Jump to content

Recommended Posts

RedClawedCrab2600chi450_zpsf224d150.jpg.37530df784e9cfb19496f26f13b8d837.jpg

 

 

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Perisesarma Βidens (De Haan, 1835)
Κοινές Ονομασίες: Red Clawed Crab, Mangrove Crab, Red Crab
Ελληνικό Όνομα: Καβούρι με Κόκκινες Δαγκάνες

 

Γενική Κατηγορία: Ασπόνδυλα
Κλάση: -
Οικογένεια: Sesarmidae

 

Μέγεθος: Μέχρι 5 cm

 

Βιότοπος: Ταϊλάνδη , Σιγκαπούρη , Χονγκ Κονγκ

 

Συντήρηση στο ενυδρείο:
PH: 7,5 - 8,5

KH: 8+°kH

GH: 20°dGH

Θερμοκρασία: 21-26° C

Λίτρα: Τουλάχιστον 40 λίτρα

 

Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι και ο πιο εύκολος συγκάτοικος σε ένα ενυδρείο αφού έχει δαγκάνες. Μπορεί να ζήσει με μεγαλύτερα του σε μέγεθος ψάρια, που ζουν σε ψηλές σκληρότητες καθώς δεν θα τους επιτεθεί. Τα μικρά ψάρια θα προσπαθήσει να τα απομακρύνει από την περιοχή του τουλάχιστον τραυματίζοντας τα.

 

Διαχωρισμός φύλου: Δύσκολα να τα διαχωρίσεις απλώς κοιτάζοντας τα. Γενικά τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα (4cm) από τα θυληκά (3-4cm). Επίσης τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερες δαγκάνες. Για να τα διαχωρίσουμε πρέπει να τα κοιτάξουμε από κάτω όπου τα αρσενικά έχουν διαφορετικό κέλυφος από τα θηλυκά. Δείτε εδώ.

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Άμμος ή λεπτόκοκκο χαλίκι, πέτρες και ξύλα.

 

Ζώνη Κολύμβησης: Σε όλο το ενυδρείο αφού μπορεί να σκαρφαλώσει παντού.

 

Διατροφή: Παμφάγο, ξηρά τροφή, άλγη, λαθρεπιβάτες, μωρά ψαριών.

 

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-4 χρόνια.

 

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το θηλυκό μεταφέρει εκατοντάδες αυγά στην κοιλία της και αρσενικός τα γονιμοποιεί. Χρειάζεται υφάλμυρο νερό ώστε να εκκολαφθούν οι γόνοι.

 

Γενικές πληροφορίες: Καθώς τους αρέσει να παίρνουν αέρα κάποιο διακοσμητικό στοιχείο του ενυδρείου πρέπει να βγαίνει εκτός νερού ώστε να σκαρφαλώνουν πάνω σε αυτό, πράγμα που τους αρέσει πολύ. Επακόλουθο αυτού πρέπει να είναι κλειστό το ενυδρείο ώστε να μην δραπετεύσουν. Δεν μπορεί να μπει σε φυτεμένο ενυδρείο αφού είναι καλός ''κουρέας'' ενώ αν θα τοποθετηθούν σε κοινωνικό ενυδρείο πρέπει να τους παρέχονται αρκετές κρυψώνες.

 

Μιας και οι γόνοι χρειάζονται υφάλμυρο νερό για να εκκολαφθούν η αναπαραγωγή τους είναι πάρα πολύ δύσκολη αν όχι και αδύνατη. Όποιος θελήσει να το προσπαθήσει ας διαβάσει εδώ.

Αν θέλουμε να τα χαρούμε για αρκετά χρόνια στο ενυδρείο μας δεν πρέπει να τα έχουμε σε 100% γλυκό νερό αφού προτιμούν λίγη αλμύρα. Καλύτερα να υπάρχει λίγο αλάτι στο ενυδρείο τις τάξεως 5-15 ppt (ή χοντρά χοντρά υπολογισμένο ένα κουταλάκι του γλυκού ανά 4 λίτρα). Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο θαλασσινό αλάτι είναι ευεργετικά για αυτά τα πλάσματα. Κατά συνέπεια, φυσικό ή συνθετικό θαλασσινό αλάτι θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο ενυδρείο, σε αντίθεση με απλό αλάτι. Καθώς μεγαλώνει το καβούρι θα αλλάξει το καβούκι του και η χρήση του αλατιού θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Κατά την αλλαγή αφού είναι ευάλωτο θα κρυφτεί για λίγες μέρες. Το παλιό καβούκι το βγάζουμε από το ενυδρείο.

Τα Red Clawed Crabs ζουν σε μεγάλες αποικίες, τα αρσενικά είναι εδαφικά και τσακώνονται μεταξύ τους μερικές φορές μέχρι θανάτου. Καλό θα ήταν να μην έχουμε πολλά αρσενικά σε μικρά ενυδρεία.

 

 

RedClawedCrab4600chi450_zpscdd7fab4.jpg.89efc35ef51d27b081f6d0a45233c303.jpg

 

RedClawedCrab3400chi300_zpsf283c5cc.jpg.a38d4a3366e11f58c50c0b099385f9bb.jpg

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος panstelios22

Edited by Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Melanoides tuberculata (Muller, 1774) Κοινή Ονομασία: Malaysian Trumpet Snail Ελληνικό Όνομα: Κωνικό σαλιγκάρι
    
   Οικογένεια: Thiaridae
   Μέγεθος: 2-3 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Προέλευση από την Νοτιοανατολική Ασία, Μαλαισία
    
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο PH: 6-8.5 (Ιδανικά πάνω από 7)
   KH: 4-15°dKH
   GH: 5-20°dGH
   Θερμοκρασία: 18-30°C
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.
    
   Διαχωρισμός φύλλου: Ερμαφρόδιτα. Κατά καιρούς το ίδιο σαλιγκάρι μπορεί να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά είτε αρσενικού είτε θηλυκού. Στα θηλυκά το γονικό όργανο έχει πρασινωπό χρώμα, ενώ στα αρσενικά κοκκινωπό.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Προτιμούν ψιλόκοκκο χαλίκι ή άμμο.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Βρίσκονται κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά δεν αποκλείεται να τα δούμε πάνω στα διακοσμητικά και τα τζάμια. Όταν υπάρχει φως συνήθως είναι θαμμένα στον βυθό και εμφανίζονται το βράδυ για να φάνε.
    
   Τροφή: Παμφάγο! Τρώει μικροάλγη, τροφές ψαριών, νεκρά ψάρια. Δεν θα πειράξει τα φυτά κυρίως στην περίπτωση που βρίσκει άλλου είδους τροφή.
    
   Μέγιστη ηλικία: 1-2 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές του. Τα ψάρια loaches, puffers και τα σαλιγκάρια Αnentome helena είναι φυσικοί θηρευτές αυτού του σαλιγκαριού.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Υπό καλές συνθήκες, το θηλυκό θα παράγει γονιμοποιημένα αυγά που μεταφέρονται στον γονικό σάκο όπου παραμένουν εκεί έως ότου εκκολαφθούν (παρθενογένεση). Η αναπαραγωγική του δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχουν μέγεθος περίπου 1 εκατοστό και κάθε φορά που γεννάνε μπορούν να έχουν μέχρι και περίπου 70 απογόνους.
    
   Γενικές πληροφορίες: Το συγκεκριμένο σαλιγκάρι έρχεται συνήθως στα ενυδρεία μέσω φυτών ή άλλων στοιχείων ενός ενυδρείου που είναι ήδη υπό χρήση (μεταφορά βυθού, ξύλα, πέτρες, μπόλι). Ως οργανισμός είναι πλήρως άκακος και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να φανεί και χρήσιμος. Τα πλεονεκτήματα και οι εργασίες που κάνει σε ένα ενυδρείο είναι:
    
   1) Ανακυκλώνει και αερίζει τον βυθό με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την δημιουργία αναερόβιων περιοχών που είναι επικίνδυνες για τα ψάρια.
    
   2) Τρώει τροφές και σάπιες ρίζες εντός του βυθού όπου μπορούν κατά την αποσύνθεσή τους να ρυπάνουν το νερό.
    
   3) Προειδοποιούν με την συμπεριφορά τους για την ποιότητα του νερού. Αν τα δούμε εκτός νερού μπορεί να σημαίνει πως το νερό μας είναι κακής ποιότητας ή χαμηλής οξυγόνωσης.
    
   Λόγο της δυνατότητας παρθενογένεσης που έχουν, μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να κατακλείσουν το ενυδρείο, αν φυσικά βρούνε τις ιδανικές συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες για αυτά σημαίνει αλκαλικό νερό, αρκετή τροφή και η μη ύπαρξη θηρευτών τους.
    
   Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον βρεθεί έστω κι ένα σαλιγκάρι στο ενυδρείο μας, το πιο πιθανό είναι να μη μπορέσουμε να τα ξεφορτωθούμε ποτέ, εκτός κι αν ξηλώσουμε όλο το ενυδρείο συμπεριλαμβανομένου και του βυθού, όπου είναι η κύρια περιοχή κίνησής του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους. Για να περιορίσουμε τον πληθυσμό τους αρκεί να προσέχουμε να μην υπάρχουν πολλά περισσεύματα τροφής. Επίσης η συγκατοίκηση με τα σαλιγκαροφάγα σαλιγκάρια Αnentome helena, μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό τους. Σε ενυδρεία με χαμηλές σκληρότητες μπορούν επίσης να αναπαραχθούν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως πρόκειται για σαλιγκάρια ιδιαίτερα ανθεκτικά στον χαλκό, όπου είναι και βασικό συστατικό των ειδικών υγρών για την εξολόθρευση των σαλιγκαριών, οπότε μη το δοκιμάσετε.  
   Γενικώς η σκληρότητες του νερού πρέπει να κυμαίνονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (pH άνω του 7), ειδάλλως δημιουργούνται τρύπες στα κελύφη της. Εδώ πρέπει να προσέξουμε πως η ύπαρξη πολλών τέτοιων σαλιγκαριών σε ένα ενυδρείο, είναι ικανό να ρίξει αισθητά τις τιμές των σκληροτήτων του νερού, μέχρι και να μηδενίσουν την ανθρακική σκληρότητα (kH).
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος stormtrooper.
    
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Acroloxus lacustris (Linnæus, 1758) Κοινή Ονομασία: - Ελληνικό Όνομα: Πεταλίδα γλυκού νερού  
   Οικογένεια: Acroloxidae Μέγεθος: 6-7 χιλιοστά
    
   Βιότοπος: Η προέλευσή του είναι η κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
    
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο PH: 6-8.5 (Ιδανικά πάνω από 7)
   KH: 4-15°kH
   GH: 5-20°dGH
   Θερμοκρασία: 10-25°C
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.
     Διαχωρισμός φύλλου: -  
   Διακόσμηση ενυδρείου: Τα συναντάμε συνήθως σε φυτεμένα ενυδρεία.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Πάνω στα φυτά, τα διακοσμητικά και τα τζάμια του ενυδρείου.
    
   Τροφή: Ως επί τω πλείστον τρώει μικροάλγη. Δεν θα πειράξει τα φυτά.
    
   Μέγιστη ηλικία: -
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές του. Τα ψάρια loaches και puffers μπορούν να το φάνε.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: -
    
   Γενικές πληροφορίες:Μεταφέρεται συνήθως συνήθως στα ενυδρεία μας από φυτά, υπόστρωμα και μπόλι. Είναι πλήρως ακίνδυνο είδος και δεν υπάρχει κανένας λόγος εξόντωσής του. Δεν έχει παρουσιαστεί μεγάλη αναπαραγωγή στα ενυδρεία πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αντιαισθητικό αποτέλεσμα όπως άλλα είδη ασπόνδυλων. Η ύπαρξη του σε ένα ενυδρείο σημαίνει καλή ποιότητα νερού με χαμηλά νιτρικά (ΝΟ3).
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος stormtrooper.
    
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία ανήκει στο μέλος Vogias
    
   Επιστημονικό Όνομα: Neritina natalensis (Reeve, 1855)
   Κοινή Ονομασία: Zebra Snail, Zebra Nerite Snail, Tiger Snail
   Ελληνικό Όνομα: Σαλιγκάρι ζέβρα
   Οικογένεια: Neritidae
   Μέγεθος: 2,5 εκατοστά (από κάποιους αναφέρεται ως μέγιστο μέγεθος τα 5 εκατοστά!)
   Βιότοπος: Αφρική (Κένυα, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Τανζανία)

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6-8,5 (Ιδανικά: 7,5-8)
   KH: 5-15°dKH
   GH: 4-20°dGH
   Θερμοκρασία: 22-26°C, (επιβιώνουν μόνο σε τροπικά ενυδρεία, όχι σε κρύο νερό)
   Ενυδρείο: τουλάχιστον 20 λίτρα, με στάθμη του νερού χαμηλότερα για να μπορεί να βγαίνει από αυτό.
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο για όλους τους οργανισμούς του ενυδρείου.

   Διαχωρισμός φύλου: Γονοχωριστικά. Ο διαχωρισμός φύλου είναι πολύ δύσκολος (δεν υπάρχουν γνωστά χαρακτηριστικά για τα δύο φύλα).

   Ζώνη Κολύμβησης: Βρίσκονται περισσότερο στην επάνω ζώνη του ενυδρείου ενώ συχνά βγαίνουν και έξω από το νερό. Χρειάζεται προσοχή, γιατί έχουν την τάση να δραπετεύουν.

   Τροφή: Τρέφεται αποκλειστικά με άλγη και θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό αλγοφάγο είδος. Δεν καταστρέφει τα φυτά. Η δίαιτά του μπορεί να συμπληρωθεί και με ταμπλέτες άλγης.
   Μέγιστη ηλικία: 2 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Μπορεί να συγκατοικήσει με όλους τους οργανισμούς αρκεί να μην είναι θηρευτές σαλιγκαριών (loaches, puffers και τα σαλιγκάρια Αnentome helena).

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν αναπαράγεται στο ενυδρείο γλυκού νερού. Ωστόσο μπορεί να γενούν αυγά και στο γλυκό νερό, τα οποία όμως δεν εκκολάπτονται ποτέ και μπορεί να είναι πρόβλημα αισθητικής στο ενυδρείο. Απαιτείται υφάλμυρο νερό για να αναπαραχθεί. Ωστόσο ακόμα και εάν συμβεί αυτό τα νεαρά σαλιγκάρια δεν επιβιώνουν για πολύ. Η διαδικασία αναπαραγωγής σε υφάλμυρο νερό περιλαμβάνει: 1. Ενυδρείο με βυθό πλούσιο σε ασβέστιο (π.χ. θρυμματισμένο κοράλλι). 2. Η πυκνότητα του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 1.005 και 1.010 (μετριέται με πυκνόμετρο). 3. Η θερμοκρασία δεν είναι περιοριστικός παράγοντας αλλά ιδανικά πρέπει να είναι γύρω 26 βαθμούς. 4. Τοποθετείται μία ομάδα ζώων (5 ή περισσότερα) στο ενυδρείο αναπαραγωγής, έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να είναι σίγουρα και αρσενικά και θηλυκά άτομα. 5. Άφθονη τροφή (ενυδρείο που να περιέχει αρκετή άλγη). Οι παραπάνω συνθήκες είναι ικανές για να γεννήσουν τα σαλιγκάρια αυγά. Αφήνουν μικρά λευκά αυγά συνήθως πάνω σε ξύλα ή στα τοιχώματα του ενυδρείου. Από αυτά (μόνο όταν είναι σε υφάλμυρο νερό) μετά την επώαση βγαίνουν μικρές προνύμφες.
   Γενικές πληροφορίες:
   Ο τυπικός χρωματισμός του είναι μαύρο και κιτρινό-χρυσό, καφέ ή πράσινο χρυσό (χρώμα του φύλου της ελιάς), με ραβδώσεις που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονες και που εκτείνονται μέχρι την κορυφή του κελύφους.
   Η κοινή του ονομασία (Zebra snail) μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση με τα είδη της ίδιας οικογένειας που έχουν το ίδιο κοινό όνομα, Puperita pupa που είναι ένα μικρό θαλασσινό σαλιγκάρι προερχόμενο από τον Δ. Ατλαντικό, ή Austrocochlea porcata θαλασσινό σαλιγκάρι από την Αυστραλία
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος Kriton στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Επιστημονικό Όνομα: Neocaridina cf. palmata var. blue (πρώην zhangjiajiensis var. blue) Κοινή Ονομασία: Blue Pearl Shrimp
   Ελληνικό Όνομα: Γαλάζια πέρλα
   Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae
    
   Μέγεθος: Αρσενικά 2,0-2,5 εκατοστά – Θυλικα 2,5-3,0 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Άγνωστος. Δεν υπάρχει ως μορφή στην φύση και θεωρείται απόγονος άγριων N. palmata (σημ. το N. cf. zhangjiajiensis αποτελεί πλέον συνώνυμο) της Νοτιοανατολικής Ασίας (Βόρειο Βιετνάμ, Χονγκ Κονγκ και Νότια Κίνα). Η Γαλάζια πέρλα είναι προϊόν επιλεκτικής εκτροφής του κ. Ulf Gottschalk (Γερμανία) που πρωτοεμφανίστηκε στο χόμπι περίπου το 2007.  
   Συντήρηση στο ενυδρείο PH: 6,7 - 7,4 (Ιδανικά: 7,2)
   KH: 3 - 10°dKH (Ιδανικά: 7°dKH)
   GH: 5-16°dGH (Ιδανικά: 10°dGH)
   TDS: 100 - 200
   Θερμοκρασία: 20 - 26°C (Ιδανικά: 23°C)
    
   Λίτρα: Ελάχιστος όγκος νερού για μία ομάδα 20 - 30 ενήλικων ατόμων είναι τα 30 λίτρα.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο με τις υπόλοιπες γαρίδες. Κατά την ώρα του ταΐσματος θα μαζευτούν όλες πάνω από την τροφή ανταμείβοντας τον ιδιοκτήτη τους με ένα όμορφό θέαμα.
    
   Διαχωρισμός φύλλου: Μόνο στα ενήλικα άτομα. Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα και με πιο γεμάτο χρώμα από τα αρσενικά που μπορεί να είναι και σχετικά άτονα ως προς το χρώμα. Στα θηλυκά, ανάλογα το στάδιο της αναπαραγωγής, διακρίνετε η ‘‘σέλα‘‘ στην ράχη ή τα αυγά κάτω από την κοιλιά ανάμεσα στα πόδια. Ο έμπειρος χομπίστας μπορεί να διακρίνει τα φύλλα και με μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως τη καμπυλωτή κοιλιά στα θηλυκά… τα αρσενικά έχουν ίσια κοιλιά.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση συνίσταται να είναι απλή. Βυθό από ουδέτερο υπόστρωμα διαμέτρου 1,5 έως 2,5 χιλιοστά, καινούργια ξύλα (βρασμένα και μουλιασμένα), μη ασβεστολιθικές πέτρες (π.χ. λάβας), 2-3 ξερά φύλλα (καρυδιάς, βελανιδιάς ή Terminalia catappa - Indian Almond Leaves), οπωσδήποτε κάποιο είδος moss καθώς και διάφορα εύκολα φυτά που δεν έχουν απαιτήσεις σε λιπάσματα και έντονο φως. Φυτά που συμβάλουν θετικά στην διατήρηση του είδους είναι τα Monosolenium tenerum (Pellia), Microsorum pteropus (Java Fern), Ceratophyllum demersum (κερατόφυλλο) και τα φυτά επιφανείας. Η ύπαρξη “κρυψώνων” θεωρούνται απαραίτητες γιατί προσφέρουν προστασία στις γαρίδες κατά την έκδυση τους. Προτιμείστε μέτριο φωτισμό και σκούρο ή μαύρο χρώμα βυθού και πλάτης. Αν το ενυδρείο έχει καπάκι… χρησιμοποιήστε το.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Όταν δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο είναι δραστήρια σε όλο τον όγκο νερού του ενυδρείο. Εάν υπάρχουν ψάρια κρύβονται και βγαίνουν το βράδυ για να τραφούν κυρίως πάνω στο βυθό, ξύλα, πέτρες και φυτά. Τα αρσενικά άτομα είναι συνήθως πιο δραστήρια από τα θηλυκά.
    
   Διατροφή: Είναι παμφάγα και δείχνουν προτίμηση σε φυτικής προέλευση τροφή και άλγες. Τάισμα ένα γεύμα την ημέρα σε πολύ μικρή ποσότητα (κατανάλωση σε 3 με 4 ώρες) με μία μέρα νηστεία κάθε εβδομάδα. Όχι πολύ τροφή γιατί δημιουργεί προβλήματα που μπορούν να αφανίσουν ολόκληρη αποικία. Υπάρχουν ειδικές τροφές για γαρίδες στην αγορά αλλά μπορούν να ταϊστούν ψαροτροφές με καλύτερα τα χαπάκια βυθού πλούσια σε σπιρουλίνα.
    
   Διάρκεια ζωής: Περίπου 20 μήνες.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα ασπόνδυλα όπως σαλιγκάρια και συμβατές στις παραμέτρους νερού γαρίδες εκτός από Neocaridina. Προσοχή, μπορεί να παράγει στείρα άτομα-υβρίδια με τις άλλες γαρίδες του γένους Neocaridina. Γενικά το σωστό είναι να αποφεύγονται τα ψάρια και εάν είναι απολύτως απαραίτητα να είναι είδη που δεν μπορούνε να τις φάνε όπως π.χ. τα Otocinclus. Όλα τα άλλα είδη ψαριών που θεωρούνται ακίνδυνα (γατόψαρα, πλέκο, μικρόστομα και μικρόσωμα) κατά διαστήματα τρώνε τις νεαρές γαρίδες και δεν συνιστούνται για όσους επιδιώκουν αναπαραγωγή των γαρίδων. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μεγάλα ψάρια.
    
   Υποείδη και υβρίδια:Neocaridina cf. palmata var. white (White Pearl ή Snow Ball Shrimp). Μπορεί να παράγει στείρα υβρίδια με άλλες γαρίδες του γένους Neocaridina.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Στο θηλυκό θα σχηματιστεί η πρώτη ‘‘σέλα‘‘ όταν θα είναι 3 μηνών και λίγες μέρες αργότερα θα ‘‘έχει‘‘ τα αυγά κάτω από την κοιλιά της και ανάμεσα στα πόδια. Τόσο η σέλα όσο και τα αυγά έχουν καφετί χρώμα. Τα αυγά τα κρατάει στα πόδια για περίπου 25 μέρες και από αυτά εκκολάπτονται τέλειες γαρίδες περίπου 3mm, που συμπεριφέρονται και τρέφονται όπως οι ενήλικες. Γενικά δεν αναπαράγονται εύκολα σε ‘‘κρύο‘‘ νερό.
    
   Γενικές πληροφορίες: O χρωματισμός της γαρίδας αυτής είναι γαλάζιος με τη χαρακτηριστική μορφολογία του γένους Neocaridina. Επειδή το μπλε τους χρώμα είναι αποτέλεσμα συστηματικής γενετικής επιλογής, ορισμένες γαρίδες μπορεί να έχουν κόκκινα στίγματα κατά μήκος του σώματος τους ή και η απόχρωση του μπλε να διαφέρει από γαρίδα σε γαρίδα.
    
   Το συγκεκριμένο είδος απαιτεί καθαρό νερό με σταθερούς παράγοντες, καλή φίλτρανση με φίλτρο χαμηλής ροής και ιδιαίτερη προσοχή να μην ρουφάει τις γαρίδες (χρήση προφίλτρου). Αερόφλιτρα και φίλτρα βυθού είναι ιδανικά για γαρίδες.
    
   Προσοχή οι αλλαγές νερού να είναι τακτικές και να μην μεταβάλουν τη θερμοκρασία και τις παραμέτρους του νερού. Αλλαγές τις τάξεις του 5 - 10 % κάθε 4 - 6 μέρες είναι ιδανικές. Εάν χρησιμοποιείτε νερό από αντίστροφη όσμωση τότε πριν τοποθετηθεί στο ενυδρείο θα πρέπει να προσθέτετε ιχνοστοιχεία … κατάλληλα είναι τα αντίστοιχα σκευάσματα για δίσκους.
    
   Ως κανόνα χρειάζονται πάνω από 6 ενήλικα άτομα του ίδιου είδος ανά ενυδρείο και μια αρχική ομάδα των 12 – 15 γαρίδων είναι καλή. Η εισαγωγή νέων γαρίδων ακολουθεί τις διαδικασίες της προσαρμογής των ζωντανών στο νέο νερό που μπορεί να διαρκέσει έως 3 ώρες... η μία ώρα προσαρμογής είναι το ελάχιστο. Ως ασφαλέστερη μέθοδος προσαρμογής προτείνεται η μέθοδος της σταγόνας (drip method). Επειδή είναι σχετικά εύκολο είδος, με σωστή φροντίδα η αρχική ομάδα θα πολλαπλασιαστεί…οπότε προσοχή στον υπερπληθυσμό.
    
   Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο χαλκός, που είναι τοξικός στα υδρόβια ασπόνδυλα, δεν θα μπει στο ενυδρείο κυρίως μέσω κάποιου λιπάσματος. Καλά είναι να αποφεύγουμε και το ιώδιο. Γενικά αποφεύγουμε να κάνουμε χρήση συνθετικών σκευασμάτων όπως φάρμακα και ενυδρειακά λιπάσματα.
    
   ΠΡΟΣΟΧΗ: ένα ενυδρείο για να υποδεχτεί γαρίδες θα πρέπει να είναι σε σωστή λειτουργία για τουλάχιστον δύο μήνες ώστε να μπορέσει στον βυθό του να αναπτυχθεί επαρκή βιολογία (ώριμος βυθός).
    
    
     Θηλυκό, με αυγά κάτω από την κοιλιά ανάμεσα στα πόδια.  
    
    
    
   Nεαρό αρσενικό Neocaridina cf. palmata var. Blue.  
    
    
   Θηλυκό Neocaridina cf. palmata var. Blue με σέλα.  
   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το μέλος Raven και τα video από το μέλος lingistis.  
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος lingistis στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam  
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το μέλος klipitiklopos
    
   Επιστημονικό Όνομα: Caridina cf. cantonensis var. "Crystal Red"
   Κοινή Ονομασία: Crystal Red, Crs
   Ελληνικό Όνομα: Κόκκινη κρυσταλλική
   Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps
   Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae

   Μέγεθος: 2,5-3 εκατοστά

   Βιότοπος: Στην φύση δεν υπάρχει, συναντάμε μόνο την άγρια μορφή της .
   Το 1996 ο Hisayasu Suzuki στην Ιαπωνία ανακάλυψε ότι μια από της bee shrimp του είχε κόκκινες ρίγες αντί για μαύρες.
   Οπότε ξεκινώντας με επιλεκτικές αναπαραγωγές κατάφερε να παραμείνουν οι κόκκινες ρίγες(stripes).

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6,2 – 6,8 (Ιδανικά: 6,5 )
   KH: 0 - 2°dKH (Ιδανικά: <1°dKH )
   GH: 4-6°dGH (Ιδανικά: 5°dGH )
   TDS: 80-180
   Θερμοκρασία: 20 - 24°C (Ιδανικά: 22°C )
   Αν τις έχουμε σε ενυδρείο με 24 °C θα παρατηρηθούν περισσότερες γεννήσεις μικρών με το μειονέκτημα ότι αυξάνεται ο μεταβολισμός τους το οποίο συνεπάγεται σε λιγότερο χρόνο ζωής.
   Μπορούν για λίγο διάστημα να διατηρηθούν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά όχι για πολύ καιρό.
   Για την διατήρηση τους πρέπει πρώτα να βρούμε μία λύση για την ψύξη της θερμοκρασίας το καλοκαίρι πριν τις προμηθευτούμε.

   Λίτρα: Ελάχιστος όγκος νερού για μία ομάδα 20 - 30 ενήλικων ατόμων είναι τα 50 λίτρα.
   Καλό είναι να δώσουμε περισσότερα λίτρα στις γαρίδες αυτές μιας και είναι αρκετά ευαίσθητες στις μεταβολές των παραμέτρων του νερού.

   Grading (διαβαθμίσεις και μοτίβα των γαρίδων)
   Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαβαθμίσεις χρωμάτων και σχεδίων στις crs ,συνοπτικά αυτές που συναντάμε συνήθως είναι οι παρακάτω.
    

    
    

    
   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό είδος , μπορείτε καμία φορά να τις δείτε να ¨κλέβουν¨ το φαγητό από άλλες γαρίδες ή το συνηθισμένο που κάνουν
   είναι να πιάνουν το φαγητό τους και να πηγαίνουν επάνω σε κάποιο φυτό για να το συνεχίσουν.
   Όταν δεν είναι κινητικές είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό μας και πρέπει άμεσα να ελέγξουμε τις παραμέτρους του νερού.
   Όταν είναι έτοιμες για αναπαραγωγή υπάρχει μια ευφορία στο ενυδρειο και παρακολουθόντας μοιάζουν με μέλλισες να πετάνε επάνω απο το μελίσσι.

   Διαχωρισμός φύλλου: Μόνο στα ενήλικα άτομα με αρκετή δυσκολία. Τα θηλυκά είναι συνήθως λίγο πιο μεγαλόσωμα (10-30%) από τα αρσενικά.
   Στα θηλυκά, διακρίνονται τα αυγά κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια,ένας έμπειρος χομπίστας μπορεί να διακρίνει τα φύλλα και με μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως τη καμπυλωτή κοιλιά.
    

    
   Θηλυκό
    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το μέλος klipitiklopos
    
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζονται ενυδρείο με πολλά φυτά, ωστε να έχουν κάπου να κρύβονται και να βρίσκουν τροφή.
   Τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του είδους αυτού, εκτός ότι δουλεύουν σαν ¨σφουγγάρια¨ με το να απορροφάνε όλα τα βλαβερά στοιχειά
   που δεν χρειάζονται οι γαρίδες, πάνω τους αναπτύσσεται και πρωτεϊνικό φιλμ το οποίο είναι και τροφή για τα μικρά.
    
   Βυθός: Για να φτιάξουμε τις παραμέτρους του νερού, μπορούμε να πάρουμε ειδικό υπόστρωμα τύπου soil το οποίο κατεβάζειτο ph και το kh.
   Μερικά γνωστά υποστρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται στις γαρίδες αυτές είναι : Αda Amazonia, Akadama κ.α.
   Μπορούμε να πετυχουμε τις παραμέτρους που απαιτούν και με απλό χαλιζιακό χαλικάκι, αλλά πρέπει να το αφήσουμε πολύ καιρό (3-5μήνες) ώστε να πιάσει αρκετά
   οργανικά για να μας ριχνει το ph ή πάλι χρησιμοποιώντας μπουκάλα co2 ώστε να κατεβάσουμε το ph εκεί που θέλουμε.
   Από φυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των τύπων moss, Monosolenium tenerum, Microsorum pteropus, Bolbitis heudelotii και φυτά επιφάνειας.
   Γενικά διαλέγουμε φυτά τα οποία δεν τα φυτεύουμε για να γλιτώσουμε το ανακάτεμα του βυθού.
   Σε συνδυασμό με τα φυτά μπορούμε να προσθέσουμε πέτρες μη ασβεστολιθικές.Προσοχή στα ξύλα που θα προσθέσουμε να είναι καινούρια και όχι χρησιμοποιημένα, προτιμούμε τις ρίζες και όχι μοπάνι γιατί απελευθερώνουν τανίνες στο νερό.
   Που και που μπορούμε να προσθέτουμε ξερά φυλλά, είναι επιφάνεια στην οποία αναπτύσσονται πάνω μικροοργανισμοί.
   Φύλλα τα οποία μπορουμε να προσθέσουμε είναι τα παρακάτω:
    
   Φύλλα Quercus spp. «Oak Tree Leaves» Βελανιδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, ξεπλένονται ελαφρός ή μουλιάζουν για λίγες ώρες έως δύο μέρες σε νερό από ενυδρείο.
   Δίνουν ένα απαλό καφετί χρώμα στο νερό.

   Φύλλα Juglans spp. «Walnut Tree Leaves» Καρυδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, ξεπλένονται ελαφρός με νερό από ενυδρείο.

   Terminalia catappa «Indian Almond Leaves».
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο με σκοπό να φύγει το “πολύ” χρώμα γιατί δεν θέλουμε σκούρο νερό (black water).
    
   Φύλλα πλατάνου
   Πριν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο.
    
   Φύλλα μουριάς
   Τα κόβουμε φρέσκα (πράσινα ) και πρίν τοποθετηθουν σε ενυδρείο, τα βράζουμε ώστε να μαλακώσουν.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Οι γαρίδες βρίσκονται σε όλο τον όγκο του ενυδρείου.
   Στην περίοδο αναπαραγωγής είναι περισσότερο κινητικές και τις βλέπουμε να τριγυρνάνε το ενυδρείο και να ψάχνουν θηλυκό.

   Διατροφή: Είναι παμφάγοι οργανισμοί, προτιμούν τροφές με προευλεση αλγης. Στο εμπόριο υπάρχουν εξειδικευμένες τροφές για το είδος αυτό
   (shirakura, mosura, benimachi,borneo wild κ.α) όπου καλύπτουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες .
   Μικρές ποσότητες τροφής (κατανάλωση εντος 2-3 ωρων ) μια φορά την ημέρα και καλό ειναι να υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τροφές
   ώστε να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες τους.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το μέλος klipitiklopos
    
    
   Διάρκεια ζωής: Περίπου 1,5 – 2 χρόνια.

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Προτιμάμε να έχουμε το είδος αυτό μόνο του ώστε να μην ¨επιβαρύνουμε ¨το νερό με άλλες γαρίδες.
   Σαλιγκαράκια καλό είναι να υπάρχουν στο ενυδρείο, μιας και καταναλώνουν την τροφή που περισσεύει και τρώνε τα σαπισμένα φύλλα.
   Ψάρια δεν προτιμούμε να έχουμε στα γαριδάδικα.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα μικρά είναι ακριβή αντίγραφα των μεγάλων και είναι σεξουαλικά ωριμα μετά από 4-5 μήνες .
   Τα αυγά τα κρατάει το θηλυκό στα πόδια για 3-4 εβδομάδες (εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού),έχουν καφέ χρώμα και μπορεί να έχει
   από 10 έως και 30 αυγά.
   Όσον αφορά τα μικρά ,με το που γεννηθούν είναι κρυμμένα σε φυτά και σε σκοτεινά σημεία του ενυδρείου και στην αρχη τρεφονται με
   μικροοργανισμούς και φίλμ το οποίο αναπτύσσεται πάνω σε επιφάνειες του ενυδρείου( φυτά ,τζάμια, πέτρες , υπόστρωμα, σφουγγάρι του φίλτρου).
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
   Γενικές πληροφορίες:
   O χρωματισμός της γαρίδας αυτής είναι κόκκινη με άσπρες ρίγες, αναλόγως τα grades.
   Το είδος αυτό χρειάζεται καθαρό νερό και σταθερές συνθήκες, φίλτρο χαμηλής ροής με σφουγγάρι στην είσοδο .
   Αλλαγές νερού προτιμούνται 5-10 % κάθε εβδομάδα ή και δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα τις μετρήσεις του νερού.
   Λόγω των παραμέτρων του νερού απαιτείται αντίστροφη όσμωση και εμπλουτισμός του νερού με ειδικά ιχνοστοιχεία, ώστε να πετυχουμε τις συνθήκες kh, gh, tds που θέλουμε.
   Για αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια αποικία των 10 ατόμων, από θέμα προσαρμογής ( με χρήση σταγόνας) 2-3 ώρες ανάλογα την διαφορά των παραμέτρων του νερού.
   Η λίπανση των φυτών απαγορεύεται και προσέχουμε τα νιτρικά να είναι πάντα μικρότερα των 20ppm.
   Το ενυδρείο το στήνουμε, το φυτεύουμε, φτιάχνουμε το νερό και παρατηρούμε τις παραμέτρους με τις αλλαγές που κάνουμε.
   Αφού βρούμε τις αναλογίες μας, μετά από 2-3 μήνες προσθέτουμε τις γαρίδες μας.
    
   Οδηγός grading γαρίδας red crystal

   Είναι λίγο μπερδεμένα τα πράγματα εδώ, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις της έντασης του άσπρου και του κόκκινου σχηματισμού,τις εναλλαγές των χρωμάτων καθώς και τα μοτίβα πάνω σε αυτές.
   Όσο πιο ψηλό είναι το grade ( οσο περισσότερο άσπρο στην γαρίδα βρίσκουμε τόσο μεγαλύτερο είναι το grade) τόσο πιο ευαίσθητες είναι οι γαρίδες και πιο ακριβές.
   Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει το grade είναι η ένταση του λευκού και του ερυθρού χρωματισμού.
   Δεν αναμιγνύουμε ποτέ γαρίδες υψηλού grade με χαμηλό γιατί στο τέλος θα υποβαθμίζουμε την αποικία μας.
    
   C Grade Crystal Red Shrimp
   Είναι το χαμηλότερο grade και από εδώ ξεκίνησε όλη η ιστορία των red crystal γαρίδων.
   Η γαρίδα είναι σχεδόν όλη κόκκινη εκτός από τις λίγες άσπρες γραμμές.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   B Grade Crystal Red Shrimp.
   Αν παρατηρήσετε βλέπετε ότι υπάρχουν διαφανές σημεία στις περιοχές του άσπρου και του κόκκινου χρώματος.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   A Grade Crystal Red Shrimp
   Αυτό το grade είναι ένα καλό ξεκίνημα για τις γαρίδες αυτές, το κόκκινο είναι έντονο αλλά το άσπρο δεν είναι καλυμμένο πλήρως.
    
   A grade με 3 λεύκες περιοχές
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   A grade με 4 λεύκες περιοχές
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   S Grade Crystal Red Shrimp
   Το s grade έχει περισσότερο κόκκινο χρωματισμό από τα ss και sss grades και περισσότερο άσπρο από τα κατώτερα grades.
   Όταν συνδιάζεται s grade με μοτίβο έχουμε τις s+
    
   S Grade με 3 λεύκες περιοχές.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   S grade με 4 λεύκες περιοχές.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   S+ Grade V-Band
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   S+ Grade Tiger Tooth
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   SS Grade Crystal Red Shrimp
   Το ss grade έχει πάλι περισσότερο κόκκινο χρώμα από τις sss και σχηματίζεται μόνο στην πάνω περιοχή της γαρίδας (Hinomaru).
    
   SS Grade με μονό Hinomaru
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   SS Grade με διπλό Hinomaru
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   SSS Grade Crystal Red Shrimp
   Το sss grade έχει το περισσότερο άσπρο από όλα τα grades .
   Αναφέρεται και ως mosura grade crystal red shrimp.
   Σε συνδυασμό με τα μοτίβα έχουμε πάλι μεγαλύτερο grade από το sss.
    
   SSS Grade Mosura με "flower" (λουλούδι)
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   SSS Grade Mosura με "crown" (στέμα)
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Τα μότιβα στις γαρίδες.
    
   Mosura "Flower":
   Με λίγη φαντασία μπορούμε να υποθέσουμε ότι μοιάζει με λουλούδι, το συναντάμε σε γαρίδες με grade sss.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Mosura "Crown":
   Ένας μισος κυκλος που μοιάζει με στέμα γύρω από το κεφάλι της γαριδας .Το συναντάμε στο sss grade.
    


   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Hinomaru:
   Όταν έχουμε στην πάνω περιοχή της γαρίδας ένα χαρακτηριστικό κόκκινο μισό κύκλο.Το συναντάμε στο ss grade.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Double Hinomaru:
   Αντί για ένα μισό κύκλο (κόκκινο χρώμα) στην πάνω μεριά έχουμε 2 μίσους κύκλους.Αυτή η γαρίδα έχει ταυτόχρονα και το No-Entry Hinomaru.
   To συναντάμε στο ss grade.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   No-Entry Hinomaru:
   Στην πάνω μεριά της γαρίδας σχηματίζεται το απαγορευτικό σήμα, αυτό γινεται όταν ανάμεσα στα κόκκινα βρίσκεται το άσπρο.
   Το παρατηρούμε σε γαρίδες με grade ss.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Tiger Tooth:
   Υπαρχουν 2 κόκκινες γραμμές στην κάτω περιοχή της γαρίδας ,ανάμεσα στις κόκκινες περιοχές πρέπει να έχει άσπρο χρώμα και να μην είναι διαφανές.
   Το συνανατάμαι στo S+ grade.
    

    

    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   V-Band:
   Αν παρατηρήσουμε στο σημείο του κύκλου σχηματίζεται ένα V.Βρίσκεται στο grade S+
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος nicpapa στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
   Επιστημονικό Όνομα: Caridina cf cantonensis var. Bee
   Κοινή Ονομασία: Caridina cf cantonensis var. Bee.
   Ελληνικό Όνομα: Μαύρη κρυσταλική
   Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps
   Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae
    
   Μέγεθος: 2,5-3 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Yπάρχει στην φύση και προέρχεται από την Ιαπωνία.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6,2 – 6.8 (Ιδανικά: 6,5 )
   KH: 0 - 2°dKH (Ιδανικά: <1°dKH )
   GH: 4-6°dGH (Ιδανικά: 5°dGH )
   TDS: 80-180
   Θερμοκρασία: 20 - 24°C (Ιδανικά: 22°C)
   Αν τις έχουμε σε ενυδρείο με 24 °C, θα παρατηρούμε περισσότερες γεννήσεις μικρών με το μειονέκτημα ότι αυξάνουμε τον μεταβολισμό τους που συνεπάγεται με λιγότερο χρόνο ζωής.
   Μπορούν για λίγο διάστημα να διατηρηθούν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά όχι για πολύ καιρό.
   Για την διατήρησή τους πρέπει πρώτα να βρούμε μία λύση για την ψύξη της θερμοκρασίας το καλοκαίρι πριν τις προμηθευτούμε.
    
   Λίτρα: Ελάχιστος όγκος νερού για μία ομάδα 20 - 30 ενήλικων ατόμων είναι τα 50 λίτρα.
   Καλό είναι να δώσουμε περισσότερα λίτρα στις γαρίδες αυτές μιας και είναι αρκετά ευαίσθητες στις μεταβολές των παραμέτρων του νερού.
    
   Grading (διαβαθμίσεις και μοτίβα των γαρίδων)
   Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαβαθμίσεις χρωμάτων και σχεδίων όπως ακριβώς και στις crs .
   Ακολουθούν ακριβώς το ίδιο grading.
    
   sss grade
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Περισσότερες πληροφορίες για τα grades και τα μοτίβα εδώ.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό είδος, μπορείτε καμία φορά να τις δείτε να ¨κλέβουν¨ το φαγητό από άλλες γαρίδες ή το συνηθισμένο που κάνουν
   είναι να πιάνουν το φαγητό τους και να πηγαίνουν πάνω σε κάποιο φυτό για να το συνεχίσουν.
   Όταν δεν είναι κινητικές είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό μας και πρέπει άμεσα να ελέγξουμε τις παραμέτρους του.
    
   Διαχωρισμός φύλλου: Μόνο στα ενήλικα άτομα και με αρκετή δυσκολία. Τα θηλυκά είναι συνήθως λίγο πιο μεγαλόσωμα (10-30%) από τα αρσενικά.
   Στα θηλυκά διακρίνονται τα αυγά κάτω από την κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια και ένας έμπειρος χομπίστας μπορεί να διακρίνει τα φύλλα και με μορφολογικά
   χαρακτηριστικά όπως η καμπυλωτή κοιλιά.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζονται ενυδρείο με πολλά φυτά για να έχουν κάπου να κρύβονται και να βρίσκουν τροφή.
   Τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του είδους αυτού, εκτός ότι δουλεύουν σαν ¨σφουγγάρια¨ με το να απορροφάνε όλα τα βλαβερά στοιχειά
   που δεν χρειάζονται οι γαρίδες, πάνω τους αναπτύσσεται και πρωτεϊνικό φίλμ το οποίο είναι και τροφή για τα μικρά.
    
   Βυθός : Για να φτιάξουμε τις παραμέτρους του νερού, μπορούμε να πάρουμε ειδικό υπόστρωμα τύπου soil το οποίο κατεβάζει το ph και το kh.
   Μερικά γνωστά υποστρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται στις γαρίδες αυτές είναι : Αda Amazonia, Akadama κ.α.
   Μπορούμε να πετύχουμε τις παραμέτρους που απαιτούν και με απλό χαλιζιακό χαλικάκι, αλλά πρέπει να το αφήσουμε πολύ καιρό (3-5μήνες)
   ώστε να πιάσει αρκετά οργανικά για να μας ρίχνει το ph ή πάλι χρησιμοποιώντας μπουκάλα co2 ώστε να κατεβάσουμε το ph εκεί που θέλουμε.
   Από φυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των τύπων moss, Monosolenium tenerum, Microsorum pteropus,Bolbitis heudelotii και φυτά επιφανείας.
   Γενικά διαλέγουμε φυτά τα οποία δεν τα φυτεύουμε για να γλιτώσουμε το ανακάτεμα του βυθού.
   Σε συνδυασμό με τα φυτά μπορούμε να προσθέσουμε πέτρες μη ασβεστολιθικές και ξύλα (προσοχή στα ξύλα που θα προσθέσουμε,να είναι καινούρια
   και όχι χρησιμοποιημένα) προτιμούμε τις ρίζες και όχι μοπάνι γιατί απελευθερώνουν τανίνες στο νερό.
   Πού και πού μπορούμε να προσθέτουμε ξερά φύλλα, είναι επιφάνεια στην οποία αναπτύσσονται πάνω μικροοργανισμοί.
   Μερικά απο τα φύλλα που μπορούμε να προσθέσουμε είναι τα παρακάτω:
    
   Φύλλα Quercus spp. «Oak Tree Leaves» Βελανιδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο ξεπλένονται ελαφρός ή μουλιάζουν για λίγες ώρες έως δύο μέρες σε νερό από ενυδρείο.
   Δίνουν ένα απαλό καφετί χρώμα στο νερό.

   Φύλλα Juglans spp. «Walnut Tree Leaves» Καρυδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο ξεπλένονται ελαφρός με νερό από ενυδρείο.

   Terminalia catappa «Indian Almond Leaves».
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο με σκοπό να φύγει το “πολύ” χρώμα γιατί δεν θέλουμε σκούρο νερό (black water).
    
   Φύλλα πλατάνου
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο.
    
   Φύλλα μουριάς
   Τα κόβουμε φρέσκα (πράσινα ) και πριν τοποθετηθούν σε ενυδρείο, τα βράζουμε ωστε να μαλακώσουν.
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Οι γαρίδες βρίσκονται σε όλο τον όγκο του ενυδρείου.
   Στην περίοδο αναπαραγωγής είναι περισσότερο κινητικές και τις βλέπουμε να τριγυρνάνε το ενυδρείο και να ψάχνουν θηλυκό.
    
   Διατροφή: Είναι παμφάγοι οργανισμοί και προτιμούν τροφές με προευλεση αλγης. Στο εμπόριο υπάρχουν εξειδικευμένες τροφές για το είδος αυτό
   (shirakura, mosura, benimachi,borneo wild κ,α), οπού καλύπτουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες.
   Μικρές ποσότητες τροφής (κατανάλωση εντος 2-3 ωρων ) μια φορά την ημέρα και καλό είναι να υπάρχουν αρκετές διαφορετικές τροφές ώστε
   να καλύπτουμε τις διατροφικές ανάγκες τους.
    
   Διάρκεια ζωής: Περίπου 1,5 – 2 χρόνια.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Προτιμάμε να έχουμε το είδος αυτό μόνο του ώστε να μην ¨επιβαρύνουμε ¨το νερό με άλλες γαρίδες.
   Σαλιγκαράκια καλό είναι να υπάρχουν στο ενυδρείο, μιας και καταναλώνουν την τροφή που περισσεύει και τρώνε τα σαπισμένα φύλλα.
   Ψάρια δεν προτιμούμε να έχουμε στα γαριδάδικα.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα μικρά είναι ακριβή αντίγραφα των μεγάλων και είναι σεξουαλικά ώριμα μετά από 5-6 μήνες .
   Τα αυγά τα κρατάει στα πόδια της το θηλυκό για 3-4 εβδομάδες (εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού),έχουν καφέ χρώμα και μπορεί να έχει από
   10 έως και 30 αυγά.
   Όσον αφορά τα μικρά με το που γεννηθούν είναι κρυμμένα σε φυτά και σε σκοτεινά σημεία του ενυδρείου και στην αρχη τρεφονται
   με μικροοργανισμούς και φίλμ το οποίο αναπτύσσεται πάνω σε επιφάνειες του ενυδρείου( φυτά ,τζάμια, πέτρες , υπόστρωμα, σφουγγάρι του φίλτρου)
    
   Γενικές πληροφορίες:
   Το είδος αυτό είναι ο πρόγονος της crystal red shrimp και έχουν ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις.
   Έχει χρώμα διάφανο καφέ με λευκές κηλίδες και μαύρες ραβδώσεις.
   Χρειάζεται καθαρό νερό και σταθερές συνθήκες και φίλτρο χαμηλής ροής με σφουγγάρι στην είσοδο.
   Αλλαγές νερού προτιμούνται 5-10 % κάθε εβδομάδα ή και δύο φορές την εβδομάδα,αυτό το βρίσκουμε κάνοντας μετρήσεις του νερού.
   Λόγω των παραμέτρων του νερού απαιτείται αντίστροφη όσμωση και εμπλουτισμός του νερού με ειδικά ιχνοστοιχεία ώστε να πετυχουμε
   τις συνθήκες kh,gh,tds που θέλουμε.
   Για αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια αποικία των 10 ατόμων, από θέμα προσαρμογής ( με χρήση σταγόνας) 2-3 ώρες ανάλογα την διαφορά των παραμέτρων του νερού.
   Η λίπανση των φυτών απαγορεύεται και προσέχουμε τα νιτρικά να είναι πάντα μικρότερα των 20ppm.
   Το ενυδρείο το στήνουμε, το φυτεύουμε, φτιάχνουμε το νερό και παρατηρούμε τις παραμέτρους με τις αλλαγές που κάνουμε.
   Αφού βρούμε τις αναλογίες μας, μετά από 2-3 μήνες προσθέτουμε τις γαρίδες μας.
    
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος nicpapa στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
   Επιστημονικό Όνομα: Caridina cf cantonensis var. Tiger
   Κοινή Ονομασία: Tigers
   Ελληνικό Όνομα: Γαρίδα τίγρης
   Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps
   Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae
    
    
   Μέγεθος: 2,5-3,8 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Στην φύση την συναντάμε στην Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές της Ασίας.
   Υπάρχει σε διάφορους χρωματισμούς.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH : 6,5 – 7,5 (Ιδανικά: 7,0)
   KH: 0 - 8°dKH (Ιδανικά: 4°dKH )
   GH: 6-10°dGH (Ιδανικά: 8°dGH )
   TDS: 80-220
   Θερμοκρασία: 24 - 26°C (Ιδανικά: 25°C )
    
    
   Λίτρα: Ελάχιστος όγκος νερού για μία ομάδα 20 - 30 ενήλικων ατόμων είναι τα 30 λίτρα.
    
   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και ακίνδυνο είδος πρός τις άλλες γαρίδες.
    
   Διαχωρισμός φύλλου: Τα αρσενικά έχουν ίσια κοιλιά ενώ τα θηλυκά έχουν στρογγυλεμένη και τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά.
    

    
   Αρσενικό
    
    

    
   Θηλυκό
    
   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το http://www.planetinverts.com/
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση συνίσταται να είναι απλή.
   Βυθός από ουδέτερο χαλικάκι μικρής διαμέτρου.
   Διάφορα φυτά εύκολα ή και δύσκολα, αναλόγως τις παραμέτρους που θα φτιάξουμε και αν χρησιμοποιήσουμε co2.
   Μπορούμε να προσθέσουμε ξύλα αλλα αποφεύγουμε τα χρησιμοποιημένα ξύλα μοπάνι (λόγο ότι απελευθερώνουν πολλές τανίνες).Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και ξερά φύλλα.
   Τα φύλλα που μπορούμε να προσθέσουμε είναι τα εξής:
    
   Φύλλα Quercus spp. «Oak Tree Leaves» Βελανιδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο ξεπλένονται ελαφρός ή μουλιάζουν για λίγες ώρες έως δύο μέρες σε νερό από ενυδρείο.
   Δίνουν ένα απαλό καφετί χρώμα στο νερό.

   Φύλλα Juglans spp. «Walnut Tree Leaves» Καρυδιά.
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο ξεπλένονται ελαφρός με νερό από ενυδρείο.

   Terminalia catappa «Indian Almond Leaves».
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο με σκοπό να φύγει το “πολύ” χρώμα γιατί δεν θέλουμε σκούρο νερό (black water).
    
   Φύλλα πλατάνου
   Πρίν τοποθετηθούν σε ενυδρείο μουλιάζουν για 4 έως 7 μέρες σε νερό από ενυδρείο.
    
   Φύλλα μουριάς
   Τα κόβουμε φρέσκα (πράσινα ) και πριν τοποθετηθουν σε ενυδρειο τα βράζουμε ωστε να μαλακώσουν.
    
    
   Ζώνη Κολύμβησης: Είναι δραστήριες σε όλο τον όγκο νερού του ενυδρείο.
    
   Διατροφή: Είναι σχετικά εύκολες γαρίδες και δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη διατροφή τρώνε τα πάντα,
   σπανάκι, τροφές βασισμένες σε άλγες κ.α. Το τάισμα όπως και σε όλες τις γαρίδες να γίνεται με μικρή ποσότητα τροφής ( κατανάλωση εντός 2-3 ωρών ).
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Διάρκεια ζωής: Περίπου 12 -24μήνες.
    
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα ασπόνδυλα όπως σαλιγκάρια και συμβατές στις παραμέτρους νερού γαρίδες τύπου Neocaridina.
   Καλό είναι να αποφεύγεται η μείξη γαρίδων, λόγο ότι στο τέλος ένα από τα ειδή θα κυριαρχήσει, ψάρια απαγορεύεται.
    
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή τους δεν είναι δύσκολη, το θηλυκό κρατάει στα πόδια του 20-25 αυγά καφέ χρώματος.
   Διάρκεια επώασης 3-4 εβδομάδες. Τα μικρά είναι ακριβή αντίγραφα των ενηλίκων.
    
    
   Γενικές πληροφορίες:
   Έχει κίτρινο κεφάλι, κιτρίνη ουρά και μαύρες γραμμές κάθετες στο σώμα.
   Από άποψη δυσκολίας βρίσκονται ανάμεσα στις ¨εύκολες ¨ red cherry και στις ¨δύσκολες ¨ crystal red.
   Το είδος αυτό δεν είναι δύσκολο στην διατήρηση του, απαιτούν όπως και όλα τα είδη καθαρό νερό.
   Το νερό μπορεί να φτιαχτεί με μείξη αντίστροφης όσμωσης και νερό δικτύου στις παραμέτρους που θέλουμε.
   Φιλτρανση όπως σε όλα τα γαριδάδικα με σφουγγάρι στη είσοδο του φίλτρου για να μην περνάνε τα μικρά.
   Αλλαγές με ίδιες παραμέτρους του ενυδρείου, 5-10 % και μπορούμε να ακολουθήσουμε μια ελαφριά λίπανση για
   τα φυτά μας, προσέχοντας να μην παρέχουμε χαλκό και μετρώντας τα νιτρικά να μην ξεπεράσουν τα 20ppm.
    
   ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα ενυδρείο για να υποδεχτεί γαρίδες θα πρέπει να είναι σε σωστή λειτουργία για τουλάχιστον δύο με
   τρείς μήνες ώστε να μπορέσει στον βυθό του να αναπτυχθεί επαρκή βιολογία (ώριμος βυθός).
    
   Υποείδη και υβρίδια
   Τα υβρίδια λόγο των γενετικών μεταλλάξεων είναι πολύ πιο ευαίσθητα γι'αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και πολύ καθαρό νερό.
   Όποτε και η λίπανση των φυτών εδώ είναι σχεδόν απαγορευτική.
    
   Caridina cf cantonensis var. black tiger –black diamond
   Προέρχεται από επιλεκτικές διασταυρώσεις από τις tiger γαρίδες, υπάρχουν δυο διαφορετικά ειδή black tigers με μαύρα μάτια και με πορτοκαλί.
   Είναι πολύ ευαίσθητες γαρίδες σε ασθένειες και στις παραμέτρους του νερού καθώς και δύσκολες στην αναπαραγωγή, δεν επιβιώνουν πολλά μικρά.
   Έχουμε διάφορα grades όπου αφορούν την ένταση του μαύρου.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Caridina cf cantonensis var. blue tiger
   Λένε ότι βρέθηκε στην φύση όπως και αυτή με τα πορτοκαλί μάτια, ο χρωματισμός δεν είναι σταθερός.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Υπαρχουν και εδώ grades που αφορουν την ενταση του μπλέ τις γαρίδας.
    
   Dark Blue Tiger Shrimp
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Semi-Dark Blue Tiger Shrimp
    

   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Light Blue Tiger Shrimp
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Caridina cf cantonensis var. red tiger
   Προέρχεται από την φύση και αντί για μαύρες ρίγες έχει κόκκινες, από άποψη δυσκολίας είναι όπως και οι απλές tiger.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Caridina cf cantonensis var. Super Tiger
   Προέρχεται από την φύση και έχει πιο έντονες μαύρες ρίγες σε σχέση τις απλές tiger.
    

    
   Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το http://www.planetinverts.com/
    
    
   Caridina Cantonensis var. Yellow Tiger
   Προέρχεται από επιλεκτικές διασταυρώσεις από τις tiger γαρίδες, κιτρηνη στο χρωμα γαρίδα με εντονες μαυρες γραμμές.
    

    
   Η φωτογραφια εινα απο το http://nanocaridina.weebly.com/
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος nicpapa στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία ανήνει και έχει παραχωρηθεί απο τον Chris Lukhaup
    
   Επιστημονικό Όνομα: Paracaridina sp. "princess bee" (Liang, Guo & Tang, 1999)
   Κοινές ονομασίες: princess bee shrimp, hue bee (Honey Vietnamese)
   Ελληνικό Όνομα: -
   Γενική κατηγορία: Ασπόνδυλα, νανογαρίδες γλυκού νερού / Invertebrates, fresh water dwarf shrimps
   Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae

   Μέγεθος: αρσενικό 2,5 εκατοστά / θηλυκό 3-3,5 εκατοστά
    
   Βιότοπος: Ασία και πιο συγκεκριμένα Βιετνάμ
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 5,6-6,2 (Ιδανικά: 6 )
   KH: 0-1°dKH
   GH: 4-6°dGH
   TDS: 80-140
   Θερμοκρασία: 18 - 25 °C (να μην υπερβεί όμως τους 25)

   Λίτρα: Για μια ομάδα των 10 γαρίδων είναι τα 20 λίτρα.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι ειρηνικές απέναντι στις άλλες γαρίδες και συνιστάτε να διατηρείτε σε ομάδες 10 και άνω ατόμων για να έχουν πιο ενεργή συμπεριφορά.

   Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος με πιο έντονα χρώματα σε σχέση με τα αρσενικά. Ένας άλλος τρόπος διαχωρισμού είναι ότι τα θηλυκά έχουν στρογγυλοποιημένη κοιλία, αλλά είναι πιο δύσκολος τρόπος.
   Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση του ενυδρείου δεν χρειάζεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Θα πρέπει να υπάρχουν πολλές κρυψώνες για την προστασία τους και την αλλαγή ‘’κελύφους’’ τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε χρησιμοποιώντας διάφορα διακοσμητικά (πχ ξύλα, ξερά φύλλα,),αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά διακοσμητικά. Επίσης δεν θα πρέπει να λείπουν διάφορα φυτά και ιδιαίτερα moss. Αν θέλουμε να πλησιάσουμε τον βιότοπό τους θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές πέτρες και πολλά ξερά φύλλα ( από τα όποια τρέφονται) και κάποια απο τα φυτα Rotala sp. 'vietnam', Ultricularia graminifolia , Limnophila aromatica.
   Ζώνη κολύμβησης: Συνήθως στον βυθό, στα φυτά και στα διακοσμητικά. Αρκετές φορές θα κινηθούν στην μεσαία και πιο σπάνια στην υψηλή ζώνη του ενυδρείου.
   Διατροφή: Είναι παμφάγα και θα τραφούν με υπολείμματα τροφών , νεκρά φυτά , βακτήρια από το φίλτρο , ενώ θα προτιμήσουν περισσότερο τροφές με φυτική προέλευση και άλγες. Θα πρέπει να τις ταΐζουμε 5 - 6 φορές την εβδομάδα ,ώστε να μην σταματήσουν να αναζητούν μέσα στο ενυδρείο τις άλγες που πιθανόν να εμφανιστούν και από τις οποίες θα τραφούν. Τέλος καλό είναι να τους δίνουμε και τροφή πλούσια σε σπιρουλίνι.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Σε ενυδρείο δεν γνωρίζουμε , αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν 12 – 24 μήνες
   Ιδανικοί συγκάτοικοι: Το καλύτερο είναι να είναι μόνες τους στο ενυδρείο ή με κάποιο άλλο είδος γαρίδας (εκτός από είδη caridina και caracaridina διότι υπάρχει πιθανότητα υβριδισμού) έτσι ώστε να πολλαπλασιάζονται, διότι για τα περισσότερα ψάρια τα γαριδάκια αποτελούν έναν καταπληκτικό μεζέ.
   Υποείδη και υβρίδια: Paracaridina "Blue Bee'

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή της δεν θεωρείτε δύσκολη εφόσον έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Αφού το θηλυκό γονιμοποιηθεί θα δημιουργηθεί μια ‘’σέλα’’ όπου θα αρχίσουν να σχηματίζονται τα αυγά. Όταν τα αυγά μεγαλώσουν λίγο, η θηλυκιά θα τα κατεβάσει κάτω από την κοιλιά της όπου και θα τα κρατήσει μέχρι να εκκολαφθούν και να γίνουν πολύ μικρά γαριδάκια (3 - 4 βδομάδες θα τα κρατήσει στην κοιλιά της). Όσο καιρό θα τα έχει εκεί θα την δούμε να αερίζει τα αυγά συνεχεία. Ο αριθμός των αυγών θα κυμαίνεται από 20 – 30 αυγά.
   Γενικές πληροφορίες: Το χρώμα τους είναι μαύρο με λευκές ρίγες , αλλά υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει σε κοκκινωπό με λεύκες ρίγες. Το συγκεκριμένο είναι μέτριας δυσκολίας διατήρησης , για αυτό καλό είναι να γίνονται κάθε εβδομάδα μικρές αλλαγές νερού. Το νερό για αυτό το είδος θα πρέπει να έχει καλή οξυγόνωση. Όπως τα περισσότερα ασπόνδυλα και γαρίδες είναι πολύ ευαίσθητες σε βαρέα μέταλλα. Οι συνθήκες διατήρησης τους είναι παρόμοιες με αυτές των Crystal Red και Crystal Black. Καλό είναι να υπάρχει κάποιο καπάκι γιατί υπάρχει πιθανότητα να πηδήξει έξω από το νερό , το πιο πιθανό όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διατήρησης. Επίσης χρειάζεται να τοποθετείτε τούλι εκεί που το φίλτρο ρουφάει το νερό ή να γίνεται χρήση πρόφιλτρου , ώστε να μην ρουφήξει κάποιο γαριδάκι. Επιπλέον είναι καλύτερο να διατηρούνται σε ενυδρεία με εύκολα φυτά ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται χρήση κάποιου λιπάσματος. Όπως όλες οι γαρίδες έτσι και αυτό το είδος είναι ευαίσθητες σε λιπάσματα και ειδικά σ αυτά που περιέχουν χαλκό. Έτσι πριν την εισαγωγή τους στον νέο περιβάλλον θα πρέπει να γίνει καλή προσαρμογή , τουλάχιστον 2 ώρες για να μην έχουμε καμία απώλεια.
   ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να βάλουμε τις γαρίδες μας σε νέο ενυδρείο θα πρέπει το ενυδρείο να δουλεύει τουλάχιστον 2 μήνες , έτσι ώστε ο βυθός να στρωθεί πολύ καλά (να αναπτυχτεί η κατάλληλη βιολογία)­
    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος paul.asty στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ
   Η φωτογραφία ανήκει στο μέλος FotisGt
    
   Επιστημονικό Όνομα: Atyopsis moluccensis (Fenner A. Chace, Jr., 1983)
   Κοινή ονομασία: Bamboo shrimp.
   Άλλες κοινές ονομασίες: Asian Filter Shrimp, Fan Shrimp, Wood Shrimp, Flower Shrimp, Marble Shrimp
   Ελληνικό Όνομα: Γαρίδα Bamboo
   Γενική κατηγορία: Μαλακόστρακα
   Τάξη: Decapoda
   Οικογένεια: Atyidae
    
   Μέγεθος: Το τυπικό μέγεθος των ενηλίκων είναι για το αρσενικό 10 εκατοστά και για θηλυκό 7 εκατοστά είναι. Κάποιοι αναφέρουν ότι τα ενήλικα κυμαίνονται σε γκάμα μεγεθών από 5-12 εκατοστά.

   Βιότοπος: Προέλευση ΝΑ Ασία (κυρίως Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σρι Λάνκα, Νήσο Σαμόα αλλά εξάπλωση από Οκινάουα (Ιαπωνία) μέχρι τη Ινδική χερσόνησο).
   Απαιτεί σταθερή ροή στο ενυδρείο, διότι συλλέγει την τροφή του φιλτράροντας (παθητικά) το νερό.
    
   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 6.5-7.8 (Ιδανικά: 7,2)
   ΚΗ: 3-10°dKH (Ιδανικά: 7 dKH )
   GH: °dGH
   Θερμοκρασία: 23-28 °C
   Είναι ανθεκτικό είδος σε διάφορες συνθήκες νερού, ωστόσο προτιμάει ουδέτερο ή ελαφρά βασικό pH (δηλαδή μεγαλύτερο του 7).
    
   Λίτρα: Λόγω του μεγάλου μεγέθους της, προτείνεται ένας ελάχιστος όγκος γύρω στα 40 λίτρα για μία ή δύο γαρίδες.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι πολύ κοινωνικό είδος, εξαιρετικά ειρηνικό, καθόλου δειλό. Λόγω της ιδιαιτερότητας στον τρόπο που διατρέφεται βρίσκεται σχεδόν πάντα σε ορατά σημεία του ενυδρείου. Γίνεται δειλή και κρύβεται, μόνο εάν αισθάνεται άβολα, όταν είναι άρρωστη ή φοβηθεί. Επίσης σε περίοδο που αλλάζει εξωσκελετό (έκδυση).

   Διαχωρισμός φύλου: Πέραν της διαφοράς του μεγέθους δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό που κάνει εύκολα διακριτά τα δύο φύλα.
    
   Διακόσμηση ενυδρείου: Προτείνεται η ύπαρξη φυτών, ξύλων (κυρίως), πέτρας, ή παρόμοιας «πλατφόρμας», όπου μπορεί η γαρίδα να κάθεται για να είναι εκτεθειμένη στο ρεύμα του νερού και να συλλέγει την τροφή της. Συχνά ανεβαίνει για το σκοπό αυτό στη σωλήνωση του φίλτρου (π.χ. στη έξοδο) αναζητώντας το ρεύμα για να τραφεί ικανοποιητικά. Επίσης απαιτείται κάποιο σημείο του ενυδρείου όπου θα μπορεί να κρυφτεί (π.χ. πυκνή βλάστηση, ξύλα με κρυψώνες) προκειμένου να κάνει έκδυση, δηλαδή να απαλλαγεί από το παλιό της εξωσκελετό (κέλυφος) και να δημιουργήσει καινούριο – μεγαλύτερο.

   Ζώνη κολύμβησης: Κινείται σε όλη τη στήλη του νερού. Συνήθως βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε συγκεκριμένα σημεία του ενυδρείου όπου το ρεύμα του νερού είναι ικανοποιητικό για να την προμηθεύσει με τους μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή της. Σε περίπτωση που υπάρχει ικανοποιητική ροή στο ενυδρείο μας ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει την τροφή της,θα την δούμε και στο βυθό.Σε αντίθετη περίπτωση,αν τη δούμε στο βυθό,σημαίνει ότι δεν διατρέφεται σωστά και πεινάει.
    
   Διατροφή: Η γαρίδα Bamboo είναι οργανισμός που προσλαμβάνει την τροφή του φιλτράροντας το νερό (ηθμοφάγος οργανισμός) με το μπροστινό ζεύγος ποδιών της. Τα μπροστινά πόδια (τα δύο πρώτα ζευγάρια) είναι διαφοροποιημένα ως ένα είδος φίλτρου σε σχήμα βεντάλιας. Τα κρατάει τεντωμένα σε κάποιο σημείο που το ρεύμα ευνοεί τη μεταφορά μικροοργανισμών με τους οποίους διατρέφεται. Κάθε τόσο και όταν έχει συλλέξει αρκετή τροφή, τη μεταφέρει στο στόμα της.
   Ως εκ τούτου χρειάζονται πολύ ειδικές πηγές τροφής. Ένα μικρός αριθμός μπορεί να διατηρηθεί σε ένα καλοστρωμένο ενυδρείο των 200 λίτρων χωρίς καμία προσθήκη τροφής. Εάν χρειάζεται να προστεθεί τροφή αυτή θα είναι φύκη (π.χ. ταμπλέτες σπιρουλίνα, ή τροφές σε σκόνη (π.χ. τριμμένα flakes για ψάρια, τροφές για γόνο) και τροφές που προορίζονται για ηθμοφάγους οργανισμούς. Από ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές, μπορούν να χορηγηθούν Dafnia, Mysis, ή Artemia μόλις έχει εκκολαφθεί. Ένας τρόπος άμεσης χορήγησης των τροφών αυτών είναι να γίνουν μείγμα με νερό και να χορηγηθούν με μία σύριγγα κατευθείαν κοντά στις γαρίδες.
   Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής (όχι επαρκής ποσότητα) κατεβαίνουν στο βυθό για αναζήτηση τροφής στο υπόστρωμα («Ψαχουλεύουν στην άμμο»). Επειδή συνήθως μόλις αγοράζονται από το pet shop είναι πολύ πεινασμένες είναι συχνό φαινόμενο αμέσως μετά την αγορά τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αγνοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, εάν το ενυδρείο μας είναι καλά στρωμένο και μπορεί να τους παρέχει τροφή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή είναι ανησυχητική και σημαίνει ότι τα άτομα δεν διατρέφονται επαρκώς και λιμοκτονούν, οπότε πρέπει άμεσα να προστεθεί τροφή στο ενυδρείο.
    

    
   Η φωτογραφία ανήκει στο μέλος klipitiklopos.
    
   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 1-2 έτη. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλές προσωπικές αναφορές για παραπάνω από 2 έτη
   Ιδανικοί συγκάτοικοι: Η γαρίδα Bamboo συμβιώνει αρμονικά με όλες τις γαρίδες ενυδρείου συμπεριλαμβανομένων των Amano Shrimp,Vampire Shrimp, Red Cherry Shrimp, Ghost Shrimp καθώς και με τα Zebra snails, και ψάρια όπως Corydoras, Corys, Ottos, και Chinese Algae Eaters. ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν με Oscars, Jack Dempseys ή άλλες επιθετικές κιχλίδες διότι μπορούν να καταλήξουν τροφή αυτών.
   Υποείδη και υβρίδια: Δεν υπάρχουν αναφορές για υποείδη και δεν υβριδίζουν με άλλα είδη γαρίδων.

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Το συγκεκριμένο είδος ΔΕΝ αναπαράγεται στο γλυκό νερό. Απαιτεί υφάλμυρο νερό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κατά το νυμφικό στάδιο, μετά την εκκόλαψη των αυγών.

   Γενικές πληροφορίες: Όπως όλα τα υδρόβια καρκινοειδή είναι ευαίσθητη στο χαλκό (copper, Cu) ο οποίος είναι πολύ τοξικός γι’ αυτήν. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μπει στο ενυδρείο χαλκός (περιέχεται σε πολλές περιπτώσεις φαρμάκων), γι αυτό είναι σημαντικό να ΜΗΝ γίνονται θεραπείες στο ενυδρείο που περιέχει γαρίδες με φάρμακα με χαλκό.
   Επίσης είναι πολύ ευαίσθητες στην αμμωνία (NH3) και τα νιτρώδη (ΝΟ2), γι αυτό η καλές συνθήκες στο ενυδρείο είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
   Η γαρίδα Bamboo εμφανίζεται σε διάφορους χρωματισμούς από κιτρινο πορτοκαλί, ρόδινο, κόκκινο, μπεζ ανοιχτό έως σκούρο καφέ. Ενώ κάποιοι θεωρούν ότι αλλάζει χρωματισμούς ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της, το πιο πιθανό είναι ότι οι διαφορετικοί χρωματισμοί είναι αποτέλεσμα της χρωματικής προσαρμογής στους χρωματισμούς τους περιβάλλοντός της (καμουφλάζ). Επίσης πιθανή είναι η αλλαγή χρώματος στα θηλυκά για να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε περίοδο όπου μπορούν να αναπαραχθούν. Τέλος ο χρωματισμός που έχουν αμέσως μετά την έκδυση (αλλαγή εξωσκελετού -«κελύφους») είναι απαλό καφεκόκκινο.
    

    
   Η φωτογραφία ανήκει στο μέλος Raven.
    
    

    
   Το προφίλ δημιουργήθηκε απο το μέλος Kriton στα πλαίσια των εργασιών της InverTeam
  • By Aquazone Project Team
   Επιστημονικό Όνομα: Trigonostigma heteromorpha (Duncker, 1904)
   Κοινές Ονομασίες: Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha.
   Ελληνικό Όνομα: Αρλεκίνος
   Γενική Κατηγορία: Cyprinid, Rasbora, Κυπρινίδα
   Τάξη: Cypriniformes
   Οικογένεια: Cyprinidae

   Μέγεθος: 5 εκατοστά

   Βιότοπος: Ζει σε μικρά ποτάμια με μαλακό και όξινο νερό που σκεπάζονται από πυκνή βλάστηση. Νοτιοανατολική Ασία (Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Σουμάτρα, Ταϊλάνδη).

   Συντήρηση στο ενυδρείο
   PH: 5,5-7 (Ιδανικά: 6-6,5)
   KH: -
   GH: 2-12°dGΗ (Ιδανικά: 4-6°dGH)
   Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 24-26°C)
   Λίτρα: 60 λίτρα σε species tank, 120 λίτρα σε κοινωνικό και ελάχιστο μήκος ενυδρείου 80 εκατοστά.

   Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό είδος που ζει σε συμπαγή ομάδα μίνιμουμ 8-10 ατόμων που δεν διασπάται εύκολα, κινείται όταν θέλει και χρειάζεται με μεγάλη ταχύτητα.
   Καλό θα είναι να υπάρχει αναλογία ένα αρσενικό προς δύο θηλυκά για να μην υπάρχουν μάχες μεταξύ των αρσενικών.

   Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν λίγο πιο έντονα χρώματα και είναι εμφανώς λεπτότερα από τα θηλυκά.

   Διακόσμηση ενυδρείου: Φυτεμένο ενυδρείο με προτίμηση στα πλατύφυλλα φυτά, μέτριο φωτισμό και ανοικτές περιοχές για κολύμπι και μέτρια ως δυνατή ροή νερού.

   Ζώνη Κολύμβησης: μεσαία και μεσαία-ψηλή.

   Διατροφή: Είναι παμφάγο και δέχεται όλες τις τροφές μικρού μεγέθους, με προτίμηση στις πρωτεϊνούχες. Τρέφεται από τη στήλη και την επιφάνεια του νερού αποφεύγοντας το βυθό. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες (bloodwοrm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ, ακόμα και κουνούπια).

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια

   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ήρεμα είδη μικρού μεγέθους που ζουν σε ίδιες συνθήκες διακόσμησης ενυδρείου και παραμέτρων νερού, όμως να κολυμπούν σε άλλες ζώνες του ενυδρείου.
   Όχι μεγάλες κιχλίδες όπως αγγελόψαρα.

   Υποείδη και υβρίδια: -

   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εάν αυτά τα ψάρια είναι δύσκολο να αναπαραχθούν ή όχι. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί ένα ταιριαστό ζευγάρι αναπαραγωγής.
   Φαίνεται ότι αυτά τα ψάρια φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα αργότερα από άλλα είδη ψαριών ίδιου μεγέθους. Τα θηλυκά ενός έτους και τα αρσενικά δύο ετών.
   Οι όποιες αποτυχίες στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, οφείλονται συνήθως σε γερασμένα θηλυκά άτομα ή σε πολύ νεαρά, τα οποία προσπαθούν να βάλουν για αναπαραγωγή.
   Για την αναπαραγωγή του στην αιχμαλωσία, απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες, όπως χαμηλό φως, νερό σκληρότητας 2°dGH, PH 5,5-6 και θερμοκρασία 27-28°C και η στάθμη του νερού να μην υπερβαίνει τα 20-25 εκατοστά. Ακόμα κι αν τα ψάρια προχωρήσουν σε ωοτοκία σε όχι μαλακό και όξινο νερό, τα αυγά δεν θα εκκολαφθούν.
   Η φυσική κατάσταση των γονέων πρέπει να προετοιμαστεί καλά με καλή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.
   Μετακινήστε το ζευγάρι σε ένα κενό (μόνο τζάμια) ενυδρείο αναπαραγωγής 60 λίτρων με ένα αερόφιλτρο και τοποθετημένο με το γλαστράκι του ένα φυτό με μεγάλα φύλλα πχ Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton. Μην ταΐσετε καθόλου τα ψάρια εκεί.
   Υπάρχουν περιπτώσεις πετυχημένης και σε πυκνοφυτεμένα κοινωνικά ενυδρεία με χαμηλή ιχθυοφόρτωση, αλλά προτιμήστε να βάλετε το ζευγάρι μόνο του, σε ένα καλά καθαρισμένο ενυδρείο αναπαραγωγής.
   Καθώς το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά της κάτω απο το φύλλο, το αρσενικό με μια τρεμουλιαστή κίνηση, αφήνει το σπέρμα που θα γονιμοποιήσει 6 έως 12 αυγά τη φορά.
   Τα ψάρια το επαναλαμβάνουν για μία περίοδο 2 ωρών ή και περισσότερων, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μεγάλο και υγιές θηλυκό μπορεί να εναποθέσει από 80 έως 300 αυγά.
   Οι γονείς πρέπει να επιστρέψουν στο κοινωνικό ενυδρείο μετά τη ωοτοκία γιατί συνηθίζουν να τρώνε τα αυγά.
   Τα αυγά του, εκκολάπτονται σε 18-24 ώρες σε χαμηλό φως έως σκοτάδι και θερμοκρασία 28°C και χωρίς την χρήση αντιβακτηριακών ουσιών.
   Αμέσως μετά την εκκόλαψη, τα νεογέννητα είναι διαφανή, περίπου 3-4 χιλιοστά και παραμένουν συνδεδεμένα με το φύλλο επάνω στο οποίο γεννήθηκαν ώσπου να καταναλωθεί ως τροφή ο σάκος λεκίθου. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μην ταΐζετε καθόλου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα ψάρια αρχίζουν να κολυμπούν, και σε αυτή τη φάση απαιτούνται πολύ μικρά μεγέθη τροφίμων όπως infusoria. Αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί nauplii artemia επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι έτοιμες ειδικές τροφές του εμπορίου για γόνο.
   Η κρίσιμη περίοδος είναι η πρώτη εβδομάδα, μετά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
   Σημαντικό είναι να κρατηθεί ψηλά η ποιότητα του νερού, οι μικρές και συχνές νερού κάνουν τα ψάρια να αναπτυχθούν σωστά.
   Τα νεογέννητα χρειάζονται περίπου 8 έως 10 εβδομάδες για να πάρουν τον πλήρες χρωματισμό ενός ενήλικου.

   Γενικές πληροφορίες:
   - Ανήκουν στην οικογένεια Cyprinidae και δεν είναι κάποιο είδος tetra όπως νομίζουν πολλοί από το μέγεθος και συμπεριφορά τους.
   - Ο Αρλεκίνος στη φύση κατοικεί σε μικρά ποτάμια που σε κάποια σημεία σκιάζονται με βλάστηση και περιέχουν μαλακό και όξινο νερό που "φιλτράρεται" καθώς περνάει μέσα από τροπικά βαλτώδη δάση τύρφης, νερό που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και υψηλές συγκεντρώσεις χουμικών οξέων.
   Αν θέλετε να έχετε ποικιλία φυτών στο ενυδρείο, (και όχι αποκλειστικά, φυτά που υπάρχουν στη πατρίδα του Harlequin Rasbora), φυτά που προτιμούν τον μέτριο φωτισμό είναι καλύτερες επιλογές όπως τα περισσότερα είδη από Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton, Anubias, Microsorum Pteropus, και συμπληρωματικά, ωραία και "εύκολα" φυτά όπως Ceratophyllum Demersum, Hygrophila Polysperma, Java moss, Hydrocotyle Leucocephala.
   Ένα καλά φυτεμένο ενυδρείο δίνει τις απαραίτητες κρυψώνες για τη νύχτα αλλά και το χώρο που θα αφήσουν τα αυγά τους κατά την αναπαραγωγή, καθώς χρησιμοποιούν το κάτω μέρος των μεγάλων φύλλων για να "κολλήσουν" τα αυγά τους.
   Θα πρέπει επίσης να φιλτράρουμε το νερό με τύρφη για να μαλακώνει και να παίρνει και το φυσικό χρώμα του νερού που ζει ο Αρλεκίνος.
   - Τα δύο παρόμοια είδη, δηλαδή espei Trigonostigma και hengeli Trigonostigma, είναι λεπτότερα στο σώμα από το Τ. Ηeteromorpha και το μαύρο σημάδι τους, έχει μια μορφή που μοιάζει με "αρνίσιο παϊδάκι", ενώ το espei έχει σαφώς πιο κόκκινο σώμα ενώ το hengeli είναι σαφώς διαφανές με το πορτοκαλί χρώμα να περιορίζεται σε μια λεπτή λωρίδα πάνω στο μαύρο "παϊδάκι".        

   Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη Raven
×
×
 • Create New...