Jump to content

Ταμπλέτες Λίπανσης


kalliroi

Recommended Posts

Στο ενυδρείο με τα χρυσόψαρα δεν έχω υπόστρωμα, ο βυθός μου είναι με λεπτό χαλίκι. Από φυτά στην αρχή είχα μόνο μία ανούμπια δεμένη σε ένα ξύλο και στις αρχές του Αυγούστου πήρα καταλάθος έναν εχινόδωρο τον οποίο νόμιζα για μικροσόρουμ. Στην αρχή τον φύτεψα στο χαλίκι, μετά από λίγες μέρες τον έδεσα πάνω στην πέτρα. Όταν έμαθα ότι είναι εχινόδωρος και φυτεύεται, τον ξαναφύτεψα μέσα στο χαλίκι.

Στα μέσα Αυγούστου πήρα ταμπλέτες λίπανσης και έβαλα μία δίπλα του. Είχα καταλάβει ότι πρέπει να βάζω μία νέα ταμπλέτα κάθε μήνα, έτσι τον Σεπτέμβριο έβαλα άλλη μία, χωρίς να ξέρω αν η προηγούμενη είχε λιώσει.

Στις αρχές προς μέσα Σεπτεμβρίου φύτεψα επίσης λίγα κλαδάκια λευκοκεφάλας και cryptocorine πάλι βάζοντας 1 ταμπλέτα, και για τα δύο αυτή τη φορά, μιας και είναι δίπλα δίπλα. Έπειτα φύτεψα ακόμη έναν εχινόδωρο βάζοντας πάλι μία ταμπλέτα. Και τέλος, προχθές φύτεψα και μία βαλισνέρια, πάλι βάζοντας μία ταμπλέτα στο χαλίκι.

Εν τω μεταξύ έβαζα και λίπασμα εβδομαδιαίως, το οποίο τώρα σταμάτησα. Προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος που απέκτησα άλγη. Ο φωτισμός μου είναι οι δύο λάμπες του juwell day lite & warm lite 18 watt. Συν ότι δεν τηρούσα με συνέπεια τις ρουτίνες αλλαγής νερού.

Τώρα προσπαθώ να είμαι πιο συνεπής με τις ρουτίνες μου και δεν χρησιμοποιώ λίπασμα ούτε σίδηρο που έβαλα δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο. Έχω όμως απορίες σχετικά με τις ταμπλέτες, γιατί διάβασα και σε άλλα θέματα ότι θέλει προσοχή.

Κάθε πότε πρέπει να βάζω ταμπλέτες λίπανσης και πόσες με βάση τα φυτά που έχω;

Στις οδηγίες της συσκευασίας (είναι της Tetra, οι Crypto) λέει ότι πρέπει σε κάθε αλλαγή νερού να σπάω μία ταμπλέτα ανά 40 λίτρα και να την βάζω κοντά στις ρίζες των φυτών.

Αυτό είναι το ενυδρείο:

post-55442-0-56124500-1381579791_thumb.jpg

Έχω κι ένα κερατόφυλλο το οποίο πήγε και κάθισε πίσω από το ξύλο, ακόμα μία ανούμπια δεμένη και λίγο μικροσόρουμ μίνι επίσης δεμένο στο ξύλο δεξιά.

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα εβαζα μιση ταμπλετα σε καθε φυτο ανα 3-4 μηνες.Οι ταμπλετες αργουν πολυ να λιωσουν και φυσικα δεν κανει καλο να βαζουμε συνεχεια γιατι θα εχουμε προβλημα με αλγες.

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω κι εγώ έτσι. :)

Άρα κατά τα Χριστούγεννα υπολογίζω να ξαναβάζω ταμπλέτες, σκέψου ότι εγώ έχω βάλει μία ολόκληρη για το καθένα!

Στην πορεία θα μάθω κι εγώ και θα "διαβάζω" τις ανάγκες τους... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Οσο παιρναει ο καιρος και αν δε κανεις και σκουπα βυθου,ο βυθος θα μαζεψει αρκετα οργανικα και θα γινει ενα ωραιο υποστρωμα με αποτελεσμα να μη χρειαζεται να βαζεις καθολου ταμπλετες πλεον.Αυτο βεβαια μετα το 9μηνο με 1 χρονο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό κάπου το είχα ξαναδιαβάσει. Εγώ χρησιμοποιώ την σκούπα βυθού (σιφόνι) για να αφαιρώ το νερό κατά την αλλαγή κι έτσι τραβάω και ακαθαρσίες από το χαλίκι. Οπότε καθαρίζω, αλλά όχι τέλεια. Επειδή δεν έχω υπόστρωμα, φοβήθηκα μην μου πεθάνουν τα φυτά και γι'αυτό το παράκανα τελικά με την λίπανση. Επίσης έχω και δύο melanoides tuberculata, τα βρήκα στα φυτά και τα περιμάζεψα! Χτες τα τσάκωσα όταν άναψαν τα φώτα:

post-55442-0-96997500-1381581297_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγω σκουπα εβαζα μονο οταν ειχα αλγη και πολλα οργανικα στο βυθο,βασικα σε φυτεμενο ενυδρειο ειμαι λιγο αντιθετος με τη χρηση σκουπας.Βεβαια δεν λεω να ειναι τιγκα στη βρωμα ο βυθος γιατι παλι εχεις προβληματα εκει.

Link to comment
Share on other sites

Έχω χρυσόψαρα και ξέρεις τι ακαθαρσίες αφήνουν... :wacko: Κι έχουν μεγαλώσει κιόλας! Όταν βάζω σκούπα κατά την αλλαγή νερού αποφεύγω να βάζω κοντά στα φυτά. Θα έχω το νου μου αν είναι μην τυχόν το παρακάνω και με την καθαριότητα. :D

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Σκουπα λοιπον Καλλιροη βαζεις μερα παρα μερα ( βλεποντας την ρυπανση ) ή καθε δεκαπεντε μερες ;

Link to comment
Share on other sites

Με κάθε αλλαγή νερού, δηλαδή περίπου κάθε εβδομάδα. Ουσιαστικά την χρησιμοποιώ για να αφαιρέσω νερό από το ενυδρείο και ταυτόχρονα ρουφάω ό,τι ακαθαρσία μπορώ. Και η υπερβολική καθαριότητα κάνει κακό. Όπως είπε και ο rastafarian, οι ακαθαρσίες με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζουν το βυθό μας. Αν έβαζα σκούπα όποτε έβλεπα ακαθαρσίες θα ήμουν όλη μέρα με τη σκούπα στο χέρι έτσι όπως τρώνε και ...αφοδεύουν τα τερατάκια μου! :lol2:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρειο δεν ειναι ιατρειο παιδια,στη φυση δεν υπαρχουν σκουπες,μαγνητες κτλ.

Και την αλγη θα εχουμε,και τις ακαθαρσιες,ολα μεσα στο παιχνιδι ειναι,μη τρελενεστε!:)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...