Jump to content

Ο Ταχύτατα Κινούμενος Μαγνητικός Βόρειος Πόλος


Recommended Posts

Από τότε που εντοπίστηκε με ακρίβεια για πρώτη φορά το 1831, από τον Τζέιμς Ρος, στην καναδική Αρκτική, ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος δεν σταμάτησε να κινείται, και οι μετακινήσεις του επιταχύνονται απότομα μερικές φορές για άγνωστους ακόμη λόγους.
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα και έως το 1980, ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος κινείτο αρκετά αργά (λιγότερο από 10 χλμ. ετησίως) με κατεύθυνση τη Σιβηρία, αλλά η ταχύτητά του κατόπιν επιταχύνθηκε, αγγίζοντας τα 60 χλμ. ετησίως τη δεκαετία του 1990, για να σταθεροποιηθεί κατόπιν.
Συνολικά από το 1831 έως το 2007 ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος διέσχισε περί τα 2.000 χλμ. με βορειοανατολική κατεύθυνση!
Ο λόγος; Το γήινο μαγνητικό πεδίο, που η αποστολή Swarm αναμένεται να μετρήσει με τους τρεις δορυφόρους της, είναι ιδιαίτερα μεταβλητό, ταυτόχρονα στο διάστημα και στο χρόνο. Αντιστράφηκε μάλιστα επανειλημμένα στη διάρκεια της ιστορίας κατά τρόπο πολύ ακανόνιστο αλλά κατά μέσο όρο κάθε 200.000 χρόνια.
Σήμερα, το γήινο μαγνητικό πεδίο μειώνεται με αρκετά ταχύ ρυθμό (έχασε σχεδόν το 6% της έντασής του σε διάστημα ενός αιώνα), αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται πριν από μια αναστροφή, μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος βρίσκεται σήμερα σε γεωγραφικό πλάτος τουλάχιστον 85 μοιρών Βόρεια (σε σχέση με τον γεωγραφικό Βορρά), ενώ ο Μαγνητικός Νότιος Πόλος βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος μόλις 65 μοιρών Νότια, ανοιχτά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ' Ιρβίλ στην Ανταρκτική.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...