Jump to content

Ραντάρ Μιμείται Τα... Δελφίνια


Recommended Posts

Το σόναρ των δελφινιών φαίνεται πως ενέπνευσε βρετανούς επιστήμονες για την ανάπτυξη ενός μικροσκοπικού και οικονομικού ανιχνευτή εκρηκτικών (και όχι μόνο).

Η συσκευή με μέγεθος κέρματος, σύμφωνα με τους επινοητές της από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, παρά τον λιλιπούτειο σχεδιασμό της, θα είναι ικανή να ανιχνεύει εκρηκτικές ύλες, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται κρυμμένες κάτω από άλλα υλικά ή σκουπίδια.

Η λογική πίσω από την καινοτόμο συσκευή, βασίζεται στην τεχνική που χρησιμοποιούν τα δελφίνια για να δημιουργούν «σύννεφα» από φυσαλίδες όταν συναντούν ψαράκια. Συγκεκριμένα, ο μηχανικός ακουστικής και καθηγητής Τίμοθι Λέιτον, σκέφτηκε ότι τα εν λόγω σύννεφα ενδεχομένως να αντανακλούν τα ηχητικά σήματα που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια θηλαστικά κατά την επικοινωνία τους. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι πώς τα δελφίνια είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τις φυσαλίδες από τα ψάρια;

«Ακόμη και το καλύτερο σόναρ που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στα ψάρια και στις φυσαλίδες» αναφέρει ο ίδιος. «Τα δελφίνια ενδεχομένως να χρησιμοποιούν κάποιο άλλο τρυκ».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=536424

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...