Jump to content

Επιλογή Εξοπλισμού Για Κύβο 120-130 Λτ


nikg

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Σε συνέχεια της μελέτης μου για την δημιουργία του πρώτου μου θαλασσινού κύβου με sump στην πλάτη θέλω να αρχίσω να καταλήγω σιγά-σιγά στην επιλογή των βασικών μερών του εξοπλισμού.Υπόψη κοράλλια θα μπουν μετά από πολύ καιρό.

  • όσων αφορά τον κυκλοφορητή έχω μπερδευτεί με τον άτυπο κανόνα που λέει πως πολλαπλασιάζουμε τα λίτρα μας με το 20 δλδ ένα ενυδρείο 120λ θέλει ροή 2400 λτ/ωρα.Μπερδεύτηκα γιατί δεν κατάλαβα αν το 2400 μπορώ να το σπάσω με 2 μικρούς 1200 κυκλοφορητές?Από την άλλη στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κυκλοφορητών δεν βλέπω να τηρήτε αυτός ο κανόνας αντιθέτως έχει πίνακες μόνο με τα λίτρα του ενυδρείου

Είμαι ανάμεσα σε Hydor koralia nano evolution 1600 και jebao wp 25

Mήπως να βάλω ένα μεγάλο να χτυπάει τον βράχο κ έναν μικρότερο την επιφάνεια?

  • Για το skimmer έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια για το Deltec MC 300 αλλά μήπως είναι υπερβολή για τα λίτρα μου?Ή μήπως είναι καλό να έχουμε ένα δυνατό skimmer αφού έχω σκοπο να φιλοξενήσω σε βάθος χρόνου 7-8 ψάρια

Παρακαλώ για τις επισημάνσεις,τις διορθώσεις,τις προτάσεις,τις συμβουλές σας.

Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο εξοπλισμός αφού είμαι σε αναζήτηση-έρευνα.

Φιλικά,Νίκος

Link to comment
Share on other sites

καλημερα αδερφε και καλη αρχη, στην θαλασσα η κυκλοφορια στο reef ειναι ενα απο τα μεγαλα κεφαλαια και παιζουν πολλα πραγματα ρολο εκτος του ατυπου κανονα, πχ οι διαστασεις του ενυδρειου ο τροπος στησιματος του βραχου αλλα και τα ζωντανα που θες να βαλεις ,αλλα κοραλια θελουν μεγαλη ροη αλλα μετρια και παει λεγοντας ,παντα ειναι καλυτερα να εχουμε 2 η και 3 κυκλοφοριτες που αθροιστικα να μας δινουν την κυκλοφορια που θελουμε απο εναν πιο δυνατο οταν παντα μιλαμε για απλους κυκλοφορητες και οχι τυπου wave maker στα λιτρα σου τωρα απο τα λιγα που ξερω θα επελεγα τον jebao αλλα οχι τον 25 αλλα τον νεο 10αρι και ισως και ενα μικρο απλο για δευτερο σαν βοηθεια ,απο σκιμμερ το 300αρι ειναι οτι πρεπει και οτι καλυτερο για τα λιτρα σου και καθολου υπερβολη μιας και ολοι στο τελος γεμιζουμε απο ζωντανα,controller θα σου ελεγα για τον stc-1000 ειναι τζαμπα μεχρι 20 ευρο το πολυ και αρκετα αξιοπιστος, απο αναπληρωση μια χαρα ειναι και αυτη για τα λεφτα τις, εγω για τον φοβο των ιουδαιων πηγα σε tunze αλλα ειναι αρκετα πιο ακριβη ,η A/O ειναι μια χαρα μονο κοιτα να την παρεις με flush kit αλλα και το di αυτα απο μενα καλη συνεχεια σου ευχομαι :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Για κυκλοφορια πανε στην τζεμπαο. Παρε της 25 και δουλεψε την πιο χαμηλα αν θελεις και μετα την δυναμωνεις, γινεται απο τον κοντρολερ της. Επισης σε αυτα τα λιτρα μπορεις να μην χρησιμοποιησεις καθολου σκιμερ. Απλα δεν ειναι απαραιτητο. Μπορεις να κανεις απλα μικρες αλλαγες νερου καθε εβδομαδα η δυο και ολα να ειναι τελεια στο ενυδρειο και σου μενουν και τα χρηματα για ψαρια και κοραλια. Αλλωστε ο μυθος οτι ενα θαλασινο δεν μπορει να τρεξει χωρις σκιμερ εχει πεθανει εδω και καιρο. Το σκιμερ το βαζεις σε μεγαλυτερα συστηματα για να κανεις πιο μικρες αλλαγες νερου, αλλα στα 120 δεν ειναι τιποτα να αλλαξεις 10 λιτρα τη βδομαδα. Αν θες κατι για φιλτρανση δες ενα απφλοου αλγκι σκραμπερ.

Link to comment
Share on other sites

+1 στην jebao, καμια σχεση με απλους κυκλοφορητες. Ομως για τα 120 λτ να παρεις μαζι και τo τροφοδοτικο που δινει να δουλευει με λιγοτερα βολτ. Θα σου χρειαστει σιγουρα γιατι ειναι αρκετα δυνατη. Θα σου μεινει και για το μεγαλυτερο ενυδρειο.

Χωρις σκιμμερ εγω δεν θα το ετρεχα. Κυριως απο φοβο. Ομως θα προτεινα σαμπ και algae scrubber οπως σου ειπε ο νεμεας. Εκει πιστευω ναι και χωρις σαμπ και υγεια στα κοραλια κλπ. Διαβασε το θεμα εκει για πληροφοριες για να εχεις αποψη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου και welcome to the club!

Εγώ βάσει της εμπειρίας που έχω με κάποιο εξοπλισμό θα σου πρότεινα να πάρεις δύο jebao wp10 με τον ενιαίο controler.

Έτσι θα καταφέρεις να "σπάσεις" την κυκλοφορία,με αποτέλεσμα να διοχετεύεις τα ρεύματα πολύ πιο σωστά σε όλο το ενυδρείο!

Από skimmer θα σου πρότεινα το 9002 της tunze.Πολύ καλό και αθόρυβο!Αν βάλεις sump,θα σου πρότεινα επίσης ένα ATS και μακροάλγη.

Α/Ο με flush kit για να έχεις το κεφαλάκι σου ήρεμο.

Η αναπλήρωση αυτή είναι μιααα χαρά και θα σε καλύψει άνετα.

Αυτά τα ολίγα για αρχή από εμένα.Ότι χρειαστείς ή οποιαδήποτε απορία έχεις,εδώ είμαστε να την λύσουμε παρέα!:)

Link to comment
Share on other sites

Για σκιμμερ προτηνω το 9004, μικρη η διαφορα στην τιμη με το 9002, για περισσοτερα λιτρα και με τα μισα βατ καταναλωση....

Τα υπολοιπα τα ειπε ο Κωστα πιο πανω :) καλως ηρθες!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...