Jump to content

Μύκητας Ή Παράσιτο ;


Recommended Posts

Τις δύο τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι στα πτερύγια των ψαριών μου ( Κίμων lionhead και Νέαρχου oranda red cap ) υπάρχουν κάτι μικρά λευκά σημάδια στο μέγεθος της πιτυρίδας , σαν νιφάδες .

Ωστόσο πήγα στο άρθρο για τις ασθένειες των χρυσόψαρων , διάβασα για το Ick και το fin rot . Αποκλείω το Ick όμως διότι αυτά τα μικρά στίγματα βρίσκονται μόνο στα πτερύγια και όχι στο σώμα τους . Πιστεύω πως πρόκειται για fin rot , τουλάχιστον στην αρχή της εκδήλωσης του καθώς ο Νέαρχος είχε μια μικρή τρυπίτσα στο ραχιαίο του πτερύγιο , η οποία από ότι είδα τώρα έχει επουλωθεί .

Αποκλείω όμως και τους παράγοντες εκδήλωσης της ασθένειας αυτής καθώς το νερό είναι κάτι παραπάνω από καθαρό . Αμφιβάλλω και για το στρές όμως καθότι η εισαγωγή στην δεξαμενή μου έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες .

Μισή ώρα προσαρμογή δηλαδή , είσοδο στην δεξαμενή , φώτα σβηστά και νηστικά τις πρώτες ώρες . Τα τάισα πρώτη φορά την επόμενη μέρα .

Τυγχάνει να έχω προσπέκτους της Api και διάβασα για το Melafix και το Pimafix . Η ερώτηση μου λοιπόν είναι , στην συγκεκριμένη περίπτωση ποιό από τα δύο πρέπει να χρησιμοποιήσω και σε ποιά αναλογία ;

Να πώ ότι η δοσολογία είναι 30 ml σε 227 litra . Με την χρήση της απλής μεθόδου των τριών ( που λέγαμε στα μαθηματικά ) σε μένα που είμαι 60 λίτρα βγαίνει γύρω στα 6 ml .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 99
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Kάνε ένα κόπο και συμπλήρωσε την φορμα εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=25739

Μην ξεχάσεις φωτογραφίες, σε θέματα που αφορούν ick ή fin rot είναι πολύ σημαντικές για να καθορίσουμε τί ακριβώς είναι

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Λίγα λόγια για το πρόβλημα που παρατηρείτε.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα: 54 καθαρά .
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): Δύο εσωτερικά sera fil 120 γεμάτα με siporax mini απόδοσης 700 l / h το κάθε ένα .
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 08 Οκτωβρίου ξεκίνησε το στρώσιμο - 21 Νοεμβρίου εισήχθησαν τα ψάρια .
- Ψάρια (είδη και αριθμός): Δύο . Ένα oranda red cap και ένα lionhead .
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Δύο φορές την ημέρα τροφή . Μία με φυλλαράκια μουλιασμένα σε βιταμίνη , μία με sticks βυθιζόμενα , μία ημέρα νηστικά και μία φορά την εβδομάδα αποφλειωμένο αρακά .

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: 7,5 - 8,0
- KH: -
- GH: -
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0
- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0
- ΝΟ3 (νιτρικά): 5
- Θερμοκρασία: 24 βαθμοί
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: Api
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού: Χρυσόψαρα .
- Ιστορικό Ψαριού: -
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Υπερκινητικά κατά μήκος , ύψος , βάθος δεξαμενής , τρέφονται κανονικά , απλά έχουν κάποια στίγματα στα πτερύγια .
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: -

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: -
-Δοσολογία: -
-Χρόνος Χρήσης: -
-Αναλυτική περιγραφή: -

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να δούμε φωτογραφίες δεν μπορούμε να πουμε πολλά :(. Aπο την διατροφή που έγραψες μου φάνηκε οτι δίνεις βιταμίνες κάθε μέρα, μακροχρόνια αυτό ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία των ψαριών σου, καλύτερα να το περιορίσεις σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

Βαλε φωτο ρε Βαγγεληηηηηη! Μηπως βλεπεις ομως κατι τετοιο; http://www.fishdeals.com/fish_diseases/oodinium_velvet/

Link to comment
Share on other sites

Κινούνται συνεχώς . Με το ζόρι κατάφερα να πιάσω αυτή

008.jpg

Στα πτερύγια το oranda φαίνονται τα στίγματα .

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε για καμιά καθαρή φωτογραφία που να δείχνει το πρόβλημα .

Link to comment
Share on other sites

Παρατηρήστε το κάτω πτερύγιο , είναι σαν να το έχει κόψει κάποιος με ψαλίδι . Έτσι είναι και στις δύο μεριές

010.jpg

Το κάτω πτερύγιο της ουράς εννοώ .

Έγινε επεξεργασία - Juwell - Guppy 60
Link to comment
Share on other sites

Κάνε του ενα μπάνιο με Omnipur για μισή ώρα .

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω εισαι υπερβολικος!

Ίσως ...... αλλά μπορεί να είναι στην αρχή του .

Ας κάνει το μπάνιο που δεν θα μας δεσμεύσει σε τίποτα στη πορεία κι ας μην είναι τελικά τίποτα .

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω εισαι υπερβολικος!

Καθόλου , εγώ που το βλέπω εδώ στο ενυδρείο μου με την λάμπα αναμμένη σου λέω ότι τα δύο κάτω από τα τέσσερα πτερύγια της ουράς είναι κομμένα .

Link to comment
Share on other sites

Πώς χρησιμοποιείται το omnipur ;

Εσυ θα το χρησιμοποιήσεις με μορφή μπάνιου .

Σε δύο λίτρα νερό απο το ενυδρείο θα βάλεις το ψαράκι για μισή ώρα με το φάρμακο στη διπλή δόση .

Εχα γράψει επανειλημμένα για τα μπάνια πως γίνονται .

Link to comment
Share on other sites

Οκ Σταμάτη , θα το κάνω αργότερα . Θα πάω να το αγοράσω . Αυτές τις οδηγίες δεν ξέρω που να τις βρώ . Πολλοί από εδώ παραθέτουν κάποια link και έτσι τα διαβάζω και εγώ .

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχει και το oranda κάποια στίγματα στα πτερύγια , χορήγησα το φάρμακο ( omnipur ) μέσα στο ενυδρείο . Η αναλογία είναι 1 ml ανά 20 lt αλλά δεν ξέρω - τουλάχιστον στις οδηγίες χρήσης δεν αναφέρει την συχνότητα χρήσης .

Ρίχνουμε λοιπόν μία φορά και αναμένουμε αποτελέσματα ή ρίχνουμε κάθε μέρα για μία εβδομάδα ;

Υ.Γ. : Το νερό πρασίνισε από το φάρμακο .

Link to comment
Share on other sites

Μερική αλλαγή νερού σε 24 ώρες και επανάληψη .

Φυσιολογικά σε 48 ώρες θα πρέπει να δείς κάποια διαφορά , αν όχι έχουμε κάνει λάθος στο φάρμακο .

Link to comment
Share on other sites

Οκ , αν και από το εγχειρίδιο είδα ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από τις ασθένειες . Θέλω να πιστεύω ότι με αυτό θα είναι εντάξει .

Link to comment
Share on other sites

Περαστικά και στα δικά σου τα ψαράκια! Ελπίζω να μην είναι τίποτα σοβαρό! :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ , ομοίως . Ελπίζω ότι δεν είναι , ίσως να είναι fin rot στην αρχή :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση απόχης και η εισαγωγή των ψαριών μου σε κουβάδες για την θεραπεία με το omnipur . Πρίν λίγο που άλλαξα νερό με το που έκανα κράττει τα φίλτρα , κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει και μου κρύφτηκαν πίσω από τα ξύλα και κάτω από τις ανούμπιες .

Σκέφτομαι ότι αν βάλω την απόχη να τα πιάσω , θα τα στρεσάρω πολύ περισσότερο από όταν κάνω τις αλλαγές νερού . Αλλιώς έχω τέσσερις κουβάδες που χρησιμοποιώ στις αλλαγές . Έχω δηλαδή χώρο να τα βάλω για να τους κάνω μπάνιο με το φάρμακο .

Από την άλλη όμως πρέπει να χρησιμοποιήσω ενεργό άνθρακα για να απομακρύνω τα υπολλείματα από την δεξαμενή μου . Τί να κάνω ;

Link to comment
Share on other sites

Aύριο θα προσπαθήσω να τα πιάσω όσο το δυνατόν πιο ήρεμα μπορώ ώστε να τα κάνω ένα μπάνιο με omnipur και θα κάνω και μία γενναία αλλαγή νερού μπάς και ξεφορτωθώ την πρασινίλα ( φάρμακο ) από το νερό μου .

Έχω στην άκρη ένα eheim pick up 160 ( εσωτερικό ) αλλά δεν έχω άνθρακα . Ελπίζω με την μεγάλη αλλαγή αύριο αλλά και την πάροδο των ημερών να εξαλειφθεί το φάρμακο .

Link to comment
Share on other sites

Δεν θελω να μπλεξω τις θεραπειες, αλλα το ολο θεμα με τα "μπανια" την θεωρω πολυ κουραστικη και για τον χομπυστα και για τα ψαρακια....

Εγω χρησημοποιω το melafix(pimafix δεν χρειαστηκα ποτε και ελπιζω να μην χρειαστω)...

Θα σου απαντησω φιλε στο τι ειναι αυτα τα δυο φαρμακα και πως τα χρησημοποιεις..

Το melafix ειναι υπιο αντισηπτικο και καλυπτει τις περισοτερες ασθενειες, εχει φυτικη βαση(ταετοδεντρο) και δεν μεταβαλει την βιολογια μας, μπορεις να το βαλεις στην καταντινα σου, εαν εχεις, η στο κεντρικο ενυδρειο σου... Δεν χρωματιζει το νερο, απλα μπορει να κανει λιγο αφρο εαν εχεις αεραντλια... Η θεραπεια γινεται για πεντε μερες και μετα κανεις αλλαγη 50%, δεν χρειαζεται να βαλεις ανθρακα για τη ποσοτητα που θα μηνει.....

Το Pimafix ειναι υπιο αντιβιοτικο, δεν το εχω αγορασει καν γιατι δεν το χρειαστηκα, με μια θεραπεια και μονο melafix εχω αντεμετοπισει, δυο finrot στον μονομαχο μου και 2 περιπτωσεις χτυτηματων και πληγων απο στρες στα χρυσοψαρα μου....

Μπορεις και υπαρχει στο site της API οδηγος για το πως βαζεις το καθε φαρμακο ξεχωριστα ή και μαζι για δυσκολες περιπτωσεις....

Μιλαω με καλα λογια γιατι εχω μηνει απολυτα ευχαριστημενος με το Melafix και εσωσα και τα ψαρακια μου(ειδηκα τον μονομαχο μου που ηταν σε μια αθλια κατασταση οταν τον πηρα).....

Τωρα που ξεκινησες με αλλη θεραπεια μηνε σε αυτην γιατι δεν εμπερδευουμε τις θεραπειες και τα φαρμακα μεταξυ τους, αναλογα τα φαρμακα τις εταιριες παντα....

Απλα απαντησα στην απορια για τα προοιοντα της API.....

Υγ: υπαρχει και το bettafix, αυτο ειναι melafix αερωμενο, γιατι το melafix απο αλογιστη χρηση ή διαφορους αλλους λογους, ειναι ικανο να καψει τον ευαισθητο λαβυρινθο του μονομαχου και να πεθανει απο ασφυξια το ψαρακια.... Αυτα!!!

Έγινε επεξεργασία - Akridas66
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα Άγγελε , καιρό έχω να σε δώ εδώ . Καλά είσαι ; :) Όπως είπες και σύ και γώ το ( μπάνιο ) το θεωρώ ταλαιπωρία κυρίως για τα ψάρια . Το να τα κυνηγάς με απόχη δεν είναι και ότι καλύτερο .

Για τα προιόντα της Api είμαι ενήμερος αφού έχω και το προσπέκτους και γώ μάλιστα στην αρχή για melafix συζήτησα αλλά το omnipur προτάθηκε από άλλον σε εμένα σύν του ότι και στο μαγαζί που πήγα και έκανα την παρουσίαση του προβλήματος ( λήψη φωτό με ψηφιακή ) για το omnipur μου είπε και ο υπεύθυνος . Συγκεκριμένα μου απάντησε λέγοντας αν θέλω ένα φάρμακο που θα το βάλω και θα το αντιμετωπίσω μία και έξω ή θέλω φάρμακο που θα το παιδέψω πολύ για να εξαλειφθεί ;

Έτσι λοπόν πήρα το omnipur αλλά το θέμα είναι φίλε ότι δεν θέλω να τα ταλαιπωρήσω περαιτέρω με την απόχη και σε ένα άλλο θέμα αναφέρθηκε και ζημιά στην βιολογία με την χρήση αυτών των φαρμάκων .

Link to comment
Share on other sites

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο, αν πρέπει να κάνεις μπάνιο στο ψάρι γιατί να μην το κάνεις; Ναι, ταλαιπωρείται το καημένο να αλλάζει περιβάλλον, να το κυνηγάς με την απόχη και να μένει μόνο του για λίγο. Αλλά έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση, όπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Νηρέας είναι... στη μπανιέρα του. Μάλιστα έχω και... δευτερεύουσες συνέπειες, στον Πρωτέα, που όταν μένει μόνος του στο κυρίως ενυδρείο φρικάρει και μένει ακίνητος μέχρι να επιστρέψει ο φίλος του. Το μπάνιο έχει λόγο που υπάρχει και δεν το προτείνουν τυχαία οι πιο έμπειροι. Για μένα ήταν σημαντικό το ότι δε ρισκάρω να χαλάσω τις ισορροπίες στο ενυδρείο μου. :)

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...