Jump to content

Η Εξέλιξη Του Χόμπι Στην Ελλάδα


Recommended Posts

Προτού πω την δικιά μου γνώμη θα ήθελα πρώτα να ακούσω η καλύτερα να διαβάσω την δικιά σας άποψη πάνω στο θέμα και θέτω παρακάτω κάποια ενδεικτικά ερωτήματα.

Πως πιστεύεται εξελίχτηκε το χόμπι στην Ελλάδα σε σχέση με τα άλλα κράτη;

Βρισκόμαστε σε καλό δόμο;

Εξελιχτήκαμε εως ένα σημείο και μετά μείναμε λίγο πολύ στάσιμή;

Πιστεύεται ότι έχουμε την δυναμική αλλά και την θέληση στο άμεσο μέλλον να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα κράτη που θεωρούμε ότι προπορεύονται.

Τη θέλει ο αρχάριος από τον έμπειρο και τη θέλει ο έμπειρος από τον αρχάριο;

Προσκοπικά είσαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη μας σε ότι αφορά την συντήρηση των ενυδρείων, την βοήθεια και ανταπόκριση των χομπιστων, την βαθιά γνώση των θεμάτων δίνοντας σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις, δίνουμε απλόχερα της γνώσεις ή όχι, δεν μιλώ για μεμονωμένα θετικά η αρνητικά περιστατικά αλλά για το γενικό σύνολο.

Γενικά πείτε ότι σας αρέση και ότι σας δυσαρεστεί πάνω στο χόμπι μας, αλλά και προτάσεις πως πάρουμε σαν μια κοινότητα χομπιστων να εξελιχτούμε και να βελτιωθούμε.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα Χρηστο.

Ενδιαφερον θεμα ,αλλα για να υπαρχει απαντηση αντικειμενικη,πρεπει να ειμαστε σε θεση ,να κρινουμε τα αλλα κρατη,δηλ.να γνωριζουμε απο μεσα τι συμβαινει.

Εγω θα μιλησω για την Τουρκια,που ειμαι μελος σε 2 φορουμ.

Ειμαστε παρα πολυ μπροστα,ενω διαθετουν πολυ χρημα,και τα ενυδρεια τους,αλλα και η γνωση τους στο χομπι,ειναι σχεδον ανυπαρκτη,με τα δικα μας δεδομενα.Το συμπερασμα αυτο το βγαζω,κρινοντας αυτα τα δυο φορουμ και μονο.Ισως να υπαρχουν αλλα φορουμ εκει,που να εχουν περισσοτερη γνωση,και να μην ξερω.Πιστευω οτι η Γερμανια ειναι η κορυφη,αλλα εσυ θα μας τα πεις καλυτερα τα πραγματα.

Στο χομπιμας ολα ειναι ομορφα,οι ανθρωποι τα χαλαμε με βλακειες και εγωισμους,

Πιστευω οτι το επιπεδο ειναι πολυ καλο,και σε θαλασσα,αλλα και σε γλυκο,απλα τωρα ειμαστε στασιμη,και παμε πμρος τα πισω,λογο οικονομικης καταστασης της χωρας μας.

Εχω δει αρχαριους,αγενεστατους και προκληκτικους(ευτυχως λιγοι)οποτε τι να βοηθησεις αυτους.Αλλα εχω δει και εμπαιρους πραγματικα(ευτυχως λιγοι) να τα κανουν σαλατα απενατι σε αρχαριους

Επισης ,με αυτα που βλεπω στην ΤΒ για την Αμερικη,οι δικημας θαλασσινοι ειναι χιλιομετρα μακρια,αλλα δεν μπορω να ξερω το γενικο επιπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα μεγάλο γερμανικό φόρουμ πριν λίγο καιρό.

Άρχισα να διαβάζω τα θέματα και απάντησα σε μερικά που έβλεπα οτι είχαν ζωοτόκα μαζί με neon tetras σε 54 λίτρα.

Ανέφερα ότι χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες νερού και έπεσαν να με φάνε οι "έμπειροι". Το έμπειροι το βάζω σε "" γιατί το μόνο μου κριτήριο ήταν τα χιλιάδες post που είχαν.

Σταμάτησα να μπαίνω μετά από λίγο καιρό φυσικά. :)

Δεν είμαι ούτε έμπειρος, ούτε αρχάριος, αυτό που περιμένω όμως από ένα νέο χομπίστα , είναι να ενημερώνεται πρώτα και όταν παρουσιάζει το ενυδρείο του, να είναι ανοιχτός στην κριτική που του γίνεται όταν υπάρχουν λάθη.

Θεωρώ ότι το χόμπι στην Ελλάδα έχει πολύ καλό επίπεδο δεδομένων των συνθηκών.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστα τα λέτε και πράγματι δείχνει οτι το χόμπι μας είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με αυτά που βλέπουμε γύρω μας , εννοώ κάτι εκπομπές απο Αμερική μεριά που τους έχει φαει η πλαστικουρα

Εδώ κατα τη γνώμη μου αλλά και την εμπειρία μου στα ελληνικά φόρουμ ευτυχώς υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει την ειλικρινή διάθεση να βοηθήσει , ανάλογα με το επίπεδο που γνωρίζει ,υπαρχουν βέβαια αρκετοί συνχομπίστες που παρασύρονται και δίνουν εσφαλμένες συμβουλες.

Το χειροτερο όμως και κάτι που το έχω βιώσει ο ίδιος αλλά το βλέπω και σε κάποια ποστ μερικών που νομίζουν οτι είναι παντογνωστες ,αραδιαζουν ολόκληρα κατεβατα άρθρων απο οποιαδήποτε πηγή βρουν ,που δυστυχώς μερικές φορες δεν περιέχουν την απάντηση που ψάχνει αυτός που ρωτά ουτε στο ελάχιστο , απλα το κανουν για να δείξουν οτι ξέρουν , τουλαχιστον έτσι νομίζουν .

Το πιο εκνευριστικο βέβαια είναι όταν τους Ρώτας να διευκρινησουν κάτι κάνουν λες και είναι η Πύθια εκστομιζοντας κάτι απίθανα που αμφιβάλλω αν καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τι λένε, άσε που το παίζουνε και βαριά πεπόνια και παει η ειρωνία σύννεφο

Ευτυχώς τέτοιοι είναι ορισμένοι και σχεδόν οι ίδιοι σε κάθε φόρουμ ,οποτε αμα δεις κάποιον να κινείται στο ίδιο στυλ γραψιματος ξέρεις οτι είναι ο ίδιος βλαξ παντου

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι ένα χόπμυ για να πάει μπροστά πρέπει να μάθουμε όλοι μας να μοιράζουμε και να δεχόμαστε εμπειρίες και γνώσεις...

Να μάθουμε να λέμε τα πράγματα κατανοητά και απλά από το Α έως το Ω, με όλα μας τα λάθη και όλες τις επιτυχίες...

Να μάθουμε να δεχόμαστε την κριτική...
Να μάθουμε να ρωτάμε ακόμη και ότι θεωρούμε χαζό....

Όσον αφορά τα ελληνικά φόρουμ,... σε γενικές γραμμές είναι σε καλό επίπεδο (αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία από τα ξένα)...., αλλά για μένα ένα φόρουμ δεν είναι για να "χαϊδεύει αυτιά" με χειροκροτήματα και μπράβο, αλλά να λέει τα πράγματα ξεκάθαρα αν αυτό, εκέινο ή το άλλο είναι καλό, σωστό, όμορφο, ή λάθος....

Μόνο έτσι θα μάθει ο χομπίστας τη σωστή πορεία των πραγμάτων, και όχι με το να του λέμε αυτό που θέλει ν ακούσει..

Χόμπυ κάνουμε και όχι πολιτική

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι ένα χόπμυ για να πάει μπροστά πρέπει να μάθουμε όλοι μας να μοιράζουμε και να δεχόμαστε εμπειρίες και γνώσεις...

Να μάθουμε να λέμε τα πράγματα κατανοητά και απλά από το Α έως το Ω, με όλα μας τα λάθη και όλες τις επιτυχίες...

Να μάθουμε να δεχόμαστε την κριτική...

Να μάθουμε να ρωτάμε ακόμη και ότι θεωρούμε χαζό....

Συμφωνω.

Link to comment
Share on other sites

Ποια χωρα και με ποιο κριτηριο θεωρειται μπροστα στο θεμα ενυδρειο;

Εγω νομιζω οτι ολα ειναι θεμα παιδειας και φυσικα ορεξης για επιμορφωση. Οσο περισσοτερο διαβαζει καποιος τοσο περισσοτερο μπαινει στο νοημα του θεματος. Οσο περισσοτερο ενημερωνεται τοσο λιγοτερα σφαλματα κανει. Αλλα παιζει ρολο και ο σεβασμος που εχει ο καθενας απεναντι σε αυτο που κανει.

Link to comment
Share on other sites

Απο την εποχή που το πρωτοξεκίνησα, το 1994-95 εχουν αλλάξει αρκετά πράγματα.

Υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, περισσότερη και πιο εξελιγμένη τεχνολογία, υπάρχουν τα forum και το web που μπορεις πλεον να βρεις τα πάντα. και ο αριθμός των χομπιστων εχει αυξηθεί πολυ.

Τοτε οτι πληροφόρηση και γνώσεις τις παιρναμε απο εμπειρους χομπίστες, και οποτε βρίσκαμε βιβλία ή περιοδικά ( αγγλόφωνα βεβαια απο ενα pet shop που εφερνε τοτε).

Και φυσικά ειναι πιο ευκολο να ξεκινήσεις ενα ενυδρείο σήμερα παρα τοτε. Υπάρχει πολυ πληροφόρηση.

Ενα πράγμα δεν εχει αλλάξει κατα τη γνώμη μου. Οι τιμες...Αρκετά πιο ακριβές απο άλλες χώρες.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι ένα χρόνο στο χόμπυ και το μόνο φόρουμ στο οποίο είμαι μέλος είναι το Aquazone, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω στα ερωτήματα, παρά μόνο στο "Τι θέλει ο αρχάριος από τον έμπειρο και τι θέλει ο έμπειρος από τον αρχάριο;".

Ως αρχάρια ήθελα πρώτα πληροφορίες και βοήθεια, τις οποίες και έλαβα απλόχερα. Γενικά ο αρχάριος πιστεύω πως είναι καλό να γνωρίζει το γιατί, σε αυτά που του λέει κάποιος και να έχουν υπομονή μαζί του. Αυτό που με δυσκόλεψε εδώ μέσα στην αρχή ήταν ότι έψαχνα κάθε φορά μέσα σε όλο το φόρουμ για να βρω αυτά τα ωραία χρήσιμα άρθρα μέχρι να μάθω που είναι. :D

Ως "έμπειρη" (αναφέρομαι σε όσα έχω μέχρι τώρα) θα ήθελα από κάποιον "αρχάριο" (εννοώ κάποιον με λιγότερη εμπειρία από τη δική μου) προτού δυσανασχετήσει για κάτι να αναζητήσει το γιατί και να έχει επίσης υπομονή. Σημαντικό επίσης θεωρώ να ρωτάει κανείς τα πάντα, ακόμα κι αν του φαίνεται κάτι "χαζό". :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε γενικες γραμμες δεν μπορω παρα να συμφωνισω με ολους.

Σημερα υπαρχει το νετ οπου μπορεις να ενημερωθεις και να την ψαξεις και ενα σκαλι παραπερα εαν το επιθυμης.

Ειναι και θεμα νοοτροποιας και προσωπικων επιλογων στο πως θα φτασουμε το ενυδρειο μας σε ενα επιπεδο το οποιο ειναι και λιγο ταλεντο εκτος του τυποποιημενου και της πεπατημένης.

Πιστευω πως παντου υπαρχουν τα καθως πρεπει μαστορια του χωρου και αλλοι που και να προσπαθουν 50 χρονια δεν το εχουν πανω απο ενα επιπεδο περαν της εθνικοτητας.

Απο εκει και περα το οικονομικο σκελος ειναι ενα θεμα για μεγαλα εργα πραγμα το οποιο το οτι εχουμε ακομη ενυδρεια εστω και μικρα ειναι ενα θαυμα αυτη την στιγμη και η αποδειξει πως υπαρχει αγαπη και γινονται θυσιες για να μπορεσουμε να εχουμε τα καμαρια μας.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως η εξέλιξη του χόμπι στην Ελλάδα, ως ένα βαθμό ακολούθησε τις διεθνείς εξελίξεις

Ξεπεράστηκε ο άθλος να έχεις ενυδρείο και να προσπαθείς να βρεις απαντήσεις μέσω βιβλίων κι ανταλλαγής εμπειρίων (κυρίως τηλεφωνικών!) με άλλους συγχομπίστες

Η αύξηση όμως των πληροφοριών και η ευκολία πρόσβασης σ αυτές, έκανε κι ένα "κακο" : Χάθηκε από όλους μας το άλλοθι του "δεν ήξερα".

Ενώ δλδ πριν χρόνια ίσως υπήρχε άλλοθι στον αρχάριο, όταν ο Χ πετσοπας τον φόρτωνε με κάθε καρυδιάς καρύδι, πλέον αυτό το άλλοθι δεν υπάρχει. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, ειδικά πριν αγοράσουμε ζωντανά.

Αναφορικά με τις "απαιτήσεις" του αρχάριου και του έμπειρου, θα μιλήσω ως αρχάριος. Αυτό που ζητάω είναι ξεκάθαρες απόψεις και μεταφορά εμπειρίας. Το χόμπι είναι σε μεγάλο ποσοστό εμπειρικό. Αυτό που έχει συμβεί σε κάποιον, ενδεχομένως ακόμη να μην έχει γραφτεί σε κανένα φόρουμ και σε κανένα site. Επομένως, μέσα από την μεταφορά γνώσεων,νομίζω πως όλοι κερδίζουν

Αυτό που πραγματικά με πικραίνει, είναι επειδή αρκετοί οδηγούμαστε σε αγορές ενυδρειακών προϊόντων μέσω ebay ή άλλων site για δύο βασικούς λόγους

1. Ορισμένα απ τα προίόντα που ψάχνουμε δύσκολα έρχονται στην Ελλάδα

2. Οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα είναι αυξημένες...κατά πολύ!

Επίσης ως χώρα,νομίζω πως απέχουμε αρκετά από άλλες χώρες, μέχρι να καταλάβουμε πως τα ψάρια ειναι κι αυτά κατοικίδια.

Δυστυχώς από τους περισσότερους - δεν αναφέρομαι σε χομπίστες - αντιμετωπίζονται ως υλικά μιας χρήσης ή ως υλικά με ημερομηνία λήξης

Σ ότι αφορά τα φόρουμ, ευτυχώς υπάρχουν αρκετά. Ο καθένας πρέπει να βρει αυτό που του ταιριάζει

Το βασικό είναι, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων σε χαλαρό ύφος, να κερδίζουν τα ζωντανά μας και μετά εμείς

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγω την γνωμη μου...

Τα ελληνικα φορουμ σε καλυπτουν μέχρι ενα βασικό σημειο στην διατηρηση υδροβιων οργανισμών.

Αν θέλεις να μπεις στα βαθια, δυστηχως πας σε ξένα φορουμ.

Link to comment
Share on other sites

Να πω και εγω την γνωμη μου...

Τα ελληνικα φορουμ σε καλυπτουν μέχρι ενα βασικό σημειο στην διατηρηση υδροβιων οργανισμών.

Αν θέλεις να μπεις στα βαθια, δυστηχως πας σε ξένα φορουμ.

Που νομιζεις οφειλεται αυτο?

Link to comment
Share on other sites

Που νομιζεις οφειλεται αυτο?

Δεν ξερω το γιατι , αλλα πολλοι ασχολουνται εως ενα σημειο, δεν το ψαχνουν παραπέρα....και οσοι εχουν ασχοληθει περισσοτερο το κρατανε για τον ευατο τους. ( μιλάω για φυτεμένα ενυδρεια και διατηρηση γαριδων).

Βλέπω πολλους σε διαφορα φορουμ, κυριως στα φυτεμένα ενυδρεια, στηνουν ενα ενυδρειο, πιανουν άλγες και τα παρατανε με την μια...

Μα αν δεν την πάθεις δυστηχως δεν θα μάθεις ....

Οπως και να το κανουμε υπαρχουν ξένα φορουμ που ειναι πολυ μπροστα απο τα δικα μας τα φορουμ.... πολύ μπροστα....

Δυστηχως , με αυτα που ασχολουμε φυτεμένο και γαρίδες, τα ελληνικά φορουμ δεν μου προσφερουν πια πληροφοριες , εχουν μεινει κάπως στάσιμα...

Τελος παντων το κατι extra δεν θα το βρουμε στην ελλάδα αλλα στο εξωτερικό.

Link to comment
Share on other sites

Οπως πιστευω θα εχεις διαπιστωση κι εσυ, πολλοι θελουν να το στησουν να βαλουν μεσα τα αναλογα ψαρια, φυτα, διακοσμηση

και απλα να το χαζευουν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω το γιατι , αλλα πολλοι ασχολουνται εως ενα σημειο, δεν το ψαχνουν παραπέρα....και οσοι εχουν ασχοληθει περισσοτερο το κρατανε για τον ευατο τους. ( μιλάω για φυτεμένα ενυδρεια και διατηρηση γαριδων).

Βλέπω πολλους σε διαφορα φορουμ, κυριως στα φυτεμένα ενυδρεια, στηνουν ενα ενυδρειο, πιανουν άλγες και τα παρατανε με την μια...

Μα αν δεν την πάθεις δυστηχως δεν θα μάθεις ....

Οπως και να το κανουμε υπαρχουν ξένα φορουμ που ειναι πολυ μπροστα απο τα δικα μας τα φορουμ.... πολύ μπροστα....

Δυστηχως , με αυτα που ασχολουμε φυτεμένο και γαρίδες, τα ελληνικά φορουμ δεν μου προσφερουν πια πληροφοριες , εχουν μεινει κάπως στάσιμα...

Τελος παντων το κατι extra δεν θα το βρουμε στην ελλάδα αλλα στο εξωτερικό.

Φιλε Νικο αυτο που κανεις εσυ και λιγοι ακομα στην ελλαδα δεν ειναι ποια χομπυ αλλα επαγγελμα :-)

Εκτος αυτου, αυτο το επιπεδο φυτεμενου εχει και καποιο κοστος, και αρκετη ενασχοληση ενω οι απλοι χομπυστες απλα θελουν κατι ευκολο το οποιο να μπορουν να συντηρησουν χωρις πολλες σπαζοκεφαλιες. Τελος παντων συμφωνω πως το εξωτερικο ειναι προχο λογο του οτι εκει ειναι η αγορα με πολυ κοσμο αλλα εχουμε και καλα μυαλα στην αφανεια. Μην νομιζετε πως ολοι στα εξωτερικας ειναι τζιμανεια αλλα υπαρχει και κοσμος που την ψαχνει συνεχεια σε αλλο επιπεδο και βεβαια αυτοι ειναι αλλου για αλλου.

Link to comment
Share on other sites

... το κατι extra δεν θα το βρουμε στην ελλάδα αλλα στο εξωτερικό.

Γενικά θα συμφωνήσω με τον Νίκο και φυσικά στο ότι... το κατι extra δεν θα το βρουμε στην ελλάδα αλλα στο εξωτερικό.

Οι λόγοι είναι πολλοί.

Όποιος θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα το χόμπι - ενυδρείο του θα ψαχτεί να μάθει το πως από ξένους που είναι 3 και 4 βήματα πιο κάτω. Το άτομο αυτό αν έχει την διάθεση και εάν αυτοί που τον ρωτάνε έχουν καλή στάση θα ανεβάσουν λίγο το πύχι του είδους στην χώρα μας.

Π.χ. οι γαρίδες, που μέσα σε λίγα χρόνια πήγαμε από κανένα ενυδρείο, στο οι red cherry να είναι κοινές και σήμερα να υπάρχουν αξιοζήλευτα ενυδρεία με CRS και Cardinal!!

Οι cardinal τα καταφέρανε στην χώρα μας γιατί οι ξένοι μας προσφέρανε τα σωστά άλατα για το νερό μαζί με αρκετά "μυστικά" τους.

Οι ξένοι είναι αυτοί που πάνε σε βιότοπους, που ερευνούν και αναπτύσουν προιόντα. Είναι αυτοί που οδηγούν την αγορά και το χόμπι.

Εμείς νομίζω ότι είμαστε άριστοι στο να μεταφέρουμε γρήγορα την νέα πληροφορία στην χώρα μας π.χ. μέσα από τα φόρουμ, και να την αξιοποιούμε. Θεωρώ ότι ενώ είμαστε και θα είμαστε πίσω στο R&D... είμαστε πολύ καλά σαν επίπεδο σχετικά με άλλες χώρες που έχουν παράδοση στο χόμπι. Αν δεν είχαμε την κρίση θα πετούσε η ομάδα. Φοβάμαι πως θα κάνουμε κοιλιά στα πολυέξοδα ενυδρεία. Πολλοί φίλοι για να κρατίσουν το "επιπεδο" τους έχουν περιορίσει ενυδρεία, λίτρα, έξοδα, και κάποιοι έχουν αλλάξει και "κατηγορία".

Έγινε επεξεργασία - lingistis
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά τα είπατε όλα και είναι όλα σωστά για αυτό θα προσπαθήσω να μην γράψω πολλά και σας κουράσω.

Παρακολουθώ κάποια αγγλόφωνα φόρουμ και κάποια γερμανικά, από εκεί μερικές φορές (λόγο ότι συμμετέχουν μέλη από πολλά κράτη) μπορείς να δεις και την εξέλιξη κάποιον άλλων κρατών πάνω στο χόμπι.

Αν δω πως ήταν το χόμπι στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια και πως είναι τώρα και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία νομίζω πως μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανη για την αλματώδη εξέλιξη μας.

Είμαστε στο ίδιο επίπεδο και πολλές φορές και ποιο πάνω στα γενικά φόρουμ για ψάρια, έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και αυστηρότητα σε ότι αφορά της συνθήκες διαβίωσης των ψαριών μας από κάποια άλλα κράτη.

Σε ότι άφορα τα εξειδικευμένα φόρουμ είμαστε πίσω και αυτό γιατί απλά ο πληθυσμός μας δεν επαρκή για να έχουμε εξειδικευμένα φόρουμ που να μπορούν να στελεχωθούν από μέλη και από γνώστες.

Ετσι οι ξένοι (όχι όλοι φυσικά) είναι μπροστά σε αυτό τον τομέα πχ φόρουμ μόνο για γαρίδες, ή μόνο για φυτά κοκ.

Παράδειγμα η Γερμανία με τα 80 εκατομμύρια πληθυσμό μπορεί άνετα να έχει εξειδικευμένα φόρουμ γιατί έχει τα άτομα να τα στελεχώσουν, και στα 80 εκατομμύρια σίγουρα θα υπάρχουν πολύ περισσότερα (αριθμητικά) άτομα με βαθιές γνώσεις όπου συζητιούντε ειδικευμένα θέματα. Αν το δούμε όμως ποσοστιαία με βάση των πληθυσμό δεν υστερούμε ακόμη και σε αυτόν τον τομέα απλά δεν επαρκούμε σαν αριθμός για να έχουμε πολλά εξειδικευμένα φόρουμ.

Σίγουρα αν δεν είχαμε την σημερινή οικονομική κατάσταση που μας γονατίζει τους περισσότερους τώρα θα ήμασταν ακόμη ποιο μπροστά.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...