Jump to content

Ο «Θάνατος» Του Pine Island Glacier


Recommended Posts

Κακά μαντάτα για τον γιγάντιο παγετώνα Pine Island Glacier της Δυτικής Ανταρκτικής αλλά και κατ’ επέκταση για τον πλανήτη. Νέα μελέτη αναφέρει πώς ο παγετώνας βρίσκεται σε μια διαδικασία τήξης η οποία δεν μπορεί να σταματήσει. Με απλά λόγια ο παγετώνας θα λιώνει συνεχώς τα επόμενα χρόνια μέχρι να εξαφανισθεί.

Ο Pine Island Glacier καλύπτει έκταση περίπου 175 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ και αποτελεί ένα από τους ταχύτερα κινούμενους παγετώνες της Ανταρκτικής. Τα τελευταία χρόνια οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει στην ταχεία τήξη του παγετώνα. Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που βρίσκεται ο παγετώνας αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων η οποία και ενεργοποίησε τον μηχανισμό της τήξης του. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Πριν από λίγα χρόνια δημιουργήθηκε στον παγετώνα μια τεράστια σχισμή μήκους περίπου 30 χλμ, πλάτους 80 μέτρων και βάθους 70 μέτρων. Πρόσφατα αποσπάστηκε από τον παγετώνα ένα κομμάτι που είχε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Σιγκαπούρης.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=557264

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...