Jump to content

Nemo_Nick Reef


nemo_nick

Recommended Posts

Καλησπερα στην παρεα, με λενε Νικο και ασχολουμαι με το θαλασσινο ενυδρειο από το 2004. Αν και διαβαζω τακτικα το aquazone απο καιρο δεν συμμετειχα καθολου σε συζητησεις, με ενα λογο να ειναι οτι παντα ζηλευα τα ομορφα ενυδρεια των αλλων και δεν θεωρουσα οτι ειχα κατι ουσιαστικο να προσθεσω. Τωρα εχοντας κρατησει καπως αξιοπρεπη θαλασσινα ενυδρεια για καποια χρονια σκεφτηκα οτι ισως ειναι καιρος να σας παρουσιασω το τωρινο για σχολια και κριτικες. Λοιπον:

Θαλασσινό ενυδρείο
Mixed reef-τρεχει απο Αυγουστο 2012

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 120x40x55 (ειναι το Rio 240 της Juwel)
Λίτρα:240
Διαστάσεις Sump (ΜxΠxΥ): Περιπου 60Χ35Χ30 -ειναι βασικα ενα μεγαλο πλαστικο κουτι χωρις διαμερισματα
Λίτρα Sump: Περιπου 30-35

Οργανισμοί
Κοράλλια: Σκληρα (κυριως μοντιπορες), LPS, softies
Ψάρια: 1 zebrasoma veliferum (sailfin tang) που εχει παραμεγαλωσει και πρεπει να του ψαξω σπιτι, 1 pterapogon kauderni tank bred (banggai cardinalfish), 1 odonus niger (niger triger) σε μικρο μεγεθος που δεν εχει πειραξει τιποτα ακομη, 1 Halichoeres chrysus (yellow wrasse), 1 Amphiprion ocellaris (ocellaris clownfish), 1 valenciennea sexguttata που τα ανακατευει ολα αλλα κανει καλη δουλεια το ατιμο, 1 labroides dimidiatus (cleaner wrasse) που τρωει τα παντα (αλλα εννοω τα παντα-και φυκια και το χερι μου οταν το βαζω στο νερο) και 1 nemateleotris magnifica (fire dartfish) που δεν το βλεπω σχεδον καθολου (λογικο με τα υπολοιπα ψαρια αν και μπηκε πρωτο στο ενυδρειο). Στο sump εξορια ενα yellowtail damsel λογω επιθετικοτητας (ΥΓ χαριζεται σε οποιον μπορει να το παρει) και ενα Scatophagus argi που το εχω για να μου τρωει τις απταισιες και το βαζω και το βγαζω κατα περιοδους στο κυριως ενυδρειο.

Ασπόνδυλα: 1 boxer shrimp

Βράχος (είδος κιλά): περιπου 12-15 κιλα νεκρος με αλλα 5-8 κιλα ζωντανο στο sump. Τωρα βεβαια ειναι ολος ζωντανος
Άμμος (είδος κιλά): 6-7 κιλά αραγωνίτης τον οποιο αφαιρω λιγο λιγο μεχρι να μεινει ο μισος ή λιγοτερο γιατι διαπιστωσα ανοξικες περιοχες.

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Εδω και 2 μηνες περιπου Τ5 ΑΤΙ sunpower 6X54W με 1 Coral plus, 2 Blue Plus, 3 Aquablue special. Πρωτυτερα τα stock φωτα 2Χ54 + DIY 2X39W.
Διάρκεια φωτισμού: 11 ωρες αλλα οχι ολες οι λαμπες (και οι 6 αναβουν περιπου 5 ωρες τη μερα)

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση (Βράχος - Φίλτρο): Το ενυδρειο μεχρι πριν 1,5 μηνα περιπου ετρεχε με biopellets σε πολυ μεγαλη δοσολογια (περιπου 1 λιτρο), με ακομη μεγαλυτερη ιχθυοφορτιση και τεραστια ταισματα (εννοω τεραστια :xmas_smile: ). Αλλα επειδη δεν μου αρεσαν τα χρωματα στα κοραλλια (κλασικα χεχε) τις εβγαλα και ειμαι μονο με σκιμερ και ATS που τρεχει 3 βδομαδες με πολυ μεγαλη βελτιωση. Ενεργο ανθρακα και αντιφωσφορο σε μικρο εσωτερικο φιλτρο με αλλαγη ανα μηνα. DIY εσωτερικο φιλτρο με υαλοβαμβακα μονο για να τραβαει αυτα που σηκωνει το goby με καθημερινη αλλαγη

Θέρμανση/ Ψύξη: Eliwell 902 (το καλοκαιρι θα χρειαστω chiller το ξερω)
Skimmer: Bubble Magus NAC7.
C.R.:- 2 Περισταλτικες αντλιες για Ca, Alk και αλλη μια για Mg (θα τη στησω την Τριτη)
Κυκλοφορία (Αριθμός αντλιών / ισχύς): 2XTunze turbelle 6100 σε κοντρολερ (πολυ μεγαλες για το ενυδρειο αλλα τις ειχα απο πριν) + εξτρα κυκλοφορια απο hydor 1000 l/h και το φιλτρο με υαλοβαμβακα 600 l/h.
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις: Περισταλτικη αντλια στο σιφωνι της υπερχειλησης σε χρονοδιακοπτη και τερμα η ανασφαλεια! Υπερχειλιση tunze με πατεντα τρυπημα στον πατο και προσθηκη μικρου λαστιχου (νομιζω λεγεται υπερχειληση herbie αυτο το κολπο) για μειωση θορυβου.
Διατροφή: NLS Spectrum pellets, Nyos goldpods καθημερινα, κατεψυγμενα διαφορα 2-3 φορες τη βδομαδα

Παράμετροι (Salifert)
pH: 8,0
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):=9,0
Αμμωνία (ΝΗ3):0
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3): <1-2
Ασβέστιο (Ca) 400
Μαγνήσιο (Mg) 1320 +- 30 μεχρι να στησω την περισταλτικη
Φωσφορικά (Po4) μη ανιχνευσιμα
Μέση Θερμοκρασία (°C):26,5+- 0,3

Αλατοτητα 1.025

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 30 λιτρα το μηνα. Η πρωτη αλλαγη νερου εγινε μετα απο 1 χρονο (ναι 1 χρονο-εξηγησεις παρακατω)
Νερό (Όσμωση - βρύση): ΑΟ, αλατι Τροπιc Marin Pro Reef
Αλλαγή Άνθρακα:Eheim και οταν τελειωσει εχω ανθρακα waterwaves καθε μηνα
Αλλαγή Αντιφώσφορο:waterwaves καθε μηνα
Άλλες ρουτίνες συντήρησης: -

Βασικα οταν ξεκινησα ειχα στοχο για ενα βασικο θαλασσινο μικρων απαιτησεων με νερο απο θαλασσα και νεκρο βραχο στην αρχη, γιατι δεν εβρισκα ευκολα και σχετικα φθηνα μεγαλα κομματια που μου αρεσουν. Σιγα σιγα ειδα οτι οι τιμες ηταν πολυ σταθερες, δεν ειχα απωλειες σε ζωντανα και ακομα και καποια σκληρα κοραλλια χαμηλων απαιτησεων αναπτυσσονταν σαν τρελα! Ετσι δοκιμαζα ολο και περισσοτερο δυσκολοτερα ζωντανα και τωρα εχω μπλεξει σε ενα φαυλο κυκλο οπου λυπαμαι να τα χασω. Για ενα χρονο προσεθετα μονο ασβεστιο και alk με μη ανιχνευσιμα νιτρικα και φωσφορικα και το μαγνησιο σαν να μην καταναλωνεται! Μετα αποφασισα να κανω 50% αλλαγη παλι απο θαλασσα ετσι για φρεσκαρισμα και 2-3 μηνες μετα που αποφασισα να κανω τακτικοτερες αλλαγες νερου με συνθετικο αλατι ξαφνικα χρειαζεται να ριχνω καθημερινα μαγνησιο. Δεν εχω εξηγηση γι αυτο το φαινομενο. Εχω περασει απο tropic marin biocalcium, kalwasser και τωρα κατεληξα στην balling method με ποιο σταθερες τιμες. Πραγματικα λυπηθηκα που εβγαλα τα biopellets γιατι μπορουσα να ριχνω και τα αποφαγια της ημερας χωρις νιτρικα και φωσφορικα αλλα η διαφορα στα χρωματα (ιδιαιτερα στις μοντιπορες) ειναι μερα με τη νυχτα, και το κυανοβακτηριο που περιοριστηκε παρα πολυ. Απλα παλευω με αλγες που ελπιζω μολις παρει καλα μπρος το ATS να φυγουν. Ειχα 2 επεισοδια με σχετικα μαζικες απωλειες, 1 οταν ρυθμισα την δοσομετρικη και 2 μερες μετα εφυγα διακοπες (καλα να παθω) οπου εχασα ολες τις σεριατοπορες και μια ακροπορα απο υψηλο alkalinity και αλλη μια οταν εβγαλα τα biopellets για μια μερα και μετα τα ξαναβαλα ελπιζοντας οτι δεν εχουν ψοφησει αρκετα βακτηρια (αμ δε). Μια τεραστια (30Χ20 εκ) αποικια birdsnest και 1 μεγαλη μοντιπορα αντιο απο RTN (frags τουλαχιστον προλαβα και εκανα). Καθε σχολιο ευπροσδεκτο!

ΥΓ αν καποιος ξεκιναει τωρα ενυδρειο πρωτη φορα προς θεου μην πιστεψει οτι μπορει να περασει χωρις αλλαγες νερου ή με υπερδοσολογια biopellets κτλ! Αυτα τα "πειραματα" μπορεσα να τα κανω χωρις καταστροφικες απωλειες μετα απο χρονια ενασχολησης και οπως βλεπετε μαλλον στα κλασικα ξαναγυρισα, απλα με λιγο καλυτερη αισθηση του τι και πως, και με ενα ενυδρειο το οποιο θεωρω οτι δεν ειναι σε θεση να συντηρησει οργανισμους πολυ υψηλων απαιτησεων, οχι ακομα τουλαχιστον.

ΥΓ2 δεν με αφηνει να βαλω παραπανω φωτο, αυτο ειναι το οριο ανα post ή ανα λογαριασμο?

post-47575-0-75169700-1389548371_thumb.jpg

post-47575-0-29505300-1389548375_thumb.jpg

post-47575-0-77020900-1389548378_thumb.jpg

post-47575-0-88602000-1389548395_thumb.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να το χαίρεσαι φιλε μου πολύ ωραίο στήσιμο του ενυδρείου να το χαίρεσαι!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας φίλε Νίκο....

Τα lps σου είναι σε άψογη κατάσταση...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο και μπράβο που πέρα τις δυσκολίες που περασες το έχεις κρατήσει πολύ καλά αν θα αλλαζα κατι ειναι στο φωτισμό θα εβγαζα τις aqua blue με blue plus για να δώσω περισσότερο μπλε και χρώμα στο ενυδρείο και λεω για τις δυο απο τις τρεις.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε νικο καλως ηρθες στην παρεα μας!

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ ομορφο!. για αρχη θα συμφωνησω και εγω την αλλαγη στις aqua blue οπως σου ειπε και ο λυκουργος,θα σε βοηθησει πολυ στο χρωμα που σου λειπει και δευτερον θα σου ελεγα αν μπορεις να αυξησεις λιγο τα λιτρα στην αλλαγη σου θα κανει καλο σε ολο το συστημα σου σε πολλους τομεις!

Καλη συνεχεια σου ευχομαι!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον και ας άργησες !!!

Αν και παλιός στο χώρο είναι ευκαιρία να μπεις δυναμικά και στο φόρουμ μας

Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον και ας άργησες !!!

Αν και παλιός στο χώρο είναι ευκαιρία να μπεις δυναμικά και στο φόρουμ μας

+1

Καλώς ήρθες φίλε και ότι καλύτερο για το ενυδρείο σου εύχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολυ ολους για τα καλα σας λογια! Σημαινει πολυ να ακους θετικα σχολια απο ατομα με "φτασμενα" ενυδρεια!

καλως ηρθες Νικο πολυ ομορφο ,ανεμωνη πωε και δεν εβαλες?

Χεχε δεν βρηκα οταν ηθελα μια bubble tip και τωρα δεν χωραει! Φοβαμαι οτι αν αρχισει να περπαταει θα τα σαρωσει ολα. Ο κλοουν εχει κανει host μια εφυλια το οποιο δεν ειναι ασχημο αλλα θελει και για εξοχικο μια γονιοπορα και την ερεθιζει μολις παει να ανοιξει. Αν και θεωρειται δυσκολο κοραλλι την εχω καπου 12 μηνες, θα δω τι θα κανω με αυτη την κατασταση γιατι τωρα ειναι μονιμως μισοκλειστη.

Πολυ ωραια συνολο :thumbsu:

ΥΓ τι ειναι οι ανοξικες περιοχες?

Ανοξικες ειναι περιοχες συνηθως στο υποστρωμα οπου λογω χαμηλης κυκλοφοριας καταναλωνεται ολο το οξυγονο και παραγεται τοξικο υδροθειο. Πρακτικα το καταλαβαινεις οταν ανακατευοντας τον αραγωνιτη βγαινει μαυρο χαλικακι. Εχουν καταστραφει ενυδρεια απο κατι τετοιο γιατι σε μεγαλες ποσοτητες ασφυκτιουν ολα.

Καλώς ήρθες στην παρέα μας φίλε Νίκο....

Τα lps σου είναι σε άψογη κατάσταση...

Ευχαριστω παρα πολυ! Βασικα αυτα που ειναι πανω εκει που πεφτουν τα pellets εχουν δει τρελη αναπτυξη, το πιασατε το υπονοουμενο!

Πολύ ωραίο και μπράβο που πέρα τις δυσκολίες που περασες το έχεις κρατήσει πολύ καλά αν θα αλλαζα κατι ειναι στο φωτισμό θα εβγαζα τις aqua blue με blue plus για να δώσω περισσότερο μπλε και χρώμα στο ενυδρείο και λεω για τις δυο απο τις τρεις.

Βασικα εκανα πειραματα με λαμπες για να δω οπτικα τι μου αρεσει. Το ξερω οτι οι blue plus δινουν καλυτερα χρωματα αλλα ειναι πολυ μπλε για τα γουστα μου. Αυτο το φασμα ειναι (οπτικα) αυτο που με ικανοποιει περισσοτερο και ελπιζω οτι με 6 54ρες Τ5 στα 55 εκατοστα απο το βυθο δε θα εχω θεμα αναπτυξης η χρωματισμου (γι αυτο πηρα και το φωτιστικο αυτο, για να ξεχασω το θεμα φως).

Περισσοτερες φωτο μολις παω στον υπολογιστη μου (αυριο).

Link to comment
Share on other sites

post-47575-0-79595600-1389723149_thumb.jpgpost-47575-0-36051400-1389723204_thumb.jpg

Η αντλια ειναι η eheim 1260 υπερβολικα ισχυρη για τα λιτρα που χρειαζομαι αλλα και αυτη την ειχα απο πριν. Ισως προσεξατε οτι το ενυδρειο δεν φαινεται καπου κοντα, βασικα ειναι πισω απο τον τοιχο και εχω κανει αυτη τη διαδρομη με ηλεκτρολογικο πλαστικο σωληνα μεγαλης διατομης (με ραβδωσεις στο εσωτερικο) που εχει οσο δυνατον μικροτερη κλιση για να πεφτει ομαλα το νερο στο ATS, το οποιο ειναι επισης με κλιση. Ηδη περιμενω απο ebay κοκκινα λεντ για το ATS. Μειονεκτημα του σαμπ οτι δεν υπαρχουν διαμερισματα ετσι δεν υπαρχει ρεφιουτζιουμ κτλ αλλα εχω κερδος χωρου (ουτως η αλλως θα ηταν πολυ μικρο). Το skimmate ειναι 2 ημερων (δεν ειναι τοσο πολυ συνηθως, ισως παραταισα τις προηγουμενες μερες)

Link to comment
Share on other sites

Φιλε νικο(σε βαφτισα η' το πετυχα το νικος?)το ενυδρειο σου ειναι πανεμορφο!

1000 μπραβο!!

Ειδικα η μοντιπορα μου αρεσει παρα πολυ!

Γενικα τα κοραλια σου δειχνουν να περνανε πολυ καλα!

Ωραιο που εχεις βαλει και λιγο βραχο και υπαρχει "αερας" στο ενυδρειο :thumbsu:

Να'σαι καλα να το χαιρεσαι και ευχαριστουμε που το μοιραστηκες μαζι μας.

Link to comment
Share on other sites

καλώς ήρθες και από εμένα ωραίο το ενυδρείο και ειδικά η μοντιπορα να το χαίρεσαι! :bigemo_harabe_net-122:

Έγινε επεξεργασία - tasso
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 6 months later...

Update με τη εξελιξη του ενυδρειου ενα χρονο μετα....ακολουθησα πολιτικη "μη κλαδεματος" και απλα μετακινουσα μερικα κοραλλια οταν γινονταν πολυ μεγαλα και σκεφτομουν οτι θα εδειχναν ωραιοτερα σε νεα θεση. Πολυ μεγαλη αναπτυξη με ορισμενα κοραλλια να φτανουν στην επιφανεια του νερου και αλλα να ειναι σε μεγεθος οσο μια μπαλα του χαντμπολ. Επειδη τελειωσε ο χωρος αρχισα να κρεμαω και στα τζαμια περιμετρικα με "κρεμαστρες" απο πλεξιγκλας. Δυστυχως αν και στην αρχη φαινοταν κάπως "φυσικο" με διαφορα κοραλλια σε διαφορα επιπεδα, μεγαλωνοντας μοιαζουν λίγο σε "παραταξη" αλλα τωρα ειναι τοσο σφιχτοδεμενα που δεν κουνιουνται.

Ως προς εξοπλισμο και τεχνικη, αφαίρεση της περισσοτερης αμμου και παραμονη μονο ενος πολυ λεπτου στρωματος (μου σηκωνε σωματιδια συνεχως) και αφαιρεση ATS, biopellets και προσθηκη μεγάλης ποσοτητας siporax με παθητικη και ενεργητικη ροη (μισα και μισα) σε DIY φιλτρο. Λοιπον τα ειχα δοκιμασει και παλιοτερα και αν και δεν ειναι συνηθισμενα για θαλασσινο μου κρατανε 0 νιτρικα και <0,03 φωσφορικα με μεγαλα ταισματα (pellets καθε μερα και κατεψυγμενο πολυ συχνα, μερικες περιοδους καθημερινα). Επισης ειχα (και εχω ακομα αλλα οχι τοσο) προβλημα με απταισιες το οποιο ελυσα με προσθηκη ενος scatophagus (ναι αυτο του υφαλμυρου νερου) το οποιο τις τρωει μια χαρα, αλλα ειναι ασκημος ο καημενος και θελω να τον αντικαταστησω με filefish.

Τα σχολια σας!

Βιντεο

Εικονες

post-47575-0-29925100-1419151943_thumb.jpg

post-47575-0-06399100-1419151910_thumb.jpg

post-47575-0-22117400-1419151953_thumb.jpg

post-47575-0-88059700-1419151958_thumb.jpg

post-47575-0-32517700-1419151963_thumb.jpg

post-47575-0-07890900-1419151967_thumb.jpg

post-47575-0-14792100-1419151972_thumb.jpg

post-47575-0-82581200-1419151977_thumb.jpg

post-47575-0-44015400-1419151982_thumb.jpg

post-47575-0-27465200-1419151987_thumb.jpg

post-47575-0-76339900-1419151991_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Χμ μολις προσεξα οτι η ποιοτητα του βιντεο ειναι χαλια οποτε πατηστε το HD για οποιον θελει να το δει, βελτιωνεται αρκετα.

Link to comment
Share on other sites

Νικο ειναι πολυ ομορφο στο οτι εχει γεμισει παντου κοραλια και δεν φαινετε ο βραχος ειναι υγεια διακρινω φιλμ στην επιφανεια επισεις ο triger ειναιreef safe ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...