Jump to content

Recommended Posts

Παιδιά καλησπέρα,

Σήμερα το πρωί ρίχνω μια ματιά στο ενυδρείο και δεν βλέπω πουθενά το μικρό χρυσόψαρο, το oranda red cap. Το μεγάλο, ένα common, κολυμπούσε ανέμελο. Τα φώτα ακόμα δεν είχαν ανάψει οπότε άρχισα να το ψάχνω με ένα φακό. Δεν το έβλεπα πουθενά και τρόμαξα πάρα πολύ. Άνοιξα τα φώτα του ενυδρείου και με τη βοήθεια του φακού έψαξα στα φυτά, στα ξύλα, ακόμα και στο φίλτρο κοίταξα αν και ξέρω ότι δεν χωράει. Κοίταξα και στις λάμπες μήπως έκανε κάποιο άλμα και σφήνωσε. Πουθενά ο μικρός! Έβαλα τα χέρια μου και άρχισα να κουνάω απαλά το ξύλο μέχρι που ο μικρός ξετρύπωσε, δεν ξέρω από που. Ησύχασα, έκλεισα τα φώτα και χάρηκα που όλα ήταν καλά.

Κατά τις 11 που άναψαν τα φώτα βλέπω τον μεγάλο να έχει πάρει στο κυνήγι τον μικρό και να τον τσιμπάει, να τον στριμώχνει, εκείνος να είναι κάτω ακίνητος και ο μεγάλος να τον τσιμπάει. Δεν τον άφηνε με τίποτα, ο μικρός είχε πάθει σοκ. Πήρα ένα 5λιτρο πλαστικό ενυδρειάκι, το γέμισα με νερό από το ενυδρείο και μετέφερα εκεί τον μεγάλο. Δεν μετακίνησα τον μικρό γιατί ήταν ήδη πολύ στρεσαρισμένος και δεν ήθελα να τον κάνω χειρότερα. Επέλεξα να μεταφέρω τον μεγάλο, αφού είναι μάγκας και νταής και δεν μασάει. Δεν μπορούσα να πάρω περισσότερο νερό από το μεγάλο ενυδρείο γιατί χαμήλωσε πολύ η στάθμη και θα σταματούσε να δουλεύει το φίλτρο. Ετοίμασα νερό με αντιχλώριο στο πλαστικό δοχείο των 30 λίτρων που χρησιμοποιώ για τις αλλαγές.

Στο μεγάλο ενυδρείο, με τον μικρό μέσα να είναι ακίνητος από το σοκ, έριξα μελαφίξ προληπτικά και δεν άναψα καθόλου τα φώτα σήμερα. Μετά από λίγα λεπτά ο μικρός συνήλθε και από τότε κολυμπάει σα να μην έγινε τίποτα. Στο 5λιτρο έριξα μία δόση prime μιας και δεν είχε φίλτρο, το σκέπασα με καπάκι το οποίο έχει τρύπες και τον άφησα. Επέστρεψα σπίτι μετά από 5 ώρες, ο μικρός μόνος του στο μεγάλο δείχνει μια χαρά και ο μεγάλος παρόλο που είναι στριμωγμένος δεν δείχνει να χαμπαριάζει. Στο 30 λιτρο δοχείο έβαλα ένα μικρό φίλτρο με σφουγγάρι, μακαρόνια από το μεγάλο ενυδρείο και λίγο ενυδρειακό βαμβάκι. Το έβαλα να δουλεύει, έβαλα κι ένα θερμοστάτη και μόλις είναι οκ η θερμοκρασία θα μεταφέρω εκεί τον μεγάλο.

Και τώρα; Τί κάνω; Μπορώ να τα ξαναβάλω μαζί; Να δοκιμάσω να δω πως θα πάει ή θα τον ξεκάνω τον μικρό; Δεν ξέρω τι κάνω και στεναχωρήθηκα πολύ με όλο αυτό γιατί τα αγαπάω πολύ και τα δύο και έχω δεθεί μαζί τους.

Ο μεγάλος στην απομόνωση:

2014-02-23+18.04.13.jpg

Το νέο προσωρινό σπίτι του μεγάλου:

2014-02-23+18.03.05.jpg

Ο μικρός μετά την επίθεση:

2014-02-23+13.04.24.jpg

Οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές γιατί εκτός του ότι δεν είχα καθόλου φώτα, τις τράβηξα από το κινητό για να τις ανεβάσω πιο γρήγορα.

Edited by kalliroi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρυσάνθη καλησπέρα.Εμένα προσωπικά αυτή η συμπεριφορά μου φαίνεται λίγο περίεργη.Στα 4 χρόνια που διατηρώ χρυσόψαρα δεν έχω αντιμετωπίσει

τέτοια συμπεριφορά μεταξύ τους.Μήπως ήταν κάτι τυχαίο (της ημέρας δηλαδή).

Πάντως καλά έκανες και απομόνωσες τον μεγάλο μιας και ο μικρός ήταν ήδη στρεσαρισμένος.

Βέβαια ας περιμένεις να δεις τι θα σου πούνε και άλλοι αλλά εγώ προσωπικά θα τον άφηνα στην καραντίνα κάνα δυο τρεις μέρες για να του φύγει λίγο

ο τσαμπουκάς και θα τον ξαναέριχνα στο μεγάλο και φυσικά με παρακολούθησηκαι ειδικότερα όταν θα είναι τα φώτα κλειστά.Την καραντίνα δεν θα την ξέστηνα

μήπως χρειαζόταν να τον ξαναρίξω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάνο καλησπέρα και σ'ευχαριστώ για την απάντηση. :)

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατήρησα ότι ο μεγάλος κυνηγούσε τον μικρό και τον έδιωχνε, χωρίς να τον τσιμπάει, μόνο την ώρα του φαγητού. Έτσι δοκίμασα να αυξήσω λίγο την ποσότητα της τροφής μήπως τυχόν και δεν του έφτανε, καθότι έχει γίνει διπλάσιος σε μέγεθος μόνο μέσα σε λίγους μήνες. Σκέφτηκα ότι είναι λογικό να θέλει περισσότερη τροφή αλλά από την άλλη δεν θέλω να το παρακάνω και να αποκτήσω άλλα προβλήματα, π.χ. με την βιολογία. Μήπως να δοκιμάσω να τα ταίζω και πιο συχνά; Πάντως είναι τροφαντά και τα δύο.

Τη σημερινή όμως επίθεση δεν την είχα ξαναδεί. Ήταν ασταμάτητος ο μεγάλος, λες και ήθελε να τον ξεκάνει έμοιαζε, δεν τον έδιωχνε απλά. Αναρωτιέμαι αν αιτία είναι η τροφή και αφορμή στάθηκε το ότι προχτές ήταν μέρα νηστείας και χτες μέρα αρακά. Πάντως έχω και φυτά μέσα αν θέλουν να φάνε. :D

Από την άλλη αναρωτιέμαι αν παίζει ρόλο το μέγεθος. Και τα δύο έχουν μεγαλώσει αρκετά, ο μεγάλος όμως είναι πλέον τριπλάσιος σε μέγεθος από τον μικρό. Μήπως είναι η μαμά φύση έτσι και ισχύει το ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό"; Μήπως είναι ο χαρακτήρας του ψαριού και του βγήκε τώρα ή κάτι τον ενόχλησε; Ο μικρός ποτέ δεν πειράζει τον μεγάλο, πάντα όμως τον ακολουθεί.

Το νερό ήρθε στην θερμοκρασία που ήθελα οπότε πάω να μεταφέρω τον μεγάλο από τα 5 λίτρα στα 30. Προβληματίζομαι όχι μόνο για την πιθανή αιτία αλλά και για το τι θα κάνω στη συνέχεια...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο μεγάλος μπήκε στο 30λιτρο δοχείο με φίλτρο, θερμοστάτη (για να τον ανάψω αν τυχόν χρειαστεί, είναι στους 19 ρυθμισμένος) και λίγο κερατόφυλλο. Το σκέπασα με τη σίτα που έχω φτιάξει για το ενυδρείο κι έριξα βιταμινούλες και στα δύο. Κάθε γνώμη και συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. :)

2014-02-23+19.47.24.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως είναι λίγο περίεργο.Μπορεί ο νταής να είναι τριπλάσιος σε μέγεθος αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει το ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".

Μιλάω πάντα για τα χρυσόψαρα.Και δεν έχει τύχει να ακούσω από κάποιους που διατηρούν λίμνες με Κόι και χρυσόψαρα τα μεγάλα να κυνηγάνε τα μικρά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα έτυχε να μιλήσω μ' έναν θείο μου που έχει ένα ενυδρείο με 3 χρυσόψαρα. Μου είπε ότι είχε κι έναν πλέκο (κλασικό λάθος), του οποίου το κουφάρι αντίκρυσε μέσα στο ενυδρείο μία μέρα. Τότε θυμήθηκα την περίπτωση μίας κοπέλας που είχε γράψει εδώ ότι μπροστά στα μάτια της τα χρυσόψαρα έφαγαν έναν πλέκο. Να είναι άραγε η περίπτωσή μου κάτι παρόμοιο;

Κι εγώ πάντα θεωρούσα τα χρυσόψαρα ειρηνικά ψαράκια που δεν τσακώνονται ούτε πέφτει ξύλο όπως συμβαίνει με άλλα.

:bigemo_harabe_net-99:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και εγώ αυτό πίστευα αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις......

Share this post


Link to post
Share on other sites

μπορει και να θελει να ζευγαρωσει γι αυτό βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές από το μεγαλο ψαρακι

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρυσάνθη, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις..... αστον στα 30 λίτρα για κανα δυό μέρες και μετά ξανά στο μεγάλο και δες συμπεριφορές...

Περιμένουμε ενημέρωση...

Share this post


Link to post
Share on other sites

H λιμνη αργει να γινει;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλλιροη εσυ ησουν που με καλεσες ζητωντας το πλαστικο ενυδρειο?

Sent from the dark side of the moon...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρυσάνθη δες το θέμα αυτό...http://www.aquazone.gr/forums/topic/22078-iao-aatheaa-aadheeaaoeeu-oi-noouoeani/?p=175594

ούτε αυτός ο φίλος βέβαια έβγαλε άκρη....

Ίσως τα χρυσόψαρα να μην είναι πάντα ειρηνικά ψαράκια...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orfeus, τί εννοείς πλαστικό ενυδρείο;

Sturm, η λίμνη δε νομίζω να είναι έτοιμη σύντομα, καταρχήν γιατί δεν έχω ελεύθερο χρόνο, έπειτα ψάχνω να δω τι θα κάνω με τη φίλτρανση, επίσης έξω δεν έχει πρίζα για ρεύμα και λογικά θα χρειαστεί να τρυπήσουμε για να περάσει καλώδιο έξω. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για μένα, η διακόσμηση, ξύλα, πέτρες, φυτά και τα λοιπά είναι το εύκολο κομμάτι.

Mary τον λυπάμαι τον καημένο που τον έχω "τιμωρία" αλλά όσο σκέφτομαι τον μικρό πως τον είχε στριμώξει. Αύριο που θα ανάψει το φως θα τον... επιθεωρήσω μην τυχόν έχει πληγές. Και μου τέλειωσε το melafix, σήμερα του έδωσα την τελευταία δόση, αύριο πρέπει να πάρω άλλο. Σ'ευχαριστώ για το link, θα το δω ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν δεν μετακομισουν συντομα δεν βλεπω καλα αποτελεσματα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά ξεμπερδέματα Kalliroi. Να προσεχείς τον μικρούλη, ειναι πολυ φάτσα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν δεν μετακομισουν συντομα δεν βλεπω καλα αποτελεσματα!

Πιστεύεις ότι στη λιμνούλα μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα; Λες να είναι νταής και να θεωρεί το ενυδρείο δικό του; Μπήκε μόνος του και μετά από 2-3 εβδομάδες μπήκε το μικρό. Θα προσπαθήσω να επισπεύσω το project λίμνη. Μέχρι που σκέφτηκα να πάρω ένα ακόμη ενυδρείο, π.χ. ένα 60άρι και να έχω στο 60άρι το μικρό χρυσόψαρο και στο 110άρι το μεγάλο χρυσόψαρο, μέχρι να τελειώσω τη λίμνη. Μετά τα χρυσόψαρα πάνε στη λίμνη, το 110άρι το κάνω π.χ. κοινωνικό, στο 60άρι μετακομίζω το μονομάχο και το 25άρι που έχω τώρα τον μονομάχο το κρατάω για καραντίνα. Αλλά αν πέφτει ξύλο και στη λίμνη; Βέβαια εκεί θα βάλω άλλα δύο ώστε να έχω 4 χρυσόψαρα στα 250 λίτρα. Και τότε θα σκεφτώ πολύ καλά τι είδη θα βάλω και σε τι μέγεθος.

Καλά ξεμπερδέματα Kalliroi. Να προσεχείς τον μικρούλη, ειναι πολυ φάτσα!

Σ'ευχαριστώ πολύ! Τον αγαπάω και τον μεγάλο, αλλά ο μικρός είναι η αδυναμία μου, γιατί έχει ένα στραβό πτερύγιο, μάλλον εκ γενετής, και παρόλ' αυτά έχει γίνει εξαιρετικός κολυμβητής και δεν μασάει!

Edited by kalliroi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρυσανθη, το χω δει σε αρκετα θεματα αλλα δεν το εχω δει με τα ματια μου! Οποτε ομως εχει ξεκινησει δεν σταματαει αυτη η ιστορια!

Στην λιμνη θα εχουν χωρο μπολικο και πιστευω εκει να ηρεμησουν τα πραγματα!

Αντι να δωσεις λεφτα να παρεις ενυδρειο, φιλτρο, χαλικι κτλ δωστα μια και καλη και φτιαξε την λιμνη!

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Θοδωρή.Εάν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος ίσως και να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διαβάζω παλαιότερα θέματα σχετικά με επιθετική συμπεριφορά σε χρυσόψαρα. Διάβασα ότι τα τα common είναι πιο επιθετικά ψάρια, το είδα και στην πράξη. Πάω να πάρω μετρήσεις μην τυχόν έχει ξεφύγει κάτι και δεν το έχω πάρει χαμπάρι και συμπεριφέρεται έτσι ο μεγάλος λόγω στρες. Επίσης διάβασα ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοια συμπεριφορά έχουν κατά το ζευγάρωμα. Δε γνωρίζω το φύλο των ψαριών. Υπάρχει περίπτωση να ζευγαρώσει common με oranda red cap; Πάω να πάρω μετρήσεις κι επιστρέφω. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι μετρήσεις μου:

Αμμωνία 0

Νιτρώδη 0

Νιτρικά 10

Ph 7 (συνήθως μετράω 7,5)

Gh 9

Kh 6

Μετράω με υγρά τεστ. Οι μετρήσεις ειναι ΟΚ, ευτυχώς. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orfeus, τί εννοείς πλαστικό ενυδρείο;

Τιποτα το ιδιαιτερο,σήμερα έλαβα στο κινητό μου 15 κλήσεις από μια κοπέλα που έψαχνε απεγνωσμενα οπως φαινεται ένα πλαστικο ενυδρείο που πούλαγα και νόμισα ότι ήσουν εσύ.

Αν είναι νταής,φέρτον να τον γνωρίσω στη δικιά μου που έχει οίστρο αυτή την περίοδο και είναι 2 χρονια μοναχη... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δύσκολα τα πράγματα, έτσι όπως τα λές δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αν συνεχίσει όταν τα ξαναβάλεις μαζί θα πρέπει να τα χωρίσεις. Μακάρι πάντως να ήταν τυχαίο και να μην ξανασυμβεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τιποτα το ιδιαιτερο,σήμερα έλαβα στο κινητό μου 15 κλήσεις από μια κοπέλα που έψαχνε απεγνωσμενα οπως φαινεται ένα πλαστικο ενυδρείο που πούλαγα και νόμισα ότι ήσουν εσύ.

Αν είναι νταής,φέρτον να τον γνωρίσω στη δικιά μου που έχει οίστρο αυτή την περίοδο και είναι 2 χρονια μοναχη... :)

Όχι, νόμισα πως εννοούσες την πλαστική λεκάνη για τη λίμνη.

Δύσκολα τα πράγματα, έτσι όπως τα λές δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, αν συνεχίσει όταν τα ξαναβάλεις μαζί θα πρέπει να τα χωρίσεις. Μακάρι πάντως να ήταν τυχαίο και να μην ξανασυμβεί.

Αύριο θα δοκιμάσω να βάλω τον μεγάλο πίσω και θα παρατηρήσω τη συμπεριφορά τους. Αν δω πάλι επιθέσεις θα τα απομονώσω. Μακάρι να είναι μεμονωμένο γεγονός, όπως έγινε και με το φυτό που έφαγε, δεν έχει πειράξει άλλο φυτό από τότε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρυσάνθη, καλημέρα...

Συμφωνώ με το Θοδωρή. Προχώρα με την λίμνη για να τα βάλεις μια και καλή. Όταν θα τα μεταφέρεις ίσως να βάλεις πρώτα τον μικρό και μετά τον μεγάλο (για να μην το θεωρεί σπίτι του).

Το φύλλο στα χρυσόψαρα το βλέπεις από τον πρωκτό τους. Αν προεξέχει τότε είναι θυληκά, αν όχι είναι αρσενικά... Το είχα διαβάσει και σε ξένη ιστοσελίδα με σκίτσο και εικόνες αλλά τώρα δεν μπορώ να το βρώ. Πάντως αναφέρεται και εδώ η πληροφορία http://www.aquazone.gr/forums/topic/79573-nooioeana-eoecea-anoaaieea/?p=712135 ....

Κράτα μας ενήμερους...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δες και εδώ που λέει για τον διαχωρισμό του φύλλου http://www.wikihow.com/Tell-if-Your-Goldfish-Is-a-Male-or-Female

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Angeliki97
   Καλησπέρα σας!
   Ονομάζομαι Αγγελική και είμαι καινούρια τόσο στο φόρουμ, όσο και στον ενυδρειακό κόσμο!
   Για να μπω στο θέμα: διαθέτω ένα ενυδρείο 50 λίτρων, με φίλτρο και άμμο ως υπόστρωμα και πλαστικά φυτά, τα οποία είχε αγοράσει ο πατέρας μου στο παρελθόν. Επειδή εκείνος δεν ασχολείται πλέον ιδιαίτερα με τη φροντίδα του ενυδρείου αποφάσισα να αναλάβω η ίδια τα ηνία. 
   Στο ενυδρείο υπάρχει ένα κοινό χρυσόψαρο και ένα μικρό γατόψαρο. Η πρώτη ερώτηση είναι: θα μπορούσα να προσθέσω ακόμα ένα χρυσόψαρο; αν όχι, θα μπορούσα να προσθέσω κάποιο άλλο ψάρι; Επίσης, τι φυτά θα προτείνατε να τοποθετήσω στο ενυδρείο; ρωτάω γιατί θέλω να αφαιρέσω τα πλαστικά και να προσθέσω ζωντανά. 
   Σας επισυνάπτω και φωτογραφίες, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα του ενυδρείου. Τέλος, το σημαντικότερο όλων έχει να κάνει με το χρυσόψαρο. Πριν λίγες μέρες άρχισε να κάθεται στον πάτο και μετά απο δύο μέρες απέκτησε ένα κόκκινο χρώμα σε ορισμένα σημεία (θα επισυνάψω επίσης εικόνα). Πήγα στο πετ σοπ, από όπου προμηθεύομαι διάφορα και μου είπαν να το βάλω σε ειδικό αλάτι για τριάντα δευτερόλεπτα και μετά να το επιστρέψω στο ενυδρείο. Παράλληλα με αυτό του έδωσα και αρακά, επειδή διάβασα ότι ειναι ιδιαίτερα ωφέλιμος. Μετά από τρεις μέρες το ψάρι έχει πάρει τα πάνω του και οι κοκκινίλες έχουν εξαφανιστεί σχεδόν. Τι παίζει να ήταν αυτό που έπαθε; νηκτική κύστη; Μετά από αυτό που έπαθε, ενδείκνυται να μπει άλλο ψαράκι;
   Οι ερωτήσεις είναι πολλές, το ξέρω και συγγνώμη. Παρόλα αυτά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    

  • By Leon1
   Γειά σε όλους.εχω ένα ενυδρείο 80l το οποίο τρέχει  ένα  χρόνο με 4 χρυσόψαρα στο ενυδρείο δεν έχει γίνει καμία μέτρηση.

   Φίλτρο aqnael turbo 500 με βιολογικό υλικό
   Αεραντλία  με αερακουρτινα
   Υπόστρωμα έχει χαλίκι 5 κιλά
   Διακοσμητικά πέτρες και 6 πλαστικά φυτά

   Λοιπόν η ερωτήσεις που θέλω να κάνω είναι η εξής

   Μπορώ να προσθέσω τώρα χαλίκι γτ τα 5 κιλά είναι λιγα?

   Για να φυτέψω φυτά χρειάζεται να υπάρχει υπόστρωμα για φυτά η μπορώ στο χαλίκι?

   Πια φυτά μπορώ να βάλω στα χρυσόψαρα για να μην τα φάνε ?

   Να βάλω και σαλιγκάρια μέσα η θα επιβαρυνθεί το ενυδρείο και άλλο?

   Διάβασα ότι κάπου για μια φορά  την εβδομάδα νηστεία και την άλλη μέρα  ταιζμα με αρακά κατά πόσο ισχύει  αυτό?

   Τάιζω μια φορά την ημέρα σε ένα χρόνο είμαι στο δεύτερο κουτάκι τον 100ml είναι περίπου στο τέλος τάιζω πολύ η λίγο?


    τα φίλτρα που  τα βάζεις την αεραντλία κάνουν δουλειά να μπη δλδ σαν βοήθεια μαζί με το μεγάλο.?
    
   τα χρυσόψαρα τη ροή φίλτρου να έχουν μέσα στο ενυδρείο?
   Ακόμη μία ερώτηση από τροφή τάιζω της tetra goldfish pro  σε νυφαδες έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε?
    
  • By Panos_nest
   Καλησπέρα στην υπέροχη κοινότητα! Ήθελα να ρωτήσω μόλις μου κάνανε δώρο οι γονείς μου ένα ενυδρείο 60 λίτρων ( είμαι 17 ετών ) και μόλις το εστησα βάζοντας 3 χρυσόψαρα και μερικά διακοσμητικά. Δηλαδή απλά πράγματα. Το θέμα είναι ότι θέλω να βάλω ζωντανά φυτά μέσα αλλά έχω ακούσει ότι μόνο συγκεκριμένα είδη κάνουν επειδή τα χρυσόψαρα τρώνε τα φυτά ! Μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ πώς λέγονται ; Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το έχω ήδη γεμίσει με νερό και ψάρια καθώς και το φίλτρο έχει ήδη έτοιμο το βιολογικό υλικό. Επιπλέον ξέρει κανείς από εσάς τους ειδικούς πως μπορώ να έχω ψύξη στο ενυδρείο ; Επειδή το να βάζω κατεψυγμένα μπουκάλια δεν βοηθάει 🤣 . Σας ευχαριστώ για οποία βοήθεια ! 
  • By Antonis Ntomanidis
   Παιδιά καλησπέρα έχω δύο χρυσόψαρα σε.ενυδρειο 120λ. Το ένα το χω 4μηνες το άλλο δύο βδομάδες αφού έχει περάσει από έλεγχο καραντίνας προχτές το παλιό τ μεγάλο άρχισε να εμφανίζει κόκκινες γραμμές στην ουρά οι οποίες τώρα υπάρχουν κ στο σώμα κόκκινα στίγματα. Ξεκίνησα θεραπεία με αλάτι κ esha 2000 .το ψάρι άρχισε να κάθεται σε μια γωνιά του βυθού σαν να ξεκουράζεται και μετά να σηκώνεται να κολυμπάει κ ξανά εκεί.χτες πήγα να πω ότι είδα βελτίωση γιατί άνοιξε τα πτερύγια μετά από δύο μέρες αλλά τ αντίθετο κολυμπάει λίγο κ μετά τ τραβάει το νερό σήμερα βγήκε από τ βυθό το πρωί και εκεί π πάω να χαρώ τν βλέπω να είναι στην επιφάνεια κ ν κολυμπάει λιγότερο σαν να ναι στα τελευταία του. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω η τι κάνω λάθος κ θέλω να μάθω εάν υπάρχει σωτηρία.. οι μετρήσεις Μ είναι αριστες με τεστ υγρά της απι. Αμμωνία κ νιτρώδη 0 νιτρικά κοντά 20 θερμοκρασία 25-27 φίλτροeheim 2213 250.
   Συν αεραντλία κ καλή ανατάραξη για οξυγόνο σορι για το κατεβάτο αλλά οι παραπάνω θα με καταλάβετε

   received_2595409377387775.mp4
  • By gabriel Addisou
   καλησπέρα σε όλους!
   Είχα ένα χρυσόψαρο εδώ και 4 χρόνια σε μικρή στρογγυλή γυάλα.
   Πήρα τώρα ένα νέο ενιδρύω 45L και το έβαλα εκεί μαζί με 2 νέα χρυσόψαρα.
   Το ενυδρείο έχει φίλτρο , έχω κάνει μετρήσεις με stick(όλα μέσα στα όρια)  και υγρό για έλεγχο αμμωνίας (0,25),  βάζω χλώριο και βακτήρια και παρατήρησα ότι το ένα  κάνει σπασμωδικές κινήσεις, γέρνει και τις περισσότερες φορές είναι κάτω. επίσης και το δεύτερο νέο ψάρι κάθετε κάτω. Ανησυχώ και δεν ξέρω τι να κάνω....
   IMG_5430_Trim.mp4
  • By Mixalis Michalas
   Καλησπερα, είμαι νεος στο φορουμ και αφου διαβασα αρκετα απο τα topics σας ειπα να γραφτω και με την σειρα μου να παραθεσω τις αποριες μου σχετικα με τα ζωακια αυτα. Τα δεδομενα εχουν ως εξης : ειμαι φοιτητης , μου αρεσουν τα ψαρακια σαν συντροφια και σα ζωακια, εχω μια γυαλα (αυτη στην φωτογραφια που ειναι αρκετα μεγαλη) , εχω μαυρα πετραδακια , ενα στολιδι , (οσα προανεφερα ειναι δωρο απο την κοπελα μου ) και τέλος περιορισμενο budget και πολυ ορεξη. Το ερωτημα μου ειναι : ποσα ψαρακια χωρανε σε μια τετοια γυαλα;, τι ειδους ψαρακια μπορουν να μπουν; , χρειαζεται φιλτρο; , καθε ποτε να αλλαζω το νερο ; , το χλωριο που πρεπει να βαζω πως πρεπει να μπαινει και ανα ποσες ημερες ;, οι πετρες θελουν ιδιαιτερο καθαρισμο περαν του νερου ; 
   Ευχαριστω για οποιο απαντησει εκ των προτερων , δυστυχως ειχα ψαρακια σε αυτη την γυαλα συγκεκριμενα 2 με 3 χρυσοψαρα καθως συμφωνα με τις οδηγιες τον πωλητων χωρουσαν ανετα .... δεν ειχαν καλη καταληξη για αυτο προτιμησα να γραψω εδω ωστε να παρω και να τα φροντιζω συμφωνα με τις χρησιμες οδηγιες που θα μου προσφερετε. Ακόμα, ξερω οτι θα προταθει παρακατω η αγορα ενυδρειου μεγαλυτερου , ειναι κατι που ειναι στα πλανα μου και το εχω λαβει υποψην .
      • By Rigas Stamboulis
   Καλησπέρα κ χρόνια πολλά! Σήμερα καθώς τάισα το χρυσόψαρο τροφή σε μορφή πέλλετ παρατήρησα το εξής. Πρήξιμο στην κοιλιά κ μια ελαφριά έλλειψη υπερκινητικότητας που έχει συνήθως. Το ερώτημα Μ είναι αν το πέλλετ του προκάλεσε βαρυστομαχια
  • By Rigas Stamboulis
   Καλησπέρα. Είμαι νέος στο χόμπι και έχω μερικές απορίες όσο αφορά τα λίτρα ανά χρυσόψαρο. Από όσα είδα μερικοί λέτε ότι θέλει 30 με 40 άλλοι 40 με 50 κ άλλοι από 60 κ πανω. Σκέφτομαι σύντομα να πάρω (ή να κατασκευάσω) μεγαλύτερο μιας κ ξέρω ότι αυτό που έχω είναι πολύ μικρό. Περιμένω απόψεις!😀
  • By Noima Raveway
   καλισπερα επιασα προσφατα δουλεια σε ενα πετ σοπ και εχουν ενα ενυδρειο με καμια 10αρια χρυσοψαρα γυρο στα 170 λιτρα, ενα φιλτρο 800λ/ωρα με σφουγκαρακι και ανθρακα(1μισι μινων) χωρις φυτα με λιγα ντεκο και ενα πλαστικο φυτο και μονιμα το νερο γινεται πρασινο καναμε αλαγι νερου κανονικα και παλι τα ιδια μετα απο μια βδομαδα το αδειασαμε ολο το νερο πλιναμε τα φιλτρα βαλαμε κενουργιο ιποστρομα πλιναμε το ντεκορ και παλι εγινε πρασινο μετα βαλαμε και ενα δευτερο φιλτρο με βιοχιμικο καθαισμο σφουγγαρακι, μακαρονι και της αλλες της μαυρες πλαστικες μπαλιτσες, και παλι το νερο εγινε πρασινο μετα απο μαι βδομαδα ξανα αλαξαμε τα 3/4 του νερου πλιναμε φιλτρα και δε βαλαμε βακτιρια και παλι τα ιδια πραγματικα δε ξερω τι να κανω με αυτο το ενυδρειο
  • By Nikos Zaxaropoylos
   Γει σας είμαι αρχάριος και εγω και ήθελα να ρωτήσω πως βλέπεται το ενυδρείο ειναι μικρο κ 2 χρυσόψαρα? Εβαλα και φώς και ενα μικρό φίλτρο HY-500F  

×
×
 • Create New...