Jump to content

Συνθήκες Διαβίωσης Ψαριών . Συζήτηση .


Recommended Posts

Αφορμή γι αυτό το νέο θέμα παίρνω απο μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ , και ποιό συγκεκριμένα απο αυτή τη δημοσίευση .

Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια.Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας.
Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις.
Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα.
Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι.

.................


Θεωρώ οτι πρέπει να δώσω απάντηση και ειδικά όταν βλέπω να συμφωνούν μέλη με " + 5000 " που δεν γνωρίζω και με πια ιδιότητα το κάνουν .

Δεν λέω οτι δεν έχουν το δικαίωμα , λέω όμως με ποια γνώση και εμπειρία .

Θα προσπαθήσω να απαντήσω και να πω τη γνώμη μου σε κάθε πρόταση ξεχωριστά .

" Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια."

Εγω είμαι της άποψης οτι δεν θέλουμε σταθερές συνθήκες . Δεν υπάρχει σταθερό σύστημα στη φύση . Ακόμα και για τη θάλασσα που λέγαμε κάποτε μας το κατέρριψε ο Shimek και ο Calfo .

Θέλουμε ομαλές διακυμάνσεις , αναζωογονούν τα ψάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αναπαραχθούν .

Με αυτό δεν θέλω να πω οτι θα βάλουμε μια φιάλη Co2 να βάζει ανεξέλεγκτα διοξείδιο στο ενυδρείο μας ή οτι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα χημικά υλικά που μεταβάλουν απότομα τη σύσταση του νερού μας συμπαρασύροντας και μια αλυσίδα της χημικής σύστασής του .

" Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας. "

Η φύση όμως έχει πολλές διακυμάνσεις . Και καλά με τα λίτρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα , δεν νομίζω όμως να είναι κακό το χειμώνα να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τη θερμοκρασία και το καλοκαίρι να την αφήνουμε να ανέβει και λίγο παραπάνω .

" Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις. "

Να το βγάλω πράγματι δεν μπορώ . Η εν μέρη όμως αλλαγή του DNA και μέχρι ενός βαθμού γίνετε . Δες πόση διαφορά έχουν οι Δίσκοι εκτροφής με τους άγριους και δεν σου αναφέρω για τα μεταλλαγμένα ψάρια που κυκλοφορούν .

" Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα. "

Εξαρτάτε πιά εννοείς άκρα . Εαν λαμβάνεις υπ όψιν σου αυτα που γράφονται στα προφίλ των ψαριών απο τους επιστήμονες τα περισσότερα είναι οι μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες του έτους στο τόπο διαμονής των ψαριών . Αν μιλάς γι αυτά τα άκρα ναι μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα τα ψάρια . Τα πραγματικά όρια ανοχής των ψαριών μπορεί να είναι πολύ μακριά στις τιμές απο αυτά που διαβάζεις .

" Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι. "

Απο τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί παρονομαστές στα βασικά ακόμα και στα άκρα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα .

Θα σας το πω με διαφορετικό τρόπο .

Τα περισσότερα ψάρια που ζούν στα ενυδρεία της Αθήνας χρησιμοποιούν το ίδιο σε γενικές γραμμές νερό . Φιλοξενούν όμως πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ψαριών . Και μη μου πείτε οτι πάνε καλά με τα ενυδρεία τους μόνο όσοι έχουν ίντερνετ και επεμβαίνουν στο νερό τους σύμφωνα με της οδηγίες του κάθε ΑΖ !!!

Άποψή μου , σύμφωνα με την εμπειρία μου .

Τα περισσότερα ψάρια αναπαραγωγής που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μπορούν να μπουν στο νερό της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις και σε θερμοκρασίες απο 20 έως 30 βαθμούς .

Εφ όσον δεν γίνονται επεμβάσεις απ τον άνθρωπο δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις διακυμάνσεις .

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται απο την ημιμάθεια μας που μας σπρώχνει να επέμβουμε .

Ο σωστός αριθμός ψαριών σε ένα ενυδρείο μας δίνει χρόνο για να το απολαύσουμε .

Διατροφή , είναι το κλειδί για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με τις ασθένειες .

Και μια διευκρίνηση που διαβάζω συχνά " έβαλα μπόλι και περιμένω να στρώση το ενυδρείο " .

Δεν υπάρχει κύκλος του αζώτου στο μπόλι για να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να μετρήσουμε ούτε αμμωνία ούτε Νο2 όπως στο στρώσιμο , εφ όσων το μεταχειριστούμε σωστά . Το μπόλι είναι μπόλι και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί ωριμάσει ένα φίλτρο σε 48 ώρες ασχέτως μεγέθους , φτάνει να μην υπάρξουν θανατηφόροι παράγοντες για κάποια είδη από τη μεγάλη ποικιλία ζωής που έχει επάνω του . Ο τρόπος που θα το μεταχειριστούμε είναι σημαντικός . Τέλος για το μπόλι , δεν είναι η μούργα του φίλτρου , το μπόλι είναι μπόλι που σημαίνει οτι παίρνουμε μέρος των υλικών του παλιού φίλτρου και το βάζουμε στο νέο για να το εμπλουτίσουμε .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 90
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τέλειο Θέμα!!!Μπράβο Σταμάτη που το άνοιξες...

Θα προσπαθήσω να απαντήσω αργότερα πάνω σε αυτά που έγραψες αλλά και στην αρχική τοποθέτηση του Ράστα!

Ωραία σηζήτηση που ελπίζω να βγάλει αποτέλεσμα!

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα συμφωνισω με τον ΣΤΑΜΑΤΗ,αν και δεν εχω διαβασει το αλλο θεμα.

Και εγω θα σας πω τα δικα μου αυριο,γιατι φευγω σε λιγο. :)

Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη +5000,01 για το ποστ (Δεν ξέρω όμως, αν ο @rastafarian εννοούσε έτσι ακριβώς τα συγκεκριμένα σημεία)

Η μοναδική μικρή "ενσταση" στα γραφόμενα σου, είναι το σημείο περί DNA. Δεν αλλάζει εύκολα, ούτε εν μέρη, ουτε με την πάροδο μικρού ή μεγάλου χρονικού διαστήματος

Για τη συγκατοίκηση, νομίζω πως ισχύει αυτό που γράφει ο rastafarian. Κοινοί παρονομαστές μπορεί να υπάρχουν. Αλλά ειδικά στους μέσους όρους θερμοκρασίας, σκληρότητας & pH υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ειδών. Μερικές φορές ειναι αρκετά δύσκολο, έως ακατόρθωτο να βρεθεί η χρησή τομή. Και μην ξεχνάμε πως εκτός από την χρυσή τομή στις συνθήκες, πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή στο τάϊσμα

Μπράβο για το άνοιγμα του θέματος. Ως "νεος" στο φόρουμ, δεν είχα διαβάσει την "παλια" συζήτηση...

Link to comment
Share on other sites

Εδώ και χρόνια γράφω πάντοτε ότι πρέπει να προσπαθούμε να μιμηθούμε εν μέρη της συνθήκες διαβίωσης από όπου προέρχονται τα ψάρια, μας ακόμη και τα εκτροφής.-

Δηλαδή αυξομειώσεις στο Ph, στην σκληρότητα του νερού, στην θερμοκρασία και στον φωτισμό, όπως επίσης στον βυθό και στην διακόσμηση, και αν μας παίρνει να αλλάζει η διακόσμηση ανάλογα με της εποχές θα ήταν ιδανικά, τέλος όχι σταθερές ώρες ταΐσματος και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα με τυχαία σειρά νηστεία.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε και να ξέρουμε είναι τα εξής.

Έχουμε το χ ψάρι και πρέπει να γνωρίζουμε της μέγιστες τιμές σε θερμοκρασία, ph κτλ. και να γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές η τιμές και επίσης το χρονικό διάστημα που επιτελείτε η αλλαγή των τιμών αυτών.

Μην σαν φαίνεται περίεργο με λίγο ψάξιμο και τρέλα της βρίσκουμε αυτές της πληροφορίες :)

Προσωπικά προσπαθώ όσο μπορώ να πράξω τα παραπάνω και διαπίστωσα μια όμορφη συμπεριφορά των ψαριών μου. Ανάλογα με της μεταβολές που κάνω τα ψάρια έχουν και τελείως διαφορετική συμπεριφορά και δεν είναι μονότονα, συνήθως αυτά τα ψάρια ζουν το μέγιστων των προβλεπόμενων χρόνων.

Το να κάνουμε αυξομειώσεις στης τιμές του νερού και την θερμοκρασία αυθαίρετα χωρίς γνώσεις είναι σαν να παίζουμε τσόκερ, μπορεί να μας κάτσει μπορεί και όχι.

Υπάρχουν οικοσυστήματα που η μεταβολές γίνονται απότομα και οικοσυστήματα που η μεταβολές γίνονται σιγά σιγά. Παράδειγμα το χ ψάρι που ζει στην Ινδία στον ψ ποταμό όταν έρθουν η μουσώνες και πλημμυρίζει η περιοχή μέσα σε 2-3 μέρες αλλάζει η σύσταση του νερού ραγδαία και μέχρι να απορροφηθούν τα νερά τα ψάρια βρίσκονται κάτω από μια σε μια συνεχή μεταβολή των συνθηκών.

Άλλο παράδειγμα όταν κατά τόπους γίνονται πλημμύρες αρκετά ψάρια διασκορπίζονται εκτός της κοίτης του ποταμού και όταν τραβιούνται τα νερά παγιδεύονται σε διάφορες λίμνες άλλοτε μεγάλες άλλοτε μικρές. δηλαδή για ένα χρονικό διάστημα από κάτοικοι ποταμών γίνονται κάτοικοι λιμνών με τελείως άλλες συνθήκες νερού, το 50% αυτών των ψαριών ψοφά γιατί στεγνώνουν η λίμνες και το άλλο 50% (το οποίο παγιδεύτηκε σε μεγαλύτερες λίμνες) με την επόμενη πλημμύρα γυρνά πάλι στην κήτη του ποταμού ή και όχι. Επίσεις υπάρχουν οικοσυστήματα με σχετικά σταθερές τιμές όπου τα ψάρια δεν είναι μαθημένα σε μεταβολές πάσης φύσεως.

Από ότι βλέπετε τα οικοσυστήματα είναι πολύ περίπλοκα και εγώ ανάφερα επιγραμματικά 3 περιπτώσεις.

Εν ολίγοις θα δώσω δίκαιο στον Σταμάτη υπό προϋποθέσεις, δηλαδή αν δεν ξέρουμε τότε δεν κάνουμε κάτι λάθος με το να έχουμε σταθερές συνθήκες στο ενυδρείο μας ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε το ανάλογο επίπεδο γνώσεων.

Επαναλαμβάνω η αυθαίρετες αλλαγές που δεν βασίζονται στο φυσικό περιβάλλων από όπου προέρχονται τα ψάρια μπορεί να μας κάτσουν μπορεί και όχι, και αν μας κάτσει δεν ήμαστε ης θέση να γνωρίζουμε αν το ψάρι έχει υποστεί κάποια βλάβη ή όχι και αν αυτή η βλάβη μειώνει το προσδόκιμο ζωής του.

Φυσικά με το να προσπαθούμε να μιμηθούμε την φύση έχει και αρνητικά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά την θερμοκρασία θα πρέπει να ξέρουμε πως αυξημένη θερμοκρασία σημαίνει και αύξηση του μεταβολισμού και ίσος ραγδαία ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, και λόγο του ατελές συστήματος που έχουμε στο ενυδρείο μας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Στην φύση αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει και εκεί αύξηση των παθογόνων οργανισμών αλλά υπάρχουν στην φύση παράγονται, όπως πχ έντομα, μικρόζωα και άλλοι οργανισμοί που δρουν ανασταλτικά στους παθογόνους οργανισμούς κάτι που δεν συμβαίνει στον βαθμό αυτό στο ενυδρείο μας.

Μπορεί μια περίοδο αυξημένης θερμοκρασίας στο ενυδρείο μας τα ψάρια να επιβιώσουν και να ψοφήσουν κάποια το χειμώνα από ενδεχόμενη βλάβει που έχουν υποστεί κατά την περίοδο όπου η θερμοκρασία ήταν αυξημένη. Στην περίπτωση αυτή σχεδόν κανείς δεν θα θυμηθεί τη είχε συμβεί πριν κάποιους μήνες.

Και τέλος δεν είναι και πάντοτε ορθό να μιμούμασται καθ' ολα την φύση γιατί θα πρέπει να μειώσουμε το προσδόκιμο ζωής των ψαριών μας. Από το προφίλ των ψαριών ξέρουμε ότι οι καρδινάλιοι ζουν στο ενυδρείο μας 5 χρόνια, στην φύση το 50% μόλις φτάνει τους 10-12 μήνες και το άλλο 50% κατά μέσω όρο ζει 2 χρόνια. Δεν νομίζω πως κάποιος μετά από δυο χρόνια θα έβαζε παθογόνους οργανισμούς στο ενυδρείο του ή θα έβαζε κάποιο άλλο ψάρι για να φάει τα μικρότερα ώστε να μιμηθεί την φύση .

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη +5000,01 για το ποστ (Δεν ξέρω όμως, αν ο @rastafarian εννοούσε έτσι ακριβώς τα συγκεκριμένα σημεία) Και εγώ αυτό πιστεύω , απλα βρήκα την αφορμή να ανοίξω το θέμα και να το συζητήσουμε .

Η μοναδική μικρή "ενσταση" στα γραφόμενα σου, είναι το σημείο περί DNA. Δεν αλλάζει εύκολα, ούτε εν μέρη, ουτε με την πάροδο μικρού ή μεγάλου χρονικού διαστήματος Στο μυαλό μου είχα αυτά .

Για τη συγκατοίκηση, νομίζω πως ισχύει αυτό που γράφει ο rastafarian. Κοινοί παρονομαστές μπορεί να υπάρχουν. Αλλά ειδικά στους μέσους όρους θερμοκρασίας, σκληρότητας & pH υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ειδών. Μερικές φορές ειναι αρκετά δύσκολο, έως ακατόρθωτο να βρεθεί η χρησή τομή. Και μην ξεχνάμε πως εκτός από την χρυσή τομή στις συνθήκες, πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή στο τάϊσμα Χρυσή τομή για μένα είναι το νερό της βρύσης μου . Τα ψάρια που βάζω φροντίζω να μπορούν να μπούν σε αυτό το νερό και είναι τα περισσότερα απο αυτα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά .

Μπράβο για το άνοιγμα του θέματος. Ως "νεος" στο φόρουμ, δεν είχα διαβάσει την "παλια" συζήτηση...

Link to comment
Share on other sites

Αφορμή γι αυτό το νέο θέμα παίρνω απο μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ , και ποιό συγκεκριμένα απο αυτή τη δημοσίευση .

Θεωρώ οτι πρέπει να δώσω απάντηση και ειδικά όταν βλέπω να συμφωνούν μέλη με " + 5000 " που δεν γνωρίζω και με πια ιδιότητα το κάνουν .

Δεν λέω οτι δεν έχουν το δικαίωμα , λέω όμως με ποια γνώση και εμπειρία .

Θα προσπαθήσω να απαντήσω και να πω τη γνώμη μου σε κάθε πρόταση ξεχωριστά .

" Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια."

Εγω είμαι της άποψης οτι δεν θέλουμε σταθερές συνθήκες . Δεν υπάρχει σταθερό σύστημα στη φύση . Ακόμα και για τη θάλασσα που λέγαμε κάποτε μας το κατέρριψε ο Shimek και ο Calfo .

Θέλουμε ομαλές διακυμάνσεις , αναζωογονούν τα ψάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αναπαραχθούν .

Με αυτό δεν θέλω να πω οτι θα βάλουμε μια φιάλη Co2 να βάζει ανεξέλεγκτα διοξείδιο στο ενυδρείο μας ή οτι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα χημικά υλικά που μεταβάλουν απότομα τη σύσταση του νερού μας συμπαρασύροντας και μια αλυσίδα της χημικής σύστασής του .

" Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας. "

Η φύση όμως έχει πολλές διακυμάνσεις . Και καλά με τα λίτρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα , δεν νομίζω όμως να είναι κακό το χειμώνα να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τη θερμοκρασία και το καλοκαίρι να την αφήνουμε να ανέβει και λίγο παραπάνω .

" Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις. "

Να το βγάλω πράγματι δεν μπορώ . Η εν μέρη όμως αλλαγή του DNA και μέχρι ενός βαθμού γίνετε . Δες πόση διαφορά έχουν οι Δίσκοι εκτροφής με τους άγριους και δεν σου αναφέρω για τα μεταλλαγμένα ψάρια που κυκλοφορούν .

" Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα. "

Εξαρτάτε πιά εννοείς άκρα . Εαν λαμβάνεις υπ όψιν σου αυτα που γράφονται στα προφίλ των ψαριών απο τους επιστήμονες τα περισσότερα είναι οι μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες του έτους στο τόπο διαμονής των ψαριών . Αν μιλάς γι αυτά τα άκρα ναι μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα τα ψάρια . Τα πραγματικά όρια ανοχής των ψαριών μπορεί να είναι πολύ μακριά στις τιμές απο αυτά που διαβάζεις .

" Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι. "

Απο τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί παρονομαστές στα βασικά ακόμα και στα άκρα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα .

Θα σας το πω με διαφορετικό τρόπο .

Τα περισσότερα ψάρια που ζούν στα ενυδρεία της Αθήνας χρησιμοποιούν το ίδιο σε γενικές γραμμές νερό . Φιλοξενούν όμως πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ψαριών . Και μη μου πείτε οτι πάνε καλά με τα ενυδρεία τους μόνο όσοι έχουν ίντερνετ και επεμβαίνουν στο νερό τους σύμφωνα με της οδηγίες του κάθε ΑΖ !!!

Άποψή μου , σύμφωνα με την εμπειρία μου .

Τα περισσότερα ψάρια αναπαραγωγής που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μπορούν να μπουν στο νερό της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις και σε θερμοκρασίες απο 20 έως 30 βαθμούς .

Εφ όσον δεν γίνονται επεμβάσεις απ τον άνθρωπο δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις διακυμάνσεις .

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται απο την ημιμάθεια μας που μας σπρώχνει να επέμβουμε .

Ο σωστός αριθμός ψαριών σε ένα ενυδρείο μας δίνει χρόνο για να το απολαύσουμε .

Διατροφή , είναι το κλειδί για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με τις ασθένειες .

Και μια διευκρίνηση που διαβάζω συχνά " έβαλα μπόλι και περιμένω να στρώση το ενυδρείο " .

Δεν υπάρχει κύκλος του αζώτου στο μπόλι για να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να μετρήσουμε ούτε αμμωνία ούτε Νο2 όπως στο στρώσιμο , εφ όσων το μεταχειριστούμε σωστά . Το μπόλι είναι μπόλι και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί ωριμάσει ένα φίλτρο σε 48 ώρες ασχέτως μεγέθους , φτάνει να μην υπάρξουν θανατηφόροι παράγοντες για κάποια είδη από τη μεγάλη ποικιλία ζωής που έχει επάνω του . Ο τρόπος που θα το μεταχειριστούμε είναι σημαντικός . Τέλος για το μπόλι , δεν είναι η μούργα του φίλτρου , το μπόλι είναι μπόλι που σημαίνει οτι παίρνουμε μέρος των υλικών του παλιού φίλτρου και το βάζουμε στο νέο για να το εμπλουτίσουμε .

Σταματη πολυ καλα εκανες και ανοιξες αυτο το θεμα για να τα συζητησουμε εδω ολα.

Οντως,στη φυση δεν εχουμε σταθερες συνθικες γιατι ολα αλλαζουν αναλογα με τις εποχες και τα καιρικα φαινομενα που υπαρχουν στην καθε περιοχη.Ομως,η γνωμη μου ειναι οτι σε ενα κυκλο συστημα οπως ειναι ενα ενυδρειο,αυτες οι μεταβολες δεν μπορουν να γινουν ευκολα η θελουν εμπειρια για να γινουν.Σκεψου εναν αρχαριο να προσπαθει να το κανει,τι λες να γινει? :)

Φαντασου να εχει καποιος ενα μικρο ενυδρειο και να προσπαθει να κανει αυτες τις ομαλες μεταβολες..δυσκολο το βλεπω γιατι εκει αλλαζουν ολα πολυ γρηγορα.Δεν ειναι τυχαιο που λεμε πως ενα μεγαλο ενυδρειο συγχωρει και τα λαθη που ισως κανεις.

Με λιγα λογια,για να κανει καποιος ολα αυτα,θα πρεπει να εχει εμπειρια πανω στο ενυδρειο και να ξερει ακριβως τα ψαρια του,που ζουν,τι συνθικες εχει εκει και τι μεταβολες γινονται ανα το χρονο.

Η θερμοκρασια αν αλλαξει λιγο,για μενα δεν παιζει τεραστιο ρολο,για μενα παιζουν οι μεταβολες του ph,kh,gh οπου εκει δεν ειναι να παιζουμε γιατι μπορει να εχουμε προβληματα.

Οσον αφορα το dna του ψαριου,πιστευω οτι αυτο υπαρχει οτι και αν γινει,ισως σε μικροτερο μεγεθος,αλλα υπαρχει.

Δεν μιλαω για τα βαμμενα ψαρια που τα κανουν με αλλο τροπο η για τα γεννετικα μεταλαγμενα,μιλω για τα εκτροφης.

Ακρα εννοω τις τιμες που διαβαζουμε στα προφιλ τους,δηλαδη δεν νομιζω οτι κανει καλο να βαζεις ενα ψαρι πχ σε ph 7.5 η 8,οταν στο προφιλ λεει μεγιστο 7.5.Το ιδιο ισχυει και για τις κατωτερες τιμες.

Τωρα το αν ειναι μεγαλυτερα τα ορια απο αυτα που διαβαζω,δεν μπορω να το ξερω οπωτε ακολουθω αυτα που διαβαζω για να ειναι σιγουρος οτι πρατω σωστα.

Συμφωνω οτι ολα τα πετσοπ εχουν ολα τα ψαρια σε βρυση ασχετα αν θελουν μαλακο η σκληρο νερο.Αυτο ομως δεν σημαινει πως ειναι το σωστο.Προσωπικα εχω παρει ψαρια μαλακου νερου που ηταν σε βρυση και τα γυρισα σιγα σιγα σε μαλακο νερο.Τα ψαρια δεν ειχαν καμια σχεση μ αυτα που ηταν πριν.Ισως και να ζησουν αρκετα πιο πολυ απ οταν αν τα ειχες σε λαθος συνθικες,αυτο δεν μπορω να στο πω με σιγουρια γιατι δεν το παρατηρησα στα δικα μου λογο αλλων παραγωντων.

Για μενα,το καλυτερο που πρεπει να κανει καποιος,ειναι να σκεφτει τι μπορει να προσφερει στα ψαρια του και να παρει τα καταλληλοτερα γι αυτον.Δηλαδη αν καποιος δεν θελει να ασχοληθει με επεξεργασιες νερου κτλ,μπορει να παρει βρυσης.

Επισης,οταν λεω να επεξεργαστει το νερο,εννοω σιγα σιγα γιατι οπως ειπαμε ολα τα πετ χρησιμοποιουν βρυση.:)

Link to comment
Share on other sites

Αφορμή γι αυτό το νέο θέμα παίρνω απο μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ , και ποιό συγκεκριμένα απο αυτή τη δημοσίευση .

Θεωρώ οτι πρέπει να δώσω απάντηση και ειδικά όταν βλέπω να συμφωνούν μέλη με " + 5000 " που δεν γνωρίζω και με πια ιδιότητα το κάνουν .

Δεν λέω οτι δεν έχουν το δικαίωμα , λέω όμως με ποια γνώση και εμπειρία .

Θα προσπαθήσω να απαντήσω και να πω τη γνώμη μου σε κάθε πρόταση ξεχωριστά .

" Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια."

Εγω είμαι της άποψης οτι δεν θέλουμε σταθερές συνθήκες . Δεν υπάρχει σταθερό σύστημα στη φύση . Ακόμα και για τη θάλασσα που λέγαμε κάποτε μας το κατέρριψε ο Shimek και ο Calfo .

Θέλουμε ομαλές διακυμάνσεις , αναζωογονούν τα ψάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αναπαραχθούν .

Με αυτό δεν θέλω να πω οτι θα βάλουμε μια φιάλη Co2 να βάζει ανεξέλεγκτα διοξείδιο στο ενυδρείο μας ή οτι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα χημικά υλικά που μεταβάλουν απότομα τη σύσταση του νερού μας συμπαρασύροντας και μια αλυσίδα της χημικής σύστασής του .

" Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας. "

Η φύση όμως έχει πολλές διακυμάνσεις . Και καλά με τα λίτρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα , δεν νομίζω όμως να είναι κακό το χειμώνα να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τη θερμοκρασία και το καλοκαίρι να την αφήνουμε να ανέβει και λίγο παραπάνω .

" Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις. "

Να το βγάλω πράγματι δεν μπορώ . Η εν μέρη όμως αλλαγή του DNA και μέχρι ενός βαθμού γίνετε . Δες πόση διαφορά έχουν οι Δίσκοι εκτροφής με τους άγριους και δεν σου αναφέρω για τα μεταλλαγμένα ψάρια που κυκλοφορούν .

" Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα. "

Εξαρτάτε πιά εννοείς άκρα . Εαν λαμβάνεις υπ όψιν σου αυτα που γράφονται στα προφίλ των ψαριών απο τους επιστήμονες τα περισσότερα είναι οι μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες του έτους στο τόπο διαμονής των ψαριών . Αν μιλάς γι αυτά τα άκρα ναι μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα τα ψάρια . Τα πραγματικά όρια ανοχής των ψαριών μπορεί να είναι πολύ μακριά στις τιμές απο αυτά που διαβάζεις .

" Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι. "

Απο τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί παρονομαστές στα βασικά ακόμα και στα άκρα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα .

Θα σας το πω με διαφορετικό τρόπο .

Τα περισσότερα ψάρια που ζούν στα ενυδρεία της Αθήνας χρησιμοποιούν το ίδιο σε γενικές γραμμές νερό . Φιλοξενούν όμως πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ψαριών . Και μη μου πείτε οτι πάνε καλά με τα ενυδρεία τους μόνο όσοι έχουν ίντερνετ και επεμβαίνουν στο νερό τους σύμφωνα με της οδηγίες του κάθε ΑΖ !!!

Άποψή μου , σύμφωνα με την εμπειρία μου .

Τα περισσότερα ψάρια αναπαραγωγής που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μπορούν να μπουν στο νερό της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις και σε θερμοκρασίες απο 20 έως 30 βαθμούς .

Εφ όσον δεν γίνονται επεμβάσεις απ τον άνθρωπο δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις διακυμάνσεις .

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται απο την ημιμάθεια μας που μας σπρώχνει να επέμβουμε .

Ο σωστός αριθμός ψαριών σε ένα ενυδρείο μας δίνει χρόνο για να το απολαύσουμε .

Διατροφή , είναι το κλειδί για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με τις ασθένειες .

Και μια διευκρίνηση που διαβάζω συχνά " έβαλα μπόλι και περιμένω να στρώση το ενυδρείο " .

Δεν υπάρχει κύκλος του αζώτου στο μπόλι για να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να μετρήσουμε ούτε αμμωνία ούτε Νο2 όπως στο στρώσιμο , εφ όσων το μεταχειριστούμε σωστά . Το μπόλι είναι μπόλι και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί ωριμάσει ένα φίλτρο σε 48 ώρες ασχέτως μεγέθους , φτάνει να μην υπάρξουν θανατηφόροι παράγοντες για κάποια είδη από τη μεγάλη ποικιλία ζωής που έχει επάνω του . Ο τρόπος που θα το μεταχειριστούμε είναι σημαντικός . Τέλος για το μπόλι , δεν είναι η μούργα του φίλτρου , το μπόλι είναι μπόλι που σημαίνει οτι παίρνουμε μέρος των υλικών του παλιού φίλτρου και το βάζουμε στο νέο για να το εμπλουτίσουμε .

Εξαιρετικό θέμα Σταμάτη......

Link to comment
Share on other sites

Ο Σταματης θέτει εξαιρετικά το θεμα και μου θύμισε πολλα απο τις κουβέντες μας με Shimek και Calfo.

Μια γνωμη να προσθέσω στη παρεα μας. Ολοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη εχουμε λανθάνουσα γονίδια τα οποια ενω μπορει να ειναι άχρηστα τα τελευταία....500.000 η βιολογία μας τα κρατάει αποθηκευμένα στο DNA μας. Σύμφωνα με τις έρευνες που εχουν βγει φέτος στο φως, αυτο γινεται χοντρικα διοτι ο καθε οργανισμός και ζωη στο πλανήτη κρατάει μια γονιδιακή αποθήκη για διάφορες καταστάσεις οι οποίες που και που βγαίνουν σε ενα πολυ μικρο αριθμο που περνάει και απαρατήρητο αλλα σε περίπτωση ραγδαίας μεταβολής του οποίου περιβάλλοντος και παραμέτρου, ενας πολυ μικρός αριθμός θα μπορέσει γονιδιακή να ανταπόκριθη.

Πρόσφατο γονιδιακό παράδειγμα η μεσογειακή αναιμία. Σε περιοχές με μεγαλο αριθμο κουνουπιών οποίος εχει στίγμα εχει αποστευτα ποιο μεγαλες πιθανότητες απο έναν χωρις να μην τσιμπήθη απο κουνούπια. Ελονοσία υπήρχε για πολλες χιλιάδες χρονια. Ισως και παραπανω. Σύγχρονο παράδειγμα αλλα η ουσία ειναι εμφανής.

Δεν λεω οτι τα ψαρια ειναι το ιδιο. Σαφώς και ειναι κατι παρόμοιο αφου ουσιαστικα την ιδια "παλετα" DNA κουβαλάμε ολοι οι ζώντες οργανισμοί. Πιστευω οτι ενας θείος σχεδιασμός δημιούργησε τα παντα με βαση μια κοινή βαση. Υπαρχη λοιπον η ιδια διαδικασία και στα αγαπημένα μας ψαρια. Οταν τα μικρα επιβιώσουν σε ποιο ακραίες συνθήκες, αυτα θα ειναι ποιο δυνατά στο μελλον για να επιβιώσουν. Προσοχη, δεν λεω οριακές καταστάσεις, αλλα ποιο ακραίες απο την πεπατημένη.

Ενας άλλος παράγοντας που θεωρω οτι υπαρχει και ειναι πολυ σημαντικός, ειναι οτι δεν εχουμε την εντελως ακριβή γνώση για πολλα απο τα ψαρακια που φιλοξενούμε. Δεν μιλάω για τις βασικές τιμες και συνθήκες, μιλάω για τις περιοχές που ζούνε στη φύση ποιες ειναι οι extreme καταστάσεις.

Παράδειγμα. Ο αμαζονιος ειναι ενα όξινο περιβάλλον ως επι το πλείστον με καποιες περιοχές ποιο ουδέτερος. Αποδεδειγμένα ζωντανα του αμαζονιος ζούνε σε νερο βρύσης δικο μας. Τι συμαινει αυτο. Αμαζονιος, περίοδος βροχών πολλα νερά, μαλακά, αφθονία τροφής κτλ κτλ. Περίοδο ξηρασίας, λίγη τροφή, τα νερά γενικα ανεβάζουν σκληρότητα και θερμοκρασια, ενω τεράστιες περιοχές με νερο απο την περίοδο των βροχών απομονώνονται απο το βασικό ποτάμι και τους παραποταμούς. Αποτέλεσμα; Πολλα ψαρια μένουν σε συνθήκες με χαμηλές στάθμες, ελειψη τροφής, νερο που η ποιότητα του χειροτέρευση μερα με την μερα. Μετα ξεκινανε οι βροχες και οτι εχει επιβίωση παει ξανά στον ιδιο κυκλο.

Η ερώτηση που πρεπει να κάνουμε για αυτο το παράδειγμα ειναι η εξής. Ζούνε τα αμαζονιου σωςτα γενικα σε ποιο σκληρό νερο; Ναι, αλλα για ποσο καιρο, μόνιμα η για μια περίοδο 6 μηνών χοντρικα, άντε ενα χρονο; Οι απαντήσεις δικές σάς, απλα ηθελα να δώσω τις σκέψεις μου στο ωραιο θεμα που ανοίχτηκε. :)

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο, εξαιρετικό θέμα.

Οι προλαλήσαντες με κάλυψαν, αυτό που πιστεύω είναι ότι τίποτα στο χόμπυ μας δεν είναι ΤΑΜΠΟΥ, περαν απο κάποιους βασικούς κανόνες, όλα τ' άλλα είναι πολύ σχετικά και μεταβάλονται αναλογα το κάθε ενυδρείο, όμως οι αρχάριοι θα πρέπει να προσπαθούν να κρατούν σταθερές συνθήκες στα ενυδρεία τους, για να αποφεύγουν τα προβλήματα…

Και με την εμπειρία θα μπορούν στη συνέχεια να πειραματιστούν, γιατί μην ξεχνάμε ότι το ενυδρείο φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς!

Για παράδειγμα: ποιος δεν θα πει σε έναν αρχάριο να κάνει τακτικές μετρήσεις στο νερό του?

Ο ίδιος κάθε πότε κάνει?

Κάποια πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως γράφονται, θα πρέπει όμως να περάσεις από αυτό το στάδιο.

(ποδήλατο κάνουμε με 2 ρόδες, άλλα όλοι ξεκινήσαμε από τις βοηθητικές, για να μην πέσουμε μέχρι να κατανοήσουμε την αίσθηση της ισορροπίας)

Link to comment
Share on other sites

Εμεις του γλυκου νερου ειμαστε λιγο υπερβολικοι.( θα το καταλαβετε πιο κατω)

Το δικο μου ενυδρειο οπως ξερουν οι παλαιοτεροι,ειναι αυτο που ξεκινισε το 2010 και συνεχιζει μεχρι σημερα,με τα ιδια ψαρια,τα ιδια λαθη και τις ιδιες συνθηκες,γενικα.Θανατους ειχα,αλλα ποτε απο αρρωστιες.

Επισης καποιοι ξερετε οτι τις αλλαγες νερου ,τις κανω απο γεωτρηση.( με καποιο ρισκο,αλλαδεν εχω αλλη λυση)

Εγω θα σας πω <<ντοκουμεντα>>και οχι θεωρια.

Το πρωι επειδη θα εγραφα στο θεμα,εκανα στην βρυση τεστ ΡΗ ,και βρηκα 8,2.Τον χειμωνα ξερετε που πεφτει?Στο κατοτατο οριο της καρτελας που μετρα,High PH.Δηλ.7,2? αν θυμαμαι καλα.Μπορει να ειναι και πιο κατω αλλαδεν μετρα.Οι λογοι,ειναι οτι τον χειμωνα ουσιαστικα με τις βροχες βγαινει μαλακο νερο,ενω το καλοκαιρη με απολυτα ασβεστολιθικο πετρωμα,παιρνοντας την τελευταια σταγωνα,το ΡΗ παει για ταγκανικα.Φανταστιτε τι γινετε με τις σκληροτητες κτλ,που δεν τις μετραω.

Απο θερμοκρασια δε,τα καλοκαιρια ποτε δεν ξεπερνω τους 28,29 βαθμους,λογο μελτεμιων.Στην αρχη εκανα αλλαγη το 30% και το γεμιζα σε1,5 ωρα,Τωρα κανω αλλαγη 60% και το γεμιζω σε μιση ωρα και το νερο τρεχει μπουργανα απο το λαστιχο..(Δεν εχω χλωριο)Η θερμοκρασια πεφτει αμεσως στους 23,24 βαθμους.Αμεσως και ο πιο αδαης με τα ενυδρεια ,θα καταλαβει οτι αυτο που συμβαινει τους αρεσει,γιατι πανε κατω απο το λαστιχο και κανουν <<πλακες>>και αμεσως μετα ,ξεκινα ο χορος για ζευγαρωμα.Οσο για το ταισμα,δεν ξερω αν υπαρχει καποιος εδω μεσα με πιο βαρη χερι.Κουταλιες της σουπας 2 φορες την ημερα.

Να Σημειωσω εδω ,οτι ξερω αρκετους αφρικανους ,που κανουν αλλαγη νερου με λαστιχο (και με χλωριο)απο την βρυση,και θα χαρω να βγουν και να το γραψουν εδω,αλλα ειναι απο τα λιγολογα παιδια,και μου λενε οτι βλεπουν τα τις ιδιες χαρες ,που βλεπω και εγω.

Αυτα που σας εγραψα τα ξερω,ταβλεπω και τα κανω.Τα DNY και τα υπολοιπα επιστημονικης φαντασιας γιαμας τους χομπιστες,ας τα αναλυσουν αυτοι που πραγματικα ξερουν,και οχι να λεμε για να λεμε.

Διαλογος(ψαξτε και θα βρειτε αρκετους)

ΑρχαριοςΤο ψαρακι μου ειναι αρρωστο και εχει αυτα τα συμτωματα,Τι να κανω?

<<Εμπειρος>>Τι ΡΗ GH ,KH m@ εχεις? μηπως εχειςασβεστολιθικες πετρες ?

Τι ρωτας ρε Καραμητρο,τι σχεση εχουν αυτα αν το ψαρι ειναι ετσι η αλλιως.

Σε αυτο το φορουμ εμαθα πολλα πραγματα,και συνεχιζω να μαθαινω.Αλλα επειδη ειμαι καποια χρονια εντατικα στο χομπι,ας μου επιτραπει,να το παιξω και εγω εμπειρος και να καταληξω ως εξης.

Αρχαριοι μην ακουτε πολλα πολλα.Τα ενυδρεια γλυκου νερου θελουν,λιγα πραγματα.

1)λιτρα

2)σωστες συνθεσεις ψαριων

3)Πολυ καλη (υπερβολικη)φιλτρανση

4) και καταλληλες καλες τροφες

Τα υπολοιπα ειναι για να σας το παιζουμε μαγκες.

Δηλ.οι θαλασσινοι τι να πουν,που αυτοι θελουν δεν θελουν αντιγραφουν την φυση?Αλλιως τα τιναζουν ολα στον αερα.Με γνωση χρημα,δουλεια μηχανηματα κτλ.

Αυτα ξερω,αυτα ειπα,με παρα πολυ καλη διαθεση,ισως λιγο ωμα,αλλα ας κοιταξουμε να τα απλοποιησουμε τα πραγματα,παρα να τα μπουρδουκλωνουμε,γιατι ετσι τρομαζουν οι αρχαριοι και απαγοητευονται πολυ ,με την πρωτη στραβη,και πολλοι τα παρατανε.

Οπως θα ελεγε και του Λαζοπουλου η βορεια ελλαδιτισα.

Το τι θελει μια γυναικα. Ρουχα π......... και χορο (χαχχααχχααχ) δεν μπορω να βαλω smile

Καλησας μερα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το θεμα που ανοιξε ο Σταματης,το στηριζει πανω στην εμπειρια ετων που εχει,και ειναι θεμα που αποτελουσε ταμπου για χρονια και ουσιαστικα καποιοι απο εδω ,το ΑΖ,δωσαμε μαχη,απλα για να δειξουμε οτι δεν ειναι μονοδρομος συνηθως το ενυδρειο μας και οτι η πραξη απο την θεωρια απεχει πολυ.Βλεποντας και ζωντας το ενυδρειο για χρονια βλεπουμε εκπληξεις.Η γνωση εξελισσεται και δεν ειναι τυχαιο,οτι πχ σε σεμηναριο του Untergasser λιγα χρονια πριν και σε σχετικη ερωτηση πανω σε καποιες διατυπωσεις του ακομη παλαιοτερες,απλα ειπε "αυτα γνωριζαμε τοτε''.Αρα δεν υπαρχει το απολυτο και η θεωρια δινει τον γενικο μπουσουλα,που σιγουρα θα σωσει τον αρχαριο απο καποιες ''στραβες'',οχι ολες,αν δεν παθεις και δεν δεις,δεν θα μαθεις.

Σιγουρα και ο ραστα εχει δικιο.Απλα δεν υπαρχει ο χρυσος και απολυτος κανονας,τα ψαρια μας,ειδικα εκτροφης,μπορουν να ζησουν εξαιρετικα καλα και σε πιο ''χαλαρες'' συνθηκες.Καλη διατροφη και παρακολουθηση του ενυδρειου ειναι τα πιο σημαντικα.Οπως και καθαρο νερο.Η φυση ειναι εραστια και δεν αντιγραφεται στο ενυδρειο,γιατι απλα και το πιο σταθερο οικοσυστημα μεταβαλλεται συνεχεια.

:)

Έγινε επεξεργασία - DIMITRIOS
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφορμή γι αυτό το νέο θέμα παίρνω απο μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ , και ποιό συγκεκριμένα απο αυτή τη δημοσίευση .

Θεωρώ οτι πρέπει να δώσω απάντηση και ειδικά όταν βλέπω να συμφωνούν μέλη με " + 5000 " που δεν γνωρίζω και με πια ιδιότητα το κάνουν .

Δεν λέω οτι δεν έχουν το δικαίωμα , λέω όμως με ποια γνώση και εμπειρία .

Προφανως αναφαερεσαι σ εμενα :D

Αν μου απαγορευεις να διαφωνω σε αυτα που λες, πες το μου να μην ποσταρω εκει που ποσταρεις...

Τι εννοεις με ποια ιδιοτητα? πρεπει να ειμαι ιχθυολογος για να συμφωνισω με καποιον?

Απανταω απο την δικη μου μικρη εμπειρια 3 ενεργων χρονων , καθως με λιγοτερες γνωσεις ασχολουμαι πολλα χρονια με τα ενυδρεια.

(μπορει να μην ειχα γνωσεις παλαιοτερα , αλλα απεκτησα αρκετες εμπειριες κι απο εκεινα τα ενυδρεια)

Θα προσπαθήσω να απαντήσω και να πω τη γνώμη μου σε κάθε πρόταση ξεχωριστά .

" Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια."

Εγω είμαι της άποψης οτι δεν θέλουμε σταθερές συνθήκες . Δεν υπάρχει σταθερό σύστημα στη φύση . Ακόμα και για τη θάλασσα που λέγαμε κάποτε μας το κατέρριψε ο Shimek και ο Calfo .

Θέλουμε ομαλές διακυμάνσεις , αναζωογονούν τα ψάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αναπαραχθούν .

Με αυτό δεν θέλω να πω οτι θα βάλουμε μια φιάλη Co2 να βάζει ανεξέλεγκτα διοξείδιο στο ενυδρείο μας ή οτι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα χημικά υλικά που μεταβάλουν απότομα τη σύσταση του νερού μας συμπαρασύροντας και μια αλυσίδα της χημικής σύστασής του .

Διαφωνω. Θελουμε σταθεροτητα, καθως στην φυση εχει τονους νερο και οχι 50-100-200 λιτρα.

Σιγουρα μπορουμε να μεταβαλουμε σταδιακα π.χ την θερμοκρασια ή σκληροτητες κλπ. αν θελουμε να σπρωξουμε καποια ψαρια για αναπαραγωγη..

" Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας. "

Η φύση όμως έχει πολλές διακυμάνσεις . Και καλά με τα λίτρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα , δεν νομίζω όμως να είναι κακό το χειμώνα να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τη θερμοκρασία και το καλοκαίρι να την αφήνουμε να ανέβει και λίγο παραπάνω .

Συμφωνω και σε ολα μου τα ενυδρεια παιζουν οι θερμοκρασιες για να νιωσουν τα ψαρια τις εποχες..ολα ομως σταδιακα , οχι απο 23 στους 27 σε μια μερα..

" Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις. "

Να το βγάλω πράγματι δεν μπορώ . Η εν μέρη όμως αλλαγή του DNA και μέχρι ενός βαθμού γίνετε . Δες πόση διαφορά έχουν οι Δίσκοι εκτροφής με τους άγριους και δεν σου αναφέρω για τα μεταλλαγμένα ψάρια που κυκλοφορούν .

Σιγουρα εχουν διαφορα και εχουν προσαρμοστει αλλιως...

Πως ομως γινεται το ψαρι που ανεφερες ,απο ph 4 και 5 που ζει, επειδη ειναι αναπαραγωγης να ζει σε ph 7.5+ οπως το εχουν πολλοι σε νερο βρυσης?

Απλα δεν γινεται να παραλλαξεις τοσο το dna, σιγουρα και τα ψαρια εκτροφης θα ζουν καλυτερα , εαν οι συνθηκες νερου τους ειναι πιο κοντα με αυτους του βιοτοπου τους.

Σιγουρα ειναι πιο ανθεκτικα και σηκωνουν ενα κλιλ διαφοροποιησης στις τιμες τους απ οτι σηκωνουν τα αγρια.

" Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα. "

Εξαρτάτε πιά εννοείς άκρα . Εαν λαμβάνεις υπ όψιν σου αυτα που γράφονται στα προφίλ των ψαριών απο τους επιστήμονες τα περισσότερα είναι οι μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες του έτους στο τόπο διαμονής των ψαριών . Αν μιλάς γι αυτά τα άκρα ναι μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα τα ψάρια . Τα πραγματικά όρια ανοχής των ψαριών μπορεί να είναι πολύ μακριά στις τιμές απο αυτά που διαβάζεις .

τα προφιλ συμφωνω πως δινουν μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες τιμες, σε ολα τα ψαρια ομως?

Δεν ειναι ολα τα ψαρια ιδια και δεν εχουν ιδιες αντοχες.

Εγω ειμαι τις αποψης οτι πρεπει να να κινουμαστε στην μεση τιμη που δειχνει το προφιλ των ψαριων , ωστε να ειμαστε κι εμεις σιγουροι γι αυτα.

Αν ενα προφιλ λεει π.χ ph 6 - 7.5 , νομιζω πως το 6 κατι λεει και δεν ειναι σωστο να το εχουμε στο νερο της βρυσης μας που ειναι π.χ 7.5

" Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι. "

Απο τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί παρονομαστές στα βασικά ακόμα και στα άκρα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα .

Θα σας το πω με διαφορετικό τρόπο .

Τα περισσότερα ψάρια που ζούν στα ενυδρεία της Αθήνας χρησιμοποιούν το ίδιο σε γενικές γραμμές νερό . Φιλοξενούν όμως πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ψαριών . Και μη μου πείτε οτι πάνε καλά με τα ενυδρεία τους μόνο όσοι έχουν ίντερνετ και επεμβαίνουν στο νερό τους σύμφωνα με της οδηγίες του κάθε ΑΖ !!!

Εχουν ομως το ιδιο προσδοκιμο ζωης με αλλους που τα φιλοξενουν σε μαλακο νερο? ειναι το ιδιο επιρεπει στις ασθενειες με καποιον που τα εχει σε μαλακο νερο?

Δεν νομιζω , μπορει να ζουν και να φαινονται ολα οκ, αλλα μπορει και να μην ειναι , δεν λεω οτι σιγουρα δεν ειναι , μπορει να μην ειναι ομως..

Εγω πιστευω πως δεν ζουν τα ιδια χρονια και γινονται πιο επιρεπει στις ασθενειες τα πιο "δυσκολα¨ ψαρια μαλακου νερου.

Σταματη η Α/Ο γιατι βγηκε αραγε? μονο για το θαλασσινο η την αναπληρωση του νερου ? :unsure:

Άποψή μου , σύμφωνα με την εμπειρία μου .

Τα περισσότερα ψάρια αναπαραγωγής που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μπορούν να μπουν στο νερό της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις και σε θερμοκρασίες απο 20 έως 30 βαθμούς .

Εφ όσον δεν γίνονται επεμβάσεις απ τον άνθρωπο δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις διακυμάνσεις .

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται απο την ημιμάθεια μας που μας σπρώχνει να επέμβουμε .

Ο σωστός αριθμός ψαριών σε ένα ενυδρείο μας δίνει χρόνο για να το απολαύσουμε .

Διατροφή , είναι το κλειδί για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με τις ασθένειες .

Αρα να να θυμηθω να πεταξω την Α/Ο , ή μηπως επειδη δεν μενω Αθηνα την χρειαζομαι?

Και μια διευκρίνηση που διαβάζω συχνά " έβαλα μπόλι και περιμένω να στρώση το ενυδρείο " .

Δεν υπάρχει κύκλος του αζώτου στο μπόλι για να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να μετρήσουμε ούτε αμμωνία ούτε Νο2 όπως στο στρώσιμο , εφ όσων το μεταχειριστούμε σωστά . Το μπόλι είναι μπόλι και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί ωριμάσει ένα φίλτρο σε 48 ώρες ασχέτως μεγέθους , φτάνει να μην υπάρξουν θανατηφόροι παράγοντες για κάποια είδη από τη μεγάλη ποικιλία ζωής που έχει επάνω του . Ο τρόπος που θα το μεταχειριστούμε είναι σημαντικός . Τέλος για το μπόλι , δεν είναι η μούργα του φίλτρου , το μπόλι είναι μπόλι που σημαίνει οτι παίρνουμε μέρος των υλικών του παλιού φίλτρου και το βάζουμε στο νέο για να το εμπλουτίσουμε .

Συμφωνω για το μπολι οτι δεν περιμενεις να στρωσει.

Μετρησεις μπορουμε ομως να κανουμε αργοτερα αφου εχουμεε προσθεσει ψαρι-α (σταδιακα) για να δουμε εαν ηταν αρκετο και δεν σηκωσε αμμωνια.

Το μπολι ειναι κυριως η μεταφορα βιολογικου υλικου απο ενα στωμμενο φιλτρο, παρολα αυτα σε μικρα ενυδρεια με εσωτερικο φιλτρακι , το στιψιμο των σφουγγαριων και η μουργα , μπορουν να αποτελεσουν μπολι.

π.χ σε μικρα ενυδρεια με γαριδες ή μονομαχο.

Σιγουρα ο σιγουρος και καλυτερος τροπος ειναι η μεταφορα βιολογικων υλικων.

Οτι γραφω το γραφω απο δικη μου εμπειρια και απο τα ενυδρεια που συντηρω...

Αν δεν συμφωνεις με αυτα που λεω, κανενα προβλημα, ο καθενας εχει την αποψη του απο τις εμπειριες του...

Link to comment
Share on other sites

Εμεις του γλυκου νερου ειμαστε λιγο υπερβολικοι.( θα το καταλαβετε πιο κατω)

Το δικο μου ενυδρειο οπως ξερουν οι παλαιοτεροι,ειναι αυτο που ξεκινισε το 2010 και συνεχιζει μεχρι σημερα,με τα ιδια ψαρια,τα ιδια λαθη και τις ιδιες συνθηκες,γενικα.Θανατους ειχα,αλλα ποτε απο αρρωστιες.

Επισης καποιοι ξερετε οτι τις αλλαγες νερου ,τις κανω απο γεωτρηση.( με καποιο ρισκο,αλλαδεν εχω αλλη λυση)

Εγω θα σας πω <<ντοκουμεντα>>και οχι θεωρια.

Το πρωι επειδη θα εγραφα στο θεμα,εκανα στην βρυση τεστ ΡΗ ,και βρηκα 8,2.Τον χειμωνα ξερετε που πεφτει?Στο κατοτατο οριο της καρτελας που μετρα,High PH.Δηλ.7,2? αν θυμαμαι καλα.Μπορει να ειναι και πιο κατω αλλαδεν μετρα.Οι λογοι,ειναι οτι τον χειμωνα ουσιαστικα με τις βροχες βγαινει μαλακο νερο,ενω το καλοκαιρη με απολυτα ασβεστολιθικο πετρωμα,παιρνοντας την τελευταια σταγωνα,το ΡΗ παει για ταγκανικα.Φανταστιτε τι γινετε με τις σκληροτητες κτλ,που δεν τις μετραω.

Απο θερμοκρασια δε,τα καλοκαιρια ποτε δεν ξεπερνω τους 28,29 βαθμους,λογο μελτεμιων.Στην αρχη εκανα αλλαγη το 30% και το γεμιζα σε1,5 ωρα,Τωρα κανω αλλαγη 60% και το γεμιζω σε μιση ωρα και το νερο τρεχει μπουργανα απο το λαστιχο..(Δεν εχω χλωριο)Η θερμοκρασια πεφτει αμεσως στους 23,24 βαθμους.Αμεσως και ο πιο αδαης με τα ενυδρεια ,θα καταλαβει οτι αυτο που συμβαινει τους αρεσει,γιατι πανε κατω απο το λαστιχο και κανουν <<πλακες>>και αμεσως μετα ,ξεκινα ο χορος για ζευγαρωμα.Οσο για το ταισμα,δεν ξερω αν υπαρχει καποιος εδω μεσα με πιο βαρη χερι.Κουταλιες της σουπας 2 φορες την ημερα.

Να Σημειωσω εδω ,οτι ξερω αρκετους αφρικανους ,που κανουν αλλαγη νερου με λαστιχο (και με χλωριο)απο την βρυση,και θα χαρω να βγουν και να το γραψουν εδω,αλλα ειναι απο τα λιγολογα παιδια,και μου λενε οτι βλεπουν τα τις ιδιες χαρες ,που βλεπω και εγω.

Αυτα που σας εγραψα τα ξερω,ταβλεπω και τα κανω.Τα DNY και τα υπολοιπα επιστημονικης φαντασιας γιαμας τους χομπιστες,ας τα αναλυσουν αυτοι που πραγματικα ξερουν,και οχι να λεμε για να λεμε.

Διαλογος(ψαξτε και θα βρειτε αρκετους)

ΑρχαριοςΤο ψαρακι μου ειναι αρρωστο και εχει αυτα τα συμτωματα,Τι να κανω?

<<Εμπειρος>>Τι ΡΗ GH ,KH m@ εχεις? μηπως εχειςασβεστολιθικες πετρες ?

Τι ρωτας ρε Καραμητρο,τι σχεση εχουν αυτα αν το ψαρι ειναι ετσι η αλλιως.

Σε αυτο το φορουμ εμαθα πολλα πραγματα,και συνεχιζω να μαθαινω.Αλλα επειδη ειμαι καποια χρονια εντατικα στο χομπι,ας μου επιτραπει,να το παιξω και εγω εμπειρος και να καταληξω ως εξης.

Αρχαριοι μην ακουτε πολλα πολλα.Τα ενυδρεια γλυκου νερου θελουν,λιγα πραγματα.

1)λιτρα

2)σωστες συνθεσεις ψαριων

3)Πολυ καλη (υπερβολικη)φιλτρανση

4) και καταλληλες καλες τροφες

Τα υπολοιπα ειναι για να σας το παιζουμε μαγκες.

Δηλ.οι θαλασσινοι τι να πουν,που αυτοι θελουν δεν θελουν αντιγραφουν την φυση?Αλλιως τα τιναζουν ολα στον αερα.Με γνωση χρημα,δουλεια μηχανηματα κτλ.

Αυτα ξερω,αυτα ειπα,με παρα πολυ καλη διαθεση,ισως λιγο ωμα,αλλα ας κοιταξουμε να τα απλοποιησουμε τα πραγματα,παρα να τα μπουρδουκλωνουμε,γιατι ετσι τρομαζουν οι αρχαριοι και απαγοητευονται πολυ ,με την πρωτη στραβη,και πολλοι τα παρατανε.

Οπως θα ελεγε και του Λαζοπουλου η βορεια ελλαδιτισα.

Το τι θελει μια γυναικα. Ρουχα π......... και χορο (χαχχααχχααχ) δεν μπορω να βαλω smile

Καλησας μερα

Βασιλη,στα μπλε που εχω σημειωσει εχεις ξεχασει και τις μετρησεις και δεν εννοω για ph και σκληροτητες αλλα για αμμωνια,νο2 και νο3.Γιατι δεν μπορεις να πεις σε εναν αρχαριο μη κανεις ποτε μετρησεις ειδικα αν το ενυδρειο του ειναι φρεσκο..

Οταν αποκτησει μια α εμπειρια μπορει να μη κανει μετρησεις,ομως στην αρχη για εναν αρχαριο οι μετρησεις ειναι απαραιτητες..

Link to comment
Share on other sites

Αφορμή γι αυτό το νέο θέμα παίρνω απο μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ , και ποιό συγκεκριμένα απο αυτή τη δημοσίευση .

Θεωρώ οτι πρέπει να δώσω απάντηση και ειδικά όταν βλέπω να συμφωνούν μέλη με " + 5000 " που δεν γνωρίζω και με πια ιδιότητα το κάνουν .

Δεν λέω οτι δεν έχουν το δικαίωμα , λέω όμως με ποια γνώση και εμπειρία .

Προφανως αναφαερεσαι σ εμενα :DΝαι αλλα δεν παίζει ρόλο γιατί πολλοί το κάνουν αυτό και παρασύρωνται κι άλλοι να το κάνουν .

Αν μου απαγορευεις να διαφωνω σε αυτα που λες, πες το μου να μην ποσταρω εκει που ποσταρεις... Την απάντηση την πήρες κακώς το ρωτάς .

Τι εννοεις με ποια ιδιοτητα? πρεπει να ειμαι ιχθυολογος για να συμφωνισω με καποιον? Μπορείς εφ όσων μπορείς και να στηρίξεις αυτό που λες .

Απανταω απο την δικη μου μικρη εμπειρια 3 ενεργων χρονων , καθως με λιγοτερες γνωσεις ασχολουμαι πολλα χρονια με τα ενυδρεια.

(μπορει να μην ειχα γνωσεις παλαιοτερα , αλλα απεκτησα αρκετες εμπειριες κι απο εκεινα τα ενυδρεια) Είναι πολύ μικρή σε σχέση με κάποιους εδω μέσα που έχουν εμπειρία 20 και 30 χρόνια και καλό θα ήταν να τους ακούσεις πρώτα και να τους αμφισβητήσεις μετά , με καλά πάντα διάθεση .

Θα προσπαθήσω να απαντήσω και να πω τη γνώμη μου σε κάθε πρόταση ξεχωριστά .

" Σταματη,εμεις στα ενυδρεια μας προσπαθουμε να εχουμε σταθερες συνθικες γιατι τα πολλα σκαμπανευασματα δεν κανουν καλο στα ψαρια."

Εγω είμαι της άποψης οτι δεν θέλουμε σταθερές συνθήκες . Δεν υπάρχει σταθερό σύστημα στη φύση . Ακόμα και για τη θάλασσα που λέγαμε κάποτε μας το κατέρριψε ο Shimek και ο Calfo .

Θέλουμε ομαλές διακυμάνσεις , αναζωογονούν τα ψάρια και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να αναπαραχθούν .

Με αυτό δεν θέλω να πω οτι θα βάλουμε μια φιάλη Co2 να βάζει ανεξέλεγκτα διοξείδιο στο ενυδρείο μας ή οτι θα χρησιμοποιήσουμε άλλα χημικά υλικά που μεταβάλουν απότομα τη σύσταση του νερού μας συμπαρασύροντας και μια αλυσίδα της χημικής σύστασής του .

Διαφωνω. Θελουμε σταθεροτητα, καθως στην φυση εχει τονους νερο και οχι 50-100-200 λιτρα. Μα το αντίθετο θέλω να σου πω , ότι στη φύση δεν υπάρχει τόση σταθερότητα όση νομίζεις .

Σιγουρα μπορουμε να μεταβαλουμε σταδιακα π.χ την θερμοκρασια ή σκληροτητες κλπ. αν θελουμε να σπρωξουμε καποια ψαρια για αναπαραγωγη.. Αυτό δεν μεταφράζετε οτι είναι ποιό φυσιολογικό να υπάρχουν μεταβολές ;

" Το ενυδρειο μας ειναι ενα κλειστο συστημα,δεν ειναι η φυση που υπαρχουν εκατονταδες λιτρα νερου και αλλοι παραγωντες που εμεις δεν μπορουμε να εχουμε στα ενυδρεια μας. "

Η φύση όμως έχει πολλές διακυμάνσεις . Και καλά με τα λίτρα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα , δεν νομίζω όμως να είναι κακό το χειμώνα να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τη θερμοκρασία και το καλοκαίρι να την αφήνουμε να ανέβει και λίγο παραπάνω .

Συμφωνω και σε ολα μου τα ενυδρεια παιζουν οι θερμοκρασιες για να νιωσουν τα ψαρια τις εποχες..ολα ομως σταδιακα , οχι απο 23 στους 27 σε μια μερα.. ακόμα και σε αυτό πήρες απάντηση απο την προσωπική εμπειρία του kixlidatos για κάποια ψάρια . Συμφωνώ όμως οτι σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε και να συστήνουμε τέτοιες μεταβολές σε όλους και ειδικά σε νέους . Δεν μπορούμε όμως οταν μας γράφει κάποιος οτι έχει πρόβλημα με το ενυδρείο του , με το που θα μας αναφέρει οτι έγινε μια τέτοια μεταβολή να περιοριζόμαστε σε αυτή και μόνο για το πρόβλημα .

" Οσον αφορα το dna των ψαριων,σιγουρα αυτο υπαρχει ειτε ειναι αναπαραγωγης ειτε αγρια,δεν μπορεις να το βγαλεις ουτε να το αλλαξεις. "

Να το βγάλω πράγματι δεν μπορώ . Η εν μέρη όμως αλλαγή του DNA και μέχρι ενός βαθμού γίνετε . Δες πόση διαφορά έχουν οι Δίσκοι εκτροφής με τους άγριους και δεν σου αναφέρω για τα μεταλλαγμένα ψάρια που κυκλοφορούν .

Σιγουρα εχουν διαφορα και εχουν προσαρμοστει αλλιως...

Πως ομως γινεται το ψαρι που ανεφερες ,απο ph 4 και 5 που ζει, επειδη ειναι αναπαραγωγης να ζει σε ph 7.5+ οπως το εχουν πολλοι σε νερο βρυσης? Θέλεις να σου αναλύσω το μηχανισμό που συμβαίνει ή αμφιβάλεις οτι συμβαίνει .

Απλα δεν γινεται να παραλλαξεις τοσο το dna, σιγουρα και τα ψαρια εκτροφης θα ζουν καλυτερα , εαν οι συνθηκες νερου τους ειναι πιο κοντα με αυτους του βιοτοπου τους.

Σιγουρα ειναι πιο ανθεκτικα και σηκωνουν ενα κλιλ διαφοροποιησης στις τιμες τους απ οτι σηκωνουν τα αγρια. Αρκετές φορές αρκετά κλίκ .

" Εγω επιμενω οτι δεν ειναι καλο να μπιανουν τα ψαρια στα ακρα. "

Εξαρτάτε πιά εννοείς άκρα . Εαν λαμβάνεις υπ όψιν σου αυτα που γράφονται στα προφίλ των ψαριών απο τους επιστήμονες τα περισσότερα είναι οι μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες του έτους στο τόπο διαμονής των ψαριών . Αν μιλάς γι αυτά τα άκρα ναι μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα τα ψάρια . Τα πραγματικά όρια ανοχής των ψαριών μπορεί να είναι πολύ μακριά στις τιμές απο αυτά που διαβάζεις .

τα προφιλ συμφωνω πως δινουν μέσες υψηλότερες και οι μέσες χαμηλότερες τιμες, σε ολα τα ψαρια ομως?

Δεν ειναι ολα τα ψαρια ιδια και δεν εχουν ιδιες αντοχες. Άρα θα πρέπει να βλέπουμε και για ποιά ψάρια μιλάμε πρίν δώσουμε μια συμβουλή και να μη δίνουμε τη γενική , να εξειδικεύουμε τη κάθε περίπτωση .

Εγω ειμαι τις αποψης οτι πρεπει να να κινουμαστε στην μεση τιμη που δειχνει το προφιλ των ψαριων , ωστε να ειμαστε κι εμεις σιγουροι γι αυτα. Απο τη στιγμή που είσαι εντός πλαισίων δεν καταλαβαίνω γιατι είναι υποχρεωτικό να είσαι και στο μέσον .

Αν ενα προφιλ λεει π.χ ph 6 - 7.5 , νομιζω πως το 6 κατι λεει και δεν ειναι σωστο να το εχουμε στο νερο της βρυσης μας που ειναι π.χ 7.5 Αυτό προσπαθώ να σου εξηγήσω , ότι με την εμπειρία μου εχω δεί οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλουμαι τους νέους με πράγματα που νομίζουμε . Άλλωστε γι αυτό γράφτηκες στο φόρουμ για να σου ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα που νομίζεις οι παλιότεροι .

" Αν τα ειδη που θες να βαλεις εχουν περιπου τις ιδιες αναγκες σε παραμετρους νερου,τοτε μπορεις να τα βαλεις μαζι,οχι ομως αν ενα θελει μαλακο και το αλλο σκληρο,η αν το ενα θελει δροεσερο νερο και το αλλο οχι. "

Απο τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί παρονομαστές στα βασικά ακόμα και στα άκρα μπαίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα .

Θα σας το πω με διαφορετικό τρόπο .

Τα περισσότερα ψάρια που ζούν στα ενυδρεία της Αθήνας χρησιμοποιούν το ίδιο σε γενικές γραμμές νερό . Φιλοξενούν όμως πολύ μεγάλο πλήθος διαφορετικών ψαριών . Και μη μου πείτε οτι πάνε καλά με τα ενυδρεία τους μόνο όσοι έχουν ίντερνετ και επεμβαίνουν στο νερό τους σύμφωνα με της οδηγίες του κάθε ΑΖ !!!

Εχουν ομως το ιδιο προσδοκιμο ζωης με αλλους που τα φιλοξενουν σε μαλακο νερο? Μα γι αυτά μιλάω . ειναι το ιδιο επιρεπει στις ασθενειες με καποιον που τα εχει σε μαλακο νερο? Μα δεν σου κάνει εντύπωση οτι σου μιλάει κάποιος που για χρόνια ήταν υπεύθυνος στο κομμάτι των ασθενειών ;

Δεν νομιζω , μπορει να ζουν και να φαινονται ολα οκ, αλλα μπορει και να μην ειναι , δεν λεω οτι σιγουρα δεν ειναι , μπορει να μην ειναι ομως.. Αν αρχίσουμε τα μπορεί έχω και εγώ πολλά μπορεί να σου πω .

Εγω πιστευω πως δεν ζουν τα ιδια χρονια και γινονται πιο επιρεπει στις ασθενειες τα πιο "δυσκολα¨ ψαρια μαλακου νερου. Μίλησα για δύσκολα και ιδιαίτερα ψάρια ;

Σταματη η Α/Ο γιατι βγηκε αραγε? μονο για το θαλασσινο η την αναπληρωση του νερου ? :unsure:???

Άποψή μου , σύμφωνα με την εμπειρία μου .

Τα περισσότερα ψάρια αναπαραγωγής που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά μπορούν να μπουν στο νερό της Αθήνας χωρίς ιδιαίτερες επεμβάσεις και σε θερμοκρασίες απο 20 έως 30 βαθμούς .

Εφ όσον δεν γίνονται επεμβάσεις απ τον άνθρωπο δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τις διακυμάνσεις .

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται απο την ημιμάθεια μας που μας σπρώχνει να επέμβουμε .

Ο σωστός αριθμός ψαριών σε ένα ενυδρείο μας δίνει χρόνο για να το απολαύσουμε .

Διατροφή , είναι το κλειδί για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας με τις ασθένειες .

Αρα να να θυμηθω να πεταξω την Α/Ο , ή μηπως επειδη δεν μενω Αθηνα την χρειαζομαι? Τωρα μιλάμε ή παίζουμε ;

Και μια διευκρίνηση που διαβάζω συχνά " έβαλα μπόλι και περιμένω να στρώση το ενυδρείο " .

Δεν υπάρχει κύκλος του αζώτου στο μπόλι για να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να μετρήσουμε ούτε αμμωνία ούτε Νο2 όπως στο στρώσιμο , εφ όσων το μεταχειριστούμε σωστά . Το μπόλι είναι μπόλι και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί ωριμάσει ένα φίλτρο σε 48 ώρες ασχέτως μεγέθους , φτάνει να μην υπάρξουν θανατηφόροι παράγοντες για κάποια είδη από τη μεγάλη ποικιλία ζωής που έχει επάνω του . Ο τρόπος που θα το μεταχειριστούμε είναι σημαντικός . Τέλος για το μπόλι , δεν είναι η μούργα του φίλτρου , το μπόλι είναι μπόλι που σημαίνει οτι παίρνουμε μέρος των υλικών του παλιού φίλτρου και το βάζουμε στο νέο για να το εμπλουτίσουμε .

Συμφωνω για το μπολι οτι δεν περιμενεις να στρωσει.

Μετρησεις μπορουμε ομως να κανουμε αργοτερα αφου εχουμεε προσθεσει ψαρι-α (σταδιακα) για να δουμε εαν ηταν αρκετο και δεν σηκωσε αμμωνια. Όσοι τα λέτε αυτά θα μπορούσατε να συμβουλέψετε κάποιον νέο να φτιάξει το ενυδρείο του χωρίς τα τέστ .... σας λείπει η εμπειρία !!!

Το μπολι ειναι κυριως η μεταφορα βιολογικου υλικου απο ενα στωμμενο φιλτρο, παρολα αυτα σε μικρα ενυδρεια με εσωτερικο φιλτρακι , το στιψιμο των σφουγγαριων και η μουργα , μπορουν να αποτελεσουν μπολι. Όχι το στύψιμο δεν είναι μπόλι .

π.χ σε μικρα ενυδρεια με γαριδες ή μονομαχο.

Σιγουρα ο σιγουρος και καλυτερος τροπος ειναι η μεταφορα βιολογικων υλικων. Μπόλι .

Οτι γραφω το γραφω απο δικη μου εμπειρια και απο τα ενυδρεια που συντηρω... Το ίδιο και εγώ .

Αν δεν συμφωνεις με αυτα που λεω, κανενα προβλημα, ο καθενας εχει την αποψη του απο τις εμπειριες του... Σαφώς , γι αυτό κι εγώ με τη δική μου εμπειρία διαφώνησα μαζί σου και κατέθεσα τους προβληματισμούς μου .

Θα μπορούσα να έχω αράξει να μη γράψω τίποτα και εσείς να ψάχνεστε αν αρρώστησε το ψαράκι επειδή η θερμοκρασία ή η σκληρότητα ήταν στα ανώτερα επιτρεπτά όρια !!!

Έγινε επεξεργασία - ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή της εξελιξη της συζήτησης, να συμπληρώσω 1-2 πραγματακια

1. Το χόμπι ειναι της υπομονής και της εμπειρίας

2. Δεν θεωρώ καλύτερο χομπίστα κάποιον που ασχολείται με τα ενυδρεια πχ 20 χρόνια, σε σχέση με κάποιον που ασχολείται με αυτα πχ 1-2 χρόνια. Ο πρωτος ενδεχομένως τα 18 απ τα 20 χρόνια, να τα κανει ΟΛΑ λάθος. Επομενως η εμπειρια, πρεπει να ειναι σωστη εμπειρια

Μην αποκλειουμε κάποιον, επειδη ασχολειται λιγο καιρο. Μπορει να εχει διαβάσει πολυ περισσοτερο απ εναν "παλιο" και μπορει να έχει περάσει & να έχει ξεπεράσει καταστάσεις πολύ πιο σημαντικές

Αναφορικά με τις γνώμες ορισμένων στα ερωτήματα αλλων συγχομπιστων, πχ στις ασθένειες, η δική μου μικρή εμπειρια λεει πως "οκ, το ψαράκι μπορεί να μην αρρωστησε λογω σκληροτητας ή θερμοκρασίας", αλλά σε έναν προσβεβλημένο ή αδυναμο οργανισμό, όταν οι συνθηκες του νερου δεν ειναι ιδανικές, επιδεινώνουν το πρόβλημα

Δεν θεωρώ πως θα πρέπει να ειμαστε με μολυβι κι ενα χαρτι στο χερι & να μετραμε τα παντα συνεχώς, αλλα τα όρια υπάρχουν για να μην τα ξεπερνάμε

Και τα προφιλ των ψαριων δεν υπάρχουν απλά για να τα διαβάζουμε. Οταν ένα είδος θέλει συγκεκριμενο νερό, είτε του το παρέχουμε είτε δεν το βάζουμε στο ενυδρειο μας

Στα μικρά φιλτρα, θα συμφωνησω με τον @tsala, πως το στηψιμο αποτελεί μπόλι. Υπάρχουν ενυδρεία που τρέχουν μόνο με σφουγγάρια... (καλώς ή κακώς)

Για να κλεισω, θα επαναλαβω πως με βρίσκει αντίθετο η άποψη "ο παλιος τα ξέρει όλα και ειναι αλαθητος"

Επειδη το θεμα ειναι η διαβίωση των ψαριών, θα επαναλαβω πως οφειλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τα προφιλ των ψαριών που φιλοξενούμε. Ενδεχομένως οχι απολυτα, αλλα οχι και να τα αγνοούμε

Σορρυ για τις "σκόρπιες" σκέψεις, αλλά γράφτηκαν πολλά και διάφορα στα παραπάνω ποστ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ εχει δικιο,ολα οσα εγραψα,ειναι για τα δικαμου ψαρια(αφρικανες) και για το δικομου ενυδρειο.Και ποτε δεν συστησα να κανουν 60% αλλαγη οι νεοι χομπιστες.Αλλα εχω δει και ενυδρεια υγιεστα με καταπλυκτικους δισκους,με νερο βρυσης ,και με 8 ΡΗ.Οποτε οπως ελεγε και ενας παλιος φιλος,ολα ειναι σχετικα

Διαφωνω με τον φιλο Puma,αλλο πραγμα το διαβασμα και αλλο πραγμα το παθημα.Οποτε,καλο ειναι να μαθαινουμε απο τις παλιες καραβανες.

Αλιμονο απο παλια π.......και απο νεο μαστορα :geek:

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνω με τον φιλο Puma,αλλο πραγμα το διαβασμα και αλλο πραγμα το παθημα.Οποτε,καλο ειναι να μαθαινουμε απο τις παλιες καραβανες.

Μάλλον δεν τα διάβασε όλα όσα έγραψα

Η παλια καταβάνα πρέπει να εχει τη σωστή εμπειρια...οχι απλα "χρόνια στην πλάτη"

Ξέρεις και ξέρω άτομα με εμπειρια 20 ετων και βαλε, οι οποιοι αλλαζουν ψαρια σαν τα πουκαμισα, επειδη οι θανατοι ειναι περισσοτεροι κι απ τους πολέμους που "ζουμε"!

Το διαβασμα με τη σωστη εμπειρια ειναι το ιδανικο. Μην ξεχνας πως αυτά που διαβάζονται, ειναι κυριως εμπειρίες άλλων. Αρα παλι στο ιδιο καταλήγουμε...

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή της εξελιξη της συζήτησης, να συμπληρώσω 1-2 πραγματακια

1. Το χόμπι ειναι της υπομονής και της εμπειρίας Συμφωνώ και ψαξίματος .

2. Δεν θεωρώ καλύτερο χομπίστα κάποιον που ασχολείται με τα ενυδρεια πχ 20 χρόνια, σε σχέση με κάποιον που ασχολείται με αυτα πχ 1-2 χρόνια. Ο πρωτος ενδεχομένως τα 18 απ τα 20 χρόνια, να τα κανει ΟΛΑ λάθος. Επομενως η εμπειρια, πρεπει να ειναι σωστη εμπειρια Παρ όλα αυτα και αυτό εμπειρία είναι .

Μην αποκλειουμε κάποιον, επειδη ασχολειται λιγο καιρο. Μπορει να εχει διαβάσει πολυ περισσοτερο απ εναν "παλιο" και μπορει να έχει περάσει & να έχει ξεπεράσει καταστάσεις πολύ πιο σημαντικές Συμφωνώ . Πώς θα ξεχωρίσουμε αυτόν που πραγματικά ξέρει τι γράφει , απο αυτόν που παπαγαλίζει ;

Αναφορικά με τις γνώμες ορισμένων στα ερωτήματα αλλων συγχομπιστων, πχ στις ασθένειες, η δική μου μικρή εμπειρια λεει πως "οκ, το ψαράκι μπορεί να μην αρρωστησε λογω σκληροτητας ή θερμοκρασίας", αλλά σε έναν προσβεβλημένο ή αδυναμο οργανισμό, όταν οι συνθηκες του νερου δεν ειναι ιδανικές, επιδεινώνουν το πρόβλημα Συμφωνώ . Μα και πάλι η αιτία είναι αλλού και θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε την αιτία .

Δεν θεωρώ πως θα πρέπει να ειμαστε με μολυβι κι ενα χαρτι στο χερι & να μετραμε τα παντα συνεχώς, αλλα τα όρια υπάρχουν για να μην τα ξεπερνάμε Το αίσθημα όμως σε κάποιον νέο που μπαίνει εδω μέσα είναι οτι πρέπει συνεχώς να είναι με τα τέστ .

Και τα προφιλ των ψαριων δεν υπάρχουν απλά για να τα διαβάζουμε. Οταν ένα είδος θέλει συγκεκριμενο νερό, είτε του το παρέχουμε είτε δεν το βάζουμε στο ενυδρειο μας Και γιατί όταν είναι εντός των ορίων και όχι στο μέσον του λέμε οτι ντε και καλά οτι πρέπει να είναι στο μέσον .

Στα μικρά φιλτρα, θα συμφωνησω με τον @tsala, πως το στηψιμο αποτελεί μπόλι. Υπάρχουν ενυδρεία που τρέχουν μόνο με σφουγγάρια... (καλώς ή κακώς) Επαναλαμβάνω η μούργα ΔΕΝ είναι μπόλι .

Για να κλεισω, θα επαναλαβω πως με βρίσκει αντίθετο η άποψη "ο παλιος τα ξέρει όλα και ειναι αλαθητος" Και ποιός είπε οτι ο παλιός είναι αλάθητος ; Να ληφθεί υπ όψιν όμως και η εμπειρία για να μπορέσει να τεθεί και ο προβληματισμός .

Επειδη το θεμα ειναι η διαβίωση των ψαριών, θα επαναλαβω πως οφειλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τα προφιλ των ψαριών που φιλοξενούμε. Ενδεχομένως οχι απολυτα, αλλα οχι και να τα αγνοούμε Συμφωνώ .

Σορρυ για τις "σκόρπιες" σκέψεις, αλλά γράφτηκαν πολλά και διάφορα στα παραπάνω ποστ... Και καλά κάνεις .

Link to comment
Share on other sites

Εχει πολλες παραθεσεις το θεμα και χανομαι.

Κωστη αυτα που σημειωσες μπλε,για μενα ειναι η βαση,απο εκει και μετα υπαρχουν οι υποκατηγορεις

Με τον ΣΤΑΜΑΤΗ διαφωνισα παρα πολλες φορες γιαυτο που λες.Για μενα αρχαριος διχως τα βασικα τεστ ειναι αδιανοητο,ειδικα τον πρωτο εξαμηνο,ειναι σαν να ειναι τυφλος.Καποτε μου το ειχε εξηγησει (οι νεοι σε δυσκολες οικονομικες συγκιριες κτλ,δεν υπαρχει χρημα)αλλα οποιος θελει ασχοληθει με αυτο το χομπι,πρπει να εχει παρει στον βασικο εξοπλισμο και τα τεστ,και μαλιστα υγρα.

Puma.

Το ποιος εχει πραγματικη εμπειρια και θελει πραγματικα να βοηθησει νεους χομπιστες φαινεται,και ποιος ειναι ο τζαμπα μαγκας,και αυτος φαινεται ,και μαλιστα καταντα και γελιος.Οπως υπαρχουν τα like διπλα στα θεματα ,αν υπηρχε μια καταλληλη εντολη γιαυτους,τοτε θα γελαγαμε πολυ.

Απλα καποιοι αληθινα εμπειροι χομπιστες με τον χρονο αποκτουν ενα υφος ,που εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει.Αλλα πια δεν δεινω και τοσο σημασια πλεον.Αμα βαλεις στην ζυγαρια την προσφορα και την αλαζονεια τους, η ζυγαρια γερνει στην προσφορα ,οποτε καλο ειναι να παραβλεπουμε τα ασχημα και να προχωραμε μπροστα στο χομπι.

Οσοι κατοικουμε σε αυτο το φορουμ,ειδαμε τωρα τελευται ποσοι εμπειροτατοι χομπιστες εφυγαν,(λογοι?ο Θεος ξερει)Αναριωτιμαι,δεν χανει το φορουμ-εγω ,εσυ ο νεος χομπιστας.Γιαυτο φιλε μου καλο ειναι να ξερουμε να εκτιμαμε τους εμπειροτερους ,που εχουν και θελουν να δωσουν.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Φιλε Σταματη , δεν σε ξερω... δεν ξερω αν εχεις ντοκτορα στις ασθενειες..

Στο φορουμ γραφτηκα για να μαθω , πριν 2,5 χρονια, (οπως και σε αλλα φορουμ και αυτα που εμαθα, ειναι αυτα που λεω και απο σπουδαια ατομα στο χομπι) που δεν ηξερα αρκετα πραγματα.. τωρα ξερω τα βασικα (εστω) και δεν ειναι ο κυριως λογος της παρουσιας μου στο φορουμ....

Αν θεωρεις οτι δεν εχω εμπειρια, τοτε ας δινουν συμβουλες μονο αυτοι που εχουν πανω απο 20 χρονια ενυδρειο.

Ξερω και αλλους που ειναι 30 χρονια στο χομπι και δεν εχουν ΙΔΕΑ.

Για τις θερμοκρασιες , εχω κι εγω χρυσοψαρα σε εξωτερικο χωρο και ειδικα τον χειμωνα , εχει μεγαλη σιακυμανση πρωι με βραδυ..

Ξερω ομως επισεις οτι εχω χασει ψαρι(fancy χρυσοψαρο) μεσα σε ενα βραδυ , επειδη κολλησε ο θερμαντηρας και απο 23 που ηταν πηγε 28 η θερμοκρασια.

Τεσπα, εγω την γνωμη μου την ειπα , δεν συνεχιζω την κουβεντα παρα περα, αυτες ειναι οι αποψεις και οι εμπειριες μου.. και αυτες ειναι οι δικες σου.

Προφανως και δεν τις σεβεσαι, αντιθετως με μενα , που σεβομαι ολους , ακομα και με 1ποστ.

καλο απογευμα!

kixlidatos , δεν ξερω αν τα παραπανω τα λες για μενα... αν ,ναι ..δειξε μου το υφος και την αλαζονεια μου.

Έγινε επεξεργασία - tsala
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Puma.

Το ποιος εχει πραγματικη εμπειρια και θελει πραγματικα να βοηθησει νεους χομπιστες φαινεται,και ποιος ειναι ο τζαμπα μαγκας,και αυτος φαινεται ,και μαλιστα καταντα και γελιος.Οπως υπαρχουν τα like διπλα στα θεματα ,αν υπηρχε μια καταλληλη εντολη γιαυτους,τοτε θα γελαγαμε πολυ. Συμφωνώ

Απλα καποιοι αληθινα εμπειροι χομπιστες με τον χρονο αποκτουν ενα υφος ,που εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει. Ούτε σε μένα Αλλα πια δεν δεινω και τοσο σημασια πλεον.Αμα βαλεις στην ζυγαρια την προσφορα και την αλαζονεια τους, η ζυγαρια γερνει στην προσφορα ,οποτε καλο ειναι να παραβλεπουμε τα ασχημα και να προχωραμε μπροστα στο χομπι. Συμφωνώ

Οσοι κατοικουμε σε αυτο το φορουμ,ειδαμε τωρα τελευται ποσοι εμπειροτατοι χομπιστες εφυγαν,(λογοι?ο Θεος ξερει)Αναριωτιμαι,δεν χανει το φορουμ-εγω ,εσυ ο νεος χομπιστας.Γιαυτο φιλε μου καλο ειναι να ξερουμε να εκτιμαμε τους εμπειροτερους ,που εχουν και θελουν να δωσουν. Δεν έχω άποψη γατι είμαι ελάχιστο καιρό στο συγκεκριμένο φορουμ.

Επιμένω στον όρο "σωστή εμπειρία"...γενικά συμφωνώ με τα παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Σταματη , δεν σε ξερω... δεν ξερω αν εχεις ντοκτορα στις ασθενειες..

Στο φορουμ γραφτηκα για να μαθω , πριν 2,5 χρονια, (οπως και σε αλλα φορουμ και αυτα που εμαθα, ειναι αυτα που λεω και απο σπουδαια ατομα στο χομπι) που δεν ηξερα αρκετα πραγματα.. τωρα ξερω τα βασικα (εστω) και δεν ειναι ο κυριως λογος της παρουσιας μου στο φορουμ....

Αν θεωρεις οτι δεν εχω εμπειρια, τοτε ας δινουν συμβουλες μονο αυτοι που εχουν πανω απο 20 χρονια ενυδρειο.

Ξερω και αλλους που ειναι 30 χρονια στο χομπι και δεν εχουν ΙΔΕΑ.

Για τις θερμοκρασιες , εχω κι εγω χρυσοψαρα σε εξωτερικο χωρο και ειδικα τον χειμωνα , εχει μεγαλη σιακυμανση πρωι με βραδυ..

Ξερω ομως επισεις οτι εχω χασει ψαρι(fancy χρυσοψαρο) μεσα σε ενα βραδυ , επειδη κολλησε ο θερμαντηρας και απο 23 που ηταν πηγε 28 η θερμοκρασια.

Τεσπα, εγω την γνωμη μου την ειπα , δεν συνεχιζω την κουβεντα παρα περα, αυτες ειναι οι αποψεις και οι εμπειριες μου.. και αυτες ειναι οι δικες σου.

Προφανως και δεν τις σεβεσαι, αντιθετως με μενα , που σεβομαι ολους , ακομα και με 1ποστ.

καλο απογευμα!

Το να μην ξερεις τον ΣΤΑΜΑΤΗΣ και την προσφορα του σε αυτο το φορουμ ειναι λογικο ,γιατι εισαι μονο 2,5 χρονια στο φορουμ.

Εγω που ειμαι παλαιοτερος απο εσενα ξερω οτι στις ασθενειες ειναι η κορυφη στην Ελλδα,γιαυτο οτι σου λεει σε συμβουλευω ν α τον ακους με μεγαλη προσοχη,γιατο καλο των ψαριων σου.ΕΙναι σαν τον γιατρο αχρηαστος να ειναι

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

απαντησε μου στο παραπανω..

Link to comment
Share on other sites

Τι θελεις να απαντησω.Εισαι και εσυ εμπειρος?εισαι ,και τι εγινε ,μεζουρα θα βγαλουμε.Η δικιασου και η δικη μου εμπειρια μαζι και αλλων πολλων εδω μεσα,αν τις αρθροισουμε δεν πιανουμε τον ΣΤΑΜΑΤΗΣ.Γιαυτο σε ξανασυμβουλευω αχρειαστος να ειναι,οταν σου πει κατι για ασθενεια,ειναι λιρα χρυση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...