Jump to content

Mιλάνε Και Τα Φυτά


Recommended Posts

Ο εντομολόγος Richard Karban ξέρει πώς να κάνει ένα φυτό να... «μιλήσει».

Για να ξεκινήσει την ιδιαίτερη αυτή μορφή «επικοινωνίας» λειτουργεί όπως θα έκανε μια ακρίδα ή ένα σκαθάρι, δηλαδή κόβει με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού μερικά φύλλα σε ένα θάμνο, φροντίζοντας να κάνει μικρές τομές στις άκρες, «σαν μικρές δαγκωματιές από έντομα».

Μερικούς μήνες μετά ο Karban και ο καθηγητής Davis του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ο οποίος μελετά τον τρόπο επικοινωνίας των φυτών που βρίσκονται σε άμυνα, επιστρέφουν στο θάμνο και εξετάζουν τα φύλλα του, πολλά από τα οποία έχουν πια υποστεί «ζημιά» από πραγματικές ακρίδες και σκαθάρια.

Ωστόσο, αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι σε απόσταση 60 περίπου εκατοστών από τα σημεία εκείνα που είχε «καταστρέψει» ο ίδιος, τα φύλλα γλίτωσαν την επιδρομή των πεινασμένων εντόμων.

Αυτό συνέβη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Elizabeth Preston στο nautil.us, γιατί οι μικρές τομές που έκανε ο Karban έστειλαν το μήνυμα στα φύλλα εκείνα ότι δέχονταν επίθεση από έντομα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στον αέρα.

Τα γειτονικά σε αυτά φύλλα αποκρυπτογράφησαν το κωδικοποιημένο αυτό μήνυμα και άρχισαν να προετοιμάζουν τη δική τους άμυνα απέναντι στους «εισβολείς».

Τα φυτά, λοιπόν, μπορεί να μοιάζουν σιωπηλά σε εμάς, ωστόσο έχουν το δικό τους τρόπο «επικοινωνίας».

Στέλνουν μηνύματα στον αέρα συνεχώς, τα οποία τα βοηθούν να αμύνονται στις επιθέσεις εντόμων ή άλλων απειλών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά προειδοποιούν ακόμη και τους «γείτονές» τους.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/592224/milane-kai-ta-futa/

Link to comment
Share on other sites

Ηξερα οτι τα φυτα επικοινονουν μεταξι τους αλλα οτι μπορουν να αντιδρασουν με το να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στον αέρα

ομολογω πως δεν θα πηγαινε το μυαλο μου με τιποτα ηξερα οτι ειναι ζωντανος οργανισμος και οτι καταλαβαινει πολλα οπως για

παραδειγμα το να μιλας σε ενα φυτο θα μεγαλωση καλυτερα απο ενα που δεν το διδεις σημασια και δεν μιλαω για ποτισμα σκαλισμα και

τα λοιπα λεω για να το μιλας αλλα το να απελευθερώσουν χημικές ουσίες στον αέρα για να αντιδρασουν δεν το περημενα.

Εμαθα και κατι καινουργιο!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...