Jump to content

Κίνδυνοι Βιολογικού Υλικού


Recommended Posts

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

Διάβαζα για βιολογικά υλικά φιλτρανσης και μου δημιουργηθηκε η απορία!: υπάρχει περίπτωση το βιολογικό υλικό του φίλτρου μας να αλλάξη τη λειτουργία του; Αυτο που θελω να πω είναι...από το να "στεγάζει" νιτροποιητικά βακτηρια να καταλήξει να στεγάζει μικροοργανισμους οι οποιοι ειναι θανατηφόροι για το ενυδρειο (ψάρια και φυτα). Θεωρητικά πολλοί μικροοργανισμοι μπορουν να εγκατασταθουν και να αποικησουν σε ενα πορώδες υλικο.

Αυτο που θέτω σαν ερωτημα ειναι ποιες ειναι οι πιθανοτητες να γινει κατι τέτοιο στη διαρκεια λειτουργιας ενος στρωμενου ή μη ενυδρειου. Και υπο ποιές συνθηκες μπορει να μετατραπει το βιολογικο υλικο σε εστία παραγωγής "δηλητηρίου".

Λυπαμαι αν υπάρχει παρόμοιο θέμα στο φορουμ μας και επαναλαμβανω ιδιες συζητησεις.

Ευχαριστω για τον χρόνο σας και λυπάμαι αν σας κουρασα! :)

Link to comment
Share on other sites

Αν σου πω οτι τωρα το δα 1η φορά; :umm:

Βασικά το βιολογικό δεν ειναι τίποτα άλλο παρά πορώδες υλικό στο οποίο περιέχει σε μικρή μάζα μεγάλη επιφάνεια υλικού έτσι τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πάνω σε μεγάλες αποικίες. Τωρα οσο αφορά τους τοξικούς οργανισμούς που λες. Αν υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο μας θα αναπτυχθούν έτσι και αλλιώς. Βακτήρια υπάρχουν παντού, στο νερό, το χαλίκι και όχι μονο στο φίλτρο μας.

Σε ένα στρωμένο ενυδρείο ειναι σχετικά δύσκολο να αποικίσουν στο βιολογικό εκτός αν είναι τοξικά και για τα νιτροποιητικά βακτήρια ώστε να "αδειάσει" χώρος πάνω στο υλικό. Δεν ξέρω πολλά βέβαια, οποτε η γνώμη κάποιου πιο σχετικού θα ναι χρήσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Τα ωφέλιμα βακτήρια για το ενυδρείο μας χρειάζονται ροή νερού για να υπάρχουν. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, αντίθετα, εμφανίζονται σε στάσιμα νερά. Μήπως ο ρυθμιστής είναι η ροή νερού μέσα στο ενυδρείο από τα φίλτρα, τις αεραντλίες και τους κυκλοφορητές;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω σε αυτο που λες Καλλιροη! Απλα σκεφτομαι οτι ας πουμε το φιλτρο λειτουργει στην εντελεια και πχ ψοφαει 1-2-5-10 ψαρια ή γενικα γινει κατι οχι ιδιαιτερα σημαντικο...υπαρχει πιθανοτητα οι βλαβεροι μικροοργανισμοι να υπερνικησουν μια υγιη αποικια "καλων" βακτηρίων στο φιλτρο μας; Ή το φιλτρο θα εξουδετερωσει τη μολυνση εν καιρω; Δεν μιλαω για το ενυδρειο τοσο οσο για το περιβαλλον του ιδιου του φιλτρου.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραιο και ενδιαφερον το θεμα. Συμφωνω με την Astra και την kalliroi απλα να προσθεσω κι εγω καποιες σκεψεις!

Οταν λες βλαβεροι μικροοργανισμοι τι εννοεις; Τα περισσοτερα βακτηρια/ παρασιτα/ βλαβεροι οργανισμοι και δεν ξερω εγω τι αλλο που αναπτυσσονται στο ενυδρειο μας συνηθως καταληγουν σε ασθενειες νομιζω ( αν κανω λαθος διορθωστε με ) οποτε και τα καταπολεμαμε με θεραπειες/ φαρμακα τα οποια πολλες φορες σκοτωνουν και τα ωφελιμα βακτηρια του φιλτρου.

Επισης τα περισσοτερα απο τα βλαβερα εχουν συνηθως ξενιστες τα ψαρια μας τρεφονται απο κεινα και οχι απο την αμμωνια και τα νιτρωδη που ειναι τροφη των ωφελιμων!

Βεβαια πολλες φορες τα βλαβερα αναπτυσσονται και σε αλλες περιοχες του ενυδρειου οπως υποστρωμα/ βυθος, πχ ich. Kαι σε αυτη την περιπτωση νομιζω ισχυουν τα προαναφερθεντα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...