Jump to content

"ΠΕΤΡΩΜΑ" ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ???


arig
 Share

Recommended Posts

Έχω παρατηρήσει ότι η άμμος στο ενυδρείο μου είναι σε αρκετά σημεία πετρωμένη και δεν δείχνει καμία πρόθεση να επανέλθει στα φυσιολογικά της.

Πιστεύω ότι μπορεί να οφείλεται στον κακό τρόπο προσθήκης χημικών -που ακολουθούσα ως αμαθής για να βελτιώσω τα Ph, Kh, Ca & Mg του νερού - που μάλλον λόγω της μη απορρόφησής τους καθίζαναν και προκάλεσαν το πέτρωμα.

Τι κάνουμε τώρα?

Επειδή ετοιμάζω αλλαγή εσωτερικού στησίματος-σκηνικού στο ενυδρείο μου και προσθήκη sump σκέφτομαι να αφαιρέσω την πετρωμένη άμμο και να την αντικαταστήσω με καινούργιο ζωντανό αραγωνίτη.

Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει ευπρόσδεκτος! :thumbup:

Ευχαριστώ ariG

-----------------------------------------------

Επειδή το θέμα αναφέρθηκε σε άλλο post παραθέτω το σχετικό κείμενο που έγραψε ο discos για το πέτρωμα:

---------------------------

Η συζήτηση για το πέτρωμα είναι παρά πολύ μεγάλη. Συνήθως συμβαίνει σε υποστρώματα τα οποία έχουν μεγάλη δυνατότητα buffer, δηλαδή λιώνουν εύκολα για να βοηθήσουν τις τιμές του νερού όταν χρειάζεται. Η δικιά μου θεωρία έχει να κάνει, ότι όταν πέφτει το ΡΗ του ενυδρείου σε χαμηλά επίπεδα και αρχίζει να λιώνει αρκετά (όπως π.χ. στην δική σου περίπτωση), τότε αρχίζει να κολλάει μεταξύ του και αρχίζει σιγά σιγά και πετρώνει. Δυστυχώς τα κορυφαία υλικά λιώνουν εύκολα αλλά θέλουν και την ανάλογη προσοχή. Βέβαια είναι ανοιχτό το θέμα για debate οπότε οι γνώμες σας είναι καλοδεχούμενες. Ίσως σε καινούργιο θέμα να είναι καλύτερα.

--------------------

Φιλικά

Βούλγαρης Μάριος

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από αυτό που επισήμανε ο discos, στην απάντησή του, θα προσθέσω και εγώ, ότι επίσης σωστή είναι και η επισήμανσή σου, για την υπερβολική χρήση πρόσθετων, χωρίς να γνωρίζεις την ακριβή δοσολογία και την αντίδραση, που μπορεί να υπάρξει με την ταυτόχρονη χρήση διάφορων τέτοιων.

Η περίσσεια των χημικών, που θα ιζηματοποιηθεί αρχικά, αποτελεί πόλο για την συνεχιζόμενη εναπόθεση ιζημάτων, με αποτέλεσμα η δημιουργία δεσμών μεταξύ των κόκκων της άμμου.

Ταυτόχρονη δημιουργία ιζημάτων, μπορεί να παρατηρήσεις και σε σημεία, όπου δεν υπάρχει άμμος. Για παράδειγμα στο καθαρό πυθμένα του samp. Εκεί τα αρχικά ιζήματα, έχουν μορφή σκόνης, την οποία εύκολα μπορείς να τα απομακρύνεις με αναρρόφηση. Αν όμως τα εγκαταλείψεις, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα σχηματιστούν πλάκες αλάτων, οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρή πρόσφυση με το γυαλί και μόνο με ξύσιμο με ξυράφι, θα μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Η σωστή, λοιπόν χρήση των διαφόρων αλάτων καθώς και διαλύματος Kalkwasser, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε συστήματος, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πετρώσει η άμμος. Αρκεί βέβαια ο χομπίστας να μπορέσει να βρει με την εμπειρία του τις σωστές δόσεις. Προσωπικά πιστεύω, ότι ένας σωστά ρυθμισμένος Ca Reactor, αποτελεί την ιδανικότερη λύση και την διατήρηση, ενός καλά ισορροπημένου συστήματος.

Φιλικά

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...