Jump to content

Ενυδρείο Από Το Πουθενά


Elenikgr

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι καινούρια στο φόρουμ, και χρειάζομαι λίγο τη βοήθεια των πιο έμπειρων. Πριν 3 εβδομάδες πήγαμε τα παιδά (έχω 3, μια κόρη 8 και δίδυμα αγόρια 6) στο Θαλασσόκοσμο - Ηράκλειο Κρήτης με δύο φιλικά ζευγάρια και τα παιδιά τους. Τα δικά μου που δεν είχαν ξαναπάει ξετρελάθηκαν, και ζητάγανε ψαράκια για το σπίτι. Τα ηρεμήσαμε όπως-όπως, τους έταξα ότι αν είναι καλά παιδιά θα πάρουμε τα Χριστούγεννα... ΧΑ!

3 μέρες μετά, ήλθε το ένα φιλικό ζευγάρι και έφεραν δώρο στα παιδιά... τα παρακάτω:

1 ενυδρειο 15 λίτρων από τα Jumbo

3 ψαράκια σε σακούλα (τα δύο δεν είναι ακριβώς χρυσόψαρα, έχουν έντονη πορτοκαλί - σχεδόν κόκκινη - ράχη και ασημί κοιλιά, περίπου στα 6-7 εκ. το καθένα και το ένα είναι πορτοκαλί πιτσιλωτό με μαύρες βούλες και διπλή φουντωτή ουρά, ρώτησα σε ένα pet shop και μου το είπαν 'ζουμπούκι').

Δεδομένου ότι η ποιότητα των προϊόντων του Jumbo είναι (αχμ) εεεε.... αμφίβολη να την πω, ειδικά για να ζουν μέσα πλασματάκια, αλλά και με δεδομένο τον άκρατο ενθουσιασμό 3 μικρών που χοροπηδάγανε, τι να κάνω, έστησα το ενυδρειο, έβαλα την αντλία, έβαλα τα φρικαλέα βοτσαλάκια που είχε η συσκευασία σε γλάστρες ( μόνο για εκεί κάνουν) και πήγα σε ένα pet shop να πάρω λίγο χαλικάκι και κανένα βραχάκι για να είναι λιγάκι παρουσιάσιμο στους μικρούς ενοίκους. Ρώτησα τον άνθρωπο εκεί, μου είπε ότι το ενυδρείο είναι σχετικά οκ για τα τρία μικρά ψαράκια, μου έδωσε αντιχλώριο για τις αλλαγές, μου είπε να βγάζω από την πρίζα την αντλία όταν βάζω την τροφή για να μην την πιάνει και γεμίζει το νερό αμμωνία, και μόλις φάνε τα ψαράκια -τους παίρνει λιγότερο από λεπτό - να την ξαναβάζω στην πρίζα. Να αδειάζω κάθε 15 μέρες το 25% του νερού, να βάζω αντιχλώριο στο καινούριο και να προσέχω τη θερμοκρασία του. Αυτά.

Τι να κάνω, είμαι άσχετη με το θέμα, αλλά τα παιδά τα λατρεύουν, τους έδωσαν ονόματα, κάθονται και τα παρακολουθούν και είναι γενικώς ενθουσιασμένα-και μια και δεν πάνε και πουθενά εκτός από το σχολείο (φοβόμαστε μια και τα πάρκα και οι πλατείες έιναι γεμάτα αλλοδαπούς) θυμίζουν και αυτά ψαράκια στη γυάλα... και τα ψαράκια για τον καιρό που τάχουμε τα πάνε καλά. Νομίζω.

Μέχρι χτες. που ήλθε για επίσκεψη το 2ο φιλικό ζευγάρι, και μαντέψτε... οι άλλοι τους είχαν πει ότιμας πήραν ενυδρείο και μας έφεραν σε σακουλίτσα άλλα 2 ζουμπούκια..΄. το ένα λίγο μεγαλούτσικο (γύρω σους 6 πόντους ) και το άλλο πιο μικρό ασημί.

15 λίτρα και 5 ψαράκια. Προφανώς, οι φίλοι μας είναι ΠΙΟ άσχετοι ακόμη και από μένα. 15 λίτρα και 5 ψάρια είναι λίγο ειδικά με μια αντλία Jumbo. Η γυάλα είναι μια χαρα, έχει και ωραίο καπάκι, και από τα γραφόμενα, δύο ψαράκια ΟΧΙ χρυσόψαρα, θα ήταν καλά αλλά 5; Και τι να τα κάνω; Έλεγα να δώσω 2 στη μαμά μου, αλλά άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι να φροντίζουν κατοικίδια είναι δύσκολο να μάθουν στα 65. Θα μου επιζήσουν στα 15 λίτρα; Να πάρω καλύτερη αντλία/φίλτρο; Είμαι τρίτεκνη, άνεργη από το 2009, με τρία παιδιά και ο μισθός του άντρα μου φτάνει ίσα για τα απαραίτητα, και παρα΄του ότι το θέμα του ενυδρείου αρχίσει να μου αρέσει τρομερά, είναι οικονομικά αδύνατο να αντέξω αυτό το έξοδο τώρα. Κάποια στιγμή θα πείσω το σύζυγο να μου φτιάξει μια ιδιοκατασκευή (καταπιάνεται με τα πάντα) αλλά προς το παρόν θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχει κανείς κάτι παρόμοιο; Πόσο μπορούν να αντέξουν τα πέντε μικρά μέσα στο λίγο αυτό νερό; Τι πρέπει να προσέξω - και αν μπορώ να κάνω κάτι να βελτιώσω την διαμονή τους, θα ήθελα να μου το πείτε.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

Έγινε επεξεργασία - Elenikgr
Link to comment
Share on other sites

Καλαως ηρθες για αρχη!

Μην αγχωνεσαι και ολα θα πανε καλα! Το ερωτημα ειναι αν εσυ θες να τα κρατησεις τα ψαρακια ή οχι;

Ξεκινας λοιπον και ριχνεις διαβασμα εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79915&p=717028 δινοντας ιδιατερη εμφαση στο στρωσιμο του ενυδρειου και στον κυκλο του αζωτου!

Το ενυδρειο σου σιγουρα δεν κανει ουτε για ενα απο αυτα τα ψαρακια οποτε αν τα χερια του αντρα σου πιανουν ξεκινα τον στην μουρμουρα να σου φτιαξει κατι μεγαλυτερο. :D Αν εχετε αυλη μια λιμνη θα ηταν ιδανικη! ;) Το οτι μεχρι στιγμης ολα πανε καλα δεν εχει να λεει!

Επισης εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77238&p=683544 ειναι τα προφιλ των χρυσοψαρων για να δεις αν καποιο απο αυτα ειναι το δικο σου!

Και κατι τελευταιο, πες στους φιλους να μην σας ξαναφερουν τετοια δωρα γιατι απο την μια σας φερνουν σε δυσκολη θεση και απ την αλλη ταλαιπωρουνται και τα ζωντανα ( χωρις παρεξηγηση )!

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στο aquazone :)

Καταλαβαίνω την χαρα των παιδιών αλλα στα 15 λιτρα αυτα τα ψαρακια σε λιγο καιρο θα σας χαιρετίσουν...

Τα 15 λιτρα ειναι απαγορευτικά, μπορεις να κρατήσεις εκει εναν μονομαχο αλλα πρεπει μα γνωρίζεις τι πρεπει να κανεις και γι αυτο εμείς είμαστε εδω για να σε βοηθήσουμε :)

Εχεις δυο επιλογές ή να δώσεις τα ψαρακια πισω και με διαβασμα να φτιάξεις κατι που να καλύπτει τις ανάγκες πηγαίνοντας σε μεγαλύτερο :) ή κρατάς το υπάρχον για να μην μπεις σε έξοδα και βάζεις μονομαχο :)

Αχαχαχαχαχαχ τι ειναι τα ζουμπουκια ;;;;;;; :D :D

Έγινε επεξεργασία - hms
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά... τελικά, βάσει των προφίλ των χρυσόψαρων έχω:

2 Comet.

1 Shubunkin

1 Vailtail

1 Fantail

Τα ψαράκια θέλω να τα κρατήσω. Δεν έχουμε επιλογές για κατοικίδια, μια και έχω 2 στα τρία παιδιά με τάσεις άσθματος που απαγορεύουν την συνύπαρξή τους με οποιοδήποτε συμβατικό ζώο - σκύλο ή γάτα (λόγω του τριχώματος). Να τα δώσω πίσω είναι αδύνατον - βασικά δεν ξέρω καν από που τα αγόρασαν, μόνο το ενυδρείο ξέρω ότι ήταν του Τζάμπο, και υπάρχει και το θέμα της 'παρεξήγησης'. Εγώ θα προτιμούσα να τα γυρίσω στο κατάστημα και να κρατήσω δύο μικρούλια το πολύ, παρά να τα δω νεκρά, αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να προσπαθήσω να το εξηγήσω σε αυτούς. Η ιδιοσυγρασία του Κρητικού είναι σαν να προσπαθείς να σπρώξεις τοίχο. Η προσπάθεια φιλότιμη μεν, το αποτέλεσμα μηδέν. Χαχα. (Αυτοσαρκασμός).

Υποθέτω πως τα ζουμπούκια είναι η παραφθορά της λέξης shubunkin - μάλλον τη χρησιμοποιούν τα καταστήματα των κατοικιδίων για να σπρώξουν ψαράκια που μοιάζουν με το συγκεκριμένο είδος σε άσχετους πελάτες. :bigemo_harabe_net-88: Αν εξαιρέσεις τα comet τα άλλα στα μάτια ενός άσχετου μοιάζουν με ψαράκια του ιδίου είδους, διαφορετικών χρωμάτων.

Τη γκρίνια την έχω αρχίσει ήδη. αν υποθέσουμε ότι χρειάζομαι ένα ενυδρείο 150 λίτρων, ο σύζυγος θα κάνει μια χαράαααα.... τες πα. ΠΟΤΕ μην υποτιμάς την αξία της γκρίνιας.

Εν τω μεταξύ, τι γίνεται όμως; Με τρόμαξε όλο αυτό περί αμμωνίας, και η αντλία είναι -υποθέτω - της πλάκας. Επίσης, σε 2 pet shop που μπήκα, είδα τα ψαράκια χωρισμένα ανά είδος σε γυάλες επιτοίχιες το πολύ 80 λίτρα η καθεμιά, και είχαν και 30 ψάρια η καθεμιά μέσα. Καταλαβαίνω ότι οι συνθήκες είναι άλλες - καλύτερα φίλτρα, γνώσεις του καταστηματάρχη- αλλά ΤΟΣΑ ψάρια; πως επιβιώνουν;

Να αλλάζω συχνότερα το νερό; Οι οδηγίες του ενυδρείου έλεγαν κάθε μήνα, ενώ ένας καταστηματάρχης pet shop μου είπε στις 15 μέρες. Μια συχνότερη αλλαγή κάθε βδομάδα λχ. θα καλυτερέψει τις συνθήκες; Με αντιχλώριο στο συμπλήρωμα και ευλαβικά ελεγχόμενη θερμοκρασία;

Να πάω το φίλτρο σε έναν καταστηματάρχη να μου πει αν υπάρχει βελτίωση ή να πάρω ένα άλλο για καλύτερο καθαρισμό/οξυγόνωση;

Καλώς ή κακώς, τα ψαράκια θα παραμείνουν στο μικρό ενυδρείο έως ότου ο σύζυγος ευαρεστηθεί να μου φτιάξει μεγαλύτερο. Θέλω όμως να ζήσουν και προς το παρόν έχουν περάσει πέραν των 2 εβδομάδων και ειναι ζωηρά, ορεξάτα, τρώνε το φαγητό τους δις την ημέρα, κολυμπάνε ασταμάτητα, και από χθες που προστέθηκαν τα δύο, ΜΟΝΟ το ένα, το μεγάλο ανεβαίνει στην επιφάνεια, και σαν να πιπιλάει την επιφάνεια του νερού. Υπέθεσα πως είναι άνοδος της αμμωνίας; αλλά τα υπόλοιπα δεν το κάνουν, κολυμπούν κανονικά και δεν φαίνεται να δυσφορούν. Βέβαια, δεν ξέρω και πως φέρονται τα ψάρια, γιατί δεν είχα ποτέ εμπειρία. Ορατότης μηδέν...

Μη γελάσετε με την επόμενη ερώτηση: πως κοιμούνται τα ψάρια; (σε τι θέση δηλαδή). Λόγω του ότι σηκώνομαι 2-3 φορές τη νύχτα να ελέγχω τα παιδιά τα βλεπω σε κίνηση (του έχω βάλει ένα φωτάκι led πάνω από το ενυδρείο). Πρέπει; δεν πρέπει;

Ακούω πολύ Shinedown όταν κάνω δουλειές στο σπίτι (Βασικά, έχω μονομανία με αυτή τη μπάντα). Όταν βάζω τη μουσική, μαζεύονται κόντρα στο γυαλί και με κοιτάνε. Πειραματίστηκα σταματώντας τη - άρχισαν να κολυμπούν - μόλις την ξανάβαλα, πάλι κόντρα στο τζάμι να με κοιτάνε. Υπάρχει περίπτωση να τους αρέσει η μουσική; Το είδε και ο σύζυγος και δεν το πίστευε!

Link to comment
Share on other sites

Πολλές οι απορίες σου και λογικό είναι άλλωστε . Δεν ξέρω σε τι να πρωτοαπαντήσω με όλα αυτά που ρώτησες . Αυτό που έχω να πώ όπως είπε και ο Θοδωρής πιο πάνω οι συνθήκες διαβίωσης των ψαριών σου είναι πολύ κάτω του μετρίου .

Δικαιολογείσαι όμως μια και στα έφεραν αλλά και στην μέχρι τώρα άγνοια σου με το αντικείμενο . Μην αγχώνεσαι και μην πήζεις για αρχή . :)

Link to comment
Share on other sites

Οι θάνατοι όμως είναι σίγουροι και αναπόφευκτοι μια και μας λές για πέντε χρυσόψαρα σε δεκαπέντε λίτρα με μηδέν βιολογία :(

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει τρόπος - τρόποι να τα βοηθήσω να επιζήσουν μέχρι να μπορέσω να τους φτιάξω κάτι καλύτερο;

Link to comment
Share on other sites

Ίσως με συνεχόμενες - απανωτές αλλαγές νερού , αλλά είναι τόσο μα τόσο μικρός ο χώρος που ......τι να σου πώ ;

Η καλύτερη λύση για μένα θα ήταν να τα δώσεις μέχρι να φτιάξεις αυτό που θές και αφού το ξεκινήσεις σωστά - στρώσεις το ενυδρείο μετά να μπούν τα ψάρια μέσα :)

Διάβασες πληροφορίες ;

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Το σκέφτηκα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε γνωστούς που να έχουν ενυδρεία. Μπορώ να αλλάζω το νερό (με αντιχλώριο+έλγχόμενη θερμοκρασία) χωρίς φίλτρο κάθε 2 μέρες; Όπως κάνουμε στις γυάλες; Καταλαβαίνω ότι είναι λίγος ο χώρος για κίνηση, αλλά το βασικό πρόβλημα που προέχει λόγω του λίγου νερού όπως το αντιλαμβάνομαι είναι η οξυγόνωση και η καθαριότητα. Από Δευτέρα που θα είμαι ελεύθερη τα πρωινά μπορώ να πάω να ρωτήσω για το κόστος των τζαμιών για μια ιδιοκατασκευή, και να βάλω το σύζυγο στην αγγαρεία... ή σκεφτόμουν να πάω να αγοράσω ένα φίλτρο μεγαλύτερης δυναμικότητας νάλογα με τα λίτρα, ώστε τουλάχιστον ο μικρός χώρος να είναι υγιεινός μέχρι να δούμε τι θα γίνει.

ΟΛΕΣ. Αλλά καταλαβαίνεις, ότι για ένα αλεξιπτωτιστή στο άθλημα του ενυδρείου, φαντάζουν όλα διαστημικά. Όλες οι πληροφορίες μιλάνε για ενυδρεία άνω των 50-60 λίτρων. Αναρωτιέμαι, με τι σκεπτικό έδωσε το πρώτο petshop 3 ψάρια που γίνονται μεγάλα σε ανθρώπους που είπαν ότι έχουν 15 λίτρα ενυδρείο. Για το κέρδος; Μα είναι πάμφθηνα! :bigemo_harabe_net-86:

Έγινε επεξεργασία - Elenikgr
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση σου : Μπορώ να αλλάζω το νερό (με αντιχλώριο+έλγχόμενη θερμοκρασία) χωρίς φίλτρο κάθε 2 μέρες;

Απάντηση μου : Νομίζω ότι είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στην δεδομένη στιγμή μια και το φίλτρο σου είναι ανύπαρκτο αλλά και υπερβολικά λίγα τα λίτρα σου .

Επίσης είπες πολύ σωστά : αλλά το βασικό πρόβλημα που προέχει λόγω του λίγου νερού όπως το αντιλαμβάνομαι είναι η οξυγόνωση και η καθαριότητα.

Τα χρυσόψαρα είναι αρκετά ρυπογόνα και απαιτούν πάρα πολύ καλή φίλτρανση . Εκ πρώτης όψεως βλέπω ότι καταλαβαίνεις και αναγνωρίζεις τα λάθη :)

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το pet που ανέφερες , κατά την δική μου άποψη είναι και τα δύο ! Και άγνοια και είσπραξη ! Σε δεκαπέντε λίτρα όπως είπες και εσύ ούτε ένα δεν μπαίνει :)

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα όλα τα links που παρατέθηκαν από τον φίλο παραπάνω. Δικαιολογώ τους φίλους που εν αγνοία τους έφεραν τα ζώα αυτά, αλλά θεωρώ αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά του καταστηματάρχη που τους τα πούλησε. Λίγο τους ενδιαφέρει προφανώς κατά πόσον το ζώο θα επιβιώσει. Πληροφόρηση μηδέν. Να σκεφτείς ότι διάβασα τις οδηγίες του ενυδρείου και για να μάθω 5 πράγματα για τα ψαράκια, πήγα σε pet-shop, και πάλι καλά που μου τα είπαν, εφ' όσον δεν αγόρασα τίποτα. Μετά επειδή δεν μου φαινόταν και πολύ σόι η όλη κατάσταση, κι επειδή δεν ήξερα καν τι ψάρια είναι, άρχισαν να ψάχνω στο δίκτυο και βρήκα αυτό το φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα πάρεις απαντήσεις σωστές από ανθρώπους γνώστες που δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από εσένα .

Την επόμενη φορά που θα πάς στο pet θα ξέρεις τι θα πρέπει να αγοράσεις ;)

Υ.Γ . Στρώνω το δικό μου ενυδρείο , 54 λίτρα για δύο fancy χρυσόψαρα ;)

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το διάβασα. Μακάρι να είχα την άνεση να κάνω κάτι τώρα το χρόνο και τη γνώση για να το κάνω σωστά. . Αλλα θα το χειριστώ όσο καλύτερα γίνεται και θέλω να ελπίζω ότι θα καταφέρω να τα κρατήσω μέχρι να τους φτιάξω κάτι καλύτερο... Ηρεμεί τα παιδιά και είναι και όμορφο, ακόμα κι έτσι απλό που είναι χωρίς δικό του φωτισμό και τα ρέστα...

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι εννοείς . Με υπομονή , διάβασμα και καλή θέληση τα πάντα μπορείς να φτιάξεις . Μπορείς να παραμείνεις στο forum αυτό αν θές να μάθεις και άλλες πληροφορίες . Και που ξέρεις , μπορεί να βρεθείς με πολύ μεγαλύτερο ενυδρείο και με τροπικά ψάρια :)

Link to comment
Share on other sites

Άκου ειναι θεμα χρόνου να αρχίσουν οι απώλειες... Δυστοιχως δεν ειναι κατι που μπορει και να συμβεί, ήδη συμβαίνει αν κανεις μέτρηση αμμωνιας θα το δεις.

Αν ειναι να πας σε μεγαλύτερο ενυδρειο, πρόσεξε η τιμη των τζαμιών σε σχεση με το να πάρεις αγορασμένο εταιρίας δεν θα σου βγει τρομερα μικρότερη. Ακόμη θα χρειαστείς στο καινουργιο και φιλτρο εξωτερικο για να χωράει πολυ βιολογικο υλικο.

Οπως εύλογα ρωτήσες πως στα pet ζουν σε μικρα λιτρα πολλα ψάρια, εχουν κεντρικά φίλτρα με φουλ βιολογια απο τα χρονια αλλα μην νομίζεις πως δεν εχουν απώλειες και μάλιστα καθημερινά απλα δεν τις βλεπουμε ;)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν όμως και ευκαιρείες στις αγγελίες , μεταχειρισμένα σε άριστη κατάσταση και σε πολύ καλές τιμές :)

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους παιδιά.

Σήμερα λοιπόν, αποφάσισα να δράσω με τις λιγοστές γνώσεις που έχω. Το νεράκι δεν ήταν θολό αλλά προκειμένου να καταφέρουμε να τη βγάλουμε μέχρι νεωτέρας, έκανα τα εξής:

Τάισα με ελάχιστη τροφή τα ψαράκια μας. Μετά έβαλα νερό από το ενυδρείο σε μια ευρύχωρη λεκανίτσα και τα μετακίνησα για να περιμένουν. Ίσως επειδή το κάνω αυτό κάθε εβδομάδα, δεν φάνηκαν καθόλου αγχωμένα. Ούτε με απέφυγαν, ούτε κολυμπούσαν σαν τρελά.

Βγάζω τα διακοσμητικά. τα πλένω σε τρεχούμενο νερό - τρίψιμο με οδοντόβουρτσα.

Βγάζω την αντλία. Αποσυναρμολογώ. Τα φίλτρα είχαν πιάσει μπόλικα πραγματάκια. Τα ξέπλυνα καλά πολλές φορες στο νερό του ενυδρείου μέχρι που ήταν κάτασπρο το βαμβακοειδές και πεντακάθαρο το 1ο σφουγγάρι. Ξανασυναρμολογώ.

Χύνω ΟΛΟ το παλιό νερό (ήταν 5 ημερών). Ξεπλένω σχολαστικά τα χαλικάκια. (Βασικά, έκανα αυτό ακριβώς που θα έκανα εάν δεν υπήρχε η αντλία).

Ξαναγεμίζω το ενυδρείο.Ελέγχω τη θερμοκρασία του νερού. Βάζω το αντιχλώριο που αναλογεί και βάζω τα διακοσμητικά και την αντλία. Βάζω σε λειτουργία.

Δεδομένου ότι δεν υφίσταται χρόνος για να δουλέψει λιγάκι η αντλία άφησα να περάσει κανένα μισάωρο και όταν η θερμικρασία ήταν ιδανική έβαλα τα ψαράκια.

Δεν ξέρω αν αυτό που είδα ήταν χαρά, αλλά άρχισαν να κολυμπάνε, τα comet πιάνουν χαλικάκια με το στόμα τους και τα ξαναφτύνουν, τα υπόλοιπα κολυμπούσαν ζωηρά και δεν απέφευγαν να πλησιάζουν το τζάμι, χωρις να φοβούνται τα παιδιά που τα κοιτούσαν. Ειδοποίησα κι ένα φίλο που είχε ένα-δυο γνωστούς με ενυδρείο, αν έχουν κανένα παλιό που δεν χρησιμοποιούν και το πουλάνε, νάχει το νου του. Τώρα κολυμπάνε αμέριμνα, το νερό είναι διαυγές.

Βρήκα κι ένα άρθρο εδώ στο forum για το 15λιτρο ενυδριάκι και τι μετατροπές μπορούμε να κάνουμε στο φίλτρο. Ένα μέλος το έστησε για ένα μονομάχο και ήταν μια χαρά - ένα ψάρι θα μου πεις... αλλά πιστεύω πως θα βρω κάτι μεγαλύτερο σύντομα. Μπήκα και στο Ricardo αλλά δυστυχώς τα περισσότερα εκεί είναι Αθήνα, και δύσκολα τα στέλνουν επαρχία.

Από δω και πέρα, τι πρέπει να κάνω με το φίλτρο; Λέω να κάνω τις μετατροπές που διάβασα στο φίλτρο, και να αλλάζω το νερό συχνότερα απ' ότι προβλέπεται. Τα εσωτερικά του φίλτρου κάθε πότε τα αλλάζουν; Αυτό είναι το 'ρεπορτάζ' για το Τζάμπο-ενυδρείο¨

http://www.aquazone.gr/forums/?showtopic=85100

Link to comment
Share on other sites

Ξεπλένεις χαλίκια και διακοσμητικά με τρεχούμενο νερό ( βρύσης ) επειδή δεν έχεις βιολογία . Αν είχες βιολογία αυτό θα απαγορευόταν καθώς με αυτή την κίνηση θα έχανες ένα μεγάλο μέρος από τα ωφέλιμα βακτήρια σου . Τα βακτήρια δεν είναι μόνο στο φίλτρο αλλά και στο χαλίκι .

Aν βρήκες άρθρο εδώ που να αναφέρει ότι δύναται να βελτιωθεί το παρόν φίλτρο , τότε δοκίμασε το και εσύ :)

Λάβε υπόψιν σου όμως ότι το συγκεκριμένο φίλτρο με την βελτίωση που θα κάνεις ενδέχεται και πάλι να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει επειδή ακριβώς έχεις μεγάλο φόρτο σε αυτά τα λίτρα .

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω αυτό, αλλά επειδή ο κατασκευαστής λέει καθάρισμα του φίλτρου 1 φορά το μήνα (υποθέτω με το φόρτο 1-2 ψαριών) εγώ θα το καθαρίζω συχνότερα και θα αλλάζω το μισό από το νερό ανά 2-3 μέρες με αντιχλώριο στο συμπλήρωμα. Θα είναι καλύτερα έτσι και θα διατηρούνται τα όποιοα ωφέλιμα βακτήρια ανπτύσσονται; Αν αναπτύσσονται;

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω αυτό, αλλά επειδή ο κατασκευαστής λέει καθάρισμα του φίλτρου 1 φορά το μήνα (υποθέτω με το φόρτο 1-2 ψαριών) εγώ θα το καθαρίζω συχνότερα και θα αλλάζω το μισό από το νερό ανά 2-3 μέρες με αντιχλώριο στο συμπλήρωμα. Θα είναι καλύτερα έτσι και θα διατηρούνται τα όποιοα ωφέλιμα βακτήρια ανπτύσσονται; Αν αναπτύσσονται;

Σε ένα εσωτερικό φίλτρο σαν αυτό που έχεις και σαν τα δικά μου , το καθαρίζουμε ( σφουγγαράκι αναρρόφησης και φτερωτή ) όταν δούμε ότι έχει μειωθεί η ροή μας . Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό ; Από την ανατάραξη της επιφάνειας μας . Ο καθαρισμός λοιπόν του φίλτρου στον ένα μήνα δεν είναι και κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε απαραίτητα . Είναι κάτι που το βλέπουμε από μόνοι μας και αναλόγως πράτουμε .

Στην διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου ( ένας αξιόπιστος τρόπος είναι με τροφή ) για να αναπτυχθούν τα βακτήρια μας πρέπει να ρίχνουμε τροφή ώστε να μας ανεβάσει αμμωνία και να δράσουν - τραφούν τα βακτήρια .

Στην δική σου περίπτωση δεν είναι εφικτό καθότι έχεις ήδη μέσα ψάρια . Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να εμπλουτίσεις το φίλτρο σου με βιολογικό υλικό τύπου sera siporax mini , σε κάθε αλλαγή νερού να χορηγείς βακτήρια , αλλά να μην ξαναπλύνεις το χαλίκι σου .

Επίσης η αλλαγή νερού είναι στο 1/3 και ΔΕΝ βγάζουμε τα ψάρια από μέσα . Αν παρόλα αυτά τα βγάζεις διότι σε εξυπηρετεί τότε σαν αντιχλώριο χρησιμοποίησε το stress coat της Api . Είναι αντιχλώριο και περιέχει aloe vera και ηρεμεί τα ψάρια κατά την διαδικασία της μεταφοράς :)

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Επίσης όταν ξεκινάμε ένα ενυδρείο , από την στιγμή που θα φτιάξουμε το διάκοσμο όπως μας αρέσει και θέλουμε , ΔΕΝ μετακινούμε για κανένα λόγο τα διακοσμητικά , ΔΕΝ αναδεύουμε το χαλίκι ή την άμμο μας παρά μόνο σε μεγάλη ανάγκη και όταν απαιτηθεί . Για παράδειγμα να ανασύρουμε ένα νεκρό οργανισμό από την δεξαμενή μας :)

Link to comment
Share on other sites

Τέλεια! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Τη Δευτέρα θα φροντίσω να φτιάξω σωστά το φίλτρο. Οκ, 1/3 του νερού λοιπόν (δλδ 5 λίτρα στην περίπτωσή μου). Κάθε άλλο, μπορώ να αλλάζω αυτήν την ποσότητα του νερού χωρίς να μετακινώ τα ψάρια. Τώρα μόλις με πήρε εκείνος ο φίλος και μου είπε ότι στο Θαλασσόκοσμο έχουν πίνακα ανακοινώσεων με μεταχειρισμένα ενυδρεία προς πώληση, και λέω να πεταχτώ το απογεματάκι που θάρθει η μαμά μου να κρατήσει τα παιδιά. Θα είναι πολύ ωραίο να βρω ένα ενυδρείο στην πόλη μου - αν είναι και οικονομικό, ίσως να συμφωνήσει και ο σύζυγος για να αποφύγει τη δουλειά και το κόστος σε τζάμια, φίλτρα, φωτισμό κλπ. (Ελπίζω να μην φαίνεται ότι έχω ενθουσιαστεί, προσπαθώ επί ματαίω να το κρύψω.... :bigemo_harabe_net-64: )

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ στην διάθεση σου είμαστε . Πράγματι ρίξε μια ματιά στα μεταχειρισμένα , μπορεί να βρείς κάποια ευκαρία . Τα καινούργια είναι ακριβά , αναλόγως τα λίτρα βέβαια . Η juwel ας πούμε είναι ακριβή , από αυτό που έχω εγώ μέχρι τα πιο μεγάλα . Όσο πιο μεγάλο το ενυδρείο τόσο αυξάνεται και το κόστος να το στήσεις ;)

Πες μας τα νέα σου λοιπόν όταν ολοκληρώσεις την αναζήτηση σου :)

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα κι απο μενα! Βλεπω πανω κατω κατατοπιστηκες απ τον Βαγγελη και ειδες και το θεμα με το ενυδρειο τζαμπο!

Λοιπον εχεις και σιγουρα θα εχεις προβληματα αν τα ψαρια θα μεινουν εκει αλλα αυτο πιστευω το εμπεδωσες οποτε δεν υπαρχει λοογς να το ξαναλεμε και να νοιωθεις ασχημα!

Παμε λοιπον για το τι μπορεις να κανεις μεχρι να βρεις αλλο ενυδρειο:

1) Βελτιωνεις το φιλτρο συμφωνα με το θεμα παραπανω.

2) Αφαιρεις οτι πλαστικο υπαρχει μεσα ωστε να δωσεις χωρο στα ψαρια αλλα και να μην σου βγαλουν τοξικα μεσα στο ενυδρειο.

3) Ταιζεις απειροελαχιστα καθε 2 μερες ετσι ωστε να μην ανεβει η αμμωνια.

4) Κανε καθημερινα αλλαγες νερου χωρις να βγαζεις τα ψαρια απο μεσα.

Ολα τα παραπανω ειναι ημιμετρα μεχρι να βρεις καινουριο σπιτι για τα ζωντανα σου! Δεν εγγυαμαι οτι δεν θα εχεις απωλειες. Οπως ειπες ηδη ενα ψαρακι εχει συμπτωματα αμωννιας.

Οταν θα παρεις το καινουριο με το καλο και φροντισε να ειναι πανω απο 150 λιτρα αν θες και τα 5, δεν θα τα βαλεις αμεσως τα ψαρια μεσα! Αλλα οταν το παρεις τα ξαναλεμε γιατι σε παραφορτωσαμε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...