Jump to content

kalliroi

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα,

Σήμερα το πρωί ρίχνω μια ματιά στο ενυδρείο και δεν βλέπω πουθενά το μικρό χρυσόψαρο, το oranda red cap. Το μεγάλο, ένα common, κολυμπούσε ανέμελο. Τα φώτα ακόμα δεν είχαν ανάψει οπότε άρχισα να το ψάχνω με ένα φακό. Δεν το έβλεπα πουθενά και τρόμαξα πάρα πολύ. Άνοιξα τα φώτα του ενυδρείου και με τη βοήθεια του φακού έψαξα στα φυτά, στα ξύλα, ακόμα και στο φίλτρο κοίταξα αν και ξέρω ότι δεν χωράει. Κοίταξα και στις λάμπες μήπως έκανε κάποιο άλμα και σφήνωσε. Πουθενά ο μικρός! Έβαλα τα χέρια μου και άρχισα να κουνάω απαλά το ξύλο μέχρι που ο μικρός ξετρύπωσε, δεν ξέρω από που. Ησύχασα, έκλεισα τα φώτα και χάρηκα που όλα ήταν καλά.

Κατά τις 11 που άναψαν τα φώτα βλέπω τον μεγάλο να έχει πάρει στο κυνήγι τον μικρό και να τον τσιμπάει, να τον στριμώχνει, εκείνος να είναι κάτω ακίνητος και ο μεγάλος να τον τσιμπάει. Δεν τον άφηνε με τίποτα, ο μικρός είχε πάθει σοκ. Πήρα ένα 5λιτρο πλαστικό ενυδρειάκι, το γέμισα με νερό από το ενυδρείο και μετέφερα εκεί τον μεγάλο. Δεν μετακίνησα τον μικρό γιατί ήταν ήδη πολύ στρεσαρισμένος και δεν ήθελα να τον κάνω χειρότερα. Επέλεξα να μεταφέρω τον μεγάλο, αφού είναι μάγκας και νταής και δεν μασάει. Δεν μπορούσα να πάρω περισσότερο νερό από το μεγάλο ενυδρείο γιατί χαμήλωσε πολύ η στάθμη και θα σταματούσε να δουλεύει το φίλτρο. Ετοίμασα νερό με αντιχλώριο στο πλαστικό δοχείο των 30 λίτρων που χρησιμοποιώ για τις αλλαγές.

Στο μεγάλο ενυδρείο, με τον μικρό μέσα να είναι ακίνητος από το σοκ, έριξα μελαφίξ προληπτικά και δεν άναψα καθόλου τα φώτα σήμερα. Μετά από λίγα λεπτά ο μικρός συνήλθε και από τότε κολυμπάει σα να μην έγινε τίποτα. Στο 5λιτρο έριξα μία δόση prime μιας και δεν είχε φίλτρο, το σκέπασα με καπάκι το οποίο έχει τρύπες και τον άφησα. Επέστρεψα σπίτι μετά από 5 ώρες, ο μικρός μόνος του στο μεγάλο δείχνει μια χαρά και ο μεγάλος παρόλο που είναι στριμωγμένος δεν δείχνει να χαμπαριάζει. Στο 30 λιτρο δοχείο έβαλα ένα μικρό φίλτρο με σφουγγάρι, μακαρόνια από το μεγάλο ενυδρείο και λίγο ενυδρειακό βαμβάκι. Το έβαλα να δουλεύει, έβαλα κι ένα θερμοστάτη και μόλις είναι οκ η θερμοκρασία θα μεταφέρω εκεί τον μεγάλο.

Και τώρα; Τί κάνω; Μπορώ να τα ξαναβάλω μαζί; Να δοκιμάσω να δω πως θα πάει ή θα τον ξεκάνω τον μικρό; Δεν ξέρω τι κάνω και στεναχωρήθηκα πολύ με όλο αυτό γιατί τα αγαπάω πολύ και τα δύο και έχω δεθεί μαζί τους.

Ο μεγάλος στην απομόνωση:

2014-02-23+18.04.13.jpg

Το νέο προσωρινό σπίτι του μεγάλου:

2014-02-23+18.03.05.jpg

Ο μικρός μετά την επίθεση:

2014-02-23+13.04.24.jpg

Οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές γιατί εκτός του ότι δεν είχα καθόλου φώτα, τις τράβηξα από το κινητό για να τις ανεβάσω πιο γρήγορα.

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Χρυσάνθη καλησπέρα.Εμένα προσωπικά αυτή η συμπεριφορά μου φαίνεται λίγο περίεργη.Στα 4 χρόνια που διατηρώ χρυσόψαρα δεν έχω αντιμετωπίσει

τέτοια συμπεριφορά μεταξύ τους.Μήπως ήταν κάτι τυχαίο (της ημέρας δηλαδή).

Πάντως καλά έκανες και απομόνωσες τον μεγάλο μιας και ο μικρός ήταν ήδη στρεσαρισμένος.

Βέβαια ας περιμένεις να δεις τι θα σου πούνε και άλλοι αλλά εγώ προσωπικά θα τον άφηνα στην καραντίνα κάνα δυο τρεις μέρες για να του φύγει λίγο

ο τσαμπουκάς και θα τον ξαναέριχνα στο μεγάλο και φυσικά με παρακολούθησηκαι ειδικότερα όταν θα είναι τα φώτα κλειστά.Την καραντίνα δεν θα την ξέστηνα

μήπως χρειαζόταν να τον ξαναρίξω.

Link to comment
Share on other sites

Μάνο καλησπέρα και σ'ευχαριστώ για την απάντηση. :)

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατήρησα ότι ο μεγάλος κυνηγούσε τον μικρό και τον έδιωχνε, χωρίς να τον τσιμπάει, μόνο την ώρα του φαγητού. Έτσι δοκίμασα να αυξήσω λίγο την ποσότητα της τροφής μήπως τυχόν και δεν του έφτανε, καθότι έχει γίνει διπλάσιος σε μέγεθος μόνο μέσα σε λίγους μήνες. Σκέφτηκα ότι είναι λογικό να θέλει περισσότερη τροφή αλλά από την άλλη δεν θέλω να το παρακάνω και να αποκτήσω άλλα προβλήματα, π.χ. με την βιολογία. Μήπως να δοκιμάσω να τα ταίζω και πιο συχνά; Πάντως είναι τροφαντά και τα δύο.

Τη σημερινή όμως επίθεση δεν την είχα ξαναδεί. Ήταν ασταμάτητος ο μεγάλος, λες και ήθελε να τον ξεκάνει έμοιαζε, δεν τον έδιωχνε απλά. Αναρωτιέμαι αν αιτία είναι η τροφή και αφορμή στάθηκε το ότι προχτές ήταν μέρα νηστείας και χτες μέρα αρακά. Πάντως έχω και φυτά μέσα αν θέλουν να φάνε. :D

Από την άλλη αναρωτιέμαι αν παίζει ρόλο το μέγεθος. Και τα δύο έχουν μεγαλώσει αρκετά, ο μεγάλος όμως είναι πλέον τριπλάσιος σε μέγεθος από τον μικρό. Μήπως είναι η μαμά φύση έτσι και ισχύει το ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"; Μήπως είναι ο χαρακτήρας του ψαριού και του βγήκε τώρα ή κάτι τον ενόχλησε; Ο μικρός ποτέ δεν πειράζει τον μεγάλο, πάντα όμως τον ακολουθεί.

Το νερό ήρθε στην θερμοκρασία που ήθελα οπότε πάω να μεταφέρω τον μεγάλο από τα 5 λίτρα στα 30. Προβληματίζομαι όχι μόνο για την πιθανή αιτία αλλά και για το τι θα κάνω στη συνέχεια...

Link to comment
Share on other sites

Ο μεγάλος μπήκε στο 30λιτρο δοχείο με φίλτρο, θερμοστάτη (για να τον ανάψω αν τυχόν χρειαστεί, είναι στους 19 ρυθμισμένος) και λίγο κερατόφυλλο. Το σκέπασα με τη σίτα που έχω φτιάξει για το ενυδρείο κι έριξα βιταμινούλες και στα δύο. Κάθε γνώμη και συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. :)

2014-02-23+19.47.24.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι λίγο περίεργο.Μπορεί ο νταής να είναι τριπλάσιος σε μέγεθος αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει το ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".

Μιλάω πάντα για τα χρυσόψαρα.Και δεν έχει τύχει να ακούσω από κάποιους που διατηρούν λίμνες με Κόι και χρυσόψαρα τα μεγάλα να κυνηγάνε τα μικρά.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα έτυχε να μιλήσω μ' έναν θείο μου που έχει ένα ενυδρείο με 3 χρυσόψαρα. Μου είπε ότι είχε κι έναν πλέκο (κλασικό λάθος), του οποίου το κουφάρι αντίκρυσε μέσα στο ενυδρείο μία μέρα. Τότε θυμήθηκα την περίπτωση μίας κοπέλας που είχε γράψει εδώ ότι μπροστά στα μάτια της τα χρυσόψαρα έφαγαν έναν πλέκο. Να είναι άραγε η περίπτωσή μου κάτι παρόμοιο;

Κι εγώ πάντα θεωρούσα τα χρυσόψαρα ειρηνικά ψαράκια που δεν τσακώνονται ούτε πέφτει ξύλο όπως συμβαίνει με άλλα.

:bigemo_harabe_net-99:

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτό πίστευα αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις......

Link to comment
Share on other sites

Χρυσάνθη, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις..... αστον στα 30 λίτρα για κανα δυό μέρες και μετά ξανά στο μεγάλο και δες συμπεριφορές...

Περιμένουμε ενημέρωση...

Link to comment
Share on other sites

Χρυσάνθη δες το θέμα αυτό...http://www.aquazone.gr/forums/topic/22078-iao-aatheaa-aadheeaaoeeu-oi-noouoeani/?p=175594

ούτε αυτός ο φίλος βέβαια έβγαλε άκρη....

Ίσως τα χρυσόψαρα να μην είναι πάντα ειρηνικά ψαράκια...

Link to comment
Share on other sites

Orfeus, τί εννοείς πλαστικό ενυδρείο;

Sturm, η λίμνη δε νομίζω να είναι έτοιμη σύντομα, καταρχήν γιατί δεν έχω ελεύθερο χρόνο, έπειτα ψάχνω να δω τι θα κάνω με τη φίλτρανση, επίσης έξω δεν έχει πρίζα για ρεύμα και λογικά θα χρειαστεί να τρυπήσουμε για να περάσει καλώδιο έξω. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για μένα, η διακόσμηση, ξύλα, πέτρες, φυτά και τα λοιπά είναι το εύκολο κομμάτι.

Mary τον λυπάμαι τον καημένο που τον έχω "τιμωρία" αλλά όσο σκέφτομαι τον μικρό πως τον είχε στριμώξει. Αύριο που θα ανάψει το φως θα τον... επιθεωρήσω μην τυχόν έχει πληγές. Και μου τέλειωσε το melafix, σήμερα του έδωσα την τελευταία δόση, αύριο πρέπει να πάρω άλλο. Σ'ευχαριστώ για το link, θα το δω ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μετακομισουν συντομα δεν βλεπω καλα αποτελεσματα!

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μετακομισουν συντομα δεν βλεπω καλα αποτελεσματα!

Πιστεύεις ότι στη λιμνούλα μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα; Λες να είναι νταής και να θεωρεί το ενυδρείο δικό του; Μπήκε μόνος του και μετά από 2-3 εβδομάδες μπήκε το μικρό. Θα προσπαθήσω να επισπεύσω το project λίμνη. Μέχρι που σκέφτηκα να πάρω ένα ακόμη ενυδρείο, π.χ. ένα 60άρι και να έχω στο 60άρι το μικρό χρυσόψαρο και στο 110άρι το μεγάλο χρυσόψαρο, μέχρι να τελειώσω τη λίμνη. Μετά τα χρυσόψαρα πάνε στη λίμνη, το 110άρι το κάνω π.χ. κοινωνικό, στο 60άρι μετακομίζω το μονομάχο και το 25άρι που έχω τώρα τον μονομάχο το κρατάω για καραντίνα. Αλλά αν πέφτει ξύλο και στη λίμνη; Βέβαια εκεί θα βάλω άλλα δύο ώστε να έχω 4 χρυσόψαρα στα 250 λίτρα. Και τότε θα σκεφτώ πολύ καλά τι είδη θα βάλω και σε τι μέγεθος.

Καλά ξεμπερδέματα Kalliroi. Να προσεχείς τον μικρούλη, ειναι πολυ φάτσα!

Σ'ευχαριστώ πολύ! Τον αγαπάω και τον μεγάλο, αλλά ο μικρός είναι η αδυναμία μου, γιατί έχει ένα στραβό πτερύγιο, μάλλον εκ γενετής, και παρόλ' αυτά έχει γίνει εξαιρετικός κολυμβητής και δεν μασάει!

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Χρυσανθη, το χω δει σε αρκετα θεματα αλλα δεν το εχω δει με τα ματια μου! Οποτε ομως εχει ξεκινησει δεν σταματαει αυτη η ιστορια!

Στην λιμνη θα εχουν χωρο μπολικο και πιστευω εκει να ηρεμησουν τα πραγματα!

Αντι να δωσεις λεφτα να παρεις ενυδρειο, φιλτρο, χαλικι κτλ δωστα μια και καλη και φτιαξε την λιμνη!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Θοδωρή.Εάν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος ίσως και να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω παλαιότερα θέματα σχετικά με επιθετική συμπεριφορά σε χρυσόψαρα. Διάβασα ότι τα τα common είναι πιο επιθετικά ψάρια, το είδα και στην πράξη. Πάω να πάρω μετρήσεις μην τυχόν έχει ξεφύγει κάτι και δεν το έχω πάρει χαμπάρι και συμπεριφέρεται έτσι ο μεγάλος λόγω στρες. Επίσης διάβασα ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοια συμπεριφορά έχουν κατά το ζευγάρωμα. Δε γνωρίζω το φύλο των ψαριών. Υπάρχει περίπτωση να ζευγαρώσει common με oranda red cap; Πάω να πάρω μετρήσεις κι επιστρέφω. ;)

Link to comment
Share on other sites

Οι μετρήσεις μου:

Αμμωνία 0

Νιτρώδη 0

Νιτρικά 10

Ph 7 (συνήθως μετράω 7,5)

Gh 9

Kh 6

Μετράω με υγρά τεστ. Οι μετρήσεις ειναι ΟΚ, ευτυχώς. :)

Link to comment
Share on other sites

Orfeus, τί εννοείς πλαστικό ενυδρείο;

Τιποτα το ιδιαιτερο,σήμερα έλαβα στο κινητό μου 15 κλήσεις από μια κοπέλα που έψαχνε απεγνωσμενα οπως φαινεται ένα πλαστικο ενυδρείο που πούλαγα και νόμισα ότι ήσουν εσύ.

Αν είναι νταής,φέρτον να τον γνωρίσω στη δικιά μου που έχει οίστρο αυτή την περίοδο και είναι 2 χρονια μοναχη... :)

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολα τα πράγματα, έτσι όπως τα λές δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αν συνεχίσει όταν τα ξαναβάλεις μαζί θα πρέπει να τα χωρίσεις. Μακάρι πάντως να ήταν τυχαίο και να μην ξανασυμβεί.

Link to comment
Share on other sites

Τιποτα το ιδιαιτερο,σήμερα έλαβα στο κινητό μου 15 κλήσεις από μια κοπέλα που έψαχνε απεγνωσμενα οπως φαινεται ένα πλαστικο ενυδρείο που πούλαγα και νόμισα ότι ήσουν εσύ.

Αν είναι νταής,φέρτον να τον γνωρίσω στη δικιά μου που έχει οίστρο αυτή την περίοδο και είναι 2 χρονια μοναχη... :)

Όχι, νόμισα πως εννοούσες την πλαστική λεκάνη για τη λίμνη.

Δύσκολα τα πράγματα, έτσι όπως τα λές δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αν συνεχίσει όταν τα ξαναβάλεις μαζί θα πρέπει να τα χωρίσεις. Μακάρι πάντως να ήταν τυχαίο και να μην ξανασυμβεί.

Αύριο θα δοκιμάσω να βάλω τον μεγάλο πίσω και θα παρατηρήσω τη συμπεριφορά τους. Αν δω πάλι επιθέσεις θα τα απομονώσω. Μακάρι να είναι μεμονωμένο γεγονός, όπως έγινε και με το φυτό που έφαγε, δεν έχει πειράξει άλλο φυτό από τότε.

Link to comment
Share on other sites

Χρυσάνθη, καλημέρα...

Συμφωνώ με το Θοδωρή. Προχώρα με την λίμνη για να τα βάλεις μια και καλή. Όταν θα τα μεταφέρεις ίσως να βάλεις πρώτα τον μικρό και μετά τον μεγάλο (για να μην το θεωρεί σπίτι του).

Το φύλλο στα χρυσόψαρα το βλέπεις από τον πρωκτό τους. Αν προεξέχει τότε είναι θυληκά, αν όχι είναι αρσενικά... Το είχα διαβάσει και σε ξένη ιστοσελίδα με σκίτσο και εικόνες αλλά τώρα δεν μπορώ να το βρώ. Πάντως αναφέρεται και εδώ η πληροφορία http://www.aquazone.gr/forums/topic/79573-nooioeana-eoecea-anoaaieea/?p=712135 ....

Κράτα μας ενήμερους...

Link to comment
Share on other sites

Δες και εδώ που λέει για τον διαχωρισμό του φύλλου http://www.wikihow.com/Tell-if-Your-Goldfish-Is-a-Male-or-Female

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...