Jump to content

CRYPTOCORINE


Recommended Posts

εχω ενα ενυδρειο φυτεμενο με διαφορα ειδη φυτων!ολα πηγαινουν πολυ καλα εκτος απο μια cryptocorine wendtii green.στην αρχη ειδα cryp rot k κλαδεψα τα αρρωστα φυλλα αλλα μετα απο λιγες μερες παλι τα ιδια.ετσι την εβγαλα τελειως κρατωντας ομως 3 υγιεις πολυ μικρους βλαστους οι οποιοι αναπτυσσονται πολυ γρηγορα!παρατηρω ομωσ ακομη και στα νεαρα φυλλα ενα ''καφετισμα''σαν να σαπιζει αριστερα και δεξια κατα μηκος των φυλλων!!υπαρχει λυση για να επανελθει το φυτο?(η λιπανση ειναι υπερπληρης,πραγμα το οποιο φαινεται απο τα υπολοιπα φυτα του ενυδρειου εκτος και τηςeleocharis acicularis ηοποια δεν αναπτυσσεται και μαραινονται συνεχως τα ''φυλλα''της)αν καποιος μπορει να συμβουλευσει και για αυτο!!! :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες

Μπορείς να στείλεις φωτογραφία και ανέφερε λίγο πιο αναλυτικά της συνθήκες που επικρατούν στο ενυδρείο σου π.χ. υπόστρωμα ph, kh, gh, Po4…

Επίσης δεν μας αναφέρεις πότε το τοποθέτησες στο ενυδρείο σου, εάν πιο μπροστά το φυτό αναπτύσσονταν κανονικά ή εάν το άλλαξες πρόσφατα θέση ή αν άλλαξες της συνθήκες στο ενυδρείο σου π.χ. ανέβασες η κατέβασες το ΡΗ.

Όσο για την eleocharis acicularis αναπτύσσεται πιο καλά σε άμμο και λεπτόκόκκο χαλίκι ενώ δεν της αρέσουν η πολλή ψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος ανέφερε σε παρακαλώ και πια άλλα φυτά έχεις στο ενυδρείο σου για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να βοηθηθείς πιο σωστά.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα χρηστο! το ενυδρειο που έχω είναι 15 λιτρων το οποιο χρησιμοποιώ για να κρατάω τα κλαδέματα από το μεγάλο μου ενυδρείο. τα ειδη που έχω μέσα είναι : hygrophila corymbosa "siamensis", anubias congansis, micranthemum imbrosum, echinodorus cordipholius "marble queen" , hemianthus callitrichoides "cuba", eleocharis acicularis και την cryptocoryne. σαν υπόστρωμα έχω ψιλόκοκκο χαλίκι και χρησιμοποιώ seachem flourish tabs καθώς και τα πρ'οσθετα τησ seachem για λίπασμα, σίδηρο, κάλιο και το excel σαν "υποκατάστατο" διοξειδίου.

άλλες παράμετροι :Ph > 7,5 , gh 10 , kh 7 , no3 10 , po4 0,5 , temp 27 βαθμοί.

όλα τα φυτά πλην αυτών που ανέφερα έχουν πολλή καλή ανάπτυξη. την cryptocoryne την έβαλα πριν 1 μηνα και είναι στην μέση και μπροστά. όπωσ σου ανέφερα όλα τα φυτά είναι από κλαδέματα.

αύριο θα σου στείλω φωτό.

ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Τα cryptocoryne είναι παράξενα φυτά σε κάθε αλλαγή συνθηκών νερού, φωτισμού κ.τ.λ. αντιδρούν με το να ρίχνουν άλλοτε γρήγορα άλλοτε σιγά τα φίλα τους και βγάζουν καινούργια φίλα προσαρμοσμένα στης νέες συνθήκες. Επίσης μπορούν να αλλάξουν και το χρωματισμό τους και να μοιάζει το χρώμα τους με σάπιο μήλο η κοκκινωπό η σκούρο πράσινο ιδιαίτερα στα wendtii που η οικογένεια τους είναι τεράστια.

Αυτό που αναφέρεις .<<…ακομη και στα νεαρα φυλλα ενα ''καφετισμα''σαν να σαπιζει αριστερα και δεξια κατα μηκος των φυλλων>> όταν τα νεαρά φύλλα μεγαλώνουν τη γίνετε σαπίζουν ή μόνο ο χρωματισμός αλλάζει. Τέλος πάντων μια φωτογραφία θα μιλούσε από μόνη της.

Επίσης Πολλά φυτά σε λίγα λίτρα που τα χωράς όλα αυτά. μπορεί και αυτό να είναι μια αιτία που δεν μεγαλώνουν τα cryptocoryne. Παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα φυτά δεν ανέχονται δίπλα τους πολλά φυτά (αλληλοπάθεια λέγετε το φαινόμενο αυτό και συνήθως δεν εμφανίζεται στα ενυδρεία αλλά σε έναν τόσο μικρό χορό μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί) δοκίμασε να βάλεις τα φυτά μέσα στο μεγάλο ενυδρείο και παρατήρησε την ανάπτυξη τους.

Υ.Γ.

όλα αυτά που σε γράφω είναι πληροφορίες και υποθέσεις διότι λοιποί η φωτογραφία.

Link to comment
Share on other sites

αυτο που ειπες φιλε μου σαν σαπιο μηλο!θα σου στειλω αυριο φωτο να δεις οσο φαινεται!στο μεγαλο τα εχω ηδη αυτα τα φυτα κι αλλα.στο μικρο κραταω κλαδεματα για να τα βαλω σε ενα μεγαλυτερο που θα φτιαξω σε 2-3 μηνες!παντως τα πιο νεαρα βλασταρια σημερα που το ειδα βγαινουν οκ αυτα που ''καφετιζουν''ειναι τα λιγο μεγαλυτερα που υπηρχαν οταν εγινε η μεταφορα,αρα συμφωνα με τα λεγομενα σου προσαρμοζεται στις νεες συνθηκες!αυτο μου φαινεται πολυ λογικο βλεποντας το φυτο.το εχω βαλει διπλα στον ανουμπια απο την ρχη και συμφωνα με τον ρυθμο που αναπτυσσεται δεν φαινεται να εχει προβλημα,περα απο τα φυλλα για τα οποια φαινεται πως βρηκαμε το προβλημα!!σ'ευχαριστω,θα στειλω αυριο φωτο.θα το αφησω παντως να δουμε την εξελιξη του!!

Link to comment
Share on other sites

εγω πολυ απλα και λιτα θα πω,οτι οι κρυπτοκορινες ειναι ιδιορυθμα φυτα και δεν τους αρεσουν ιδιαιτερα οι αλλαγες,τα κλαδεματα,οι μεταφυτευσεις κλπ...

και μπορει να δειξουν σημαδια σαπισματος και διαλυσης.....

Link to comment
Share on other sites

Σιδερένιος klaz... :thaman::thaman:

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είχα το είδος αυτό καθώς και το wendtii brown για αρκετό καιρό, θα σου πω τι είχα παρατηρήσει αγώ και ίσως βοηθήσει.

Όταν υπάρχει δυνατός φωτισμός το φυτό δεν σηκώνει τα φύλλα του ψηλά αλλά απλώνεται με τα φύλλα σχεδόν κολλημένα στο χαλίκι. Αυτό συνέβαινε μέχρι που κάποιο από τα υπόλοιπα φυτά μου του εκρυψε το φως οπότε και άρχισε να σηκώνει τα φύλλα του προς το φως.

Παραθέτω, επίσης, ένα απόσπασμα που αναφέρεται στο συγκεκριμένο φυτό από το site μου και που εξηγεί γιατί φυτά όπως οι cryptocoryne μπορεί να αλλάξουν χρώμα στα φύλλα τους.

Ανάλογα με το φωτισμό, τα φύλλα των φυτών μπορεί να έχουν χρώμα πράσινο, καφέ ή και κόκκινο. Σε κάποια φυτά, το χρώμα των φύλλων τους παραμένει πάντα το ίδιο, ενώ σε άλλα μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την ένταση του φωτισμού. Την ένταση και το είδος του φωτισμού που χρειάζεται ένα φυτό στο ενυδρείο μας, μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε κοιτώντας το χρώμα των φύλλων των διαφόρων φυτών. Αν το χρώμα των φύλλων ενός φυτού είναι κόκκινο, σημαίνει ότι στη φύση βρισκόταν κάτω από συνθήκες υψηλού φωτισμού, άρα και στο ενυδρείο μας για να αναπτυχθεί και να φωτοσυνθέτει ικανοποιητικά, χρειάζεται έντονο φωτισμό. Τα κόκκινα φύλλα αρκετών φυτών όταν πρωτοβγαίνουν είναι πράσινα και στην πορεία αλλάζουν σε κόκκινα. Αν παρατηρήσουμε ότι τα νέα φύλλα τέτοιων φυτών σταματήσουν να γίνονται κόκκινα ή αρχίσουν να ξαναγίνονται πράσινα από κόκκινα, αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός του ενυδρείου μας δεν είναι ικανοποιητικός για την σωστή φωτοσύνθεση και ανάπτυξή τους.

Πολλά φυτά, και ιδιαίτερα της οικογένειας των κρυπτοκορίνων, έχουν φύλλα χρώματος καφέ. Αυτό συμβαίνει γιατί στη φύση τα φυτά αυτά βρίσκονται κάτω από σκιά, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει φωτοσυνθετικές χρωστικές που απορροφούν το πράσινο χρώμα, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν στις συνθήκες αυτές. Αυτά τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν και στο ενυδρείο μας κάτω από ψηλότερα φυτά ώστε να βρίσκονται στη σκιά. Αν για οποιοδήποτε λόγο βρεθούν σε συνθήκες άμεσου υψηλού φωτισμού, τότε με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουν να αλλάζουν τις φωτοσυνθετικές χρωστικές τους σε πράσινες, αλλάζοντας και το χρώμα των φύλλων τους σε πράσινο.

Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον το φάσμα του φωτός που εκλαμβάνουν αλλάζει σε σχέση με τις βιοτοπικές συνθήκες διαβίωσής τους. Η πράσινη φωτοσυνθετική χρωστική όπως η χλωροφύλλη, είναι πολύ πιο χρήσιμη σε αυτού του είδους τα φυτά απ' ότι η καφέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος αλλαγής χρωστικών, αποτελεί το φυτό στην παρακάτω φωτογραφία (cryptocoryne wendtii 'brown'), του οποίου τα φύλλα από καφέ, άλλαξαν σιγά σιγά (σε περίοδο 9 μηνών) σε πράσινα λόγω τοποθέτησής του στο ενυδρείο σε χώρο όπου λαμβάνει άμεσα δυνατό φωτισμό.

cryptocoryne_wendtii1.jpg

Cryptocoryne wendtii 'brown'



Συμφωνόντας και με τους υπόλοιπους ότι οι cryptocoryne είναι ένα είδος που δεν του αρέσουν ιδιαίτερα οι μετακινήσεις και οι αλλαγές, και εφόσον στο ενυδρειο σου τα υπόλοιποα φυτά πάνε καλά, θα έλεγα να του δώσεις λίγο χρόνο ακόμα μήπως και δεν έχει εγκλιματιστεί στο περιβάλλον. Επίσης, μήπως στο προηγούμενο ενυδρείο (απ όπου πήρες το κλάδεμα) ο φωτισμός ήταν λιγότερος με αποτέλεσμα το φυτό να προσπαθεί να αλλάξει χρωστικές στα φύλλα του και γι αυτό να βλέπεις ότι τα φύλλα καφετίζουν?


Σίγουρα μια φωτό θα μας δείξει καλύτερα, αλλά λάβε και τα παραπάνω υπόψιν σου.

Ελπίζω να βοήθησα :thaman:

Link to comment
Share on other sites

μαλλον αυτο ειναι παιδια,προσαρμοζεται!καποια νεα βλασταρακια που μεγαλωνουν ειναι πρασινα!αυτο το καφετισμα ειναι στα παλια φυλλα!στελνω μερικες φωτο,δεν εχουν καλη αναλυση αλλα κατι διακρινεται!ευχαριστω για την βοηθεια παιδια κ εσενα istella!! :thaman:

post-3357-1174394374_thumb.jpg

post-3357-1174394437_thumb.jpg

post-3357-1174394455_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...