Jump to content

υδροθειο


bas_754

Recommended Posts

Διατηρω ενα τριακοσαρι(3 μηνες) φυτεμενο με υποστρωμα λεπτη αμμο.(οχι λασπη αλλα λεπτη)

παρατηρησα οταν χρειαστηκε να ξηλωσω μια caboba οτι μυριζαν οι ριζες της σαν βοθρος (υποθετω υδροθειο)

Ξερω οτι αυτο γινεται οταν δεν υπαρχει καλος αερισμος του υποστρωματος (αμμος) με την κυκλοφορια του νερου. Παραδοξως τα φυτα μου και οι 12 ροδοστομοι που εχω τα πανε μια χαρα.

Υπαρχει κινδυνος για τα ψαρια στο μελλον? (προοριζεται για δισκους)

Υπαρχει αλλος τροπος αντιμετωπισης εκτος απο αλλαγη υποστρωματος (ειναι ολα τοσο ομορφα που δεν θελω να το χαλασω)?

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που γνωριζω μονο ειναι οτι σε μεγαλη ποσοτητα ειναι επικινδυνο για τον ανθρωπο.

Αν καποιος γνωριζει κατι περισσοτερο ας το πει.

Link to comment
Share on other sites

Μια ελαφριά μυρωδιά είναι φυσιολογικό να έχουμε στο υπόστρωμα όταν δεν οξυγονώνετε καλά ιδιαίτερα όταν βγάζουμε κάποιο φυτό. Αυτό δεν πειράζει και τα φυτά αγαπάνε πολλή αυτές της συνθήκες. Πρόβλημα θα έχεις όταν η μυρωδιά αυτή έχει την χαρακτηριστική μυρωδιά του κλούβιου αυγού τότε και μόνο τότε έχεις υδρόθειο (H2S) που είναι επικίνδυνο για τα ψάρια σου. Εάν έχεις ψάρια βυθού τότε αυτά πρώτα αντιλαμβάνονται το πρόβλημα πολλή προτού το αντιληφτούμε εμείς και κολυμπάνε κοντά στην επιφάνεια του νερού και αποφεύγουν να κολυμπούν ως συνήθως στον βυθό. Παρατήρησε όμως εάν από το υπόστρωμα αναδύονται φυσαλίδες ή σκάλισε ελαφριά με ένα ξυλάκι το υπόστρωμα και κοίταξε εάν αναδύονται φυσαλίδες (όχι μια τυχαία φυσαλίδα) και εάν μυρίζει το υπόστρωμα σαν κλούβιο αυγό. Προσπάθησε εάν είναι δυνατόν να πάρεις και δήγμα από άλλο σημείο του ενυδρείου σου για να διαπιστώσεις εάν η συνθήκες είναι παρόμοιες. Μήπως άφησες μέσα στο υπόστρωμα σου να σαπίσει τίποτα π.χ. κάποιο φυτό το οποίο ξερίζωσες και έμειναν οι περισσότερες ρίζες μέσα στο υπόστρωμα ή κάτι παρόμοιο.

Τέλος εάν τα ψάρια σου συμπεριφέρονται φυσιολογικά τότε δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα και ούτε χρειάζεται να αλλάξεις το βυθό σου. Απλός πρόσεξε να μην υπερβαίνει τα 6-7 εκατοστά

Link to comment
Share on other sites

ειναι ακριβως 6 εκατοστα και τιποτα απο τα αλλα δεν συμβαινει. οπως ειπες το σκαλισα λιγο αλλα ουτε φυσαλιδες ουτε αυτη ημυρωδια που λες.

αυτο ου φοβαμαι ειναι μηπως με τον καιρο υπαρξει προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Να μην σε ανησυχεί αυτό ιδιαίτερα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ μέσα στη λίμνη μου και δεν ήξερα τι να κάνω. Στην αρχή νόμιζα ότι θα πεθάνουν τα ψάρια. Τότε έψαξα το θέμα και είδα ότι αν δεν διαταράσσεται η ηρεμία του υποστρώματος επί καθημερινής βάσεως, δεν υπάρχει κίνδυνος στο ενυδρείο σου. Αυτό όντως παρατηρείται από την μή επαρκή οξυγώνωση του υποστρώματος στα κάτω επίπεδα του. Αυτό μπορεί κάλλιστα να παρατηρηθεί ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ αλλά επίσης δεν είναι ανησυχητικό.Αν σκεφτείς λογικά, πολλά απο ψάρια που ζουν σε λίμνες αλλά και σε ποτάμια, οι συνθήκες της λάσπης κάτω στον πάτο είναι ακριβώς οι ίδιες΄ή και πολύ χειρότερες. Η καλή οξυγώνωση, φιλτράρισμα και οι αλλαγές του νερού δεν επιτρέπουν την μόλυνση του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...