Jump to content

Η αποκάλυψη των μυστικών της Ανταρκτικής


Recommended Posts

Στο Pathfinder θα βρειτε αυτο το απιστευτο αρθρο για τις ζωη που βρηκαν στην Ανταρκτικη οταν 2 νησια απο παγο κατερευσαν και βρηκαν οι επιστημονες να βρουν θαλασσινα ειδη αγνωστα μεχρι στιγμης που εζησαν καπιες χιλιαδες χρονια πριν...

Pathfinder

http://news.pathfinder.gr/periscopio/antarctic-exotic.html

CNN

http://edition.cnn.com/2007/TECH/science/0...reut/index.html

"Η αποκάλυψη των μυστικών της Ανταρκτικής

Λεπτεπίλεπτοι, πορτοκαλί αστερίες, πολύχρωμα εξωτικά ψάρια και ολοθούρια είναι μόνο μερικά από τα εξωτικά πλάσματα που εντοπίστηκαν στις ακτές της Ανταρκτικής, σε μια περιοχή η οποία ήταν καλυμμένη με πάγο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι εξερευνητές καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν την ταξινόμηση οργανισμών σε μια περιοχή της Ανταρκτικής η οποία καλύπτονταν από δυο τεράστιες νησίδες πάγου για αρκετά χρόνια και εκτείνονταν σε μια έκταση 3,900 τετραγωνικών μιλίων κατά μήκος της Θάλασσας Γουέντελ.

Οι νησίδες αυτές, οι οποίες είναι τουλάχιστον 5,000 ετών, κατέρρευσαν σταδιακά σε δυο φάσεις τα τελευταία 12 χρόνια. Η πρώτη νησίδα κατέρρευσε πριν από 12 χρόνια και η δεύτερη το 2002.

Το πιο πιθανό αίτιο αυτής της κατάρρευσης φαίνεται να είναι το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης, αναφέρει ο Gauthier Chapelle από το Πολικό Ίδρυμα στις Βρυξέλες.

«Στο μέλλον αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση. Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην περιοχή πρόκειται να επαναληφθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ανταρκτικής», σχολιάζει ο Chapelle.

Το λιώσιμο των νησίδων πάγου δεν αναμένεται να συμβάλει άμεσα στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεράστιοι αυτοί όγκοι του πάγου λειτουργούν σαν φράγματα τα οποία εμποδίζουν την κίνηση των πάγων κατά μήκος των ακτών της Ανταρκτικής.

Χωρίς αυτές τις νησίδες οι πάγοι μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα στο νερό κάτι το οποίο θα συμβάλει αναπόφευκτα στην άνοδο της στάθμης του νερού.

Από το 1974 έως σήμερα, έχουν καταρρεύσει νησίδες πάγου οι οποίες κάλυπταν συνολικά έως και 5,213 τετραγωνικά μίλια στην χερσόνησο της Ανταρκτικής.

Όμως αυτό το φαινόμενο χάρισε ταυτόχρονα στους επιστήμονες την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν ότι ακριβώς κρύβεται κάτω από τους τεράστιους όγκους πάγου.

Πρωτύτερα οι επιστήμονες ήταν σε θέση να μελετήσουν μια περιορισμένη περιοχή, πραγματοποιώντας τρύπες στην επιφάνεια του πάγου.

Ο Chapelle και άλλοι επιστήμονες από συνολικά 14 έθνη πραγματοποίησαν ένα ταξίδι 10 εβδομάδων με ένα πλοίο για την εξερεύνηση της υποθαλάσσιας ζωής στην χερσόνησο της Ανταρκτικής.

Ερευνώντας σε ένα βάθος 850 μέτρων στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ύπαρξη πανίδας η οποία συνήθως ευδοκιμεί σε βάθη έως τρεις φορές μεγαλύτερα έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβίωση των ειδών αυτών.

Βρέθηκαν ψάρια ψυχρών νερών με ραχιαία πτερύγια και αίμα το οποίο παρουσιάζει έλλειψη κόκκινων κυττάρων, κάτι το οποίο κάνει το αίμα να διαρρέει στο εσωτερικό των αγγείων με μεγαλύτερη ευκολία, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να εξοικονομεί ενέργεια σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης παρατηρήθηκαν αστερίες με πολύ μεγάλα άκρα, ορισμένοι εκ των οποίων με περισσότερα από τα 5 άκρα, ενώ μαζί με τα άλλα ψάρια βρέθηκαν και κοπάδια ολοθούριων που κινούνταν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι επιστήμονες επιπλέον ανακάλυψαν λεπτές επιστρώσεις ασκιδίων, τα οποία διαθέτουν έναν πολύ υψηλό ρυθμού ανάπτυξης και μοιάζουν με ζελατινώδης τσάντες, οι οποίοι αποικούν την συγκεκριμένη περιοχή μετά από την κατάρρευση των νησίδων του πάγου.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες είδη που συλλέχθηκαν, οι επιστήμονες αναγνώρισαν 15 πιθανά νέα είδη αμφίποδων και 4 πιθανά νέα είδη κνιδόζωων που αποτελούν συγγενικά είδη μεδουσών, θαλάσσιων ανεμώνων και πολλών ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς ύφαλους.

Αυτά τα είδη πρόκειται να εξεταστούν έτσι ώστε να ταξινομηθούν και να επιβεβαιωθεί η ιδιαιτερότητα τους."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...