Jump to content

Tα Κόκκινα Solenopsis Ενώνονται Χέρι Με Χέρι Και Σχηματίζουν Σχεδίες Σε Μέγεθος Πιάτου


Recommended Posts

Όταν η τροπική βροχή πέφτει στον Αμαζόνιο, τα κόκκινα μυρμήγκια Solenopsis ενώνονται χέρι με χέρι και σχηματίζουν σχεδίες σε μέγεθος πιάτου. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σχεδίες μένουν αβύθιστες επειδή συμπεριφέρονται ταυτόχρονα σαν στερεό και σαν ρευστό και απορροφούν τις εξωτερικές δυνάμεις που απειλούν να τις διαλύσουν.

Ο Δρ Ντέιβιντ Χιού στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, γνωστός από προηγούμενες μελέτες σε μυρμήγκια του γένους Solenopsis, χρησιμοποίησε κάμερες υψηλής ταχύτητας για να βιντεοσκοπήσει τις ζωντανές σχεδίες καθώς προσπαθούσε να τις τρυπήσει με ένα ξυλάκι.

«Φανταστείτε χιλιάδες ανθρώπους να πιάνονται χέρι-χέρι, με κάθε άνθρωπο να διαθέτει έξι χέρια αντί για δύο. Φανταστείτε επίσης ότι κάθε άκρο τους φέρει μικροσκοπικούς γάντζους και κολλητικές επιφάνειες» σχολιάζει ο ερευνητής στην επιθεώρηση «New Scientist».

Η ανάλυση έδειξε ότι τα μυρμήγκια τεντώνουν και χαλαρώνουν τα πόδια τους και συμπεριφέρονται έτσι σαν μικροσκοπικά ελατήρια που απορροφούν τις εξωτερικές δυνάμεις. Επιπλέον, μπορούν να σπάνε και να αναδημιουργούν δεσμούς με τους γείτονές τους έτσι ώστε η σχεδία να κυλά δίπλα στα τυχόν εμπόδια. Οι σχεδίες, δείχνει η μελέτη, συμπεριφέρονται ταυτόχρονα σαν στερεό και σαν ρευστό υλικό.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=543500

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...