Jump to content

Δοκιμή Υδραυλικής Πιεσης Σε Μπουκάλα Co2;


Recommended Posts

Καλημέρα παίδες.

Μου δώσανε μια 10 κιλη μπουκάλα co2(το γράφει πανω), η οποία είναι απο μπυραρία, αλλά γράφει 2004 πάνω...! Μέσα έχει υγρό κανονικα, όχι φουλ σίγουρα αλλά έχει... Μου έφυγαν τα χέρια στο κουβαλημα... Μανόμετρα δεν έχει για αυτό δεν ξέρω ποσο έχει... Οποτε η ερώτηση μου είναι αν ξέρει κανείς κοστος και που μπορω να κάνω δοκιμή πίεσης; Πρέπει να είναι άδεια για να γίνει η δοκιμή; Και αν ξέρει κανεις καμία κάβα απο Αθήνα να την πάω για αλλαγή αλλά δεν είμαι επαγγελματίας οποτε δεν ξέρω αν την παίρνουν... Γενικώς απλα έχω την μπουκάλα αλλά δεν ξέρω να την εμπιστευτω ή όχι. Ηταν αποθηκευμένη σε κλειστό ξηρό χώρο.

Αυτά για μανόμετρα πως σας φαίνονται;

http://www.e-shoptools.com/index.php?act=viewProd&productId=228

Link to comment
Share on other sites

Σε ενα οποιοδηπωτε κατάστημα με πυροσβεστικά είδη θα σου κανουν τον έλεγχο. Συνήθως πέρνει μια-δυο ημερες. Αλλα μετα απο 10 χρονια θελει έλεγχο 100%. Συνήθως οταν σου κανουν τον έλεγχο σου λένε καθε 4 χρονια να την έλεγχης. Εκει μπορεις να τη γεμίσεις κιόλας με co2 για τη χρήση στο ενυδρειο σου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Discos. Μήπως γνωρίζεις το κόστος του έλεγχου; Και αλήθεια ποσο παει να ξανά γεμίσεις; Και αν ξέρεις αν πρέπει να είναι άδεια;

Έγινε επεξεργασία - orestispap2001
Link to comment
Share on other sites

Ορεστη δεν θυμάμαι κοστος. Εχω αρκετα χρονια να γεμίσω μπουκάλα, κανε λίγη υπομονη και καποιο αλλο παιδί θα απάντηση :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν πειράζει discos ευχαριστώ πάντως. Οποίος ξέρει παιδιά ας μου λύσει τις απορίες γτ δεν έχω ασχοληθεί ποτε με μπουκάλες πέρα του diy.

Link to comment
Share on other sites

Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ένα, ένα. Αν πάρουμε μεταχειρισμένη μπουκάλα προσέχουμε την ημερομηνία κατασκευής. Όσο παλαιότερη τόσο πιο συχνά τεστάρισμα έως που δεν την γεμίζουνε.

Έχουμε και λέμε
1) Οι φιάλες διοξειδίου του άνθρακα είτε έχουν πιστοποιηθεί σαν πυροσβεστήρες είτε σαν απλή φιάλη μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να φέρουν συγκεκριμένες ανάγλυφες προδιαγραφές. Μία φιάλη που περιέχει CO2 δεν έχει σημασία για ποια χρήση είναι (πυροσβεστήρας, μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης, ενυδρείο ή μπύρα) οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες.

2) Οι φιάλες CO2 υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 84/525 (Προδιαγραφές χαλύβδινων φιαλών άνευ ραφής) και 84/526 (Προδιαγραφές αλουμινένιων φιαλών άνευ ραφής) Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες κάθε φιάλη που κατασκευάστηκε μετά το 1987 πρέπει υποχρεωτικά να φέρει ανάγλυφη σήμανση πιστοποίησης : CE ή π ή Ε ανάλογα με τον φορέα που πιστοποιήθηκε. Σε περίπτωση που δεν φέρει τις συγκεκριμένες πιστοποιήσεις , το εμφιαλωτήριο οφείλει να καταστρέψει την φιάλη βάσει νόμου προκειμένου να διασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα του χρήστη ή αναγομωτή σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος να την γεμίσει. (αν δε βρεθεί ο γύφτος να την κάνει ψησταριά για κοκορέτσι)

3) Οι ανωτέρω οδηγίες πρέπει να τηρούνται από κάθε εμφιαλωτήριο για οποιαδήποτε χρήση κι΄αν είναι η φιάλη διότι σε περίπτωση ατυχήματος το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο.

4) Σχετικά με την υδραυλική δοκιμή που πρέπει να υπόκεινται οι φιάλες ..Δοχεία κατασκευασμένα πριν το 1960 πρέπει να δοκιμάζονται ανά 3ετία και μετά το 1960 ανά 6 χρόνια. Δοχεία νεότερα των 10-12 ετών δοκιμάζονται για πρώτη φορά στα 10 χρόνια και δεύτερη φορά στα 6 χρόνια και ούτω καθ εξής. Χαρακτηριστικό της δοκιμής είναι ο συμπαγής δακτύλιος που πρέπει να τοποθετείται μεταξύ λαιμού και δοχείου μετά από κάθε δοκιμή .Μέτρο που εφαρμόζεται από 01-09-2008 για να διασφαλίσει το άνοιγμα της φιάλης. Επίσης υποχρεωτική είναι και η νέα ανάγλυφη σήμανση επάνω στο δοχείο που θα πρέπει να αναφέρει μήνα και έτος δοκιμής, έτος επόμενης δοκιμής και λογότυπο κέντρου επανελέγχου.

5) Εάν κάποιο δοχείο φαίνεται να έχει σημάνσεις δοκιμής (είτε ανάφλυφες είτε δακτύλιο επανελέγχου) αλλά δε πληροί τις προαναφερόμενες οδηγίες, ο εμφιαλωτής έχει κάθε δικαίωμα να μην το ξαναβγάλει στην κυκλοφορία, καθώς έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αν συμβεί ατύχημα μετά ή κατά την εμφιάλωση. Εάν πάλι φέρει ανάγλυφη σήμανση αλλά δεν φέρει δακτύλιο επανελέγχου τότε χωρίς αμφιβολία δεν έχει γίνει η δοκιμή. Προσέχετε το αυτό γιατί το παρατηρούμε συχνά αυτό το φαινόμενο από αεριτζίδες του κλάδου.
6) Τέλος Υποχρεωτικές και ελάχιστες ανάγλυφες σημάνσεις φιαλών διοξειδίου του άνθρακα:
Έτος κατασκευής, Όνομα κατασκευαστή, Αριθμός σειράς, πίεση δοκιμής σε bar, μέγιστη πίεση λειτουργίας, τύπος υλικού που δέχεται το δοχείο (δηλαδή CO2, όχι οξυγόνο, ασετυλίνες και τέτοια) , χωρητικότητα σε λίτρα, χωρητικότητα σε κιλά, απόβαρο σε κιλά, πιστοποίηση σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Το κόστος του γεμίσματος πάει από 1,5 έως 2,5 ευρό το κιλό. Αν η μπουκάλα δεν έχει περαστεί από δοκιμή θα κοστίσει από 15 έως 35 ευρό. Γενικά κοστολογεί όσο θέλει ο καθένας.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μερικές πληροφορίες ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Θεος... Αν και τα ειχα διαβασει τα περισσοτερα μου απαντησες αρκετα ερωτηματα μου... Μολις βρω χρονο να παω αποθηκη να δω τι γραφει πανω θα σας το γραψω... Ευχαριστω παντως.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον τα βρήκα τα στοιχεία της μπουκαλας.

25E PL 04/16150UT ATHBREW 04

8Kg UN1018 CARBON DIOXIDE P-1250BAR 10,1 Kg 8.18 L 2.5MM

EN1964-1UK 0086 2004/03 '14 TARE 10,9Kg

Αυτά είναι χαραγμένα πάνω της.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον τα βρήκα τα στοιχεία της μπουκαλας.

25E PL 04/16150UT ATHBREW 04

8Kg UN1018 CARBON DIOXIDE P-1250BAR 10,1 Kg 8.18 L 2.5MM

EN1964-1UK 0086 2004/03 '14 TARE 10,9Kg

Αυτά είναι χαραγμένα πάνω της.

Ωραία και η ερώτηση πια είναι;

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς με βαση αυτά τα στοιχεία να καταλάβεις αν έχει ελεγχθεί ποτε, αν αξίζει να ασχοληθω. Αν καταλαβαίνω σωστα φτιάχτηκε το 04 και "λήγει" τώρα το 14. Έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και να ασχοληθείς. Δουλεψέ την μέχρι να αδειάσει και στο επόμενο γέμισμα αν θες της κάνεις επιθεώρηση. Αν και το θεωρώ περιττό για την χρήση που προορίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μπομπουλα και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου είναι αν πάω να πάρω τα μανόμετρα που δείχνω πιο πάνω για να την δουλεψω και μετα μόλις τελειώσει και παει για γέμισμα μου πουν άκυρο και αποσυρση (με βαση αυτά που μου εγραψες και απο οτι κατάλαβα) μου μείνουν τα μανόμετρα τη μπορεί να μην κανουν στην νέα... Αυτή πχ έχει αρσενικό σπείρωμα.. Αν η καινούργια μετα θα είναι με θηλυκό υπάρχει κάτι σαν μουφα αρσενικο σε θηλυκο ώστε να συνεργαστούν; Βασικά τι λες εσύ για αυτά τα μανόμετρα που δειχνω; Νομιζω οτι έχουν και μικρομετρικη πανω... Το ξέρω οτι δεν είναι και οτι καλύτερο να είναι μαζί γτ δεν αλλάζει σε περίπτωση βλάβης και παει για αλλαγή αλλά οικονομικά και μονο είναι η επιλογή...

Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν να καταστρέφαμε τις μπουκάλες στην δεκαετία, πάει την κάτσαμε την βάρκα. :jig:

Για να σου πουν άκυρο αποκλείεται. Η μπουκάλα τώρα θα περάσει την πρώτη της επιθεώρηση, εκτός και αν είναι σε χάλια κατάσταση εξωτερικά, αλλά και πάλι είναι υποχρεωμένοι να στην περάσουν. Η επιθεώρηση γίνεται για αυτόν το σκοπό. Δηλαδή, για να κριθεί αν είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Αν θες βάλε μια φωτογραφία να την δούμε. Μην σε προβληματίζει το σπείρωμα. Είναι στάνταρ και υπάρχει σε δύο τύπους Το αμερικάνικο και το ευρωπαϊκό. Οπότε δεν τίθεται θέμα. Τα μανόμετρα που έβαλες δεν έχουν μικρορυθμιστική και ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα. Θα σου πρότεινα κάτι τέτοιο που είναι ιδανικά για χρήση σε ενυδρείο. Αυτά έχω πάρει εγώ http://www.ebay.com/itm/Aquarium-CO2-Regulator-Two-Gauge-and-Solenoid-Magnetic-Valve-for-Planted-Tank-/281302314716?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item417eecaedc

Η ποιο οικονομική πρόταση http://www.ebay.com/itm/Co2-Dual-Gauged-Magnetic-Valve-SOLENOID-Regulator-Manometer-for-Aquarium-Plant-/130866097360?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e783a2cd0

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθησω να ανεβασω αργοτερα. Πολυ ωραια τα μανομετρα που μου εδειξες και φτηνα αφου εχουν και μαγνητικη αλλα και μικρορυθμιστικη(τα οποια αφαιρουνται κιολας). Εγω σε αυτα που εδειξα νομιζα οτι το μαυρο το μικρο που εχει ειναι μικρορυθμιστικη και για αυτο ειπα για αυτα αλλα ετσι δεν συμφαιρει.. Και μανομετρα και μαγνητικη και μικρορυθμιστικη... Βγαινουν πολυ παραπανω... Σε ευχαριστω για την αναζητηση και θα τα εχω υποψην μου οταν θα εχω και τα λεφτα για να τα παραγγειλω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...