Jump to content
xonnick

Χρυσόψαρο Με Μαύρα Στίγματα "λεκέδες"

Recommended Posts

Καλημέρα φίλοι. Αρχάριος και εγώ ξεκίνησα με δύο όμορφα χρυσόψαρα από το λούνα παρκ τα οποία μου τα χάρισε κάποιος φίλος.

Τα έχω από αρχές Ιανουαρίου.Ένα μήνα έζησαν σε γυάλα 3 Lt.(2 Εβδομάδες μαζί με άλλα 2 -σύνολο 4), ώσπου έφτιαξα ένα μικρό ενυδρείο 25 Lt

με εσωτερικό φίλτρο και μία anubia. Στρώσιμο δεν έγινε παρά μερικές ημέρες μιας και δεν άντεχα να τα βλέπω άλλο στη γυάλα και να τυραννάω

με τις αλλαγές νερού.Σας παραθέτω την φόρμα διάγνωσης ασθένειας

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το ένα από τα δύο χρυσόψαρα και συγκεκριμένα το comet είναι νωχελικό και παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά.

Συνήθιζε να είναι ο πρωταγωνιστής του ενυδρείου και τώρα είναι παράταιρος.Παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Λίτρα:25
- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):εσωτερικό φίλτρο
- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):1,5 μήνες
- Ψάρια (είδη και αριθμός):χρυσόψαρα 2,comet & common
- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):αλλαγή 30% κάθε εβδομάδα,1 μέρα νηστεία και αρακά την επόμενη, νυφάδες

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH:
- KH:
- GH:
- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):
- ΝΟ2 (νιτρώδη):
- ΝΟ3 (νιτρικά):
- Θερμοκρασία:χωρίς θερμόμετρο.από 15-22οC
ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ:
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Ψαριού:χρυσόψαρο comet
- Ιστορικό Ψαριού:Ταλαιπωρημένο ψάρι από λούνα παρκ (παιχνίδι με γυάλες και μπαλάκια)
- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):μαύρα σημάδια στο κάτω μέρος των βράγχιων που αυξάνονται με αργό ρυθμό,μειωμένη κινητικότητα,περίεργη συμπεριφορά,

στιγμές μου μένει πλήρως ακίνητο σε ακόμη και σε περίεργες πόζες, μοιάζει άλλοτε στρεσαρισμένο-φοβισμένο και κρύβεται άλλοτε βαριεστημένο και νωχελικό.
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:fungus την οποία καταπολέμησα με μαγειρικό αλάτι(εξαλείφθηκε πλήρως κατά τη μεταφορά στο ενυδρείο σε λίγες ημέρες)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)
1. (img) ...photo1... (/img)
2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Δεν έχω κάνει μετρήσεις του νερού με κάποιο test και ούτε μπορέσω μέχρι τον άλλο μήνα λόγω οικονομικών.

Συνημμένες Μικρογραφίες
 • WP_000717.jpg
 •  
 • WP_000718.jpg
 •  
 • WP_000720.jpg
 •  
 • WP_000741.jpg
Edited by SOTIRIS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα φίλε μου

Αν και εγώ είμαι ο πιο ψαρακας εδώ μέσα θα έλεγα πρώτα από όλα να μας πεις αν βάζεις αντιχλωριο στην προετοιμασία του νερού?

Σχετικά με το αλάτι ξέρω ότι δεν κάνει το μαγειρικό , νομιζω οτι καιει το ψαρι αν δεν κανω λαθος.

Το ενυδρειακο αλάτι ένα παράδειγμα της API κάνει 4-5 € ( λέω ότι είναι φτηνό) και ότι πρέπει να το βάλεις σε ένα ποτηράκι με νερό ενυδρείου και να το διαλύσεις παρά πολύ καλά πριν το βάλεις στο ενυδρείο.

Στο φίλτρο σου που είναι μικρό θα πρέπει να δεις αν μπορείς να βάλεις siporax mini

Κάνα 3 € κάνει έτσι ώστε να έχεις πιο ισχυρή βιολογία.

Τώρα εγώ με τις λίγες γνώσεις που έχω θα έκανα τα παρακάτω , πάντα νερό με αντιχλωριο- θα έβαζα ένα βοήθημα για την βιολογία nitrivec ένα παράδειγμα- θα έβαζα για 4 εβδομάδες ενυδρειακο αλάτι καλά διαλυμένο και κάθε εβδομάδα αλλαγή νερού.

Λογικά σε 1-2 εβδομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να φεύγουν τα σημάδια.

Αν όχι θα έλεγα να δοκίμαζες το ectopur που από ότι ξέρω θα σου χαλάσει την βιολογία για αυτό και να βάζεις το nitrivec.

Τα έχω κάνει και εγώ αυτα που σου λεω σε δυο χρυσόψαρα τα οποία μου είχαν χαρίσει και που το ένα είχε μαύρα στίγματα στα πτερύγια και έφυγαν.

Φυσικά να περιμένεις μια απαντάς από τους εμπείρους του site γιατί εγώ τα είχα κανει στο τσατρα πάτρα που λένε.

Edited by dankannn

Share this post


Link to post
Share on other sites

εγώ δεν βλέπω κάποια αρρώστια! μόνο δίχρωμα χρυσόψαρα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον φίλε dankann.Βάζω αντιχλώριο (αυτό που είναι και βελτιωτικό νερού παρόμοιο με το nitrivec νομίζω) σε κάθε αλλαγή και το αφήνω 2-3 ώρες μέχρι να κάνω την αλλαγή.

Πάντως το μαγειρικό αλάτι λειτούργησε άριστα στην προηγούμενη θεραπεία του fungus.

-To είδα το siporax. Θα το μελετήσω.

thanx!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως είπα και πιο πριν δεν έχω εμπειρία.

Εμένα είχε βγάλει ξαφνικά μαύρα στίγματα στα πτερύγια και μετά την θεραπεία εξαφανιστήκαν.

Ακόμα εμένα είχε και γύρο από το στόμα του.

Τώρα εσύ φίλε sammy έχεις από ότι βλέπω χρυσόψαρα αρά κάτι περισσότερο θα ξέρεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αλήθεια είναι τώρα που ξαναδιάβάζω, οι περίεργες πόζες, το νοχελικό κολύμπι και το ότι κρύβεται μπορεί να σημαίνει κάτι! τα μάυρα στίγματο κάτω από τα βράγχια δεν τα βλέπω στη φωτογραφία. Τα υπόλοιπα μαύρα που έχει τα βλέπω σαν, απλο χρωματισμό από διαφορετικά γονίδια. αν το ψάρι κάθεται στη επιφάνεια και δεν μπορεί να ισορροπήσει πιθανόν να έχει πρόβλημα με τη νυκτική κύστη, το οποίο δεν είναι ασθένεια από μόνο του αλλά σύμπτωμα διαφόρων άλλων παθήσεων. αν του δώσεις να φάει αρακά θα το βοηθήσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα και καλως ηρθες.

Το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο γι αυτα τα ψαρια τα οποια θελει το καθενα τουλαχιστον 30 λιτρα νερο,αρα θα πρεπει να πας σε μεγαλητερο ενυδρειο 60 λιτρων τουλαχιστον και με ισχυρο φιλτρο γιατι αυτα τα ψαρια ειναι ρυπογοννα.

Επισης πρεπει να εχεις και αστρωτο φιλτρο αφου λες οτι δεν εγινε στρωσιμο.

Πρεπει να προμηθευτεις τεστ για να δεις σε τι κατασταση ειναι το νερο σου.

Ομως αν δεν πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο θα εχεις συνεχεια τετοια προβληματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα,

Κι εγώ δεν μπόρεσα να δω κάτι περίεργο από τις φωτογραφίες. Έχω ακούσει και άλλες φορές για πολύχρωμα χρυσόψαρα που σχηματίζουν το τελικό τους χρώμα. Επειδή όμως εσύ τα βλέπεις καλύτερα, καλό θα είναι να έχεις το νου σου, γιατί τα έχεις σε άστρωτο αλλά και μικρό για τα λίτρα τους ενυδρείο. Γιατί κάποιες φορές τα μαύρα στίγματα σημαίνουν έγκαυμα από αμμωνία.

Το ότι είναι νωχελικό το χρυσόψαρο συνήθως δεν είναι καλό, μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιο από τα όργανά του λόγω έκθεσης σε αμμωνία και νιτρώδη. Οι μετρήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές, ειδικά σε ένα καινούριο ενυδρείο! Μπορεί το νερό σου να έχει αμμωνία και νιτρώδη και να μην το ξέρεις.

Αν είναι όπως λέει ο sammy και το βλέπεις να μην ισορροπεί και να μην κολυμπά κανονικά, μπορείς να κάνεις αυτό που λέει, αν και βλέπω ότι ήδη τους δίνεις μία φορά την εβδομάδα αρακά μετά από νηστεία. ;) Απλά φρόντιζε να μουλιάζεις την τροφή τους σε νερό από το ενυδρείο για να μην επιπλέει αλλά να βυθίζεται. Όταν τρώνε την τροφή από την επιφάνεια μπορεί να καταπιούν αέρα και να έχουν το πρόβλημα της νηκτικής κύστης.

Το βιολογικό υλικό για το φίλτρο σου (π.χ. siporax) είναι απαραίτητο για να μπορεί να στρώσει το ενυδρείο. Εκεί θα πάνε να αποικίσουν τα ωφέλιμα βακτήρια που μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη και τα νιτρώδη σε νιτρικά. Χρειάζεσαι επειγόντως βιολογικό υλικό και βακτήρια ή μπόλι και υγρά τεστ. Όταν πάρεις τεστ καλύτερα πάρε υγρά γιατί είναι ακριβή, τα στικ δεν είναι αξιόπιστα και θα πάνε χαμένα τα λεφτά σου.

Και το ενυδρείο των 25 λίτρων δεν κάνει, επειδή τα χρυσόψαρά σου είναι common και comet θέλουν όχι 30, αυτό ισχύει για τα fancy, αλλά 70 λίτρα το καθένα, κάποια στιγμή θα πρέπει να το δρομολογήσεις. Έχει δίκιο ο rastafarian, όσο μένουν στα 25 λίτρα θα έχεις προβλήματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Βλέπω πως οι πολύτιμες συμβουλές σας είναι μονόδρομος.

θα προχωρήσω λοιπόν σε μεγαλύτερο ενυδρείο, βιολογικό υλικό κλπ...

Δυστυχώς αυτά θα γίνουν σταδιακά (οικονομικοί λόγοι, στρώσιμο νέου ενυδρείου,...).

Μέχρι τότε θα έχω χάσει το στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου -να κρατήσω ζωντανά και υγιή τα χρυσόψαρα του λούνα παρκ- αφού σήμερα το πρωί το ψαράκι

ήταν σε χειρότερη κατάσταση.ανέβαινε σιγά σιγά με έλλειψη ισορροπίας στην επιφάνεια και για να φτάσει πάλι στον πάτο στροβιλιζόταν σαν κακοφτιαγμένη σαΐτα.

Να σας πω επίσης πως εχθές έκανα κ πάλι αλλαγή νερού μετά την αλλαγή της Κυριακής και δεν τα τάισα καθόλου.(Σήμερα θα τους δώσω πάλι αρακά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό που επείγει, είναι να αποκτήσεις βιολογία. Γι'αυτό χρειάζεσαι βιολογικό υλικό και βακτήρια (και για γρήγορο στρώσιμο μπόλι). Μετά χρειάζεσαι τα τεστ για να ξέρεις αν το νερό σου δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Έπειτα κοιτάζεις και για μεγαλύτερο ενυδρείο.

Μην απογοητεύεσαι, κι εγώ με μία γυάλα με δύο χρυσόψαρα ξεκίνησα, μετά τα έβαλα για λίγο σε ένα 25λιτρο, και στο τέλος τους πήρα ένα 110 λίτρων. Τώρα τους ετοιμάζω λιμνούλα στο μπαλκόνι! Το ένα μου πέθανε από την αμμωνία, δεν το πρόλαβα, το άλλο όμως ζει και βασιλεύει και μάλιστα έγινε και μπαμπάς!

Γι'αυτό ξεκίνα με την βιολογία σου, στην τελική μέχρι να πάρεις βιολογικό υλικό και βακτήρια πάρε μπόλι. Διάβασε εδώ ποιοι δίνουν μπόλι για να βρεις κάποιον κοντά σου. Βάλε και αγγελία λέγοντας την περιοχή που σε βολεύει για να ζητήσεις μπόλι μήπως έχει κάποιος κοντά σου να σου δώσει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητοι φίλοι

dankannn sammy rastafarian kalliroi

και υπόλοιποι φίλοι του aquazone.

Τώρα χρειάζομαι ακόμη περισσότερο τη βοήθεια σας.

Το μεσημέρι που γύρισα σπίτι ο ψαρούλης μου ήτανε πολύ χάλια.Δεν μπορούσε πλέον να κολυμπήσει καθόλου,στροβιλιζόταν με τη ροή του νερού του φίλτρου

και χτυπούσε δεξιά αριστερά αδυνατώντας να σταθεί και ήταν συνέχεια γερμένος σαν σίγμα τελικό.

Έτσι λοιπόν είδα τα συμπτώματα της νηκτικής κήστης (swimbladder).

Άφου ενημερώθηκα επί του θέματος έπιασα δουλεία όλο το μεσημέρι.

Έκανα ξανά αλλαγή νερου 50% με μαγειρικό αλάτι και τάισα και στους δύο ψαρούληδες αρακά.

Ό άσθενής σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να στοχεύσει στην τροφή, ούτε καν από τα δάχτυλά μου

και έτσι τον πήρα πολύ προσεκτικά (μέσα στο νερό πάντα) στην χούφτα μου και τον τάισα συνολικά μισό περίπου μπιζέλι αρακά.

3 ώρες μετά αφού γύρισα από τη δουλειά είδα πως ο ψαρούλης μπορεί πλέον να κολυμπήσει κανονικά κατά βούληση, απλά είναι

λίγο πεσμένος, λογικό μετά από τόση ταλαιπωρία.Τώρα φαίνεται αντικειμενικά καλά.

Αν μπορεί κάποιος ας μου πεί πως να κινηθώ από αύριο.Σίγουρα θα προβώ στην αγορά ενός test πρωί-πρωί

Σας ευχαριστώ ακόμη μία φορά.

Καλό βράδυ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα τεστ που χρειάζεσαι είναι για αμμωνία (ΝΗ4), για νιτρώδη (ΝΟ2) και για νιτρικά (ΝΟ3). Τα υπόλοιπα στα έχουμε γράψει στα προηγούμενα ποστ και ξέρεις τι να κάνεις με την τροφή, μούλιασμα για να μην την τρώνε από την επιφάνεια και καταπίνουν αέρα. Το ψάρι γέρνει ακόμα ή επανήλθε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σου ελεγα να βαζεις την τροφη σε ενα κουταλι της σουπας με νερο απο το ενυδρειο και αφου μαλακωσει να την ριχνεις μεσα

ετσι ωστε να μην ανεβαινουν επανω για να την

φανε.

Τωρα για τα αλλα περιμενε τα παιδια να σου πουν.

Sorry kalliroi αλλα εγραφα απο το mobile και δεν ειδα οτι απαντησες

Edited by dankannn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalliroi το ψαράκι κολυμπάει τώρα μιά χαρα απλά είναι νωχελικό και μοιάζει στενοχωρημένο.Όταν πάω κοντά βέβαια ξεσηκώνεται

και δείχνει κάποια σημάδια καλής υγείας.

dankann thanx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν λες μαγειρικό αλάτι εννοείς το χοντρό αλάτι, σωστά; Εγώ επειδή δεν ξέρω αν κάνει, δεν θα το έβαζα προτού μου πει κάποιος που γνωρίζει ότι είναι ασφαλές.

Όταν το ψάρι συμπεριφέρεται έτσι, συχνά είναι ένδειξη δηλητηρίασης ή βλάβης σε κάποιο εσωτερικό όργανο, από την αμμωνία και τα νιτρώδη, και συνήθως δεν θεραπεύεται. Επίσης το πρόβλημα με τη νηκτική κύστη, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Στην περίπτωση που οφείλεται στην κατάποση αέρα, με νηστεία και αρακά το ψάρι επανέρχεται.

Μέχρι να τακτοποιήσεις τα ψάρια κάνε συχνές αλλαγές νερού και τάιζε λίγο. Όσο έχεις τα ψάρια σε λίγα λίτρα και χωρίς βιολογία, δεν κινδυνεύουν μόνο από την αμμωνία και τα νιτρώδη, αλλά είναι επιρρεπή και σε ασθένειες.

Είναι καλό να τους δίνεις ποικιλία τροφών και κάθε 3-4 μήνες να τους παίρνεις καινούριες γιατί χάνονται τα θρεπτικά τους συστατικά. Μπορείς να τους δίνεις βιταμίνες μία φορά την εβδομάδα. Εκτός από τα σωστά λίτρα και την καλή ποιότητα νερού, μία ισορροπημένη διατροφή χαρίζει όμορφα χρώματα και γερό ανοσοποιητικό. Είναι δευτερεύοντα αυτά, αλλά στα λέω για να τα ξέρεις.

Τεστάκια, λοιπόν, βιολογικό υλικό και μπόλι, και τέλος μεγαλύτερο ενυδρείο, αν όχι 140 λίτρων, πάνω από 100 λίτρα τουλάχιστον. ;)

Edited by kalliroi

Share this post


Link to post
Share on other sites

τα λιτρα ειναι ελαχιστα, η βιολογια μηδαμινη... τα υπολλοιπα στα ειπαν τα παιδια..

τα χρυσοψαρα με μονη ουρα χρειαζονται min. 1 μετρο μηκος ενυδρειου, ενω τα φανσυ min. 80 εκ. ..

Δεν σε ενδιαφερουν τα λιτρα τοσο, αρκει να εχει το ενυδρειο το παραπανω μηκος που σου ειπα..

Οσο για το αλατι, πρεπει να ειναι φυσικο χωρις προσθετα... φυσικα δεν κανει να περιεχει ιωδιο, σαν αυτα που βαζουμε στο φαγητο μας.

Μια καλη πολυδοκιμασμενη λυση ειναι το αλατι χιων απο ΑΒ (και του πουλιου το γαλα :D )

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αλάτι που βάζω είναι ψιλό. Αυτό που βάζουμε στο φαγητό.

Το ψαράκι μου σήμερα το πρωί πάλι τα ίδια. Ξαπλωμένος στο πλάι και χωρίς ισορροπία όταν προσπαθεί να κολυμπήσει.

Να τον ταΐσω πάλι αρακά ή να τον αφήσω νηστικό???

(Εχθές η θεραπεία με αρακά, αλάτι και αλλαγές νερού έπιασε)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αλάτι που βάζω είναι ψιλό. Αυτό που βάζουμε στο φαγητό.

Το ψαράκι μου σήμερα το πρωί πάλι τα ίδια. Ξαπλωμένος στο πλάι και χωρίς ισορροπία όταν προσπαθεί να κολυμπήσει.

 

Να τον ταΐσω πάλι αρακά ή να τον αφήσω νηστικό???

 

(Εχθές η θεραπεία με αρακά, αλάτι και αλλαγές νερού έπιασε)

 

Δεν ξέρω δυστυχώς :(

Μην ξαναβάλεις τέτοιο αλάτι, δεν κάνει!

Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα και από εμένα....

Δυστηχώς και τα δικά μου χρυσόψαρα έτσι έφυγαν.. Δεν ξέρω αν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αλάτι μπορεις να βάλεις το ΧΙΩΝ που είναι σκέτο θαλασσινό χωρις ιώδιο και πρόσθετα ροής όπως είπε και ο tsala. Καλύτερα μην ταίσεις σήμερα. Και κάνε καθημερινές μικρές αλλαγές ρίχνοντας βακτήρια και λίγο seachem prime ή sera toxivec (λογικά θα έχουν και άλλες εταιρείες) για πιό άμεση αποτοξικοποίηση αμμωνίας - νιτρωδών. Αυτό είναι εντελώς προσωρινή λύση. Αν δεν αυξηθούν τα λίτρα δεν υπάρχει γιατριά. Αν δεν καταφέρεις να το σώσεις μην προσθέσεις άλλο έτσι ώστε να σώσεις το δεύτερο.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

τα λιτρα ειναι ελαχιστα, η βιολογια μηδαμινη... τα υπολλοιπα στα ειπαν τα παιδια..

τα χρυσοψαρα με μονη ουρα χρειαζονται min. 1 μετρο μηκος ενυδρειου, ενω τα φανσυ min. 80 εκ. ..

Δεν σε ενδιαφερουν τα λιτρα τοσο, αρκει να εχει το ενυδρειο το παραπανω μηκος που σου ειπα..

Οσο για το αλατι, πρεπει να ειναι φυσικο χωρις προσθετα... φυσικα δεν κανει να περιεχει ιωδιο, σαν αυτα που βαζουμε στο φαγητο μας.

Μια καλη πολυδοκιμασμενη λυση ειναι το αλατι χιων απο ΑΒ (και του πουλιου το γαλα :D

Αυτό που λες για το μήκος του ενυδρείου αφορά όλα τα μεγέθη χρυσόψαρων; Δηλ αν πχ είναι νεαρά τα χρυσόψαρα και έχουν μήκος 4-5 εκ δεν μπορούν να μείνουν για μερικούς μήνες σε ένα μικρότερο; Δε λέω πολύ μικρό αλλά είναι τόσο κακό να έχει μήκος 60-70 εκ;

Και για τα λίτρα, το ίδιο ρυπαίνει ένα μεγάλο χρυσόψαρο με ένα μικρό;

Ευχαριστώ!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό που λες για το μήκος του ενυδρείου αφορά όλα τα μεγέθη χρυσόψαρων; Δηλ αν πχ είναι νεαρά τα χρυσόψαρα και έχουν μήκος 4-5 εκ δεν μπορούν να μείνουν για μερικούς μήνες σε ένα μικρότερο; Δε λέω πολύ μικρό αλλά είναι τόσο κακό να έχει μήκος 60-70 εκ;

Και για τα λίτρα, το ίδιο ρυπαίνει ένα μεγάλο χρυσόψαρο με ένα μικρό;

Ευχαριστώ!

Νομίζω ότι είναι όπως τα λες, ότι δηλαδή δεν πειράζει αν ένα μικρό χρυσόψαρο μείνει για λίγο σε λίτρα λιγότερα και μήκος μικρότερο από τα ελάχιστα προτεινόμενα. Λογικά θα εξαρτάται από το πόσο είναι το διάστημα για το οποίο μιλάμε και πόσο λίγα τα λίτρα και το μήκος. Αλλά εδώ υπάρχει ένα κίνδυνος: να μην μεγαλώσει σωστά το χρυσόψαρο και να πάθει νανισμό, δηλαδή να παραμείνει μικρό εμφανισιακά αλλά εσωτερικά να γερνάει και να έχει προβλήματα υγείας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό που λες για το μήκος του ενυδρείου αφορά όλα τα μεγέθη χρυσόψαρων; Δηλ αν πχ είναι νεαρά τα χρυσόψαρα και έχουν μήκος 4-5 εκ δεν μπορούν να μείνουν για μερικούς μήνες σε ένα μικρότερο; Δε λέω πολύ μικρό αλλά είναι τόσο κακό να έχει μήκος 60-70 εκ;

Και για τα λίτρα, το ίδιο ρυπαίνει ένα μεγάλο χρυσόψαρο με ένα μικρό;

Ευχαριστώ!

Μπορουν φυσικα να μεινουν μερικους μηνες σε μικροτερο ενυδρειο απο αυτο που χρειαζονται αν ειναι μικρα.. αλλα οχι σε 25 λιτρα... εκτος αν ειναι γονοι ή εστω μερικων μηνων(η Καλλιροη τους γοννους τους εχει σε περισσοτερα λιτρα :D ).

Επομενως, αν και τα δικα σου ειναι μικρα, τα λιτρα ειναι ελαχιστα και το φιλτρο ανεπαρκες.. κι εγω εχω 3 μηνες τωρα 3 μικρα φανσυ χρυσοψαρα σε 84 λιτρα με 60cm μηκος, αλλα ειναι προσωρινο μεχρι να μεγαλωσουν λιγο..

Τωρα αν μιλας για αλλο ενυδρειο με 60-70 μηκος, μπορουν ανετα να ζησουν εκει αρκετους μηνες χωρις να παθουν νανισμο..

απλα εγω αναφερομαι στο δικο σου που ειναι 25 λιτρα.

Edited by tsala
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω ένα ενυδρείο με 2 χρυσόψαρα ένα απλό και ένα Κογκόλεζο μου τα έκαναν δώρο μια βδομάδα περίπου για την γιορτή μου που την έχω την Δευτέρα δεν ξέρω από ψάρια 1η φορά!! Έχει αποκτήσει 2 μέρες τώρα το χρυσό μαύρα στίγματα το ενυδρείο είναι 10 λίτρα!! Τι να κάνω να μην πάθει τίποτα πήρα τηλέφωνο κτηνίατρο και μου είπε ότι μπορεί να είναι μύκητες και να μην τα καταφέρει σήμερα?? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 19 λεπτά, το μέλος New here έγραψε:

Έχω ένα ενυδρείο με 2 χρυσόψαρα ένα απλό και ένα Κογκόλεζο μου τα έκαναν δώρο μια βδομάδα περίπου για την γιορτή μου που την έχω την Δευτέρα δεν ξέρω από ψάρια 1η φορά!! Έχει αποκτήσει 2 μέρες τώρα το χρυσό μαύρα στίγματα το ενυδρείο είναι 10 λίτρα!! Τι να κάνω να μην πάθει τίποτα πήρα τηλέφωνο κτηνίατρο και μου είπε ότι μπορεί να είναι μύκητες και να μην τα καταφέρει σήμερα?? 

Άρχισε από το ενυδρείο. 2 χρυσόψαρα θέλουν 100+ λίτρα... Σε αυτό το ενυδρείο δε μπορείς να βάλεις κανένα ψάρι, ακόμα και μικρό. Αγόρασε τουλάχιστον 30 λίτρα ενυδρείο (άμα θες μικρό ψαράκι) και μετά θα πρέπει να το στρώσεις ώστε να μπορείς να βάλεις ψάρια. Το χρυσόψαρο  άμα δε μπορείς να του αγοράσεις άμεσα μεγάλο ενυδρείο(50 +λίτρα), βάλτο σε μία μεγάλη λεκάνη που δεν έχει χρησιμοποιηθεί με χλωρίνη ή  απορρυπαντικά, πρόσθεσε αντιχλώριο και βάλτο εκεί. Για να δούμε τι πρόβλημα έχει το ψάρι απαραίτητο είναι να μας δείξεις καμιά φωτογραφία του αρρώστου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλύτερα να ανείξεις ένα δικό σου θέμα και εκεί να το συζητήσουμε..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...