Jump to content

Σκέψεις Για Το Ξεκίνημα - Αρχάριος.


iliasakvarist

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους τους φιλους και τις φιλες.

Εχοντας κανει ενα καλο διαβασμα, το οποιο συνεχιζεται φυσικα, επελεξα να κινηθω στο γλυκο νερο.

Πολυ γενικο ειναι αυτο, θα μου πειτε. Ναι, και εδω θα ηθελα να το συζητησουμε!

Η πρωτη σκεψη μου ηταν να ξεκινησω απο Ασια μερια, με εναν μονομαχο, σε ενα ενυδρειο που να μην ξεπερναει τα 40 λιτρα.

Δηλαδη ενα ψαρακι και ενα μικρο ενυδρειο, (μικρο σε σχεση παντα με τα μεγεθη που εχουν συνηθισει οι εμπειροι της παρεας), με σωστη διαμορφωση του χωρου παντα.

Διαβαζοντας ομως εμαθα οτι μικρο ενυδρειο δεν σημαινει μεγαλυτερη ευκολια! Λογω του οτι οι συνθηκες του νερου μεταβαλλονται πιο ευκολα απο οτι σε ενα μεγαλυτερο. Απολυτως σαφες!

Παραλληλα διαβασα και το αρθρο για τα μικρα αφρικανικα ενυδρεια. Τα ειδη που μπορουν να φιλοξενηθουν μου φανηκαν πολυ ενδιαφεροντα, οπως το μικρο κοχυλοψαρο Neolamprologus Multifasciatus. Σκεφτηκα οτι απο τα 40 στα 60+ δεν ειναι και τοσο τρομερο. Ετσι αρχισα να διαβαζω γενικοτερα για τις κιχλιδες της αφρικης! Και εντος του φορουμ αλλα και σε ξενα φορουμ, οπως επισης βλεποντας σχετικα βιντεο με τετοια ενυδρεια.

Συμπερανα, λοιπον, οτι τα λιτρα σε ενα ενυδρειο δεν θα επρεπε να με τρομαζουν, αντιθετα μου δινουν αρκετα περισσοτερες επιλογες σε ειδη ψαριων!

Η δευτερη σκεψη μου ειναι να παω σε κατι μεγαλυτερο, ισως λιγο πανω απο τα 200 λιτρα, μιας και οι κιχλιδες στα λιτρα αυτα ειναι πολυ εντυπωσιακες! Δυο ειδη μου κερδισαν τις εντυπωσεις. Πρωτα το labidochromis caerulius και υστερα απο ψαξιμο, το pseudotropheus saulosi (το οποιο καταγεται απο Αυστραλια αν δεν κανω λαθος) λογω της διαφορας χρωματος μεταξυ αρσενικου-θηλυκου και της συμπεριφορας τους. Απο οσο διαβασα στα λιτρα αυτα μπορουν να φιλοξενηθουν σωστα. Αναφερομαι στην φιλοξενια ενος απο τα δυο ειδη, και οχι και τα δυο μαζι..

Το ειδος το βρηκαμε! Απο νερο ομως πως παμε?

Απο μια μελετη τοπικου πανεπιστημιου (2008-2009) που βρηκα ψαχνοντας, αναφερεται οτι το ph του νερου του δικτυου κυμαινεται μεταξυ 7.16 και 7.6 απο περιοχη σε περιοχη. Στη δε σκληροτητα του νερου δινεται ως μεγιστη τιμη οι 3 γερμανικες μοναδες (dh) (κυμαινεται απο 1 ως 3 μοναδες).

Αυτα τα νουμερα ποσο ευκολα μπορουν να ερθουν στα επιθυμητα? Για το ph διαβασα οτι μεταβαλλεται με την χρηση καταλληλης αμμου και πετρωματων, η σκληροτητα ομως πως αυξανεται? Γιατι οι κιχλιδες γενικα θελουν σκληρο νερο απο οσο διαβασα..

Υ.Γ.: Σκοπευω να παρω τα αντιστοιχα τεστ να κανω γιατι οι τιμες μπορει να μην ισχυουν στην περιοχη μου, καθως η ερευνα εγινε προ 5ετιας και η πηγη νερου δεν ειναι ιδια σε ολες τις περιοχες!

Υ.Γ.2: Με συγχωρειτε αν σας κουρασα με το μεγαλο ποστ!
Link to comment
Share on other sites

Η σκληρότητα αυξάνεται με την χρήση ασβεστολιθικών ειδών στο ενυδρείο ( πέτρες κτλ ) .

Link to comment
Share on other sites

Μαλιστα! Δηλαδη το ph και το dh εξαρτωνται το ενα απο το αλλο.. (Με τις θετικες επιστημες δεν τα παω τοσο καλα! Αλλα ζουμε για να μαθαινουμε!)
Εφ'οσων μιλαμε για κιχλιδες εννοειται οτι θα χρειαστουν πολλες πετρες! Ομως γενικα τα ασβεστολιθικα ειδη ειναι ικανα να ανεβασουν την σκληροτητα απο 1-3 βαθμους σε 10-12 που ειναι το ιδανικο για τα ψαρια αυτα? Γιατι στην προκειμενη περιπτωση μιλαμε για μια αυξηση σκληροτητας τουλαχιστον κατα 300%..

Έγινε επεξεργασία - iliasakvarist
Link to comment
Share on other sites

Αν θες να αυξησεις τις σκληροτητες ειναι πολυ ευκολο.Αφου θα πας σε Αφρικη μερια θα χρειαστεις πετρες για να κανεις σπυλιες για ψαρια σου,οι πετρες αυτες θα πρεπει να ειναι ασβεστιλυθικες.Μετα θα χρειαστεις αμμο η αραγωνιτη για βυθο.Ο αραγωνιτης ανεβαζεις και αυτος με τη σειρα του τις σκληροτητες,αν βαλεις και αμμο θαλασσης πχ θα ειναι και αυτη αβεστολυθικη,οπωτε θα εισαι μια χαρα.

Επειδη ρωτας για ενυδρειο Αφρικης,θα μεταφερω το θεμα σου στη κατηγορια της Αφρικης για να παρεις περισσοτερες πληροφοριες και γνωμες απο τα παιδια εκει.:)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις πληροφοριες!

Τα δυο αυτα ειδη κιχλιδων που ανεφερα απο οσο διαβασα κατατασονται στα "ευκολα" για αρχαριους. Τι πιστευετε οι πιο εμπειροι?

Επισης, απο διαθεσιμοτητα, τα labidochromis caerulius τα βρηκα σε μαγαζι με ενυδρειακα εδω στην περιοχη μου. Εχουν ενα ενηλικο χαρεμι (που δεν πωλειται) και πολλες γεννες απο τις οποιες και δινουν.

Ομως τα pseudotropheus saulosi δεν τα εχουν και δυσκολα θα φερουν.. Ειναι σπανιο ειδος γενικα?

@rastafarian: Καλα εκανες και το μετεφερες το θεμα.. το ανοιξα στο γενικο, αλλα αφου μιλαμε μονο για κιχλιδες.. :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες φίλε μου στην Αφρική. :)

Γενικά οι τιμές του νερού δεν μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ αφού τα ψάρια μας λογικά θα είναι εκτροφής και όχι wildcaught. Οπότε θα έχουν περισσότερες ανεκτικότητες.

Εσύ κοίτα να έχεις δυνατή φίλτρανση, σωστή ψαροσύνθεση και λίτρα και μετά θα πούμε και για αυτά. ;)

Τώρα, όταν μιλάμε για το πόσα και τι ψάρια μπορούμε να φιλοξενήσουμε στην Αφρική, δεν κοιτάμε τόσο τα λίτρα όσο τις διαστάσεις που μπορούμε να διαθέσουμε, αφού το μήκος και το πλάτος παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Τα 110εκ. είναι ένα καλό μήκος για να φιλοξενήσεις ένα είδος mbuna και να το ευχαριστηθείς.

Όντως τα caeruleus είναι εύκολο να βρεθούν και η ομορφιά τους είναι εγγυημένη και αποδεκτή από τους περισσότερους χομπίστες.

Τα saulosi είναι πιο σπάνια, όχι όμως οτι δεν τα έχω δει κατά καιρούς στα καταστήματα.

Υπομονή θέλει.

Η διατήρηση τους, αν τηρήσεις κάποιους απλούς κανόνες, είναι εύκολη.

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στη παρεα,,,τα labidochromis caerulius ειναι ευκολα ψαρια και αμα εχεις κρυψωνες θα παρεις και γεννες ,,Αλλα δεν ξερω αν αυτα που λες οτι βρηκες ειναι υβριδια γιατι κυκλοφορουν στην αγορα πολλα ,και πρεπει να ξερεις να τα ξεχωρίσεις,,το ιδιο γινεται και με τα pseudotropheus saulosi εδω ειναι ποιο συγουρο οτι θα βρεις υβριδια ,,ασε που νομιζω οτι υβριδυζουν μεταξυ τους .τα 2 ειδη.

Θελεις πολυ κυκλοφορια νερου οπως λενε και τα παιδια παραπανω και αρκετα λιτρα για 2 χαρεμια .

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην Αφρική φίλε μου!

Όπως σου ειπαν και τα παιδιά απο πανω καλη φιλτρανση,κρυψώνες και προσοχή στην ψαροσυνθεση σου!

Οτι απορία εχεις ρωτα εδω!τα παιδια θα σε γλυτώσουν απο πολλά λάθη που όλοι κάναμε στην αρχή!

Καλη συνέχεια φίλε μου!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω παιδια, καλως σας βρηκα!

Το διαβασα οτι χρειαζεται εμφαση στο μηκος και στο πλατος! Γιαυτο και σκεφτομαι να παω σε χειροποιητο.. γιατι τα ενυδρεια του εμποριου στις διαστασεις αυτες ειναι πανακριβα και ισως οχι παντα τοσο ικανοποιητικα σαν πακετο (εννοω το φιλτρο, τον φωτισμο και τα λοιπα αξεσουαρ που ισως χρειαστουν αλλαγη)!

Εχω κατι υποψιν.. θα το ψαξω απο τον γειτονα μου (και αυτος φτιαχτο εκανε), ομως μετα απο λιγες μερες που θα γυρισω Θεσσαλονικη για Χριστουγεννα, αλλιως εχει και εδω αλλα προτιμαω να γινει απο την πατριδα η δουλεια! :)

Οπως επισης μιας και θα ειμαι κατω, ευκαιρια θα ειναι να βρω ωραιες πετρες και αμμο απο την θαλασσα! Αμμο οχι τοσο, υπαρχει αφθονη, εκτος αν βρεθω Χαλκιδικη σε συγγενεις και παρω απο εκει κανενα σακι (σαν την Χαλκιδικη δεν εχει! :D ξερουν οι βορειοι), αλλα πετρες αν βρω ομορφες θα τις κρατησω..!

@adlib μου ειπες να μην με απασχολουν οι τιμες του νερου! Αλλα πετρες-αμμο απο θαλασσα θα χρειαστω ε? Απο οσο διαβασα οι περισσοτερες συνθεσεις απο θαλασσα πηγαζουν! Μην κουβαλαω τζαμπα, ειχα και θλαση σπονδυλου προσφατα! :lol:

Με τις διαστασεις που χρειαζονται αυτο που σκεφτομαι ειναι οτι θα ξεφυγουμε λιγο στα λιτρα, αλλα αν δεν κανω λαθος, οταν στηθει το aquascape με τις πετρες (που θα ειναι μπολικες) και την αμμο (που και απο αυτην θελει αρκετη, αφου σκαβουν) τα πραγματικα λιτρα θα ειναι αρκετα λιγοτερα.. Ετσι δεν ειναι?

Σχετικα με την ψαροσυνθεση, σκοπευω να φιλοξενησω μονο ενα ειδος (και ενα χαρεμακι)..! Και τα δυο ειναι πολυ ομορφα απλα ελεγα για τα pseudotropheus saulosi επειδη εχουν περισσοτερα χρωματα! Οσο για τα υβριδια, αυτο ναι με προβληματιζει αρκετα...

Link to comment
Share on other sites

Γειά ,τα περισσότερα προκαταρκτικά σου τα έχουν αναφέρει οι φίλο πιο πάνω απλά αν θέλεις να πας σε mbuna εγώ θα πρότεινα ενα ενυδρείο 120 χ50χ60 για να υπάρχει άνεση περισσότερη για μεγαλύτερο αριθμό χαρεμιών. Βέβαια όσο μεγαλύτερες διαστάαεις τόσο το καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

......... και υστερα απο

ψαξιμο, το pseudotropheus saulosi (το

οποιο καταγεται απο Αυστραλια αν δεν

κανω λαθος)...........

Απο την Αφρική είναι αυτή η κιχλιδα και συγκεκριμένα απο τη λίμνη Malawi

Link to comment
Share on other sites

@Σωκρατης: Ευχαριστω για τις υποδειξεις! Θα το εχω υποψιν!

@stanisalus18: Γιαυτο δεν πηρα και ορκο.. μιας και μιλαμε για αφρικανικη κιχλιδα.. απλα σε ολα τα site αναφερεται ο υφαλος "taiwan" της Αυστραλιας ως τοπος καταγωγης..!

Link to comment
Share on other sites

......... και υστερα απο

ψαξιμο, το pseudotropheus saulosi (το

οποιο καταγεται απο Αυστραλια αν δεν

κανω λαθος)...........

Απο την Αφρική είναι αυτή η κιχλιδα και συγκεκριμένα απο τη λίμνη Malawi

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1

Link to comment
Share on other sites

@Σωκρατης: Ευχαριστω για τις υποδειξεις! Θα το εχω υποψιν!

@stanisalus18: Γιαυτο δεν πηρα και ορκο.. μιας και μιλαμε για αφρικανικη κιχλιδα.. απλα σε ολα τα site αναφερεται ο υφαλος "taiwan" της Αυστραλιας ως τοπος καταγωγης..!

Δεν ξέρω την καταγωγή απλά αυτά εχόυν συμβεί πρίν εκατομμύρια χρόνια η ουσία είνα το τώρα

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα ψάρια κατα τας γραφάς τα ανακάλυψε ο μέγας Ad Konings και παραθέτω και αυτό που διάβασα....

Ανακαλύφθηκε από τον Ad Konings το 1989 στην λίμνη Malawi/Nyasa καθώς εξερευνούσε έναν ύφαλο τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Taiwan. Ανακαλύφθηκε κατα λάθος καθώς ο Ad Konings έκανε καταδύση στα 7 μέτρα. Σε κάποια φάση μετά απο αρκετές ώρες καταδύσεων περίμενε τα αυτιά του να ξεβουλώσουν ώστε να συνεχίσει την αναζήτηση του στον ύφαλο. Ηταν σε αυτό το σημείο όπου προσπαθούσε να κολυμπήσει ενάντια σε μεγάλα ρεύματα, και εκεί παρατήρησε μεγάλες ομάδες από κίτρινα ψάρια να κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα. Οταν βγήκε στην στεριά μετά το περιέγραψε και το ονόμασε Pseudotropheus Saulosi από το όνομα ενός εκ των ντόπιων βοηθών που είχε ο οποίος τον βοήθησε να το ανακαλύψει, το όνομα του ήταν Saulos Mwale

http://www.youtube.com/watch?v=LI52oJvpHoA

Έγινε επεξεργασία - malaw
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα ψάρια κατα τας γραφάς τα ανακάλυψε ο μέγας Ad Konings και παραθέτω και αυτό που διάβασα....

Ανακαλύφθηκε από τον Ad Konings το 1989 στην λίμνη Malawi/Nyasa καθώς εξερευνούσε έναν ύφαλο τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Taiwan. Ανακαλύφθηκε κατα λάθος καθώς ο Ad Konings έκανε καταδύση στα 7 μέτρα. Σε κάποια φάση μετά απο αρκετές ώρες καταδύσεων περίμενε τα αυτιά του να ξεβουλώσουν ώστε να συνεχίσει την αναζήτηση του στον ύφαλο. Ηταν σε αυτό το σημείο όπου προσπαθούσε να κολυμπήσει ενάντια σε μεγάλα ρεύματα, και εκεί παρατήρησε μεγάλες ομάδες από κίτρινα ψάρια να κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα. Οταν βγήκε στην στεριά μετά το περιέγραψε και το ονόμασε Pseudotropheus Saulosi από το όνομα ενός εκ των ντόπιων βοηθών που είχε ο οποίος τον βοήθησε να το ανακαλύψει, το όνομα του ήταν Saulos Mwale

http://www.youtube.com/watch?v=LI52oJvpHoA

Ωραίος , :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Οντως.. με καλυψες πληρως! :bigemo_harabe_net-117:

Link to comment
Share on other sites

Καλως να ερθεις Αφρικη φιλε μου.............................αξιζει!!!!Ως ψαροκαμενος Αφρικανος ειχα και εχω ψαρια και απο τις 3 λιμνες τις Αφρικανικης ηπειρου στο τελος ομως κατεληξα στην λιμνη Victoria και στα ψαρακια Astatotilapia aeneocor(yellow belly) τα οποια ειναι α π ι σ τ ε υ τ α ομορφα (και σπανια)ψαρακια!!!!Αλλα την ζωντανια που εχουν τα ψαρια απο malawi δεν την ξεπερναει καμια αλλη λιμνη!!! :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Να σας κανω ενα μικρο update..

Βρεθηκε στα χερια μου ενα diy ενυδρειο φιλου (γυαλα).

Οι διαστασεις αυτου: 100 x 38,5 x 39 (μηκος, πλατος, υψος) και παχος τζαμιου 6mm.

Απο οσο το υπολογισα ειναι 150 λιτρα μεικτα, 140 λιτρα καθαρα.
Κοντρες εχει πανω.

Η ερωτηση: Θα ηταν πιο πρακτικο να προσανατολιστω στην φιλοξενια Neolamprologus Multifasciatus? Γιατι τα Labidochromis caerulius ή τα pseudotropheus saulosi ειναι οριακα στα λιτρα αυτα, συμφωνα με αυτα που διαβασα ολες αυτες τις εβδομαδες...

Υ.Γ.: Το υψος ειναι λιγο ή μου φαινεται? Γιατι αν μπουν πετροψαρα σημαινει οτι θα μπουν και πετρες, αρα θα μπει και φελιζολ, αρα ο βυθος θα πιασει αρκετα εκατοστα...
Υ.Γ.2: Εννοειται τα ψαρια θα μπουν τελευταια.. προηγειται ενα γενικο σουλουπωμα..

Link to comment
Share on other sites

Φελιζολ δεν ειναι απαραίτητο να βάλεις. :) Μπορείς να βάλεις λιγες πέτρες για ενα ζευγαρι j. Transcriptus.

Έγινε επεξεργασία - dpap
Link to comment
Share on other sites

Στο ενα μετρο μπορεις να βαλεις πετροψαρα και κογχυλοψαρα μαζι, οπως τα ψαρια που ειπε ο Δημητρης μαζι με τα multies.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...