Jump to content

Τα Ω-3 Λιπαρά Οξέα Προστατεύουν Από Την Αλτσχάιμερ


Recommended Posts

Μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους – πρόκειται για τα ευεργετικά έλαια που περιέχονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες– παρουσιάζουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε προχωρημένη ηλικία. Σε τι μεταφράζεται αυτό; Σε ένα ως δύο επιπλέον χρόνια νοητικής υγείας σε σύγκριση με τη φυσιολογική φθορά του εγκεφάλου, όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση «Neurology». Η συρρίκνωση του εγκεφάλου αποτελεί σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ένα από τα ω-3 λιπαρά οξέα-«κλειδιά» είναι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) το οποίο πιστεύεται ότι βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής μελέτης μετρήθηκαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του DHA, στα ερυθρά αιμοσφαίρια 1.111 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Initiative Memory Study. Οκτώ χρόνια μετά τη μέτρηση, όταν οι γυναίκες ήταν 78 ετών κατά μέσο όρο, οι ειδικοί διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση του εγκεφαλικού όγκου τους.

Όπως προέκυψε, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 στον οργανισμό τους είχαν και μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο οκτώ χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα όσες είχαν δύο φορές υψηλότερα επίπεδα ω-3 (7,5% έναντι 3,4%) παρουσίαζαν και μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο κατά 0,7% - ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6 εκατοστά.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=560166

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...