Jump to content

Το Μπαλέτο Του Χταποδιού


Recommended Posts

Δείτε στο βίντεο πώς το χταπόδι κινείται με άνεση προς μια κατεύθυνση ενώ τα πλοκάμια του πηγαίνουν κυριολεκτικά αλλού (φωτογραφία: Morten Brekkevold, βίντεο: Guy Levy)

Αν μερικές φορές αισθάνεστε ότι δεν ξέρετε πώς να βολέψετε τα πόδια και τα χέρια σας, φανταστείτε πώς θα ήταν αν είχατε οκτώ άκρα! Ο τρόπος με τον οποίο το χταπόδι μπορεί να κινείται με χαρακτηριστική άνεση διατηρώντας σταθερότατη πορεία, παρά το γεγονός ότι πρέπει να συντονίσει οκτώ πλοκάμια, αποτελούσε πάντα ένα «θαύμα της φύσης» για τους επιστήμονες. Πόσω μάλλον τη στιγμή που δεν διαθέτει παρά ένα σχετικά απλό - θα μπορούσε να πει κάποιος «πρωτόλειο» - για μια τέτοια λειτουργία κεντρικό νευρικό σύστημα. Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ κατόρθωσε να εξιχνιάσει το μυστήριο σε μια ανακάλυψη που αναμένεται να προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τις βιολογικές αρχές της κίνησης αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη βελτιωμένων ρομπότ.

Οκτάποδες μπαλαρίνες
Ο Γκάι Λεβί και η ομάδα του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν ότι το οκτάποδο κεφαλόποδο έχει ικανότητα κίνησης που θα ζήλευαν πολλές μπαλαρίνες. Μπορεί να περιστρέψει το σώμα του ανεξάρτητα από την κατεύθυνση προς την οποία κινείται, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί «ακλόνητο» τον προσανατολισμό του εξακολουθώντας να προχωρεί σε ευθεία γραμμή.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...