Jump to content

Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το χρυσόψαρο μερικές φορές κάθεται ακίνητο σε περίεργες στάσεις, π.χ. κατακόρυφα, πλάγια και το ένα του μάτι μοιάζει να έχει θολούρα και αρχή εξοφθαλμίας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα: 110 μικτά
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): Juwel Bioflow με σφουγγάρι, μακαρόνι κι ενυδρειακό βαμβάκι
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 7 μήνες
- Ψάρια (είδη και αριθμός): Ένα oranda red cap. Τις τελευταίες 5 ημέρες μόνος του, προηγουμένως είχε κι ένα common συγκάτοικο, αλλά έπεσε ξύλο και τώρα είναι χωριστά.
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Τάισμα συνήθως 2 φορές την ημέρα, (φύλλα, κόκκοι, πέλετ, λιχουδιές, σπιρουλίνα, κ.α.), 1 φορά την εβδομάδα νηστεία και την επόμενη αρακά. Μία φορά την εβδομάδα βιταμίνες. Αλλαγή νερού εβδομαδιαίως 30% (καμιά φορά αργώ μερικές μέρες) που προετοιμάζω με αντιχλώριο, θερμοστάτη και κυκλοφορητή.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: 7,5
- KH: 6
- GH: 9
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0
- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0
- ΝΟ3 (νιτρικά): 10
- Θερμοκρασία: 20

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: ναι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού: χρυσόψαρο oranda red cap
- Ιστορικό Ψαριού: Ποτέ δεν παρουσίασε καμία ασθένεια ως τώρα. Το άλλο χρυσόψαρο, διπλάσιο τουλάχιστον σε μέγεθος το κυνηγούσε τις τελευταίες εβδομάδες και το έδιωχνε, κυρίως όταν έτρωγαν. Πριν 5 μέρες άρχισε να το κυνηγά ασταμάτητα, να το στριμώχνει και να το τσιμπάει. Από τότε είναι χωριστά, αλλά ο μικρός oranda red cap φοβάται με το παραμικρό και μερικές φορές στέκεται ακίνητος σε περίεργες στάσεις.
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Σήμερα παρατήρησα ότι το ένα μάτι του μοιάζει να έχει θολούρα και σα να πετάγεται λιγάκι. Ίσως και να έχει πρηστεί λιγάκι, αλλά δεν ξέρω αν είναι επειδή είναι θρεφτάρι, έφαγε πολύ ή κάτι άλλο. Ή ακόμα και η φαντασία μου, μιας και το είδος του είναι σαν κινούμενη μπάλα με πτερύγια. Κατά τα άλλα τρώει και συμπεριφέρεται κανονικά.
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

1. Πριν 2-3 μήνες το άλλο χρυσόψαρο εμφάνισε ύδρα, η οποία θεραπεύτηκε σε λίγες μέρες με μπάνια εκτός ενυδρείου με General Cure.

2. Πριν 2-3 εβδομάδες του έκανα θεραπεία με melafix γιατί είχε σκιστεί λιγάκι στο ραχιαίο πτερύγιο και στην ουρά, υποθέτω λόγω ξύλου που έφαγε από τον μεγάλο και δεν το πήρα χαμπάρι ή λόγω στρες από τα κυνηγητά που επίσης μπορεί να ήταν περισσότερα από όσα έβλεπα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: Melafix
-Δοσολογία: περίπου 12,5 ml στα 100 λίτρα
-Χρόνος Χρήσης: Είναι η 5η μέρα.
-Αναλυτική περιγραφή: Ξεκίνησα την Κυριακή που έπεσε ξύλο και συνεχίζω.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Δοκίμασα με τη φωτογραφική αλλά τον τρόμαξα και δεν έβγαλα κάποια καλή. Αύριο που θα ανοίξουν τα φώτα θα δοκιμάσω ξανά. Αυτές είναι από το κινητό, πριν λίγη ώρα.

Εδώ ίσως φαίνεται λίγο η διαφορά στο μάτι.
2014-02-27+14.11.39.jpg

Εδώ είναι μερικές από τις περίεργες στάσεις που παίρνει για λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά. Μετά επανέρχεται σα να μη συμβαίνει τίποτα.

2014-02-27+14.02.22.jpg

2014-02-27+14.05.16.jpg

Εδώ φαίνεται φουσκωμένος ή είναι το είδος του τέτοιο και είναι φυσιολογικό; Πάντως θρεφτάρι είναι σίγουρα.

2014-02-27+14.12.04.jpg

2014-02-27+14.11.57.jpg

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Προς το παρόν έχω τον μικρό στα 110 λίτρα, τον μεγάλο σε ένα δοχείο 30 λίτρων με φίλτρο και μπόλι από το μεγάλο ενυδρείο και επισπεύδω τις διαδικασίες για τη λιμνούλα 250 λίτρων στο μπαλκόνι, την οποία λογικά θα έχω έτοιμη μέχρι την Κυριακή.

Ερωτήσεις:

1. Να συνεχίσω κανονικά το Melafix και να κάνω αλλαγή νερού στην 8η μέρα ή να κάνω (και) κάτι άλλο;

2. Το ταίζω κανονικά;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα Καλλιρόη, ελπίζω τα παρακάτω λινκ να σε βοηθήσουν.

http://www.aquazone.gr/forums/topic/77238-noouoeana/

http://www.aquazone.gr/forums/topic/36771-carassius-auratus-auratus-linnaeus-1758/#entry323424

Επίσης τυχαία ανακάλυψα πρόσφατα το παρακάτω κανάλι στο youtube, έχει αρκετές πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες

https://www.youtube.com/channel/UC7azsssU_6geqrRmi-iuGLQ

L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ για τα link, αν και τα έχω ήδη διαβάσει. Για το κανάλι στο youtube διατηρώ επιφυλάξεις, γιατί είδα κάτι περίεργα στολισμένα ενυδρεία, ωστόσο θα ρίξω μια ματιά παραπάνω όταν βρω χρόνο μήπως αντλήσω κάποια χρήσιμη πληροφορία. Η κοπέλα πρέπει να έχει πάθος με τα χρυσόψαρα! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάπου είχε ένα βίντεο με ασθένειες των χρυσόψαρων.. .

Σε καραντίνα δοκίμασες να βάλεις το λαβωμένο ψάρι ? Ίσως βοηθήσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάπου είχε ένα βίντεο με ασθένειες των χρυσόψαρων.. .

 

Σε καραντίνα δοκίμασες να βάλεις το λαβωμένο ψάρι ? Ίσως βοηθήσει.

 

Σ'ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Έχεις διαβάσει τη φόρμα διάγνωσης ασθενείας που έχω συμπληρώσει; Εκεί αναφέρω ότι το ψαράκι είναι μόνο του. :) Αύριο θα ψάξω το βίντεο.

Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά μου φαίνεται ότι δεν είναι πρησμένος, μάλλον από το πολύ φαΐ φούσκωσε χτες. Σήμερα θα τους δώσω αρακά, καλού κακού. Νηστεία δεν έκανα αυτή την εβδομάδα γιατί γενικά τα τάισα λιγότερο λόγω των προβλημάτων που είχαμε. Το μάτι όμως που το ξανακοίταξα μου φαίνεται όντως ότι πετάγεται λιγάκι. Προσπάθησα να βγάλω φωτογραφίες με τη μηχανή, αλλά συνέχεια έψαχνε για τροφή ο λαίμαργος. Ακόμα δεν τα έχω ταΐσει.

%25CE%2595%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C

%25CE%2595%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C

Την Κυριακή που θα κάνω αλλαγή νερού θα καθαρίσω και την άλγη. Η αντιμετώπισή της τώρα έχει μείνει πίσω. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις τα ταίσα όλα τα καμάρια μου με αρακά. Ο μικρός στην αρχή καθόταν ακίνητος, κρυμμένος στο ξύλο και δεν έβλεπε τον αρακά που του έριχνα. Σε κάποια στιγμή τον είδε, πήγε, έφαγε και μετά πάλι κρύφτηκε ακίνητος. Φοβήθηκα μήπως δεν έπρεπε να τον ταίσω καθόλου τελικά. Τώρα πάλι "ξύπνησε" και άρχισε να σκάβει στον βυθό. Με ανησυχούν αυτά τα "φλας" που τρώει.

Ο μεγάλος δίπλα στο 30λιτρο επίσης φοβάται. Ξεκίνησα να παίρνω μετρήσεις και είδα ότι έχει αμμωνία 0,25. Έριξα prime, έβαλα σε λειτουργία και μία αεραντλία. Θα προσθέσω και βακτήρια και θα πάω να πάρω ένα άλλο τεστ, γιατί αυτό της Salifert δεν μου αρέσει και της Sera που είχα μου τελείωσε μόλις χτες. Έπειτα θα ετοιμάσω λίγο νεράκι για αλλαγή και θα ελέγξω το φίλτρο μήπως μπούκωσε γιατί είναι μικρούλι.

Δεν λένε "ενός κακού μύρια έπονται;" :cigar:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο... Απο την στιγμή που δεν έχεις εμφανή συμπτώματα πρέπει μάλλον να τα παρακολουθείς και να εισαι έτοιμη για να επέμβεις όταν χρειαστεί. Τελείωσε την θεραπεία με το μέλαφιξ και μετά ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί θα δείς και την θα κάνεις στην πορεία. Περαστικά σας...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ, Μαίρη! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έκανα αλλαγή νερού και μάζεψα όσες ακαθαρσίες μπορούσα στα 30 λίτρα που έχω τον μεγάλο, ξέπλυνα το σφουγγάρι του φίλτρου και το ενυδρειακό βαμβάκι (δεν το άλλαξα, είχε λερωθεί λίγο) και πρόσθεσα βακτήρια. Μετά από πόση ώρα να πάρω μετρήσεις; Μπορώ αμέσως μετά την αλλαγή ή δεν θα είναι σωστά τα αποτελέσματα;

Στο άλλο ενυδρείο ο μικρός δεν είναι πολύ δραστήριος, περνάει την περισσότερη ώρα κρυμμένος στα ξύλα και στα φυτά και όλο κάθεται, γενικά κινείται χαμηλά. Το μάτι του μου φαίνεται το ίδιο και δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι πρησμένος ή εγώ μπερδεύομαι επειδή είναι στρουμπουλός. Έχω βάλει νερό να γίνεται για να κάνω αλλαγή. Φοβάμαι να κάνω δεύτερη εβδομάδα θεραπείας με Melafix λόγω των γόνων που ανακάλυψα σήμερα και για τους οποίους άνοιξα θέμα εδώ. Πάντως η ουρίτσα του έχει σχεδόν κολλήσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνώμη μου είναι να μην κάνεις άλλη θεραπεία με μέλαφιξ μιάς και έχεις τον γόνο μέσα. Οι πιό έμπειροι σε αυτά θα σου πούν και πιό έγκυρη γνώμη. Εγώ πάντως την αλλαγή θα την έκανα κανονικά. Έχεις άλλο δοχείο για καραντίνα? Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά να φτιάξεις την λιμνη και να βάλεις τον μεγάλο μέσα όπως-όπως μην τυχόν και χρειαστείς την καραντίνα για τον μικρό. Με βάση την μικρή μου πικρή πείρα στα χρυσόψαρα δεν είναι καλά σημάδια αυτά... (κάτι τέτοια κάνανε και σε μένα και στο τέλος καταλήγαμε στην γλάστρα....) Προς θεού δεν λέω ότι θα τον χάσεις ή ότι σώνει και καλά πάσχει απο κάτι. Τις ακαθαρσίες του τις έχεις παρατηρήσει? Συνήθως από εκεί έχεις κάποια ένδειξη για το τί είδους ασθένεια μπορεί να έχει (αν έχει). Όπως και να έχει πιστεύω ότι πρέπει να βιαστείς μήπως χρειαστεί κάποια δραστική θεραπεία ο μικρός που μπορεί να μην κάνει για τον γόνο (αυτό και αν ήταν απροσδόκητο...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνώμη μου είναι να μην κάνεις άλλη θεραπεία με μέλαφιξ μιάς και έχεις τον γόνο μέσα. Οι πιό έμπειροι σε αυτά θα σου πούν και πιό έγκυρη γνώμη. Εγώ πάντως την αλλαγή θα την έκανα κανονικά. Έχεις άλλο δοχείο για καραντίνα? Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά να φτιάξεις την λιμνη και να βάλεις τον μεγάλο μέσα όπως-όπως μην τυχόν και χρειαστείς την καραντίνα για τον μικρό. Με βάση την μικρή μου πικρή πείρα στα χρυσόψαρα δεν είναι καλά σημάδια αυτά... (κάτι τέτοια κάνανε και σε μένα και στο τέλος καταλήγαμε στην γλάστρα....) Προς θεού δεν λέω ότι θα τον χάσεις ή ότι σώνει και καλά πάσχει απο κάτι. Τις ακαθαρσίες του τις έχεις παρατηρήσει? Συνήθως από εκεί έχεις κάποια ένδειξη για το τί είδους ασθένεια μπορεί να έχει (αν έχει).  Όπως και να έχει πιστεύω ότι πρέπει να βιαστείς μήπως χρειαστεί κάποια δραστική θεραπεία ο μικρός που μπορεί να μην κάνει για τον γόνο (αυτό και αν ήταν απροσδόκητο...). 

Ευτυχώς έχω δοχεία για ενυδρειακη χρήση, 2 των 30 λίτρων, 2 των 5 κι ένα των 11. Μελαφιξ δεν έβαλα σήμερα κι ετοίμασα νερό για να κάνω αλλαγή αύριο. Κι εγώ ξέρω ότι ψάρια με τέτοια συμπεριφορά συνήθως δεν έχουν καλό τέλος. Ωστόσο ελπίζω να πρόκειται για ζευγαρωμα, αν οι γόνοι τελικά είναι χρυσόψαρα θα εξηγηθούν όλα :D

Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κοιτα να δεις που ο μικρος θα ειναι μικρη!!!! Καλυτερο σεναριο δεν νομιζω να παιζει... Βρες κανα θεμα αναπαραγωγης για να δεις τι παιζει... Μηπως η μικρη εχει και αλλα αυγα που πρεπει να βγουν; Αν δεν υπαρχει κινδυνος για τον γονο δεν βαζεις τον μεγαλο μεσα; Περιμενουμε εξελιξεις... Μην ανεβασεις αλλο την θερμοκρασια...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κοιτα να δεις που ο μικρος θα ειναι μικρη!!!! Καλυτερο σεναριο δεν νομιζω να παιζει... Βρες κανα θεμα αναπαραγωγης για να δεις τι παιζει... Μηπως η μικρη εχει και αλλα αυγα που πρεπει να βγουν; Αν δεν υπαρχει κινδυνος για τον γονο δεν βαζεις τον μεγαλο μεσα; Περιμενουμε εξελιξεις... Μην ανεβασεις αλλο την θερμοκρασια...

Τελικά έτσι φαίνεται ότι είναι. :D Χτες όλη μέρα αυτά διάβαζα και μπόρεσα να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά τους. Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ αλλά φοβάμαι να βάλω τον μεγάλο μέσα γιατί τρώει πολύ γρήγορα και λαίμαργα. Η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί στους 23,2 από χτες. Σήμερα η μικρή κινείται κανονικά και μάλλον πεινάει. Την τάισα αρκετά με τροφή που βυθίζεται γιατί δεν θέλω να πάει στους γόνους. Τώρα βλέπω 2 πάνω στο τζάμι, οι άλλοι ελπίζω να κρύβονται και να μην έγιναν γεύμα.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχεις αλλο φιλτρακι να βαλεις τη μαμα σε καραντινα και την Τριτη να βαλεις το ζευγαρακι στην λιμνη οπως οπως;

`Η να βαλεις γεννηστρα στο ενυδρειο? (Λεω εγω τωρα...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνώμη μου είναι να μην κάνεις άλλη θεραπεία με μέλαφιξ μιάς και έχεις τον γόνο μέσα. Οι πιό έμπειροι σε αυτά θα σου πούν και πιό έγκυρη γνώμη. Εγώ πάντως την αλλαγή θα την έκανα κανονικά. Έχεις άλλο δοχείο για καραντίνα? Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά να φτιάξεις την λιμνη και να βάλεις τον μεγάλο μέσα όπως-όπως μην τυχόν και χρειαστείς την καραντίνα για τον μικρό. Με βάση την μικρή μου πικρή πείρα στα χρυσόψαρα δεν είναι καλά σημάδια αυτά... (κάτι τέτοια κάνανε και σε μένα και στο τέλος καταλήγαμε στην γλάστρα....) Προς θεού δεν λέω ότι θα τον χάσεις ή ότι σώνει και καλά πάσχει απο κάτι. Τις ακαθαρσίες του τις έχεις παρατηρήσει? Συνήθως από εκεί έχεις κάποια ένδειξη για το τί είδους ασθένεια μπορεί να έχει (αν έχει). Όπως και να έχει πιστεύω ότι πρέπει να βιαστείς μήπως χρειαστεί κάποια δραστική θεραπεία ο μικρός που μπορεί να μην κάνει για τον γόνο (αυτό και αν ήταν απροσδόκητο...).

To melafix δεν είναι φάρμακο!!

Είναι φυτικό προιόν δεν επηρεάζει,ψάρια,γόνο,φυτά και βιολογία.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά Βασίλη, μάλλον δεν χρειάζεται άλλο μελαφιξ ούτως ή άλλως... Συνήλθε η μικρή. Ελπίζω να την γλιτώσουν τα μικρούλια....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω γνώσεις και φυσικά δεν μπορώ να πάρω ευθυνη και να δώσω μια απάντηση

όσον αφορά τις αρρωστιες.Το συγκεκριμένο προιόν όμως επειδή το έχω χρησιμοποιήσει

γνωρίζω τι και πως. . .

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εμπειρα άτομα στο forum που μπορούν να απαντήσουν για κάποια θεραπεία ;)

Με λίγα λόγια αν χρειάζεται ή όχι να συνεχιστεί η θεραπεία δεν μπορώ να απαντήσω :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχεις αλλο φιλτρακι να βαλεις τη μαμα σε καραντινα και την Τριτη να βαλεις το ζευγαρακι στην λιμνη οπως οπως;

`Η να βαλεις γεννηστρα στο ενυδρειο? (Λεω εγω τωρα...)

Ναι, έχω και άλλο φιλτράκι και άλλο ένα δοχείο 30 λίτρων. Αν όμως την βγάλω οι γόνοι θα μπορέσουν να κρατήσουν την βιολογία στα 110 λίτρα; Μακάρι την Τρίτη να μπορέσω να ολοκληρώσω τη λιμνούλα, αλλά αμφιβάλλω γιατί είναι εργάσιμη και δεν ξέρω αν θα μου φτάσει ο χρόνος. Σκέφτηκα κι εγώ για γεννήστρα, αλλά φοβάμαι πολύ μην τους κάνω κακό, δεν ξέρω πως να τα μεταφέρω χωρίς να τα σκοτώσω. Να τα πιάσω με απόχη, με ένα ποτήρι με νερό μέσα στο ενυδρείο; Φοβάμαι πολύ, είμαι πρώτη φορά ψαρο-μαμά. Μιας κι έχω όμως φυτά μήπως να μην το ρισκάρω;

To melafix δεν είναι φάρμακο!!

Είναι φυτικό προιόν δεν επηρεάζει,ψάρια,γόνο,φυτά και βιολογία.

Όντως, αλλιώς μπορεί να είχαν ήδη πεθάνει. Αλλαγή νερού πρέπει να κάνω και πάλι φοβάμαι, δεν θέλω να πειράξω καθόλου το ενυδρείο. :blush:

Τελικά Βασίλη, μάλλον δεν χρειάζεται άλλο μελαφιξ ούτως ή άλλως... Συνήλθε η μικρή. Ελπίζω να την γλιτώσουν τα μικρούλια....

Δεν έχω γνώσεις και φυσικά δεν μπορώ να πάρω ευθυνη και να δώσω μια απάντηση

όσον αφορά τις αρρωστιες.Το συγκεκριμένο προιόν όμως επειδή το έχω χρησιμοποιήσει

γνωρίζω τι και πως. . .

Από εκεί και πέρα υπάρχουν εμπειρα άτομα στο forum που μπορούν να απαντήσουν για κάποια θεραπεία ;)

Με λίγα λόγια αν χρειάζεται ή όχι να συνεχιστεί η θεραπεία δεν μπορώ να απαντήσω :)

Από συμπεριφορά συνήλθε, και τα σκισμένα πτερύγια έχουν κολλήσει πάλι όπως πριν. Το ματάκι της ακόμα μου φαίνεται το ίδιο αλλά φοβάμαι να βάλω melafix. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ρε παιδια εχετε σκεφτει τη λεπτομερεια η μικρη να ειναι μικρος και ο μεγαλος μεγαλη; Εκτος θεματος αλλα ριχνω μια ιδεα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ρε παιδια εχετε σκεφτει τη λεπτομερεια η μικρη να ειναι μικρος και ο μεγαλος μεγαλη; Εκτος θεματος αλλα ριχνω μια ιδεα

Στην αρχή νόμιζα πως και τα δύο είναι αρσενικά. Υπέθεσα ότι το μικρό είναι το θηλυκό και το μεγάλο το αρσενικό γιατί έτσι εξηγείται η συμπεριφορά τους. Ο ποπός τους δυστυχώς δε μου είπε τίποτα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατι, αν το μεγαλο ειναι μανα και προστατευε τα μικρα δεν εξηγειται η συμπεριφορα;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σου εξηγήσω γιατί έχω καταλήξει σε αυτό. Υποθέσεις κάνω, δεν είμαι σίγουρη για κάτι.

1. Τα χρυσόψαρα τρώνε τα αυγά τους και τους γόνους τους, νομίζουν ότι είναι τροφή. Με βάση αυτό, δεν ξέρω κατά πόσο τα προστατεύουν, αφού δεν μπορούν να τα προστατεύσουν από τους ίδιους.

2. Το μεγάλο κυνηγούσε το μικρό και το στρίμωχνε, αυτό πρέπει να είναι στη διαδικασία του ζευγαρώματος, όπου τα αρσενικά πιέζουν τα θηλυκά στην κοιλιά για να βγάλουν τα αυγά.

3. Το μικρό έδειχνε πρησμένο και όχι το μεγάλο, οπότε είναι πιθανότερο εκείνο να κουβαλούσε αυγά.

4. Το μικρό το πετύχαινα σε περίεργες στάσεις, ξαπλωμένο, κρυμμένο, οπότε υποθέτω ότι μάλλον γεννούσε αυγά.

Αν τυχόν κάνω λάθος στις υποθέσεις μου, πως εξηγείς την συμπεριφορά του μικρού;

Λες να δοκιμάσω να τα βάλω πάλι μαζί και να ρισκάρω να φαγωθούν οι γόνοι;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Angeliki97
   Καλησπέρα σας!
   Ονομάζομαι Αγγελική και είμαι καινούρια τόσο στο φόρουμ, όσο και στον ενυδρειακό κόσμο!
   Για να μπω στο θέμα: διαθέτω ένα ενυδρείο 50 λίτρων, με φίλτρο και άμμο ως υπόστρωμα και πλαστικά φυτά, τα οποία είχε αγοράσει ο πατέρας μου στο παρελθόν. Επειδή εκείνος δεν ασχολείται πλέον ιδιαίτερα με τη φροντίδα του ενυδρείου αποφάσισα να αναλάβω η ίδια τα ηνία. 
   Στο ενυδρείο υπάρχει ένα κοινό χρυσόψαρο και ένα μικρό γατόψαρο. Η πρώτη ερώτηση είναι: θα μπορούσα να προσθέσω ακόμα ένα χρυσόψαρο; αν όχι, θα μπορούσα να προσθέσω κάποιο άλλο ψάρι; Επίσης, τι φυτά θα προτείνατε να τοποθετήσω στο ενυδρείο; ρωτάω γιατί θέλω να αφαιρέσω τα πλαστικά και να προσθέσω ζωντανά. 
   Σας επισυνάπτω και φωτογραφίες, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα του ενυδρείου. Τέλος, το σημαντικότερο όλων έχει να κάνει με το χρυσόψαρο. Πριν λίγες μέρες άρχισε να κάθεται στον πάτο και μετά απο δύο μέρες απέκτησε ένα κόκκινο χρώμα σε ορισμένα σημεία (θα επισυνάψω επίσης εικόνα). Πήγα στο πετ σοπ, από όπου προμηθεύομαι διάφορα και μου είπαν να το βάλω σε ειδικό αλάτι για τριάντα δευτερόλεπτα και μετά να το επιστρέψω στο ενυδρείο. Παράλληλα με αυτό του έδωσα και αρακά, επειδή διάβασα ότι ειναι ιδιαίτερα ωφέλιμος. Μετά από τρεις μέρες το ψάρι έχει πάρει τα πάνω του και οι κοκκινίλες έχουν εξαφανιστεί σχεδόν. Τι παίζει να ήταν αυτό που έπαθε; νηκτική κύστη; Μετά από αυτό που έπαθε, ενδείκνυται να μπει άλλο ψαράκι;
   Οι ερωτήσεις είναι πολλές, το ξέρω και συγγνώμη. Παρόλα αυτά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    

  • By Panos_nest
   Καλησπέρα στην υπέροχη κοινότητα! Ήθελα να ρωτήσω μόλις μου κάνανε δώρο οι γονείς μου ένα ενυδρείο 60 λίτρων ( είμαι 17 ετών ) και μόλις το εστησα βάζοντας 3 χρυσόψαρα και μερικά διακοσμητικά. Δηλαδή απλά πράγματα. Το θέμα είναι ότι θέλω να βάλω ζωντανά φυτά μέσα αλλά έχω ακούσει ότι μόνο συγκεκριμένα είδη κάνουν επειδή τα χρυσόψαρα τρώνε τα φυτά ! Μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ πώς λέγονται ; Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι το έχω ήδη γεμίσει με νερό και ψάρια καθώς και το φίλτρο έχει ήδη έτοιμο το βιολογικό υλικό. Επιπλέον ξέρει κανείς από εσάς τους ειδικούς πως μπορώ να έχω ψύξη στο ενυδρείο ; Επειδή το να βάζω κατεψυγμένα μπουκάλια δεν βοηθάει 🤣 . Σας ευχαριστώ για οποία βοήθεια ! 
  • By Antonis Ntomanidis
   Παιδιά καλησπέρα έχω δύο χρυσόψαρα σε.ενυδρειο 120λ. Το ένα το χω 4μηνες το άλλο δύο βδομάδες αφού έχει περάσει από έλεγχο καραντίνας προχτές το παλιό τ μεγάλο άρχισε να εμφανίζει κόκκινες γραμμές στην ουρά οι οποίες τώρα υπάρχουν κ στο σώμα κόκκινα στίγματα. Ξεκίνησα θεραπεία με αλάτι κ esha 2000 .το ψάρι άρχισε να κάθεται σε μια γωνιά του βυθού σαν να ξεκουράζεται και μετά να σηκώνεται να κολυμπάει κ ξανά εκεί.χτες πήγα να πω ότι είδα βελτίωση γιατί άνοιξε τα πτερύγια μετά από δύο μέρες αλλά τ αντίθετο κολυμπάει λίγο κ μετά τ τραβάει το νερό σήμερα βγήκε από τ βυθό το πρωί και εκεί π πάω να χαρώ τν βλέπω να είναι στην επιφάνεια κ ν κολυμπάει λιγότερο σαν να ναι στα τελευταία του. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω η τι κάνω λάθος κ θέλω να μάθω εάν υπάρχει σωτηρία.. οι μετρήσεις Μ είναι αριστες με τεστ υγρά της απι. Αμμωνία κ νιτρώδη 0 νιτρικά κοντά 20 θερμοκρασία 25-27 φίλτροeheim 2213 250.
   Συν αεραντλία κ καλή ανατάραξη για οξυγόνο σορι για το κατεβάτο αλλά οι παραπάνω θα με καταλάβετε

   received_2595409377387775.mp4
  • By gabriel Addisou
   καλησπέρα σε όλους!
   Είχα ένα χρυσόψαρο εδώ και 4 χρόνια σε μικρή στρογγυλή γυάλα.
   Πήρα τώρα ένα νέο ενιδρύω 45L και το έβαλα εκεί μαζί με 2 νέα χρυσόψαρα.
   Το ενυδρείο έχει φίλτρο , έχω κάνει μετρήσεις με stick(όλα μέσα στα όρια)  και υγρό για έλεγχο αμμωνίας (0,25),  βάζω χλώριο και βακτήρια και παρατήρησα ότι το ένα  κάνει σπασμωδικές κινήσεις, γέρνει και τις περισσότερες φορές είναι κάτω. επίσης και το δεύτερο νέο ψάρι κάθετε κάτω. Ανησυχώ και δεν ξέρω τι να κάνω....
   IMG_5430_Trim.mp4
  • By Mixalis Michalas
   Καλησπερα, είμαι νεος στο φορουμ και αφου διαβασα αρκετα απο τα topics σας ειπα να γραφτω και με την σειρα μου να παραθεσω τις αποριες μου σχετικα με τα ζωακια αυτα. Τα δεδομενα εχουν ως εξης : ειμαι φοιτητης , μου αρεσουν τα ψαρακια σαν συντροφια και σα ζωακια, εχω μια γυαλα (αυτη στην φωτογραφια που ειναι αρκετα μεγαλη) , εχω μαυρα πετραδακια , ενα στολιδι , (οσα προανεφερα ειναι δωρο απο την κοπελα μου ) και τέλος περιορισμενο budget και πολυ ορεξη. Το ερωτημα μου ειναι : ποσα ψαρακια χωρανε σε μια τετοια γυαλα;, τι ειδους ψαρακια μπορουν να μπουν; , χρειαζεται φιλτρο; , καθε ποτε να αλλαζω το νερο ; , το χλωριο που πρεπει να βαζω πως πρεπει να μπαινει και ανα ποσες ημερες ;, οι πετρες θελουν ιδιαιτερο καθαρισμο περαν του νερου ; 
   Ευχαριστω για οποιο απαντησει εκ των προτερων , δυστυχως ειχα ψαρακια σε αυτη την γυαλα συγκεκριμενα 2 με 3 χρυσοψαρα καθως συμφωνα με τις οδηγιες τον πωλητων χωρουσαν ανετα .... δεν ειχαν καλη καταληξη για αυτο προτιμησα να γραψω εδω ωστε να παρω και να τα φροντιζω συμφωνα με τις χρησιμες οδηγιες που θα μου προσφερετε. Ακόμα, ξερω οτι θα προταθει παρακατω η αγορα ενυδρειου μεγαλυτερου , ειναι κατι που ειναι στα πλανα μου και το εχω λαβει υποψην .
      • By Rigas Stamboulis
   Καλησπέρα. Είμαι νέος στο χόμπι και έχω μερικές απορίες όσο αφορά τα λίτρα ανά χρυσόψαρο. Από όσα είδα μερικοί λέτε ότι θέλει 30 με 40 άλλοι 40 με 50 κ άλλοι από 60 κ πανω. Σκέφτομαι σύντομα να πάρω (ή να κατασκευάσω) μεγαλύτερο μιας κ ξέρω ότι αυτό που έχω είναι πολύ μικρό. Περιμένω απόψεις!😀
  • By Nikos Zaxaropoylos
   Γει σας είμαι αρχάριος και εγω και ήθελα να ρωτήσω πως βλέπεται το ενυδρείο ειναι μικρο κ 2 χρυσόψαρα? Εβαλα και φώς και ενα μικρό φίλτρο HY-500F  

  • By VforVictory
   Καλησπέρα σε όλους και συγνώμη εκ των προτέρων για το μακροσκελές κείμενο που θα ακολουθήσει.
    
   Προχτές μου έκαναν δώρο χρυσόψαρο σε ένα 5λιτρο "δοχείο" (γιατί ενυδρείο δε το λες). Στο petshop (επισκέφτηκα το ίδιο απ' όπου αγοράστηκε) η ταμπέλα έλεγε "Χρυσόψαρο lemon". Από λίγο που το έψαξα αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον μιλάμε για common. Πήγα να ζητήσω επιστροφή του 5λιτρου για να αγοράσω μεγαλύτερο αλλά δε δέχτηκαν. Τελικά, μετά από λίγο διάβασμα, παρήγγειλα ένα 60λιτρο το οποίο θα παραλάβω την Παρασκευή. Είχα σκοπό να βάλω στο 60λιτρο το χρυσόψαρο που μου πήρανε, ένα φυτό και ένα ακόμη χρυσόψαρο μετά από 15 μέρες (σύμφωνα με τις οδηγίες του πετσοπά) γιατί διάβασα ότι είναι κοινωνικά ψάρια και στεναχωριέμαι να το βλέπω μόνο του.  Διαβάζοντας όμως εδώ στο φόρουμ διάφορες συζητήσεις και άρθρα έχω απελπιστεί. Ούτε τον χώρο ούτε την οικονομική δυνατότητα έχω για ένα ενυδρείο 100-120 λίτρων αλλά δε θέλω να βασανίζεται και το χρυσόψαρο μου. Θέλω τις συμβουλές σας.. Τι θα ήταν καλύτερο να κάνω? Βοηθήστε την απελπισμένη :/
    
   Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι οτι μπορεί να είναι χιλιοσυζητημένο το θέμα και ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων. Παραπέμψτε με σε αρχεία αν πιστεύετε ότι θα καλυφθώ.
  • By ????
   Καλημέρα σε όλους....Μόλις εχθές ξεκίνησα να φτιάχνω ένα όμορφο σπιτάκι στο μικρό μου χρυσοψαράκι αλλά χρειάζομαι την βοήθεια σας για να το κάνω σωστά  γιατί είμαι και λίγο (πολύ) άσχετη!!!!
   Το χρυσοψαράκι μου είναι αυτά τα δίχρωμα άσπρο-πορτοκαλί και είναι μικρούλι....Του φτιάχνω μόνη μου ένα μικρό ενυδρείο....Έχω αγοράσει μια διάφανη λεκάνη αποθήκευσης η οποία χωράει 20 λίτρα νερό....έχω μαζέψει και διάφορες πετρούλες ξυλαράκια και άμμο από την θάλασσα, τα οποία και αποστείρωσα πρώτα πριν τα χρησιμοποιήσω, στο νερό χρησιμοποιώ κανονικά αντιχλώριο όπως και πρίν που το είχα σε μια μικρή γυάλα..!!! Από εχθές το ψαράκι μου φαίνεται πολύ χαρούμενο, εκτός και αν καταλαβαίνω εγώ λάθος...Το  μόνο που μου κάνει το οποίο δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό ή όχι είναι ότι κάνει πλαγιαστές τούμπες (ούτε δελφίνι νατανε)..μου έκανε και πριν κάτι τέτοιες τούμπες αλλά όχι τόσες πολλές όπως τώρα..(πριν το είχα σε γυάλα με 5λίτρα νερό)..!!!
   Ερωτήσεις:
   1)Είναι φυσιολογικές οι τούμπες;;;
   2)Κάθε πότε πρέπει να του αλλάζω τώρα νερό;;;
   3)Σε αυτά που σας είπα ότι έχω κάνει μήπως έχω κάνει κάτι λάθος και βλάψει το ψαράκι μου;;;
   4)Τι άλλο πρέπει να κάνω για να είναι χαρούμενο το ψαράκι;;;
    
   Αυτά.....συγνώμη που σας κούρασα και ευχαριστώ για το χρόνο σας προκαταβολικά....περιμένω τις απαντήσεις σας και αν έχετε κάτι άλλο να μου πείτε ή να σχολιάσεται.....!!!!!
   Ευχαριστώ πολύ!!!!
  • By Thanasis97
   Καλησπέρα σας !
   Είμαι νέος στο φορουμ και νεος στον κοσμο των ψαριών !
   Προσφατα κέρδισα στο λουνα παρκ ενα χρυσόψαρο και αφου το πηρα σπίτι είχα πολλες απορίες και αρχισα να ψαχνω στο ιντερνέτ για πληροφορίες! Ετσι αρχισα να δειχνω ενδιαφέρον για το θεμα και αποφασισα να το κανω σωστα. Ελπιζω να μπορέσει καποιος να με καθοδηγησει ωστε να μπορέσω να στησω ενα σωστο ενυδρείο.
   Αρχικά να πω οτι αυτη τη στιγμη το χρυσοψαρο βρισκεται σε ενα μικρο "κουτακι" 2-3 λίτρων και του αλλαζω καθε μερα νερο με μια σταγόνα αντιχλωριο. Σημερα λοιπόν ανακαλυψε η κοπελα μου καπου ξεχασμενα στο σπιτι στο χωριό ενα παλιο ενυδρείο 30λιτρα και ενα φιλτρο επισης παλιο..και τα δυο φαίνεται να έχουν φθορα και φοβαμαι να βαλω το ψαρακι μεσα. Θα ηθελα λοιπον να μου πειτε πως να κινηθω ωστε να στησω κατι νορμαλ για το ψαρι.
   Να χρησιμοποιησω αυτο το ενυδρείο και να το καθαρισω με καποιο συγκεκριμένο τροπο η να παρω καινούριο? Επισης το φιλτρο θα μπορει να χρησιμοποιηθεί? Τι να ελεγξω ? Φανταζομαι θα έχει βρωμιες και επιβλαβης ουσίες απο παλια(δεν εχω ιδεα τι ειχε μεσα τοτε ποσα ψαρια και αν δουλευε κανονικά)
   Ελπιζω να παρω καποιες απαντήσεις ωστε να αποφασισω τι θα κανω!
   Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικα!!

×
×
 • Create New...