Jump to content

Αλλαγή Βυθού-Τοπίου-Φυτών


vag12

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

καθώς είμαι αρχάριος και διαβάζοντας εδω μέσα ανθρώπους με πολύ μεγάλη πείρα σκέφτομαι να αλλάξω τα πάντα μέσα στο ενυδρείο όπως λέει και ο τίτλος.

Από τα λάθη που έχουν γίνει και έχω εντοπίσει τουλάχιστον εγώ είναι:

1) Αλλαγή πέτρας ( γιατί μου πιάνει τεράστιο όγκο )

2) Αλλαγή βυθού ( λόγω του ότι πάω για full φυτεμένο θέλω να βάλω και υπόστρωμα )

3) Ανακατανομή φυτών στο χώρο ( έκανα το λάθος και δεν τα έχω βάλει σε συστάδες )

4) να φύγει η ρίζα και να μπούν 2-3 κλαδιά μέσα ( καθώς μου φαίνεται για πολύ κουμούτσα και αυτή )

5) αργότερα θα μπούν ζωοτόκα ψαράκια μάλλον guppy-ξιφοφόροι

Ενώ τα φυτά μου πάνε καλά μεγαλώνουν με Excel, Flourish Tab, Flourish, Pottasium έχω το εξής πρόβλημα.

Οι "ντοματιές" επειδή έβαλα κάποιες δίπλα στις Bacopa Caroliana στην κυριολεξία μου τις έπνιξαν, επίσης όλες μα όλες έχουν πετάξει ρίζες απο τα κλαριά ( πολύ άσχημη εικόνα ).

2jcygqw.jpg

εντός 2 εβδομάδων θα μπει και πλήρες σύστημα CO2 με PH Controller.

Τα φυτά που διαθέτω είναι:

Bacopa Caroliniana,

Anubias barteri Nana,

Echinodorus Bleheri,

Hygrophilla Corymbosa Siamensis,

Taxiphyllum sp. Flame

Taxiphyllum barbieri

Hydrophila Difformis,

Microsorum Pterotus Narrow,

Cryptocoryne Wendtii Green

το ενυδρείο μου είναι αυτό και τρέχει από μέσα Νοεμβρίου

20feubs.jpg1232yk4.jpg

Στην περίπτωση που μείνει η ρίζα σκέφτομαι το Taxiphyllum sp. Flame να φύγει καθώς δεν μεγαλώνει και στην θέση του να βάλω Taxiphyllum barbieri το οποίο έχει φουντώσει και κρύβονται γαριδάκια Red Fire μέσα.

Δεν μεγαλώνει και το Microsorum Pterotus Narrow δεν ξέρω αν έχω κάνει κάτι λάθος, ίσως φύγει και αυτό και μπεί java moss στην θέση του.

2cfp544.jpg29wwqqg.jpg

επίσης στην φώτο που παραθέτω θα ήθελα κάποιος να πει αν η java είναι καμμένη ή έχει άλγη.

είχα ΒΒΑ και σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της έχει εξαφανιστεί αφού έκανα θεραπεία με οξυζενέ.

έχει αυτό το καφέ πράμα μόνο σε ορισμένα σημεία, το υπόλοιπο καθάρισε γιατί είχε παντού απλά δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι άλγη ή την έκαψε το οξυζενέ ( και αν την έκαψε γιατί δεν κάηκε ολόκληρη παρά μόνο σε εκείνα τα σημεία ).

w6uwdi.jpg35chbaf.jpg

θα ήθελα τις προτάσεις σας για το αν μπορούν να τοποθετηθούν σωστά τα υπάρχοντα υλικά ( ρίζα-φυτά )ή αν πρέπει να αλλαχθούν όλα για το πως μπορεί να γίνει πιο όμορφο και πιο λειτουργικό αφού εδώ και δύο μήνες που πρόσθεσα φυτά και αναπτύχθηκαν ικανοποιητικά έχω δει γέννες από τις γαρίδες. :helpsmilie:

Επίσης το πιο βασικό: αν γίνει ολικό ξήλωμα του ενυδρείου λόγω υποστρώματος, πέτρας και ανακατανομής φυτών τί γίνεται με τα ζωντανά μου καθώς το μόνο που διαθέτω προς το παρόν είναι το βαρέλι αλλαγής το οποίο όμως μπορώ να βάλω το εξωτερικό το φίλτρο FLUVAL 206 να δουλεύει.

Όμως για 1-2 ημέρες θα είναι στο βαρέλι.

Θα έχουν πρόβλημα για max 2 ημέρες;

Επίσης με προβληματίζει το πώς θα συγκεντρώσω τα γαριδάκια μου να μην τα χάσω ( είναι απο τις πρώτες γέννες και οι κόρες μου είναι ξετρελαμένες, κάθε απόγευμα τα ψάχνουμε στο ενυδρείο, αν και είναι μόλις γύρω στα 6-7 απ'όσο έχω καταφέρει να μετρήσω ). :bigemo_harabe_net-117:

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη εάν σας κούρασα

Φιλικά

Βαγγέλης

Link to comment
Share on other sites

γεια σου βαγγελη.

οι φωτος σου δεν με βοηθουνε καθολου για να δω τι συμβαινει με τα καψιματα κλπ που αναφερεις.

τα ψαρακια σου μεσα στη βαρελα και εφοσων κουμπωσεις και το εξωτερικο φιλτρο δεν θα εχουν καποιο προβλημα.εννοειται πως απο πριν ουτε στην διαρκεια των 48 ωρων μαξ βεβαια δεν θα ταισεις καθολου.

μην ξεχασεις και το θερμοστατη μεσα ειναι σημαντικο να μην κρυωσει το νερο.προσοχη μονο γιατι το βαρελι ειναι λιγοτερα λιτρα απο το ευδρειο σου.να μην τα βρασεις κιολας.

να εχεις βακτηρια οποτε οταν γινει η τραμπα να μπολιασεις πριν ριξεις τα ψαρια ξανα μεσα.επισηςε παρε και μετρησεις πριν και μετα ειδικα σε αμμωνια.

οσο για τα φυτα που σκεφτεσαι,δεν ειναι κακη σαν σκεψη.εισαι λιγουλακι βεβαια στο οριο αφου εχει απο οτι ειδα στα γρηγορα μονο 2 τ5 λαμπες το ενυδρειο.ισως πρεπει να σκεφτεις την προσθηκη 1 η και 2 ακομη αφου πας σε φουλ διοξειδιο.

το τελευταιο μπορει να σου γυρισει μπουμερανγκ αν δεν εχεις σωστο φως.

γενικα οργανωσε το οσο καλυτερα μπορεις.συντομα και μεσα σε λιγες ωρες μπορεις να κανεις ολες τις αλλαγες που σκεφτεσαι.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ klaz για την απάντηση σου.

προσπάθησα να βάλω τις φώτο σαν thumbnail που όταν τις πατάς να γίνονται μεγάλες για να μην πιάσει μεγάλο όγκο το post αλλά μάλλον έκανα χαζομάρα.

εσύ τι προτείνεις με την εμπειρία σου , να προσπαθήσω να κάνω απλή ανακατάταξη στα φυτά και να συμμαζέψω λίγο την ρίζα και τον βράχο ή θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στην πορεία αν συνεχίσω έτσι χωρίς υπόστρωμα οπότε με συμφέρει να τα ξηλώσω όλα;

το πολύ πολύ να βάλω μερικά μέτρια φυτά ακόμα δεν θα πάω σε δύσκολα γιατί είμαι καινούργιος.

η λάμπες θα με καλύψουν για αυτά που έχω συν μερικά μέτρια;

εδώ είναι οι φώτο σε κανονικό μέγεθος.

2im6cef.jpg

23r05j.jpg

a4py1f.jpg

2w3vmfs.jpg

ncmtue.jpg

y64y.jpg

5vujgz.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τελικά σε έπεισαν ότι η πέτρα σου είναι γκουμούτσα; :D

Καλή επιτυχία στην αλλαγή! :)

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ Καλλιρρόη,

με έπεισε ο γνωστός-άγνωστος ( αυτός μέχρι και πάγο σε εσκιμώους πουλάει ) :bigemo_harabe_net-117:

απλά δεν έχω επιχειρήσει ξανά κάτι τέτοιο αφού είναι το πρώτο μου, δεν ξέρω πως και αν γίνεται και δεν έχω και κανέναν κοντά για βοήθεια αν τα κάνω μαντάρα.

για αυτό και αγχώνομαι και ζητάω βοήθεια μήπως και μπορώ απλά να το διορθώσω ως έχει και να μην χαλάσω πολλά πολλά γιατί φοβάμαι για τα ζωντανά μου.

αν έχουν τα παιδιά να μου προτείνουν λύσεις είτε για διόρθωση είτε για ανακατασκευή που έχουν τόση εμπειρία θα το εκτιμούσα πολύ και θα μου έφευγε και το άγχος...

Link to comment
Share on other sites

Εμενα προσωπικα το ενυδρειο μου αρεσει ετσι οπως ειναι!

Μπορεις βεβαια να φτιαξεις λιγο τα φυτα αν θες αλλα κι ετσι που ειναι μπορεις να φτιαξεις στις δυο ακρες συσταδες με τα ιδια φυτα ( δεν ξερω αν με καταλαβαινεις )!

Η πετρα που με χαλαγε κι εμενα, τωρα αν βαλεις γκαπυ δεν εχεις προβλημα και μπορεις να την κρατησεις!

Η ριζα μου αρεσει πολυ! Δεν θα την αλλαζα!

Ο βυθος σου ειναι μια χαρα αφου τα υπαρχοντα φυτα πανε καλα! Φυτεμενο δεν ειναι μονο high tech αλλα και low tech! Δεν χρειαζεται δηλαδη να βαλεις τα υπερδυσκολα φυτα για να εχεις ενα ωραιο φυτεμενο!

Την μος αστην στην ησυχια της!

Link to comment
Share on other sites

Βγαλε την πετρα 'η αλλαξε την με μικροτερη και μην πειραζεις τιποτα αλλο.

Link to comment
Share on other sites

Και εμένα μου αρέσει όπως είναι.Βέβαια θα προτιμούσα τα ίδια φυτά να τα βάλεις σε συστάδες όπως σου πρότεινε

και ο Θοδωρής πιο πάνω.Θα έδειχνε σίγουρα ομορφότερο.

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρή ( χρόνια πολλά και για εχθές ) και manoswoolf αν κατάλαβα καλά προτείνετε να φτιάξω τα φυτά σε συστάδες για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα και ο βυθός να παραμείνει ως έχει αφού προχωράμε κανονικά.

Οι ντοματιές μου που έχουν πετάξει αυτές τις ρίζες απο τα κλαριά, που προσπαθούν να βρουν θρεπτικά συστατικά απο το υπόστρωμα να τις κλαδέψω;

Το σκ θα κατέβω Αθήνα να πάρω απο τον Φώτη το σύστημα CO2.

Θα διορθωθεί αυτο το πράμα γιατί αντί να μεγαλώνουν προς τα πάνω οι ρίζες τα τραβάνε κάτω και ουσιαστικά μεγαλώνουν στο πλάι.

Μετρήσεις για φωσφορικά θα έχω απο εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου μη χαλας τιποτα,το ενυδρειο σου ειναι μια χαρα.

Αυτο που θα εκανα εγω ειναι,θα αλλαζα την πετρα και θα εβγαζα τελειος την ντοματια.Ειναι φυτο που τραβαει παρα πολλα νιτρικα με αποτελεσμα να μη προλαβαινουν τα αλλα φυτα να τρωνε.

Ισως να εφτιαχνα και λιγο τα υπολοιπα φυτα σε συσταδες.Τιποτα αλλο ομως,μη μπεις σε μπελαδες τζαμπα,

Link to comment
Share on other sites

Κώστα σε ευχαριστω πολύ για την άποψη σου, έχεις κάποιο άλλο εύκολο ή μέτριο φυτό να μου προτείνεις να αντικαταστήσει την ντοματιά ώστε να συνεχίσω να βλέπω γαριδάκια, να είναι δλδ πυκνό, έυκολο ή μέτριο...;

Για την πέτρα όπως έχουμε πει σε άλλο πόστ (ξυλόπετρα) την τεμάχισα αλλά είναι κουμούτσες, περιμένω τον φίλο με τα κατάλληλα εργαλεία να έρθει να την φτιάξουμε, εκεί θα τον δώ πόσο μάγκας είναι και αν πηγαίνει με τα νερά της.

Link to comment
Share on other sites

Για την πετρα επειδη και εγω ξυλοπετρες εχω ειναι λιγο δυσκολες αλλα σπανε αν τις χτυπησεις στα νερα της.Μονο να φορατε γυαλια γιατι πεταγοντε μικρα κομματια και μπορει να σας παει σε κανενα ματι.Θελει λιγο προχοχη.

Τωρα,για φυτο που λες εμενα μου αρεσει και το Hygrophila polysperma και το Hygrophila polysperma 'Rosanervig'. Αν τα μαθεις με το κλαδεμα θα σου γινουν σαν θαμνοι,δηλαδη θα πετουν πλευρικους βλαστους και θα γινουν πυκνα.Το δευτερο θα σου δωσει και λιγο κοκκινο χρωμα στο ενυδρειο σου.

Ενα αλλο ευκολο που και αυτο με το κλαδεμα γινετε πυκνο ειναι η Ludwigia repens 'Rubin' και η Ludwigia sp..Ειναι ευκολα κοκκινα φυτα που θα σου σπασουν λιγο και την πρασιναδα στο ενυδρειο σου.Γενικα υπαρχουν πολλα τετοια φυτα που μπορεις να βαλεις αντι για την ατιμη ντοματια.

Οσο για την μοςς που ξεχασα να σου γραψω πριν,εχω παρατηρησει απο δικη μου εμπειρια οτι η υπερδοσολογια excel σε απευθιας χορηγηση την ψιλοκαιει,την ειχα πατησει και εγω με ενα αλλο ειδος μοςς βεβαια.Μη την πειραζεις και θα παρει τα πανω της παλι.

Link to comment
Share on other sites

Και κατι ακομα που ξεχασα να σου πω,επειδη βλεπω οτι εχεις γαριδες και εχεις και ανουμπιες,μη κανεις το λαθος και κλαδεψεις ανουμπια μεσα στο ενυδρειο σου γιατι θα χασεις τις γαριδες,το ιδιο ισχυει και με τις κρυπτοκορινες αλλα εκει εχουμε κατι διαφορετικο.Οι ανουμπιες εχουν μια ουσια η οποια ειναι τοξικη για τις γαριδες και κλαδευοντας τη μεσα στο ενυδρειο σου η ουσια αυτη διαχεεται στο νερο σου με καταστροφικα αποτελεσματα για τις γαριδες.

Για τις κρυπτοκορινες ισχυει το ιδιο αλλα με τη μονη διαφορα οτι αν εχεις σκληρο νερο η ουσια αυτη 'εξουδετερωνετε' και την γλυτωνεις,αν εχεις ομως μαλακο νερο,τοτε τη πατησες.

Προσοχη λοιπον με αυτα τα φυτα.Αν θες να κλαδεψεις την ανουμπια την βγαζεις εκτος ενυδρειου,κλαδευεις,την πλενεις πολυ καλα με αφθονο νερο και μετα την ξαναβαζεις στο ενυδρειο σου.

Link to comment
Share on other sites

Το Ludwigia repens 'Rubin' σκεφτόμουν να το προσθέσω να σπάσει η πρασινίλα όπως είπες και εσυ στα ήδη υπάρχον φυτά αφού τους κάνω ένα συμμάζεμα σε συστάδες.

Για την πέτρα είχαμε αυτή την κουβέντα

Φωτη οι ξυλοπετρες ειναι ατιμο πραγμα φιλε,ουτε σπανε ουτε τρυπανε ευκολα.Πιθανον οταν θα πας να τις τρυπισεις να φευγουν κομματια και να σπαει.Γενικα ειναι αρκετα σκληρες πετρες,στο λεω γιατι τις χρησιμοποιω και μου βγηκε η Παναγια για να σπασω μερικα κομματια.

Για το Microsorum Pterotus Narrow εχεις καμμιά άποψη γιατί μπορει να μαυρίσουν τα φύλλα και να εχει μείνει στάσιμο;

Δεν εχει απλώσει ούτε ρίζες ουτε εχει βγάλει νέα φύλλα.

Ρίχνω καθημερινά αφού έσπασα την εβδομαδιαία δόση για τα λίτρα μου σε 6 ημέρες exel,potassium και flourish

Link to comment
Share on other sites

Sorry αν δεν βγήκε καλά η παράθεση αλλά γράφω απο το κινητό.

Link to comment
Share on other sites

Ριξε περισσοτερο Καλιο για το microsorum,τα μαυρα στιγματα ειναι ενδειξη ελειψης καλιου.

Βεβαια μη περιμενεις να δεις αμεσα αποτελεσματα,θελει χρονο η δουλεια.

Link to comment
Share on other sites

Με το καλιο προσωπικα δεν ειχα θεμα με τις γαριδες.Βεβαια λιπασματα και γαριδες θελει προσοχη..

Link to comment
Share on other sites

ρίχνω κάλλιο το flourish pottasium,εδώ και 3 εβδομάδες.

να αυξήσω δοσολογία;

αυτό που βγάζουν ρίζες οι ντοματιές διορθώνεται κάπως γιατί σκέφτομαι να κρατήσω καμιά ρίζα για ποικιλία και οπτική αντίθεση.

επίσης την φεγγαρόπετρα αν της ανοίξω αρκετές τρύπες με τρυπάνι και την κοντύνω λίγο αξίζει να την αφήσω;

ρωτάω γιατί έχω πετύχει γόνους να κρύβονται μέσα στις τρύπες.

με μετρήσεις που κάνω τρεις φορές την εβδομάδα δεν βλέπω να μου ανεβάζει GH, τις ίδιες τιμές μου βγάζει και το νερό απο το δίκτυο πριν το βάλω στο ενυδρείο.

Έγινε επεξεργασία - vag12
Link to comment
Share on other sites

Σε 3 εβδομαδες δεν θα δεις αποτελεσματα,θελει αρκετο καιρο να ριχνεις καλιο.

Οι ριζες δεν θα διορθωθουν,το φυτο βγαζει aerial roots και απο εκει τρεφετε,πολλα φυτα το κανουν αυτο,αν δεν σου αρεσουν μπορεις να τις κοψεις.

Εγω την πετρα θα την εβγαζα παντως..

Link to comment
Share on other sites

και άλλη μία ερώτηση, ξέρω ότι πρέπει να έχω δύο λάμπες μία 6500k μπροστά και μία 4500k πίσω +- 500.

εγώ έχω τις μαμά τις High-Lite Day 45 Watt, 895 mm x2 αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι στα 9000k.

γνωρίζει κανείς γιατί δεν γράφουν επάνω ούτε κατάφερα να βρώ κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχος δεν ξερω να σου πω.Παντως αν ειναι οντως 9000Κ θα πρεπει να την αλλαξεις.

Link to comment
Share on other sites

γιατι ειναι λαμπες για τον @@@@.

το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να τις αλλαζουμε κατ'ευθειαν.εχουν αθλια φασματα οτι και να ειναι αυτα.

Link to comment
Share on other sites

γιατι ειναι λαμπες για τον @@@@.

το πρωτο πραγμα που κανουμε ειναι να τις αλλαζουμε κατ'ευθειαν.εχουν αθλια φασματα οτι και να ειναι αυτα.

μπορώ να βάλω οποιαδήποτε μάρκα ή πρέπει να είναι της jewel;

έχω ένα φίλο που δουλεύει σε ηλεκτρολογικό κατάστημα με υλικά, να του ρίξω μια επίσκεψη αύριο.

Link to comment
Share on other sites

η juwel,εχει ανακαλυψει δικες της διαστασεις στις λαμπες.

ορισμενες εταιρειες εχουν ακολουθησει τα χουγια της.

θελει να ψαξεις να βρεις αν πχ θα βρεις κατι σε ati η σε αλλη επωνυμη μαρκα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...