Jump to content

Καρχαρίες Και Σαλάχια Σε Κίνδυνο


Recommended Posts

Το ένα τέταρτο των χονδριχθύων του πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες

Η υπ’ αριθμόν ένα αιτία της δραματικής μείωσης που παρατηρείται σε όλους τους ωκεανούς είναι τα… ανθρώπινα δίχτυα, καθώς τα περισσότερα είδη των ψαριών αυτών αποτελούν εκλεκτό μεζέ σε πολλές κουζίνες, μεταξύ αυτών και στη μεσογειακή.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε μείωση συγκεκριμένων πληθυσμών καρχαριών και σαλαχιών σε τοπικό επίπεδο. Η νέα ερευνητική δουλειά, η οποία έρχεται από την Ομάδα Ειδικών στους Καρχαρίες (Shark Specialist Group – SSG) της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for Conservation of Nature – IUCN) και δημοσιεύθηκε στην ανοιχτής πρόσβασης επιθεώρηση «eLife», είναι η πρώτη που εξετάζει την κατάσταση συστηματικά και συνολικά, σε όλους τους ωκεανούς και τις ακτές της Γης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της 249 από τα 1.041 γνωστά είδη καρχαριών, σαλαχιών και χιμαιρών σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο και τοποθετούνται σε τρεις κατηγορίες απειλούμενων ειδών της Κόκκινης Λίστας της IUCN. «Γνωρίζουμε πλέον ότι πολλά είδη καρχαριών και σαλαχιών, και όχι μόνο ο χαρισματικός λευκός καρχαρίας, απειλούνται με εξαφάνιση σε όλες τις ελεύθερες από πάγους θάλασσες του κόσμου» ανέφερε σε δελτο Τύπου ο Νικ Ντάλβι του Πανεπιστημίου Simon Fraser, πρόεδρος της SSG. «Δεν υπάρχουν για τους καρχαρίες πραγματικά καταφύγια όπου να μπορούν να προφυλαχθούν από την υπεραλίευση».

«Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα είδη καρχαριών και σαλαχιών, ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε σχετικά ρηχά νερά τα οποία είναι πιο προσβάσιμα στους αλιείς» ανέφερε ο κ. Ντάλβι. «Ο συνδυασμός των συνεπειών της υπερεκμετάλλευσης – ιδιαίτερα για την προσοδοφόρο αγορά της σούπας από πτερύγιο καρχαρία – και της υποβάθμισης των οικοτόπων έχει μεγαλύτερες συνέπειες για τα 90 είδη που ζουν σε γλυκό νερό».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=560209

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...