Jump to content

Παγκόσμιο Ρεκόρ Διάβρωσης Στη Νέα Ζηλανδία


Recommended Posts

Ένα βουνό γίνεται χώμα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο

Ακόμα και τα ψηλότερα βουνά κάποτε θα γίνουν χώμα εξαιτίας της διάβρωσης από τον άνεμο, τη βροχή και μια σειρά από γεωχημικές διαδικασίες, αν και κανένας άνθρωπος δεν θα ζει για να δει αυτό το φαινόμενο, που λαμβάνει χώρα στον πολύ αργό γεωλογικό χρόνο.

«Δύο χιλιοστά το χρόνο ακούγεται πολύ αργός ρυθμός σε κάποιον που δεν είναι γεωλόγος, γιατί με αυτή την ταχύτητα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί μια ίντσα χώματος (σ.σ. 2,54 εκατοστά). Όμως για ένα γεωλόγο, ο ρυθμός αυτός είναι σοκαριστικά γρήγορος, καθώς η παραδοσιακή αντίληψη είναι ότι για κάτι τέτοιο χρειάζονται αιώνες» δήλωσε ο ερευνητής Ντέιβιντ Μοντγκόμερι, καθηγητής γεωπιστημών του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρούν ότι οι ρίζες των φυτών παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον τόσο γρήγορο ρυθμό διάβρωσης. Το συγκεκριμένο νεοζηλανδικό βουνό είναι καλυμμένο με χαμηλή και πυκνή βλάστηση. Οι ρίζες αυτών των φυτών τρυπώνουν στις παραμικρές ρωγμές των βράχων, βοηθώντας έτσι στο να διευρύνουν τις ρωγμές, με συνέπεια τα πετρώματα του βουνού να εκτίθενται περισσότερο στους παράγοντες της διάβρωσης (άνεμο, βροχή, χημικές αιτίες).

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/632336/pagosmio-rekor-diavrosis-sti-nea-zilandia/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...