Jump to content

Καφέ Άλγη Σε Ελαφρά Μορφη Σε Ενυδρειο 100 Λτ


hoodini

Recommended Posts

Θα ηθελα με την σειρά μου να ανοιξω ενα νεο τοπικ για μια απλη ερωτηση να μου πειτε. Εχω ενα 100 Λτ ενυδρειο και η λαμπα που έχει μέσα ειναι 18 W με 12000 kelvin. Επισης παρατηρω ανα ημέρες να δημιουργείται αυτη η καφε αλγη σε καποια σημεια πανω στο τζαμι και σε καποια πετρωματα και διακοσμητικα μεσα στο ενυδρειο. Να ενημερωσω οτι το ενυδρειο τρεχει εδω και 2 μήνες με 2 φιλτρα eheim 2213 και φιλοξενεί μόλις 2 χρυσοψαρα 7 εκκατοστών περιπου. Την καθαρίζω με σφουγκαρακι και βγαζω τα αντικειμενα και με μια οδοντοβορτσα τα τρυβω λιγο και ειναι καινουρια.(καθε φορα που κανω αλλαγη νερού). Δλδ καθε 15 μερες. Δυστηχως εχω μετρησει μονο το ph γυρω στο 7 και αμμωνία που απο τα τεστ της Api σχεδον παντα έχω μεταξυ 0 και 2.5 (υγρα τεστ εννοουμε). Επισης τα φυτα που εχω μεσα είναι μια ανουμπια σπασμενη στα 3 σε μικρα κλωναρακια. Ερωτησεις: Ο φωτισμός είναι οκ; τα φυτα γιατι εχουν πανω τους αυτα τα μαυράκια; η αεραντλια που έχω κάνει για τα φυτα καλό η μόνο για τα ψάρια; και ειναι απαραίτητη;

post-58423-0-78022000-1396865677_thumb.jpg

post-58423-0-58354900-1396865854_thumb.png

post-58423-0-21263300-1396865908_thumb.png

Έγινε επεξεργασία - hoodini
Link to comment
Share on other sites

Για τα κέλβιν δεν είμαι σίγουρη, όταν έχουμε μόνο μία λάμπα πρέπει να είναι λιγότερα, από ότι θυμάμαι, αλλά ας μας πει κάποιος άλλος με σιγουριά. Πάντως να ξέρεις ότι οι ανούμπιες θέλουν σκιά, αλλιώς θα πιάνουν άλγη και θα μαυρίζουν. Η καφέ άλγη είναι φυσιολογική σε ενυδρεία φρέσκα, λένε ότι κάνει τον κύκλο της και μετά φεύγει μόνη της, αλλά νομίζω ο φωτισμός σου είναι πολύς εφόσον έχεις μόνο τις ανούμπιες. Τα άλλα φυτά και τα βραχάκια είναι πλαστικά διακοσμητικά; Να ξέρεις δε σε βοηθάνε κάπου, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν ζημιά γιατί μερικές φορές ξεβάφουν και βγάζουν διάφορες βλαβερές ουσίες στο νερό.

Τις ανούμπιες τις έχεις δέσει ή τις έχεις φυτέψει; Αν τις φυτέψεις ή τις κρατήσεις στο γλαστράκι τους οι ρίζες θα σαπίσουν, τις ανούμπιες τις δένουμε με πετονιά στα ξύλα και στις πέτρες και αυτές τα αγκαλιάζουν με τις ρίζες τους.

Αν μετράς αμμωνία πάνω από 0 έχεις πρόβλημα, γιατί η αμμωνία είναι τοξική για τα ψάρια και πρέπει να είναι μηδενική! Έχεις μετρήσει νιτρώδη και νιτρικά; Στο φίλτρο σου έχεις βιολογικό υλικό; Μάλλον η αλλαγή κάθε 15 μέρες δεν επαρκεί, πρέπει να κάνεις αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα.

Η αεραντλία δεν είναι απαραίτητη όταν έχουμε φυτά γιατί διώχνει το διοξείδιο από το νερό, ενώ τα φυτά το θέλουν. Όμως αν μετράς αμμωνία άφησέ την μέχρι να διορθώσεις το πρόβλημα γιατί οξυγονώνει το νερό και κάνει καλό στα ψάρια, δεν θα πάθουν κάτι οι ανούμπιες, είναι εύκολα και ανθεκτικά φυτά.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστω για την απαντηση σου. Τα υπολοιπα δεν τα μετραω γιατι δεν υπαρχει ρευστο για να αγορασω τα υπολοιπα τεστ. Οταν λες σκια; που να την βρω την σκια; επισης δεν ειναι φυτεμενες. Ενας φιλος μου εδωσε ενα κλωναρι και το εσπασα στα τρια τις εχω σφυνωσει τις δυο και την αλλη την εδεσα με πετρα. Στα φιλτρα μου εχω φουλ βιολογικο υλικο μαζι με τα μπλε σφουγκαρια, και το λευκο σαν υαλοβαμβακας που εχω. Μαλιστα τα καθαριζω μια φορα το μηνα σε νερο ενυδρειου εννοειτε μιας και στον μηνα πανω πεφτει λιγο η αποδοση τους αλλα μολις τα καθαριζω λειτουργουν τελεια. Αμμωνια ισως είχα γιατι ταιζω αρκετα. Μαλιστα προσφατα ειδα οτι ειχε τοση πολυ τροφη κατω που αναγκαστικα και εβγαλα το χαλικι και εβαλα αλλο που ηθελα εξαρχης να αλλαξω και εβγαλα και ολη την βρωμα απο κατω. τα πλαστικα μονο ένα εχω φυτο και αυτο ειναι πολυ ωραιο μιας και δεν εχω χρονο για φυτα και σε ενα μηνα μπαινω και φανταρος. Επισης αλλαγη νερου ρε παιδια ποσο να κανω; το 50 % το 30% ποσο; η αλγη δεν με χαλαει και ισως και να ειναι καλο για τα ψαρια μου μιας και οποτε θελω βαζω σφουγκαρακι και μια οδοντοβουρτσα και ειναι jet. 10 λεπτα δουλεια. Με 2 φιλτρα και φουλ βιολογια και 2 μηνες να τρεχουν και βακτυρια στη ναρχη και δεν εχει στρώσει; ειναι μεταξυ μηδεν και 0.25. Επισης βλεπω τα φυλα της ανουμπιας να στυφογυρνανε λιγο.!! Επισης κατι αλλο! το βραδυ να κλείνω την αεραντλία η να την αφηνω ολη μερα;

Link to comment
Share on other sites

λοιπον λαμπα θες καμια 40W για ευκολα φυτα οπως οι ανουμπιες αλλα τα κελβιν η 4.000Κ ή 6.000-6.500Κ....

Link to comment
Share on other sites

Αλλαξε τη λαμπα με μια που να εχει 6500Κ,αυτη που εχεις ειναι λαθος.

Τις ανουμπιες να τις δεσεις σε καποιο ξυλο η πετρα.

Αεραντλια δεν χρειαζεσαι αν εχεις αναταραξη επιφανειας απο το φιλτρο,σου διωχνει το co2 απο το νερο που ειναι σημαντικο για τα φυτα.

Το φιλτρο το καθαριζεις πολυ συχνα,μολις πεσει αισθητα η ροη,καθαριζεις μονο τα σφουγγαρια σε νερο ενυδρειου.

Αλλαγες νερου θα κανεις καθε εβδομαδα 30% με νερο προετοιμασμενο απο πριν.

Κανονικα δεν θα επρεπε να εχεις αμμωνια.

Link to comment
Share on other sites

ωραια θα κοιταξω να αλλαξω λαμπα. ποσο πανε συνηθως αυτες; επισης τι χρωματα υπαρχουν και ειναι ωραια για ενυδρειο; ρε συ για αμμωνια μου ειπαν οτι ποτε δεν θα δω 0. Δλδ καθαρο κιτρινο στα τεστ της api.τωρα οσο αναφορα τις σκιες που μου ειπαν πιο πανω; πως να κανω σκια σε ενυδρειο που φωτιζεται συνεχεια απο πανω; να βαλω κατι στην επιφανεια να επιπλεει; :/ Στον καθαρισμο του φιλιτρου καθαριζω πολυ καλα την φτερωτη που μαζευει αυτην την μακα.(με οδοντοβουρτσα). Τα σφουγκαρια στον δευτερο μηνα τα καθαρισα. και να πω οτι ειχα 4 χρυσοψαρα εκει μεσα. μονο 2 εχω. παραθετω μετρησεις με τα τεστ σημερινα. Επισης τα φυτα κανουν καλο στο ενυδρειο μας μεσα η απλα επειδη ειναι φυσικη ομορφια τα εχουμε ; θελοντας να πω αν δεν ειχαμε και ειχα την αεραντλια μεσα θα ειχα θεμα;

post-58423-0-60164800-1396889813_thumb.png

Έγινε επεξεργασία - hoodini
Link to comment
Share on other sites

Εγω το τεστ σου το βλεπω για 0 παντως.

Τα φυτα κανουν καλο και στο νερο μας αλλα και δημιουργουν ομορφο περιβαλλον για τα ψαρια μας.

Τι ανουμπιες μπορεις να τις βαλεις στις ακρες του ενυδρειου που συνηθος δεν εχει πολυ φως.

Λαμπα μπορεις να παρεις απο μαγαζι με ηλεκρολογικο υλικο,εκει θα βρεις φθηνα απλα να ειναι 6500 κελβιν.

Link to comment
Share on other sites

αλλα φυτα που να πηγαινουν με χρυσοψαρα τα οποια δεν θα τα φανε; μου αρεσε κατι του στυλ φρασιδι... αν και αυτο μετα τον στρατο

Link to comment
Share on other sites

Τα γρασιδια ειναι δυσκολα φυτα και απαιτητικα σε φως,λιπασματα και co2.

Τωρα αλλα φυτα για χρυσοψαρα..δεν ξερω,ειναι αναλογα τα ψαρια,καποια μελη εχουν κρατησει φυτα με χρυσοψαρα και καποιοι οχι..

Link to comment
Share on other sites

καταλληλα φυτα για χρυσοψαρα ειναι.. οι εχινοδωροι (σχεδον ολοι), οι βαλισνεριες(ολες), οι κρυπτοκορινες(ολες), οι ανουμπιες(ολες), java fern κ.α. (που δεν μου ερχονται)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γρασίδι και χρυσόψαρα είναι λίγο δύσκολο επειδή τα χρυσόψαρα σκάβουν τον βυθό, μάλιστα μπορεί να σου ξεριζώνουν κάποια φυτά μερικές φορές. Εγώ με τα χρυσόψαρα έχω και hygrophila polysperma το οποίο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Γενικά με τα χρυσόψαρα αποφεύγουμε μαλακά φυτά γιατί τα τρώνε. Αλλά είναι ανάλογα το χαρακτήρα του ψαριού. Για παράδειγμα, επειδή τώρα ζευγαρώνουν, αναγκάστηκα να βάλω μαλακά φυτά για να σωθούν αυγά και γόνοι, όπως moss, cabomba caroliniana, egeria densa και δεν τα έχουν φάει! :)

Link to comment
Share on other sites

Καλιρόη, τα δικά σου τώρα έχουν το μυαλό τους αλλού... όχι στα φυτά.... :usd::usd:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...