Jump to content

165W Led Σε Lido 120


nemeas

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό έχω δεί μία στροφή σε Full Spectrum Led Fixtures, σε μια προσπάθεια να βρούν αυτό που έλειπε από τα Fixtures που είχαν μόνο White kai Royal Blue, μιας και αυτές οι λύσεις ήταν "hit or miss" μιας και τους λοίπουν αρκετά μήκη κύματος σχετικά με άλλες δοκιμασμένες λύσεις για sps, όπως είναι οι MH ή οι T5.

Ψάχνοντας για αγορά φωτιστικού για sps σε 60cm bare bottom ενυδρείο οι λύσεις δεν ήταν πολλές. MH ή Led με τα πρώτα να δημιουργούν αρκετά προβλήματα θερμοκρασίας το καλοκαίρι (η θερμοκρασία διατηρείται με ανεμιστηρες) αλλά να έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο με απόλυτη επιτυχία και τα δεύτερα να μην δημιουργούν προβλήματα θερμοκρασίας αλλά να είναι αβέβαιο ακόμη τι συνδιασμός led χρωμάτων δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη sps κοραλιών.

Το φωτιστηκό είναι αυτο: http://www.ebay.co.uk/itm/Dimmable-165W-LED-Aquarium-Grow-Light-Full-Spectrum-FishTank-Reef-Coral-LPS-SPS-/261261807194?pt=UK_Garden_Lighting&hash=item3cd46ace5a

Το ενυδρείο πάνω στο οποίο θα μπεί είναι το Juwel Lido 120 με διαστάσεις 60μ * 40π * 60υ.

Το ενυδρείο θα φιλοξενεί κυρίως sps.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας σχετικά με το θέμα, ειδικά για το συγκεκριμένο φωτιστικό και άλλες λύσεις για τον φωτισμό του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε nemea μ αρέσει αυτο το ενυδρείο μιας και ήταν η αρχή μου στα αλατια. Λοιπόν στο θέμα σου , φωτιζα αρχικα με λάμπα μεταλλου 150w και 2 τ5 24 w για συμπλήρωμα στα μπλε και ακτινικά. Συνδυασμός που σκοτώνει. Τα κοραλια γουσταρανε κλπ. Αρνητικά θερμοκρασία, καλό για χειμωνα αλλά μεγάλη διάφορα όταν έσβηναν τα φώτα και το καλοκαίρι μεγαλος ανεμιστήρας. Πήγα σε led για οικονομία , royal blue κλπ έβαλα ενα με 150 w και το δουλευα στο 40℅ με 4 πανελακια για full spectrum (συνδυασμός led) και 9 rb bridgelux . με την αλλαγή σταμάτησε η αναπτυξη συν κάτι αλλο ( ανισορροπια ανθρακα νιτρικών φωσφορικών άσχετο αλλα συνεβαλλε σημαντικά) και άργησα να δω αναπτυξη κυρίως στα σκληρά. Κάποια στιγμη πριν το διαλυσω και πάω σε μεγαλύτερο ειχε πάρει παλι μπρος. Οπως καταλάβες για τα led είχα πολλους παράγοντες και δεν μπορω να εκφερω άποψη. Θα δουμε τώρα στο μεγαλυτερο που έχω κρατήσει το ίδιο φωτιστικό και το δουλεύω πιο δυνατα . οπως καταλάβες επιμενω led. Πάντως το μέταλλο είναι σίγουρη λύση με όλα τα μειονεκτήματα που εχει. Ο kostaskappa είναι ενα ωραίο παράδειγμα, απο πολυ καλα αποτελεσματα με τ5 πήγε σε led.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Με φώναξε κανείς;;;:D

60x60x60 φωτίζω με 60 watt leds και πραγματικά έχω τον ήλιο πάνω από το ενυδρείο!0 στρές τα κοράλλια και ανάπτυξη σχεδόν 5 mm ημερισίως σε μερικά σκληρά!Παίζω με 6 δεκάβατα.2 λευκά 10k kelvin,2 royal blue,1 actinic,και 1 RGB για να πιάσω οοολο το φάσμα.Μέχρι στιγμής ο κύβος έχει περάσει σε άλλο επίπεδο με μόλις 60 watt κατανάλωση.....;)

Link to comment
Share on other sites

fmnstr η εμπειρία σου είναι πολύ χρήσιμη μιας και δούλευες το ίδιο ενυδρείο με τα ίδια περίπου watt led σε full spectrum. Υπάρχει περίπτωση τα κοράλια σου (ειδικά sps) έχοντας συνηθίσει των φωτισμό από την MH να ήθελαν τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και μόλις προσαρμόστηκαν να άρχισες να βλέπεις και πάλι ανάπτυξη? Επίσης, αν κατάλαβα καλά, την ίδια περίοδο και για άλλους λόγους, μαζί με την αλλαγή του φωτισμού άλλαξαν και άλλοι παράγοντες του νερού, οπότε μπορεί και αυτό να επηρέασε την ανάπτυξη των κοραλιών και να μήν οφειλόταν η στασιμότητα αποκλειστικά στον νέο φωτισμό?

kostaskappa συγχαρητήρια για το ενυδρείο σου. Διάβασα πρόσφατα όλο το θέμα που το αφορά, και η επιλογή να μήν το ξεστίσεις σε δικαίωσε. Τα Led σου, φαίνονατι πολύ όμορφα και όπως λες η ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή. Ίσως και εγώ να κινηθώ σε λιγότερα watt από το 165, μιας και είναι υπερβολικά και μάλλον δεν θα χρειαστεί να μεγαλώνω sps στον bare πάτο του ενυδρείου μου. Πάντως το σημαντικότερο για την ανάπτυξη των κοραλιών έχω καταλήξει πως είναι η εύρεση του σωστου φάσματος με συνδιασμό led και λιγότερο η απόλυτη ένταση του φωτισμού σε watt. Αυτό έχει να κάνει ίσως με την ίδια την διαφορά μεταξή par και pur. Πάντως εσύ έχεις βρεί για τους οργανισμούς σου τον κατάλληλο συνδιασμό έντασης και φάσματος. Θα παρακολουθώ τα πόστ σου για να βλέπω την ανάπτυξη των κοραλιών σου κάτω απο led. Πάντως και με τις T5 που είχες η ανάπτυξή τους ήταν πολύ καλη. Θύμησέ μου τον συνδιασμό Τ5 που είχες πρίν βάλεις τα led? Επίσης, εκτός από το shimmer effect, που είναι όντως εντυπωσιακό, πιστεύεις ότι ο νέος σου φωτισμός έχει κάποιο πλεονέκτιμα για την ανάπτυξη των κοραλιών σου?

Link to comment
Share on other sites

Ναι τα led καλύπτουν το φάσμα πολύ καλύτερα.Μόνο αυτό πέραν του shimmering και του εντυπωσιακού αν μη τι άλλο παρουσιαστικού που δίνουν στο ενυδρείο.Οι λάμπες που είχα ήταν 4 24άρες.1blueplus,1actinic,1coral plus & 1aquablue.Πιστεύω πως υστερούσα στο φάσμα και τα led μου έδωσαν αυτό ακριβώς....!Αν θες την γνώμη μου,πιστεύω πως τα led αν τοποθετηθούν έξυπνα μπορείς να δουλέψεις με απίστευτα μικρή κατανάλωση και παράλληλα να καλύψεις τις ανάγκες μέχρι και του πιο απαιτητικού sps!

Να σου πω επίσης πως μεγαλώνω montipora digitata,seriatopora αλλά και acropora στον πάτο με αυτά τα led.Απόσταση αραγονίτη-φωτιστικού 80-85 πόντοι........

Έγινε επεξεργασία - kostaskappa
Link to comment
Share on other sites

Αφού η συγκεκριμένη κατασκευή καλύπτει το δικό σου ενυδρείο θα καλύπτει σιγουρα και το δικό μου που έχει τις ίδεις διαστάσεις μήκους και βάθους(το πλάτος του Lido είναι 40cm). Μπορείς να μου σχεδιάσεις το πώς έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα led στην ψύκτρα(σε ποιά διάταξη εννοώ) καθώς και να μου δώσεις τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας (διαστάσεις, τι και πόσα fans χρησιμοποιείς)?

Link to comment
Share on other sites

Οοολα αυτά,αύριο το απόγευμα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση!Τώρα την έχω πέσει και το πρωί πάω δουλειά μέχρι τις 4 minimum.Οπότε νωρίς το απόγευμα θα έχεις πλήρη specs και διαστάσεις!;)

Έγινε επεξεργασία - kostaskappa
Link to comment
Share on other sites

Μιας και εχω το ενυδρειο του fmnstr(κυριολεκτικα) θα σου πω πως και εγω σκοπευω να φωτισω το ενυδρειο με 10βατ λεντ και στο συνολο θα φτασω τα 60βατ, τα λεντ που θα βαλω θα ειναι 12.000κ και 460nm royal blue(hybrids)....

Αυριο λογικα θα τα στησω μιας και ηρθαν οι οδηγοι, θα σου βαλω μια φωτο να δεις το αποτελεσμα εαν σε ενδιαφεροι....

Βεβαια δεν εχω ακομα κοραλια μια και τωρα το εστεισα :-Ρ και η ολη φαση ειναι diy 100%

Έγινε επεξεργασία - Akridas66
Link to comment
Share on other sites

Θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω την κατασκευή σου. Επίσης θα ήθελα να παρουσιάσεις αναλυτικά ποιά λεντσ, ψύκτρα, οδηγούς και φακούς χρησιμοποίησες μαζί με links από εκέι που τα προμηθεύτηκες ώστε να μπορέσω να κάνω κάτι ανάλογο.

The rule is DIY!

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες φιλε nemeas στην παρεα μας :thumbsu:

Sps ακουω bare bottom...με ιντριγκαρεις :jig:

Αν εχεις χωρο και διαθεση,κανε μας μια παρουσιαση να μοιραστεις το ενυδρειο σου μαζι μας!

Δεν θελω να σε πιεσω...απλα μου ανοιξες την ορεξη..και αν κρινω απο τη φωτο στο αβαταρ τοτε θα δουμε κατι πολυ καλο

Τωρα για τα παιδια που βοηθανε...τι να πω..αυτο ειναι το πνευμα του aquazone :bow:

Link to comment
Share on other sites

fmnstr η εμπειρία σου είναι πολύ χρήσιμη μιας και δούλευες το ίδιο ενυδρείο με τα ίδια περίπου watt led σε full spectrum. Υπάρχει περίπτωση τα κοράλια σου (ειδικά sps) έχοντας συνηθίσει των φωτισμό από την MH να ήθελαν τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και μόλις προσαρμόστηκαν να άρχισες να βλέπεις και πάλι ανάπτυξη? Επίσης, αν κατάλαβα καλά, την ίδια περίοδο και για άλλους λόγους, μαζί με την αλλαγή  του φωτισμού άλλαξαν και άλλοι παράγοντες του νερού, οπότε μπορεί και αυτό να επηρέασε την ανάπτυξη των κοραλιών και να μήν οφειλόταν η στασιμότητα αποκλειστικά στον νέο φωτισμό? 

 

Ακριβως οπως τα λες. Το σημαντικότερο ηταν η ανισορροπία που ανεφερα και όχι ο φωτισμός. Το εριξα εκεί γιατί ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή που είχα κανει αλλά η αιτία ηταν ένα καινουριο σακουλάκι purigen που ξέχασα οτι είχα προσθέσει. Απλα μετα άργησαν να πάρουν τα πανω τους παλι. Πρόσφατα είδα ενυδρείο κυβο με μονο μπλε λευκά με τρελή αναπτυξη οποτε ναι τα led δουλεύουν . απο ξένα φόρουμς ακούω οτι τα σκληρά ειδικα πάνε πολυ καλα, αρκεί να μην τα έχεις συνηθίσει σε αλλες πηγες πχ μεταλλου. Δυσκολεύονται μάλλον στην αλλαγή. Οπως σου είπα και μένα είχε αρχίσει να παιρνει τα πανω του και είχαν τουμπανιασει, αλλά άργησε αρκετά. Οπως σου είπα το δουλευα αρκετά κάτω. Στο 40%. Τα 60 w οπως ειπαν τα παιδιά είναι αρκετά.

Τέλος, έχω καταλήξει προσωπικά ( και καθαρά υποκειμενικά) στον εξης φωτισμό (δεν το έχω κανει). Απο ενα φωτιστικό μεταλλου βγαζεις τα μέταλλα, αντικαθιστάς με κάποιο power led ή dream led κλπ. Συνδυαζεις τις τ5 που είχε πανω για συμπλήρωμα. Αρα τ5 +led η ψήφος μου. Πλεονέκτηματα μείωση καταναλωσης , θερμοκρασία, κοστος λαμπων, ρύθμιση led ενω το κάλυμμα σκιών και η καλυψη με τ5. Win win δηλαδη,τα καλυτερα και απο τους 2 κοσμους. Αν ποτε αλλάξω μάλλον κάτι τέτοιο θα κανω.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

mad23 θα κάνω αναλυτική παρουσίαση, με βίντεο, όλων των σταδίων του ενυδρείου από την αγορά του εξοπλισμού και την δικαιολόγηση της απόφασης αγοράς τους καθώς και συνεχή ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη του συστήματος με βίντεο ανά δύο εβδομάδες ώστε να παρακολουθούμε την ανάπτυξη των sps κάτω από συγκεκριμένες τιμές νερού, φωτισμού και φιλτρανσης (μόνο ATS). Οπότε σύντομα θα μπρούμε να συζητήσουμε για το ενυδρείο αναλυτικά και να ακούσω και τις απόψεις σας για αυτό. Επίσης θα αποτελεί μία καλή πηγή γνώσης για κάποιον που θέλει να διατηρήσει ένα αντιστοιχο σύστημα.

Όσο για το πνεύμα του aquazone το έχει διαπιστώσει από την επαφή μου με κάποιους από τους reefers της Θεσσαλονίκης. Ανεκτίμητη η βοηθεία όλων σας.

fmnstr τα sps όπως είπες σίγουρα επιρεάστηκαν από τις αλλαγές στις συνθήκες του νερού σου. Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά τελικά. Όσο για τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζονται όταν αλλάζουν πηγή φωτισμού είναι ένα θέμα. Πάντως πιστεύω πως τα περισσόοτερα sps που προέρχονται απο aquaculture και όχι από τον ωκεανό προσαρμόζωνται αρκετά πιο γρήγορα σε οποιαδήποτε πηγή τεχνιτού φωτισμού αρκεί να καλύπτει τις απαιτήσεις των κοραλιών τόσο σε ένταση όσο και σε φάσμα.

Όσο για τα multichip led είναι μία καλή λύση για την ευκολία στην diy κατασκευή που μας δίνουν. Η ιδέα να χρησιμοποισήσεις για αισθητικούς λόγους την βάση της MH είναι καλή. Τώρα όσο αναφορά την χρησιμοποίηση των T5 εφόσων έχεις έτοιμο το φωτιστικό και δεν σε πειράζει να αλλάζει λάμπες είναι μία καλή λύση.

Και ένα βίντεο με μια πολύ εύκολη κατασκευή για DIY led. Βασικά ποιό απλό δεν γίνεται! Για multichip.

Περιμένω τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Να είσαι σίγουρος πως μαθαίνω πολλά μέσα σπό το φόρουμ μιας και το επίπεδο των γνώσεων των μελών του είναι ισάξιο οποιουδήποτε γνωστού ξένου φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Τπτ απ τα δυο....απο κινα δεν εχει τελωνειο(δεν ξερω γιατι αλλα εχω αγορασεις ποοοοοολλα πραγματα και δεν πηγα ουτε απ εξω)....

Απλα επειδη παραγγελνω πολλα πραγματα νομιζα οτι εχθες ηρθαν τα λεντ εχθες ενω ηταν κατι αλλο(παλι απο Κινα, χρυσους τους εχω κανει)...

Λογικα θα ερθουν αυτην την βδομαδα....

Έγινε επεξεργασία - Akridas66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...