Jump to content

Η Ελληνίδα Νοσοκόμα Που Έγινε Κομάντο


Recommended Posts

Πόσοι γνωρίζουν, ότι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια ατρόμητη Ελληνίδα εκπαιδεύτηκε ως commando και αλεξιπτωτίστρια και έδρασε ως πράκτορας στην κατεχόμενη πατρίδα μας;

Επρόκειτο για την Σόνια-Σοφία Στεφανίδου, πρωτότοκη κόρη του Πόντιου γιατρού και θερμού πατριώτη Φιλοποίμενα Στεφανίδη.

Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ουκρανίας το 1907 και σε ηλικία πέντε ετών μετέβη στην Αθήνα, καθώς ο πατέρας της κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός στον Ελληνικό Στρατό, κατά τους βαλκανικούς πολέμους.

Ο Φιλοποίμενας φρόντισε να μεταδώσει την φλογερή αγάπη προς την πατρίδα στην κόρη του.

Στις 8 Απριλίου 1943 ζήτησε από τον εμβρόντητο πρωθυπουργό Εμμανουήλ Τσουδερό να καταταγεί σε μονάδα καταδρομών (commando).

Παραδόξως για τα ελληνικά ήθη, το αίτημά της έγινε δεκτό και η ατρόμητη Πόντια βρέθηκε να εκπαιδεύεται από τους Βρετανούς στην συλλογή, αναφορά και ασφάλεια πληροφοριών, στην κρυπτογράφηση, στη χρήση ασυρμάτου και στην πτώση με αλεξίπτωτο! Η επίδοσή της μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «υψηλού επιπέδου».

http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/mhxanh_toy_xronoy_h_prwth_ellhnida_aleksiptwtistria_poy_polemhse_toys_germanous_ws_mystikh_praktoras.2600633.html

Link to comment
Share on other sites

Τότε οι Ελληνες είχαν "ψυχή" ήταν λεβεντιές με ολη τη σημασία της λέξης και δε ξεχώριζαν άντρες - γυναίκες σ' αυτόν τον τομέα. Τότε έδιναν τη ζωή τους για την πατρίδα και για τον συμπατριώτη τους. Τώρα έχουμε κανά γιατρό γνωστό και μας βγάζει απαλλαγή απο τον στρατό για να μη στεναχωριέται και η μαμά στο σπίτι επειδή της ταλαιπωρούν το παιδάκι. Ε ρε, τρίξιμο που θα κάνουν τα κόκκαλα των ένδοξων ηρώων προγόνων μας κάτω απο το χώμα!!!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...