Jump to content

Recommended Posts

Poecilia velifera

 

Επιστημονικό Όνομα: Poecilia velifera (Regan, 1914)

Κοινές Ονομασίες: Sailfin Molly, Giant sailfin molly
Ελληνικό Όνομα: Μόλυ
Γενική κατηγορία: Ζωοτόκα
Τάξη: Cyprinodontiformes
Οικογένεια: Poeciliidae

Μέγεθος: Μέγιστο μήκος για τα αρσενικά έως 15,0 εκατοστά (TL) , για τα θηλυκά έως 17,5 εκατοστά (TL). Γενικά στη φύση ξεπερνούν τα 10cm αλλά στο ενυδρείο μεγαλώνουν λιγότερο.

Βιότοπος: Κεντρική Αμερική: Μεξικό: Yucatán-Quintana Roo και lower Usumacinta-Laguna de Términos systems. Έχει εισαχθεί στην Κολομβία και σε χώρες της Ν. Α. Ασίας. Συναντάται σε γλυκά και υφάλμυρα νερά.

Συντήρηση στο ενυδρείο
pH: 7,0-8,5
KH: -
GH: 15-35°dGH
Θερμοκρασία: 25-28°C (μέγιστη έως 30°C)

Λίτρα: Συνίσταται να κρατούνται σε μεγάλο ενυδρείο, με ιδανικές ελάχιστες διαστάσεις 90*40*30 εκατοστά (110 λίτρα).

Κοινωνική συμπεριφορά: Κοινωνικό ψάρι, με ειρηνική συμπεριφορά εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, όπου το αρσενικό έχει έντονη συμπεριφορά διεκδίκησης του θηλυκού. Ενδείκνυται να διατηρείται σε τριάδες (1 αρσενικό προς 2 θηλυκά).

Διαχωρισμός φύλου: Υπάρχει διακριτός φυλετικός διαχωρισμός. Τα αρσενικά άτομα ξεχωρίζουν από τα θηλυκά καθώς φέρουν το γονοπόδιο (διαφοροποιημένο εδρικό πτερύγιο) το οποίο μοιάζει με σωλήνα. Επίσης, διαφέρουν στο ραχιαίο πτερύγιο, με αυτό των αρσενικών να είναι χαρακτηριστικά μεγαλύτερο και να μοιάζει με πανί ιστιοφόρου. Γενικά τα αρσενικά έχουν μικρότερο μέγεθος από τα θηλυκά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ιδανικό είναι ένα αρκετά φυτεμένο ενυδρείο, το οποίο όμως παρέχει μεγάλη κολυμβητική περιοχή. Είναι απαραίτητη η συνεχής και επαρκής οξυγόνωση του νερού και ο έντονος φωτισμός. Εάν σκοπεύουμε να δούμε γέννες προτείνεται η ύπαρξη και αρκετών φυτών επιφανείας, ώστε να δημιουργούνται φυσικές κρυψώνες για τα μικρά ψαράκια. Επιθυμητή είναι και η χρήση ενυδρειακού αλατιού σε μικρή ποσότητα.

Ζώνη Κολύμβησης: Κολυμπά σε όλες τις ζώνες του ενυδρείου, αλλά συνήθως στην μεσαία ζώνη.

Διατροφή: Είναι παμφάγα ψάρια. Τρέφονται με σκώληκες, καρκινοειδή, έντομα και φυτική ύλη. Είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής με φυτικές τροφές όπως: αγγούρι, μαρούλι και αρακάς, ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα πτερύγιά του. Δέχεται άνετα την τροφή εμπορίου.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 3-5 χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι ένα ήρεμο ψάρι που μπορεί να συμβιώσει με άλλα ψάρια σε κοινωνικό ενυδρείο. Συγκατοικεί άνετα με άλλα ζωοτόκα ψάρια που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις νερού (ελαφρώς υφάλμυρο και σκληρό νερό). Προσοχή χρειάζεται κατά τη συγκατοίκηση του με τα άλλα είδη μόλυ και ιδιαίτερα το είδος Poecilia latipinna καθώς μπορούν να προκύψουν υβρίδια.

Υποείδη και υβρίδια: Υπάρχουν ποικιλίες σε διάφορα χρώματα και σχήματα του ουραίου πτερυγίου (πχ. Dalmatian Lyretail molly, Golddust Syretail molly, Silver molly, Marble Orange molly, Gold Dust molly, κ.α.)
Υβριδισμοί με το συγγενικό είδος Poecilia latipinna οδηγούν σε απογόνους οι οποίοι ξεχωρίζουν μόνο από τον αριθμό των ακτίνων στο ραχιαίο πτερύγιο. Υβρίδια μπορούν να προκύψουν και από τη σύζευξη με το Poecilia sphenops.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η γονιμοποίηση γίνεται στο εσωτερικό του θηλυκού, ύστερα από την απόθεση του σπέρματος από το αρσενικό με τη βοήθεια του γονοποδίου Η «εγκυμοσύνη» κρατά συνήθως 4-8 εβδομάδες. Το θηλυκό «γεννά» συνήθως 20-60 μικρά, τα οποία είναι έτοιμα να κολυμπήσουν και να τραφούν. Επειδή η γονική φροντίδα τελειώνει με την αποβολή των μικρών στο νερό, καλό θα ήταν τα μικρά να απομακρύνονται από τα ενήλικα άτομα ή να τους προσφέρονται αρκετές κρυψώνες ώστε να μη φαγωθούν. Τα νεογέννητα ιχθύδια μπορούν να τραφούν με θρυμματισμένη τροφή, ναύπλιους αρτέμιας και μικρούς σκώληκες.

Γενικές πληροφορίες: Συχνά εκδηλώνουν ασθένειες βακτηριακής φύσεως: fin-rot, pop-eye, λοιμώξεις από Pseudomonas , αλλά και ασθένειες οφειλόμενες σε παράσιτα: Κωπήποδα, παρασιτικοί σκώληκες και Πρωτόζωα.
Σε σχέση με τα άλλα δύο είδη Μόλυ (P. sphenops και P. latipinna) συντηρείται πιο δύσκολα στο ενυδρείο λόγω των απαιτήσεών του και δεν αναπαράγεται τόσο εύκολα. Τα ψάρια που κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται από επιλεκτικές αναπαραγωγές και συχνά είναι υβρίδια με κάποιο άλλο είδος molly.

 

Poecilia velifera Sailfin Molly, Giant sailfin molly

 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον χρήστη Ζ_Χ.

 

Το προφίλ δημιουργήθηκε από το χρήστη irinichan στα πλαίσια των εργασιών της GupTeam
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...