Jump to content

Την Γνώμη Σας Για Υπόστρωμα


theodor72

Recommended Posts

Αφού έφυγα (για την ώρα) από τον Αμαζόνιο και πηγα σε πιο σκληρα νερά (ζοωτόκα) λέω να αλλξω την άμμο και να βάλω χαλικάκι ή/και υπόστρωμα.

Δεν προκειται να παω σε απαιτητικά φυτά, θα μείνω σε πιο βατές καταστάσεις.

Όπως το βλέπω, υπάρχουν δύο επιλογές.

.- λεπτό στρώμα υποστρώματος και απο πάνω χαλικάκι

ή

.- σκέτο υπόστρωμα

Η πρώτη επιλογη, μου φαίνεται η πιο οικονομική, αλλά και η πιο φυσική ως προς την εμφάνιση. Ίσως είναι πιο μπελαλίδικη στο φύτεμα-ξεφυτεμα.

Η δεύτερη ειναι σαφώς πιο δαπανηρή. Μπορω να μειώσω το κόστος ανακατεύοντας το με χαλικι ιδιας κοκομετρίας; Χάνει βέβαια από πλευρας φυσικότητας.

Πείτε μου την γνώμη σας και τις συμβουλες σας, όσον αφορά το κόστος (διαστάσεις βυθού 80x35), την διάρκεια ζωής, την αποτελεσματικότητα τους και γενικά ότι άλλο νομίζετε πως θα με βοηθήσει στην επιλογή μου. Μπορείτε ελευθερα να προτείνετε και συγκεκριμενες μάρκες με βαση την εμπειρία σας αλλα και το γούστο σας...

Link to comment
Share on other sites

Ριξε μια ματια για μαναντο ειτε σκετο ειτε με υποστρομα. το Aqua basis.

Link to comment
Share on other sites

Απο οτι διάβασα είσαι ευχαριστήμενος με αυτό, σωστά; Το έχεις καιρό; Από τιμή τι λέει;

Αν τα φυτα που έφερες στο plant swap εδώ στη Θεσσαλονίκη οφείλονται σε αυτο, τότε μαλλον κανει δουλειά ;)

Συνεχίζω το ψάξιμο για πληροφορίες ... Τι παχος βυθού πρέπει να δημιουργήσω; Για να δω και πόσο θα χρειαστώ...

Link to comment
Share on other sites

Πηρα ενα πεντοκιλο στα 10 ευρω περιπου πριν δεκα μερες.Το ξεπλυνα δυο τρια χερακια και το εβαλα.Πολυ ομορφο σχηματικα,και χρωματικα,και δινει πολυ ομορφο αισθητικο αποτελεσμα.

Εχω ακουσει κι εγω οτι κανει δουλεια.Περιμενω να το δω και προσωπικα :)

Link to comment
Share on other sites

Thank you Jupiter... :D

Έχεις ακόμη γλυκό νερό; 5κιλο για τι μεγέθους ενυδρείο;

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

Ναι Θοδωρή είμαι ευχαριστημενος. Το έχω 2 χρόνια με υπόστρωμα. Από τιμή σου είπε ο Στράτος.

Ναι τα φυτά είναι από αυτό. Τώρα εάν βάλεις υπόστρωμα γύρω στους 2 πόντους γι αυτό και 3 πόντους το μαναντο.

Αν βάλεις σκέτο 4 πόντους το λιγότερο .

Link to comment
Share on other sites

Εχω νερο και πολυ μαλιστα....γλυκο αλλα κρυο :D

Το 5κιλο για ενα 30αρακι γαριδαδικο :)

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που θελει το μαναντο Θοδωρη ειναι,επειδη ειναι ελαφρυ,καλο ανακατεμα μεσα στο ενυδρειο αφου βαλεις λιγο νερο,ωστε να απεγκλωβισει οτι αερα εχει κρατησει.

:)

Link to comment
Share on other sites

Το μονο που θελει το μαναντο Θοδωρη ειναι,επειδη ειναι ελαφρυ,καλο ανακατεμα μεσα στο ενυδρειο αφου βαλεις λιγο νερο,ωστε να απεγκλωβισει οτι αερα εχει κρατησει.

:)

Αυτό όπως διποτε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό όπως διποτε.

Δε μου το ειχες πει ομως και κουραστηκα ρε να το ανακλυψω μονος μου :P

Link to comment
Share on other sites

Είχες πει ότι θα ρώταγες, όχι ότι θα το έπαιρνες.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα. Δεν έχω και την τρελή εμπειρία με υποστρώματα (να φανταστείς δεν θυμάμαι πιο έχω στο δικό μου φυτεμένο :bigemo_harabe_net-82:), αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα για το AMAZONIA ή τέλος πάντων κάπως έτσι.... Νομίζω βέβαια ότι είναι σχετικά ακριβό.... Σκέφτομαι στο επόμενο φυτεμένο μου να μην βάλω υπόστρωμα και χαλικάκι από πάνω, αλλά μόνο χαλίκι-υπόστρωμα για να μην μπερδεύομαι με πολλά και να μπορώ να διαμορφώσω τον βυθό σε ότι σχήμα θέλω....

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρα θα σου πω την γνωμη μου φιλε.Εχω ακουσει καλα και κακα πραγματα για το manado.Πολλοι λενε οτι τα φυτα αργουν να πιασουν και ξεφυτευονται ευκολα αλλα αν πιασουν πανε καλα.Ειναι φθηνο υποστρωμα αλλα για καλυτερη δουλεια πρεπει να βαλεις και το aqua basis απο κατω.Εγω χρησιμοποιουσα για χρονια το dennerle με ψιλοκοκκο χαλικι απο πανω με πολυ καλα αποτελεσματα.Εχω ακουσει πολυ καλα λογια και για το υποστρωμα της τροπικα,φθηνο και καλο.Ολα τα υποστρωματα λενε οτι εχουν ζωη περιπου για κανα χρονο,ομως εγω πιστευω οτι αν ριχνεις υγρα λιπασματα αλλα και με τα οργανικα που μαζευει ο βυθος μας με τον καιρο το υποστρωμα εμπλουτιζεται παλι.Και το λεω αυτο γιατι εχω δοκιμασει υποστρωμα που ειχα σε αλλο ενυδρειο για καιρο και το εβαλα σε νεο ενυδρειο με αποτελεσμα τα φυτα μου να πηγαινουν σουπερ.

Τωρα δοκιμαζω το seachem flourite αλλα δεν μπορω να σου πω ακομα εντιπωσεις αλλα εχω ακουσει καλα λογια.

Link to comment
Share on other sites

Googlάροντας λοιπόν διάβασα πολύ καλές κριτικές για το Aqua Soil Amazonia της ADA (http://www.adana-usa.com/index.php?main_page=product_info&products_id=680). Ωστόσο, φαίνεται πως το κοστος του είναι υψηλό, αλλα αφού δεν πάω σε απαιτητικα φυτά και γκαζονάκια, δεν υπάρχει λόγος να πάω σε κάτι τέτοιο, αφου υπαρχουν πιο οικονομικές λύσεις. Αλήθεια, το εχει δει κανείς να μας πει τιμή; Επίσης, λένε πως μειώνει το ph, πράγμα που δεν επιθυμώ.

Το υποστρωμα της dennerle (http://www.dennerle.eu/global/index.php?option=com_content&view=article&id=90%3Adeponitmix-professional&catid=54%3Abodengrund&Itemid=98〈=en) και της tropica (http://www.tropica.com/en/plant-care/plant-growth-substrate.aspx) χρειάζονται χαλικακι απο επάνω και λεω να τα αφήσω σαν δεύτερη (και λίγο πιο "μπελαλίδικη" αλλά και πιο οικονομική) επιλογή.

Το seachem flourite (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourite.html) πως σου φαίνεται οπτικά; Όμορφο μεν, κάπως αφύσικο δε. 4 - 5 εκατοστά πάχος νομίζω πως αρκούν...

Ακούω και άλλες γνώμες!

Link to comment
Share on other sites

Τα υποστρωματα τυπου ada, oliver knott ,τα ενεργά υποστρωματα χαλάνε - χανουν την ικανοτητα να κατεβαζουν το ph kh , σε ενα χρονο περιπου, οταν χρησιμοποιουμε φιλτρο βυθου χαλάνε ακόμη χρηγοροτερα.

Ειχα δοκιμάσει , του oliver knott, το κρατησα για 2 χρονια, μετα το πέταξα γιατι ειχε γινει πια σκόνη.

Απο την αλλη μερια , τα αδρανές, υποστρωματα οπως το flourite ,δεν παθαινει τιποτα, αρχικά ειναι φορτισμένο , με στοιχεια, και στην συνεχεια χρησιμοποιωντας στην στηλη του ενυδρειου λιπάσματα ,τα αποροφα, οποτε δεν παλαιωνει ποτέ.

Ακομη και με απλο χαλικι μπορεις να καταφερεις , , μεχρι να ωριμάσει ο βυθός , να πιασει την βρωμα που λένε ,...

Αν θες πάλι , μπορεις να βαλεις κανονικό υποστρωμα το οποίο μπαινει κάτω απο το χαλικι, της τροπικα , το εχει ο petcumulus , ειναι φθηνό, 0.5-1 εκ , υποστρωμα κατω, και 4-5 εκ χαλικι απο επάνω.


Η ακόμη καλυτερα , για να μπουσταρεις στην αρχη το ενυδρειο , βαλε υποστρωμα της τροπικα , κατω κατω , και απο επάνω αναμειξε χαλικι με flourite.

Έγινε επεξεργασία - nicpapa
Link to comment
Share on other sites

Εγω ειχα ασχημη καταληξει με το μαναντο, πλεον εχω κατασταλαξη στα υποστρωματα που μπαινουν μονα τους...

Το seachem βγαινει σε πολλες μορφες(αμμο, ψιλοκοκκο χαλικι) και σε καληπτει απ τα απλα μεχρι και τα δυσκολα φυτα....

Παντως εαν ειναι να μην μπλεξεις με δυσκολα φυτα, προτηνω να βαλει οτι σου αρεσει σε χαλικι απλο και παιξε με καμια ταμπλετα βυθου για κανα χρονο.... Μετα θα μαζεψει ο βυθος σου οτι χρειαζενται τα φυτα.....

Καλο θα ηταν να μας ελεγες και τι φυτα σκευτεσαι γιατι παιζουν κι αλλα θεματα εκτος του υποστρωματος, που ο συμαντικος λογος που το ψαχνουμε πιο πολυ ειναι οτι μετα για μπει πρεπει να ξεστησουμε ολο το ενυδρειο.... Για αμα ειναι να παιξεις με βαλισνεριες, ανουμπιες και καμια κρυπτοκορινα τοτε μην βαλεις τπτ(καλα οχι και bare bottom :-P ).....

Link to comment
Share on other sites

Οπως σου ειπα Θοδωρα τωρα δοκιμαζω το flourite,οπτικα δεν με χαλαει,μιας και ειναι σχεδον καφε,απλα ειναι λιγο χοντρο,παντως εχω ακουσει καλα λογια.Το θεμα ειναι οτι ειναι λιγο ακριβο,δηλαδη 27 ευρω το 7κιλο που κανει για ενα 40λιτρο,εκτος αν το αναμειξεις με χαλικι οπωτε θα χρειαστεις λιγοτερο.Προσωπικα αν δεν ηθελα τρελα πραγματα θα πηγαινα σε υποστρωμα και απο πανω ψιλοκοκκο χαλικακι,μη το φοβασαι,ετσι το ειχα για χρονια χωρις προβλημα με μεταφυτευσεις κτλ.

Οσο για το ada και αυτο καπου εκει παιζει νομιζω,μπορει και λιγο ακριβοτερα.

Έγινε επεξεργασία - rastafarian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...