Jump to content

Sump Για 90Λιτρο


Jim190e

Recommended Posts

Καλησπερα κυριοι. :thumbsu: Αποφασησα καθως τα λιτρα του ενυδριου μου ειναι λιγα και δεν εχω πολυ χωρο για τον εξοπλισμο του να φιαξω ενα sump ωστε να μπουν εκει ολα τα τζιμπλικια. Οι λυσεις οι ειναι τρεις.

1η περιπτωση : Μια γυαλα 68χ29χ30 (μηκος πλατος υψος) με χωρητικοτητα 50λιτρα και 3 δοματια ωστε : στο πρωτο να μπει το φιλτρο,θερμοστατης και σε περιπτωση που καποια στιγμη γινει reef σκιμμερ

στο δευτερο να μπουνε αλγες (σε περιπτωση reef)

και στο τριτο ζωντανος βραχος και η αντλια για να το στελνει το νερο πισω στο ενυδρειο.

2η περιπτωση : Το ιδιο σκηνικο απο αποψη δωματιων απλος με μικροτερο μηκος αντι 68 40-45cm και χωρητικοτιτα νερου 30 λιτρα

3η περιπτωση και ποιο ευκαιρη να χρησιμοποιησω το 20λιτρο ενυδρειακι που ειχα ως καραντινα . και το πολυ πολυ να το χωρισω σε δυο μεροι .

Αλλα μετα δεν θα εχω καραντινα :/

Σε λιγο ανεβαζω και κατι φοτο απο τον χωρο μου και το 20λιτρο

Έγινε επεξεργασία - Jim190e
Link to comment
Share on other sites

Επειδη τα λιτρα που αναφερεις ειναι λιγα. Ενα πραγμα που πρεπει να σκεφτεις ειναι οτι ο χωρος που θα μπει η αντλια επιστροφης πρεπει να εχει αρκετο χωρο ωστε να δουλευει η αντλια και να μην ξενεριζει, αλλα και σε περιπτωση διακοπης να κραταει το νερο που θα υπερχυλισει απο το ενυδρειο. Κρατα το στο μυαλο σου οταν κανεις τους υπολογισμους σου για τα χωρισματα και τον διαθεσιμο χωρο.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ fmnstr. Θα το κρατησω στο μυαλο μου ;) Εσυ τι απο τα τρεια προτινεις?

Link to comment
Share on other sites

Δυο φοτο απο τον χωρο που εχω διαθεσιμο και το 20λιτρο.

1g9ef.jpg66yb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω οτι θα κερδίσεις κατι με το 20 λίτρο. Τσάμπα ο κόπος και το ρεύμα της αντλιας επιστροφής. Γενικά στο σαμπ οσο μεγαλύτερο τοσο καλύτερα. Αν ομως ειναι για σκιμμερ το σωστό ειναι να φτιαχτεί ώστε να βολευει το σκιμμερ που θα βάλεις σε στάθμη λειτουργίας, χώρο και θέση.

Link to comment
Share on other sites

Φοβαμε γενικα το overflow οποτε για αρχη λεωνα μπει το 20ρακι για να δω και τι γινετε σε περιπτωσεις διακοπης ρευματος και γενικοτερα να πειραματιστω και οταν και αμα το κανω reef τοτε να φιαξω ενα στα μετρα μου που θα εχω παρει και σκιμμερ και τετοια.. Σημερα εφιαξα το overflow με pvc σωληνες διαμετρου 32μμ (δεν βρηκα μικροτερη σωληνα) και μαλλον αυριο θα μπει νερο και γενικοτερα θα το δοκιμασω στην πραξη. Λετε να πηρα πολυ μεγαλη σωληνα? Αντλια για αρχι θα βαλω μια 300αρα που εχω μεχρι να βαλω καμια 1400αρα. Φοτο οταν τοποθετησω το overflow.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα :D Αυτες τις μερες εκανα αρκετη δουλεια στο ενυδριακι μου. Εβγαλα ενα τζαμι το πηγα για τρυπημα (30μμ) και εφιαξα ενα πολυ ωραιο και θελω να πιστευω σωστο overflow με 2 γωνιες pvc 90 μοιρων. Κολλησα πισω το τζαμι με κολλα bison για ενυδρεια και αγορασα μια αντλια 3000 lt/h ωστε να λειτουργησει και σαν κυκλοφοριτης (απο οσο ξερω κιχλιδες και reef θελουν κυκλοφορια) και θα μου σηκωσει το νερο απο το σump περιπου 1,5μετρο. Μπορω να βαλω βανα στην παροχη για να κοψω λιγο την ροη του αμα χρειαστει? Ακομα δεν εχω καθαρισει τις εξτρα σιλικονες στο τζαμι αλλα ειμαι ευχαριστημενος για πρωτη φωρα σε τετοια δουλεια. Καθε γνωμη και αποψη δεκτη :D

z2ug.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα :D Εχω μεγαλο προβλημα και δεν ξερω τι να κανω :P Αφου γεμισα το ενυδριακι μου και αναψα την τρομπα επιστοφης του νερου δουλευει μια χαρα το ολο συστημα και ολα περφεκτο. κλινω την τρομπα και γυριζω μετα απο 2-3 λεπτα στο δωματιο και το βλεπω πλυμμιρισμενο γιατι γυριζε πισω το νερο απο το λαστιχο της παροχης :P Τι να κανω?

Link to comment
Share on other sites

Απλα η επιστροφη δεν πρέπει να ναι μέσα στο νερό. Αν είναι πρεπει να υπολογισεις το σαμπ να λειτουργει σε τέτοια σταθμη που να μπορεί να δεχτεί το παραπανω νερό. Τέλος αν είναι εφικτό μια μικρη τρύπα πιο ψηλά στο σωληνα επιστροφης (μέσα στο νερό) ώστε να διακόψει την αναρρόφηση πιο ψηλά με τον αερα που θα παρει όταν κλεισει το ρεύμα. Και τελευταια λύση που δεν συνιστω ανεπιστροφη βαλβίδα στην επιστροφή.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω fm . Για την ωρα εχω κανει αυτο που λες με τιν επιστροφη μεσα στο νερο αλλα αρκετα ψηλα για να μην το κανω το δωματιο πισινα. Αντε να βρω φραγκα να παρω ενα spraybar που θελω. Για τον θορυβο (σιφονιασμα) μπορω να κανω κατι?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον και μενα με παιδεψε.. Η λυση (το συνηθιζεις-ανεχεσαι). Μπορεις να κανεις βελτιωσεις.

Αν το προβλημα ειναι το κελαρισμα στην σωληνα, βαζεις γωνιες 45 μοιρων, ή ευκαμπτη σωληνα (εδω βαλε και καμια σιλικονη στην ενωση, ακουσα περιστατικο που με τον καιρο λασκαρε το ρακορ απο αλατια, εγω ακομα δεν εχω βαλει).

Αν εχεις αυτο το γλουρπ γλουρπ λογω αερα, υπαρχουν "σιγαστηρες" (σκεψου το σαν αναποδο ποτηρι) για υπερχειλισεις. Εγω εκανα μια μικρη τρυπα στην ευκαμπτη σωληνα λιγο πριν την σταθμη του σαμπ, ωστε να μην κραταει αερα μεσα, και θελει να φυγει απο πανω.

Τελος, απο οτι καταλαβα το κολπο ειναι να μην εχεις αερα στη σωληνα. Αυτο το κανεις προσαρμοζοντας τα λιτρα που επιστρεφεις στα λιτρα που κατεβαζεις και βρισκεις τη "χρυση" ρυθμιση. Το να βαλεις πχ μια βανα στο κατω μερος της σωληνας ωστε να μενει γεματη με νερο ειναι ισως μια λυση. Αλλα δεν συνιστω να εμποδισεις την επιστροφη για ασφαλεια, ειδικα αν δεν εχεις και δευτερη για καβαντζα.

Ο "σιγαστηρας" παιζει να δουλευει παντως. Νομιζω οτι ειναι λιγο ακριβουτσικος αλλα φτιαχνεται ευκολα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω ακομα μια φορα fm. Με ευκαμπτη σωληνα το εχω κανει και εγω το μεγαλητερο μερος. Γενικα το εχω συνηθισει και ισα ισα που ο ηχος του νερου με χαλαρωνει. Μεχρι στιγμης δεν εχω διαροες παντος εχω βαλει διπλα δαχτυλιδια στις ενωσεις και σιλικονες οποτε ειναι μπομπα εδω και 2 εβδομαδες .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...