Jump to content

Κοντά Στο (Με)Νού Και Η Γνώση


Recommended Posts

Η θεωρητική της βάση είναι γνωστή. Αφού το ανθρώπινο γονιδίωμα διαμορφώθηκε μεταξύ 2,6 εκατομμυρίων ετών και 12.000 ετών πριν από σήμερα, είμαστε «σχεδιασμένοι» να τρώμε ό,τι και τότε. Κρέας, ψάρι, φρούτα φρέσκα και όχι αμυλώδη όπως οι πατάτες. Επίσης όχι δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, λάδι, αλάτι και καλλιεργημένα λαχανικά που δεν υπήρχαν τότε. Ωστόσο ήδη έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία που αντικρούουν αυτή την άποψη, όπως της εξελικτικής βιολόγου Marlene Zuk, και πολύ απλά αμφισβητείται το αν η τότε δίαιτα ήταν καλή. Μήπως δηλαδή ήταν μόνο αποτέλεσμα μιας ανάγκης; Στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» (vol. 381, σελ. 1211) αναρωτιούνται για το αν έχαιραν καλής υγείας οι τότε πρόγονοι. Ενα δεδομένο πάντως που βγάζει λάθος αυτή τη δίαιτα είναι το ότι έχουμε αποκτήσει ήδη γονίδια που επιτρέπουν να επεξεργάζεται ο οργανισμός μας τα άμυλα, και πολλοί τα καταφέρνουν και με τη λακτόζη.

Μην πυροβολείτε τα νιτρικά!

Γύρω από το σπανάκι έχουν γραφτεί πολλά. Και εκείνος ο άτιμος ο Ποπάι, παλιάς κοπής ήρωας κινουμένων σχεδίων, κάποτε φόρτισε ιδιαίτερα το θέμα. Ετρωγε σπανάκι για να πάρει δυνάμεις και να δείρει. Με το όλο σκηνικό να βασίζεται στην ιδέα για τον σίδηρο που υπήρχε στα φύλλα αυτού του φυτού. Εγιναν όμως διάφορες έρευνες και βρέθηκε ότι σχετικά με αυτό το θέμα δεν ήταν και το κορυφαίο λαχανικό, αφού άλλα περιείχαν περισσότερο σίδηρο. Μετά έπεσε ακόμη περισσότερο στο «πράσινο» χρηματιστήριο γιατί περιείχε νιτρικά σε σημαντικές ποσότητες, ό,τι δηλαδή και τα σαλάμια, τα ζαμπόνια και τα αποδιοπομπαία λουκάνικα. Αρα φτου κι αυτό.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=570319

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...