Jump to content

Κλιματισμός: 20 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζουμε


Recommended Posts

1. Η βασική ιδέα πίσω από τον κλιματισμό εφαρμόστηκε τυχαία στην αρχαία Αίγυπτο, όπου κρεμούσαν υγρά καλάμια στα παράθυρα και όταν φυσούσε και εξατμιζόταν ο αέρας, δρόσιζε ο χώρος. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα ευεργετική στο ξηρό κλίμα της ερήμου.

2. Στην Αρχαία Ρώμη, το νερό από τα υδραγωγεία διανέμονταν μέσω των τοίχων των σπιτιών και κρύωνε τους χώρους, ενώ άλλες τεχνικές στην μεσαιωνική Περσία εμπλέκονται με τη χρήση των δεξαμενών για την ψύξη των κτιρίων κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.

3. Ο σύγχρονος κλιματισμός προέκυψε από την εξέλιξη στη χημεία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και ο πρώτος μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικός κλιματισμός επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε το 1902 από τον Willis Haviland Carrier, έναν Αμερικανό εφευρέτη, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός για τις επιχειρηματικές του ικανότητες. Ο ίδιος κατείχε επίσης μια εταιρεία συστημάτων κλιματισμού, που δημιουργήθηκε για βιομηχανική χρήση.4. Η εισαγωγή των πρώτων οικιακών μονάδων κλιματισμού ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920.

6. Ωστόσο, το πρώτο αναγνωρισμένο «κλιματιστικό» κατασκευάστηκε στην Ινδία και είχε χειροκίνητη λειτουργία. Πρόκειται για το Punkah, που θυμίζει περισσότερο ανεμιστήρα/βεντάλια βέβαια (που κρέμονταν από το ταβάνι), παρά κλιματιστικό, αλλά η ιδέα ήταν η ίδια: να δροσίσει τον χώρο.

15. Τα σωματίδια και οι οργανισμοί που υπάρχουν στον εξωτερικό αέρα, τα συστατικά των χαλιών και των επίπλων, τα μικρόβια που αποβάλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους και οι οποιεσδήποτε εργασίες επισκευών, που λαμβάνουν χώρα εντός των κτιρίων, μπορούν να επιβαρύνουν τον εσωτερικό αέρα.

http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/klimatismos-20-pragmata-pou-prepei-na-gnorizoume?id=2300734

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...