Jump to content

Τα Ωκεάνια Ρεύματα Κάνουν Το Βόρειο Ημισφαίριο Πιο Υγρό


Recommended Posts

ο ύψος των τροπικών βροχοπτώσεων είναι μεγαλύτερο στο Βόρειο Ημισφαίριο από ό,τι στο Νότιο, και η εξήγηση που δίνεται συνήθως για τη διαφορά αυτή δεν ευσταθεί, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Η πραγματική απάντηση κρύβεται στη δράση των ωκεάνιων ρευμάτων, δείχνουν τα υπολογιστικά μοντέλα.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι η παρατηρούμενη ασυμμετρία των βροχοπτώσεων ανάμεσα στο βορρά και το νότο οφείλεται στη γεωμετρία του πλανήτη -η ζώνη των τροπικών βροχών υποτίθεται ότι μετατοπίζεται βόρεια του ισημερινού λόγω του σχήματος των ωκεανών και της περιστροφής της Γης.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience», δείχνει ότι η ασυμμετρία οφείλεται στη μεταφορά θερμότητας από το Νότιο Ημισφαίριο στο Βόρειο.

Σε γενικές γραμμές, οι θερμές περιοχές δέχονται περισσότερη βροχή επειδή η θερμότητα αυξάνει την εξάτμιση. Ο θερμός, υγρός αέρας είναι λιγότερο πυκνός και ανεβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα όπου ψύχεται και τελικά σχηματίζει σύννεφα.

«Οι βροχές είναι περισσότερες στο Βόρειο Ημισφαίριο επειδή το ημισφαίριο αυτό είναι θερμότερο. Το ερώτημα όμως είναι "Τι είναι αυτό που κάνει το Βόρειο Ημισφαίριο θερμότερο;" Διαπιστώσαμε ότι φταίει η ωκεάνια κυκλοφορία» αναφέρει ο Φρίερσον.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=535925

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...