπήκαν και μερικές ακόμα φώτο στο αρχικό ποστ ;)

Link to comment
Share on other sites

Αφου αναφερεσαι στο αισθητικο κομματι και μονο Νικο(niknik) να σου πω πως υπαρχουν αρκετα tips ωστε να βλεπεις κατι παραπανω απο εναν γυμνο γυαλινο πατο.

Εγω στο καινουριο δεν εβαλα αραγωνιτη,και δεν με ενδιαφερει πλεον και καθολου :)

Στράτο θα ήθελες να αναφέρεις τα tips ή έχουν αναφερθεί ξανά?

Link to comment
Share on other sites

Στράτο θα ήθελες να αναφέρεις τα tips ή έχουν αναφερθεί ξανά?

Ενα tip ειναι να βαλεις πριν στησεις ενα μαυρο pvc στον πατο του ενυδρειου.

Link to comment
Share on other sites

Ενα tip ειναι να βαλεις πριν στησεις ενα μαυρο pvc στον πατο του ενυδρειου.

Όχι ότι αμφισβητώ τη γνώμη σου και τις γνώσεις σου αλλά δε θα σκοτεινιάσει πολύ με το μαύρο pvc?

Link to comment
Share on other sites

Όχι ότι αμφισβητώ τη γνώμη σου και τις γνώσεις σου αλλά δε θα σκοτεινιάσει πολύ με το μαύρο pvc?

Bλεπεις να εχει σχεση το μαυρο pvc με τις γνωσεις μου πανω στο ενυδρειο;

:)

Link to comment
Share on other sites

Bλεπεις να εχει σχεση το μαυρο pvc με τις γνωσεις μου πανω στο ενυδρειο;

:)

Εντάξει λοιπόν, θα πω ότι σίγουρα έχεις δοκιμάσει πολύ περισσότερα πράγματα από ότι εγω οπότε φαντάζομαι ότι κάπου το έχεις δει... :bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

Εσυ δεν εχεις δει λοιπον ενυδρεια με μαυρο αραγωνιτη και μαυρη πλατη;Εγω εχω δει αρκετα βιντεο στο νετ,κι εχουμε ανεβασει κι εδω καποια.Για ριξε μια ματια.

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...