Jump to content

Απορίες Αρχάριου


Recommended Posts

Καλησπέρα και πάλι!! Σαν νέος στο φόρουμ πριν 3 βδομάδες περίπου είχα συστηθεί εδώ παρουσιάζοντας το πρόβλημα μου ως νέος αρχάριος μιάς και είχα χάσει 2 ψαράκια(ένα χρυσόψαρο,1 πλεκόστομο).Γιαυτό λοιπόν όταν έπαθα αυτό που έπαθα ξεκίνησα και άρχισα να διαβάζω το κατά δύναμει έτσι ώστε να μη ξανα γίνει ότι έγινε και ομολογώ έχω την εντυπωση ότι ανεβηκα έστω και ένα σκαλοπάτι στο θέμα κατανόησης και γνώσης! Ξεκίνησα λοιπόν απτην αρχή το ενυδρειάκι γεμίζοντας με νερό, και στρώνοντας με την μέθοδο της τροφής χωρίς ψάρια μέσα! Να σημειώσω ότι τις πρώτες 10 μέρες το ενυδρείο λειτουργούσε με το κλασσικό φίλτρο (άνθρακας,σφουγκάρι,βαμβάκι).Επειτα αγόρασα βιολογικό υλικό siporax και έβαλα όσο γινόταν στο φίλτρο κόβωντας΄λιγάκι το σφουγγάρι. Άρα λοιπόν συνοψίζω,20 μέρες στρώνετε το ενυδρείο-γυάλα(15λίτρα),10 μέρες με το κλάσσικο φίλτρο αγοράς, και 10 μέρες με το βιολογικό υλικό μεσα στο φίλτρο.Χθες κλείνωντας περίπου τη 20η μέρα εκανα μία μέτρηση με στικάκι και έιχα τα εξής αποτελέσματα: ph : 7.5 , gh: 10 , kh: 6 , NO2: 0 , ΝΟ3: 25. Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας τι σας λένε εσάς οι μετρήσεις αυτές ως πίο έμπειροι και τι μου προτείνετε! Να αρχίσω να ξεκινάω τη σκέψη για εισαγωγή ψαριού? Να περιμένω ακόμη? Σκέφτομαι να πάρω πάλι χρυσοψαράκι ή μονομάχο ένα από τα δυο λέω.Επίσης μια απορία που έχω και δε μπορώ να καταλάβω είναι η εξής: Έχω διαβάσει από κάποιους πως μόλίς τελειώνει το στρώσιμο του ενυδρείου και έιμαστε έτοιμοι για εισαγωγή ψαριού μερικοί κάνουν στο τέλος αλλαγή νερού έως και 90%.Αυτό δε το έχω καταλάβει.....ξεκινάμε τη διαδικασία κάνουμε τόσες μέρες υπομονή να γίνει ο κύκλος του αζώτου και στο τέλος αλλάζουμε το νερό ως και 90%?? Ποιος ο λόγος? Μήπως δε κατάλαβα καλά? Μήπως στρώσιμο ενυδρείου τελικά εννοούμε το στρώσιμο του φίλτρου που δλδ δεν έχει σχέση το νερό και το αλλάζομε σχεδόν όλο στο τέλος του στρώσιματος? Διορθώστε με αν κάπου έκανα λάθος ή είπα κοτσάνα και οσοι μπορείτε ρίξτε τα φώτα σας!! Ευχαριστώ.......

Link to comment
Share on other sites

καλημερα φιλε επαθες και εμαθες οπως ολοι μας, τωρα παμε γερα με πολυ πολυ διαβασμα και ομορφα αποτελεσματα :bigemo_harabe_net-64:

βεβαια τα λιτρα ειναι πολυ λιγα και ρισκο για αρχαριο καθως η μεταβολες σε τοσο λιγο νερο γινονται για πλακα :bigemo_harabe_net-87: .σωστα καταλαβες οταν λεμε στρωσιμο κυριως μιλαμε για το φιλτρο και τα υλικα του και οχι για το νερο...τωρα για τα ψαρακια χρυσοψαρο για μενα μην βαλεις θελει τουλαχιστον 50-60 λιτρα το καθενα και μεγαλωνει και αρκετα, μονομαχο ισως θα ηταν καλυτερα η καντο γαριδαδικο με κατι ευκολο πχ red cherrys..αποφασησε τι θες και αφου στο επιτρεπουν οι μετρησεις προχωρα....

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε Γιάννη, αν είσαι ΟΚ από μετρήσεις προσωπική μου γνώμη ότι μπορείς να βάλει ψάρι μέσα....φυσικά μόνο μονομάχο μπορείς σε αυτά τα λίτρα ενυδρείου και αυτό με μεγάλη προσοχή και συνεχής εγρήγορση όσον αφορά τον έλεγχο του νερού...Δεν χρειάζεται να ανησυχείς παρόλα αυτά , όρεξη να έχεις και όλα θα πάνε καλά!!!

Όσο για το 2ο ερώτημά σου , υπάρχει ένας τόμος τεράστιος που αναφέρεται στον κύκλο του αζώτου , έχω ακούσει ότι άλλος περίμενε πάνω από 6 μήνες (που τέτοια υπομονή) με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι η αλλαγή 90% είναι τελείως υποκειμενική και φυσικά αναλόγως τί παίζει με το στρώσιμο του κάθε ενυδρείου! Υπάρχουν παιδιά πολύ πιο έμπειρα εδώ που ίσως εξηγήσουν πιο αναλυτικά για αυτό το θέμα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχεις κανει τεστ για αμωνια(ΝΗ3-ΝΗ4) που ειναι βασικο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

επειδη απο οτι βλεπω δεν εχεις τεστ αμμωνιας ,κανε μια ακομα μετρηση μετα απο 1-2 μερες ,για να δεις αν τα νιτρικα ανεβαινουν Η κατεβαινουν(Η μενουν σταθερα)ωστε να εχεις μια καλυτερη γνωμη για την κατασταση του στρωσιματος.......αυτη ειναι η οικονομικη λυση .....η αλλη λυση ειναι τεστ αμμωνιας!!!!!

Link to comment
Share on other sites

ΝΟ3: 25 χωρίς ψάρια γιατί ;

1ον σημαίνει ότι το βιολογικό δουλεύει .

2ον έχει βάλει πολύ τροφή που έχει σαπίσει .

Για πές μας όλη τη διαδικασία με ότι έχεις βάλει στο ενυδρείο .

Link to comment
Share on other sites

Οπως σου ειπαν τα παιδια πιο πανω λειπει η μετρηση της αμμωνιας.

Το ενυδρειο σου κανει για εναν μονομαχο και οχι για χρυσοψαρο το οποιο θελει περισσοτερα λιτρα.

Αυτο που λες για την αλλαγη νερου,δεν κανεις 90% και μια αλλαγη 50-60% αρκει και αυτο το κανουμε για να ριξουμε τα ανεβασμενα νιτρικα που θα εχουμε μετα τον κυκλο του αζωτου.Δηλαδη αν εχεις νιτρικα 50 δεν μπορεις να βαλεις ψαρι,οπωτε κανεις μια αλλαγη για να πεσουν στο 5-10-15 και εισαι ετοιμος για ψαρι.Το νερο της αλλαγης πρεπει να ειναι αποχλωριομενο απο πριν και στην ιδια θερμοκρασια με αυτο του ενυδρειου.Επισης η αλλαγη αυτη γινετε για να φρεσκαρουμε και το νερο.

Στην ουσια δεν στρωνεις το ενυδρειο,δηλαδη το νερο,αλλα το φιλτρο.

Link to comment
Share on other sites

ΝΟ3: 25 χωρίς ψάρια γιατί ;

1ον σημαίνει ότι το βιολογικό δουλεύει .

2ον έχει βάλει πολύ τροφή που έχει σαπίσει .

Για πές μας όλη τη διαδικασία με ότι έχεις βάλει στο ενυδρειο

το βιολογικο δουλευει ,αλλα ενδεχωμενος η αμμωνια να ειναι ακομα στα κοκκινα .....

Link to comment
Share on other sites

το βιολογικο δουλευει ,αλλα ενδεχωμενος η αμμωνια να ειναι ακομα στα κοκκινα .....

Δεν είναι φυσιολογικό αυτό σε ένα άδειο ενυδρείο με αυτές τις μετρήσεις και με 3 εβδομάδες λειτουργίας .

Εκτός και εαν κάτι δεν έχω καταλάβει καλά .

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους εσάς που βοηθήσατε ο καθένας με τη γνώμη μου και την εμπειρία του. Όταν πήγα στο κατάστημα για τα τέστ το πρώτο που ζήτησα στο παλικάρι εκεί ήταν τεστ αμμωνίας, με ενημέρωσε ότι του έχει τελειώσει και ότι θα έφερνε μετά από 7-8 μέρες. Μου πρότεινε το τέστ με τα στικάκια που τα έχει όλα εκτός της αμμωνίας και αν ήθελα και αμμωνίας υγρό τεστ να πάω την επόμενη βδομάδα. Οντως πρόσεξα ότι το στικάκι δεν είναι και τόσο της ακρίβειας και θα πάω να παρώ και αμμωνίας τεστ να είμαι σίγουρος και γιατί εχω καταλάβει ότι είναι άκρως σημαντικό. Πολύ τροφή δεν έχω ρίξει όλες αυτές τις μέρες που στρώνεται το ενυδρείο ίσα ίσα πολύ λίγη γιατί φοβόμουν μη τα κάνω αχταρμά!! έχω βάλει όλες αυτές τις μέρες 3 φορές σε διχτάκι από 2 μπιλάκια την κάθε φορά! δεν έχω ξαναβάλει.Το φίλτρο δουλέυει κανονικά και ασταμάτητα με το βιολογικό του υλικό μέσα και το ελέγχω καθημερινά. Επίσης όλες αυτές τις μέρες το νέρο δείχνει κρυστάλλινο-πεντακάθαρο. Εδώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι αν κάνω λάθος,1-2 μέρες πριν πεθάνουν τα ψαράκια μου το νερό είχε μια μικρή κίτρινη θολούρα και το έβλεπα και δεν έκανα αλλαγή νερού,όλη αυτή τη θολούρα την έχω συνδυάσει στο μυαλό μου με την ύπαρξη υπερβολικής αμμωνίας στο ενυδρείο.Ισχύει κάτι τέτοιο η έχω λάθος καταλάβει? Επίσης κάτι άλλο που ΄διάβασα και δεν ξέρω αν ισχύει ή αν το έχω κατανοήσει ορθά.........σε ενυδρεία με αυξημένο ph(8.5 και πάνω) είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη αμμωνίας ή επικίνδυνη άυξηση της!! Ισχύει αυτό το σενάριο ή πάλι κατάλαβα λάθος? Αρα λοπόν αν ισχύει γυρίζω στο θέμα μου και ρωτάω........στο δικό μου μικρό ενυδρειάκι με Ph:7,5 έχω πιθανότητες να έχω αμμωνία στα κόκκινα όπως υποθέσατε πριν στα σχόλια?? Η ερώτηση αυτή έτσι από περιέργεια μιας και προληπτικά θα πάρω και τεστ αμμωνίας να είμαστε 100% σίγουροι.Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα εκτός από την αμμωνία, να πάρεις υγρό τεστ και για τα νιτρικά (No3) και νιτρώδη (No2). Για τη θολούρα και την αμμωνία καλά έχεις καταλάβει, η αμμωνία μπορεί να την έχει προκαλέσει. Αυτό που συμβαίνει με την αμμωνία και το ph είναι ότι όσο πιο υψηλό είναι το ph, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η αμμωνία. Εδώ μπορείς να δεις για την τοξικότητα της αμμωνίας σε σχέση με το ph.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...